29.11.02. Ukraines præsident i vanskeligheder
29.11.02. Kutjma mødte paven i Rom
29.11.02. Intet flertal for Tihipko som nationalbank-chef
28.11.02. Mistanke om salg af "Koltjuga" til Irak via Kina
27.11.02. Kina bekræfter at have købt "Koltjuga" af Ukraine
27.11.02. Udskiftning på de centrale poster i regeringen
27.11.02. Ukraine skjuler noget om besøg fra Irak i 2001
26.11.02. "Koltjuga"-spørgsmålet står i centrum for NATO
26.11.02. Ukrainsk Tv: Prag blev en diplomatisk succes for Ukraine
26.11.02. U.S. Ambassador's to Ukraine open letter to the editor of 2000 Newspaper
25.11.02. Ukraine vil have 1933-hungernsøden anerkendt som folkemord
25.11.02. Ukraine mindes hungersnøden i 1932-33
25.11.02. USAs ambassadør skriver åbent brev om "Koltjuga"-undersøgelsen
25.11.02. Ukraine: Relations with U.S. reaching all-time low
25.11.02. Colleagues of dead journalist reject embezzlement rumour
25.11.02. Communist Party accused of crimes against Ukraine: International civil court ruling
23.11.02. Placering af delegationer ændret til fransk for at undgå Kutjma
23.11.02. NATO opfordrede Ukraine til at styrke demokratiet
23.11.02. USA ydmyger Ukraine ved at forlade Ukraine-NATO-mødet
22.11.02. Kwasniewski vil gerne mødes med Kutjma
22.11.02. Udenrigsminister Zlenko hilser NATO-udvidelsen velkommen
22.11.02. NATO har en ny handlingsplan for Ukraine
22.11.02. Janukovytj vil gøre Donetsk-modellen landsdækkende
22.11.02. Janukovytj godkendt som premierminister med flertallets stemmer
21.11.02. Janukovytj så godt som sikker på at blive premierminister
21.11.02. Kolomijets' lig identificeret. Han ejede 50% af aktierne i nyhedsbureauet
21.11.02. Kolomijets kan være blevet myrdet p.a. sit arbejde som journalist
21.11.02. Medvedtjuk taler Ukraines sag i FNs Sikkerhedsråd
21.11.02. "Reportere uden grænser" tror ikke på journalists selvmord
21.11.02. Ukraine-Russia/Gazprom's got West Europeans over a barrel
20.11.02. Medvedtjuk har holdt møder i FNs sikkerhedsråd
20.11.02. NATO er alvorligt skuffet over Ukraine p.a. "Koltjuga"-sagen
20.11.02. Hemmelighedskræmmeri omgærder Medvedtjuks USA-rejse
20.11.02. NATO og USA lægger Kutjma på is, men ikke Ukraine
19.11.02. Medvedtjuk på sin første rejse til USA siden 1994
19.11.02. Ukrainsk journalist fundet død i Hviderusland
19.11.02. The Washington Times: Ukraine's critical period (orig.)
19.11.02. NATO giver Kutjma et vink med en vognstang
19.11.02. Kutjma har officielt anmodet om tjekkisk visum
19.11.02. Parlamentet stemmer om Janukovytj på torsdag
18.11.02. Portræt af Viktor Janukovytj
18.11.02. Viktor Janukovytj er ekspert i "rigtige" valgresultater
18.11.02. Kutjma satser resterne af prestigen ved at tage til Prag
Viktor Janukovytj. Ville De købe en brugt bil af denne mand?
18.11.02. Rumænien utilfreds med Ukraines holdning til omstridt ø
18.11.02. Kinakh fyret. Donetsks guvernør bliver ny premierminister
18.11.02. Kutjma og Zlenko tager begge til NATO-møde i Prag
18.11.02. Shifting loyalties? Ukrainian foreign policy in flux
18.11.02. Jane's: Irak skød ubemandet "drone" ned i 2001 takket være "Koltjuga" (eng.)
18.11.02. 2003 Index of Economic Freedom: Ukraine: Mostly Unfree
18.11.02. Ithacan (NY) looks to invest in development project in Ukraine
16.11.02. "Koltjuga"-sagen kan fortsætte i FN-regi
16.11.02. Kutjma: Medvedtjuk stiller ikke op til præsident i 2004
16.11.02. Enten rejser Kutjma til Prag eller også rejser ingen
 

16.11.02. Enten rejser Kutjma til Prag eller også rejser ingen

"Hvis præsidenten ikke tager afsted til Prag, så tager ingen afsted", - sagde Ukraines præsident, Leonid Kutjma, på et pressemøde fredag.
    Han understregede, at det var hans personlige holdning i dette spørgsmål. Men som et svar på spørgsmålet om, hvorvidt han tager til Prag, sagde Kutjma, at "det kan man ikke svare på nu" eftersom det er Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, der skal træffe beslutningen på et møde lørdag.
    "Jeg vil rette mig efter denne beslutning", - sagde præsidenten og han henledte i den forbindelse opmærksomheden på, at der ikke kun er tale om et besøg i Prag", men at "det i dag reelt handler om Ukraines og Ukraines præsidents ære og værdighed".
    "Så meget desto mere, at der er nogle, som fraråder mig at rejse. Hvad skal jeg så gøre efter jeres opfattelse? Lad os vente lidt", - sagde Kutjma. Ordene om, at hvis præsidenten ikke tager afsted, så tager ingen afsted, var hans sidste bemærkning til journalisterne.
    Kutjma overraskede desuden forsamlingen ved at "afsløre en hemmelighed"; nemlig, at Viktor Medvetjuk ikke stiller op til præsidentposten.UP.
 

16.11.02. Kutjma: Medvedtjuk stiller ikke op til præsident i 2004

Præsident Leonid Kutjma sagde i går, at lederen af hans præsidentadministration, Viktor Medvedtjuk, ikke agter at stille op til det præsidentvalg, som finder sted i 2004. Denne udtalelse faldt på en pressekonference fredag. "Medvedtjuk har ikke tænkt sig at stille op til præsident", - sagde Kutjma og tilføjede, at han dermed har afsløret Medvedtjuks hemmelighed.
    I en kommentar til Medvedtjuks arbejde som stabschef sagde Kutjma, at han ikke tog fejl, da han i juni udpegede Medvedtjuk til denne post. "Jeg har valgt Medvedtjuk og har ikke taget fejl", - sagde Kutjma. Efter hans mening klarede Medvedtjuk på glimrende vis arbejdet i den kommission, som skulle bistå eksperterne fra USA og Storbritannien, som i oktober undersøgte beskyldningerne om det ulovlige salg af early warning systemerne "Koltjuga" til Irak.
    I en kommentar til beskyldningerne mod Medvedtjuk for at øve pression mod forretningsfolk, bad Kutjma ham om at give konkrete efternavne og pressionsformer. Adspurgt om valget i 2004 gentog præsidenten, at han ikke agter at opstille sin kronprins.
"Jeg er ikke konge og har ingen kronprins", - sagde præsidenten.
    Han afviste endvidere at kommentere Donetsk-guvernøren, Viktor Janukovytjs, chancer for at blive Ukraines næste præsident, som præsidenten nu agter at foreslå som premierminister. "Det afhænger af parlamentets accept (af premierministerkandidaten), af Janukovytj og af de mange, som ser sig selv som den næste præsident", - sagde Kutjma.
    Kutjma sagde videre,  at der vil være altfor mange kandidater til 2004-valget. Han tilføjede, at han ligesom før ikke har tænkt sig at reagere på oppositionens krav om et ekstraordinært præsidentvalg, og at han vil være præsident indtil udgangen af sin anden embedsperiode. Der vil ikke være nogen tilbagetræden før tiden. Alt vil ske i henhold til de forfatningsmæssige rammer", - sagde Kutjma.
    Medvedtjuk anses sammen med ledere af partiblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko og lederen af fraktionen "Arbejdets Ukraine" og erhvervs-og industrilederpartiet i Verkhovna Rada, Serhij Tihipko, af pressen for at være de vigtigste kandidater til posten som Ukraines næste præsident. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny.
 

16.11.02. "Koltjuga"-sagen kan fortsætte i FN-regi

USAs ambassadør i Ukraine, Carlos Pascual, mener, at det er nødvendigt at fortsætte drøftelsen af spørgsmålet om det mulige ulovlige salg af radaranlæggene "Koltjuga" til Irak bl.a. i FN-regi.
    Synspunktet blev formuleret på et pressemøde efter mødet med formanden det ukrainske parlaments udenrigsudvalg, Dmytro Tabatjnyk, i fredags.
    Adspurgt om det er muligt, at USA vil indføre sanktioner mod Ukraine i tilfælde af, at landet ikke udleverer samtlige informationer vedrørende "Koltjuga", sagde Pascual, at det spørgsmål ikke blev drøftet.
    "For at begynde en diskussion om sanktionerne er det nødvendigt at have en positiv beslutning om, at overdragelsen af "Koltjuga" fandt sted", - understregede Pascual.
    Ambassadøren mindede om de konklusioner, som den amerikansk-britiske ekspertgruppe var nået frem til efter at have arbejdet i Ukraine, og ifølge hvilke de ikke fik opklaret, hvorvidt overdragelsen af radaranlæggene til Irak havde fundet sted eller ej.
    Pascual understregede, at årsagen til en sådan konklusion fra eksperternes side var det, at Ukraine selv havde indbudt eksperterne til at undersøge sagen.
    Han påpegede desuden, at det er nødvendigt at fortsætte drøftelsen af spørgsmålet om "Koltjuga" på FN-niveau og via andre kanaler.
    Tabatjnyk understregede på sin side, at parterne under mødet ikke drøftede spørgsmålet angående FNs deltagelse i efterforskningen af sagen om Ukraines mulige ulovlige salg af "Koltjuga" til Irak
    Ifølge den amerikanske ambassadør drøftede man under mødet veje til "en forbedring af samarbejdet mellem Ukraine og USA". Pascual understregede, at uanset at der i øjeblikket opleves et "mindre nedgang" i de bilaterale forbindelser, mener man fra amerikansk side, at det er nødvendigt at foretage praktiske skridt for at "holde dørene åben for at skabe positive realiteter takket være hvilke der kan åbnes nye former for samarbejde".
    Pascual tilføjede desuden, at man under mødet drøftede spørgsmålet om samarbejde mellem det ukrainske parlament og den amerikanske kongres samt indenfor andre sfærer, hvor "vi har mange fælles interesser", herunder samarbejde i den økonomiske sfære og samarbejde i sikkerhedsspørgsmål. UP. Interfaks-Ukrajina.
 

18.11.02. Ithacan (NY) looks to invest in development project in Ukraine

 October 30, 2002
Ithaca Times, Ithaca, New York
By M. Tye Wolfe
Eilia Jahjah, a local business owner and investor, is currently seeking partners for a large development project in Komsomolsk, Ukraine, the sister city that Ithaca Mayor Alan Cohen has frequently visited as part of a federally sponsored cultural exchange.

Jahjah first went to Ukraine in July on the invitation of Cohen. There he doled out business advice and sought investment opportunities in the eastern European country. While Ukraine is still a fledgling democracy barely a decade out of strict Soviet control, Jahjah believes the country is ripe with opportunity.

"It seems to me they're very open to foreign investors in Ukraine," said Jahjah, who returned to the country in September and will visit again in November. "The price is right, right now."

Jahjah described his project as consisting of an 85-room, four-star hotel on the Dnepr [Dnipro] River, with a golf course, restaurants and shopping. The project would mainly serve the needs of the local population and that of the surrounding region. He said the project would be part of a comprehensive development plan the city has been developing, which includes an enhancement of its waterfront. Jahjah said he's anticipating a profit after four years."It's a period of real growth," Jahjah said.

Jahjah said that potential risks of doing business in the former communist country are mitigated by the extent to which the investment will be "ahead of the game."

"There are some difficulties from the old system, but the mayor [of Komsomulsk] seems very open, very interested and he promised he'd do his best to make our investments successful, right and fair," Jahjah said.

Jahjah has developed good relationships with the leaders of the city, who decided to erect a plaque thanking him for his donations to libraries, schools and neighborhood improvement efforts.

He also sponsored children in skiing competitions, one of whom came in second in a national event. "I was touched with it," Jahjah said.

Also, two Ukrainian business owners are scheduled to come to Ithaca soon to consider an international import/export deal with Jahjah, involving a Ukrainian vodka that is not available in the U.S. Jahjah spent two and half hours touring the factory, which is located in Poltava. "They gave me vodka bottle souvenirs like you can't believe," Jahjah said. "I have enough to drink for years."
--------------------------------------------------------------------------------
NOTE: The federally-sponsored cultural exchange program mentioned in the newspaper story that Ithaca Mayor Alan Cohen and Eilia Jahjah have participated in is the Community Partnerships Project of the U.S-Ukraine Foundation (USUF), Washington, D.C.. The project is funded by the US Agency for International Development (USAID). For more information on the Community Partnerships Project click on www.usukraine.org/ Nadia K. McConnell is president of USUF.
 

18.11.02. 2003 Index of Economic Freedom: Ukraine: Mostly Unfree

WASHINGTON--(BUSINESS WIRE)--Nov. 12, 2002--Economic freedom advanced throughout the past year, The Heritage Foundation and The Wall Street Journal report today in the 2003 "Index of Economic Freedom."

The study shows that 74 of the 156 countries graded became more economically free and 49 became less free. Economic freedom has increased every year since the Index was first published in 1995.

Despite the continuous improvement, most of the world's economies remain relatively "unfree." Overall, 71 economies were rated as "free" or "mostly free," while 85 earned ratings of "mostly unfree" or "repressed." North America and Europe remain home to a majority of the freest economies, while most of the world's repressed economies are in Asia.

The Most Free, The Least Free

[There were many "ties" -- Editor]

Hong Kong (1st)
Singapore (2nd)
Luxembourg (3rd)
New Zealand (3rd)
Ireland (5th)
Denmark (6th)
Estonia (6th)
United States (6th)
Australia (9th)
United Kingdom (9th).
[...]
.Canada (18th)
.[...]
Ukraine: Mostly Unfree (133rd out of 156 rated countries)
Russia (137th)
[...]
Burma (148th)
Uzbekistan (149th)
Yugoslavia (149th)
Belarus (151st)
Libya(151st)
Laos (153rd)
Zimbabwe (153rd)
Cuba (155th)
North Korea (156th)
Turkmenistan (146th)

Ratings on the "Index of Economic Freedom" are based on an analysis of 50 different economic variables, grouped into 10 categories: banking and finance, capital flows and foreign investment, monetary policy, fiscal burden of government, trade policy, wages and prices, government intervention in the economy, property rights, regulation, and black-market activity.

Countries are rated one to five in each category, one being the best, five the worst.

Index of Economic Freedom 2003 Rankings (Free, Mostly Free, Mostly Unfree, Repressed)
 

18.11.02. Jane's: Irak skød ubemandet drone ned i 2001 takket være "Koltjuga"

NOVEMBER 06, 2002 FEATURE
JANE'S INTELLIGENCE DIGEST

Kuchma not welcome at NATO

JID has learned that a report by the British-US led international team of experts who visited Ukraine last month to investigate the alleged sale of four Kolchuga radars systems to Iraq in the summer of 2000 will not openly accuse Ukraine of breaching UN sanctions. Instead, the report - to be issued this week - claims it was given 'insufficient evidence' to fully exonerate President Kuchma of breaching UN sanctions.

The report concludes that the Ukrainian authorities have failed to persuade the team that Ukraine did not export Kolchuga systems to Iraq. Both the West and Ukraine agree that a July 2000 meeting did take place at which Kuchma approved the sale. An illicitly made tape recording of the meeting has been authenticated by the FBI. However, the Ukrainian authorities and Western governments disagree on whether the Kolchugas were actually sent to Iraq.

The Ukrainian government insists that it has only sold three Kolchuga radar systems to Ethiopia, but none to Iraq. Western intelligence agencies are currently investigating whether Ethiopia is still in possession of these Kolchugas or if they have been shipped to another final destination.

Ethiopia's main external security threat is Eritrea, which does not have any sizeable air force against which the Kolchuga system would be useful. The Ethiopian defence budget is only approximately US$700 million, meaning the purchase of the system would have consumed around one seventh of the country's total arms and munitions spending.

JID has also learned that US intelligence operatives already had evidence that the Kolchugas were in Iraq before the international team visited Ukraine. This intelligence, together with the FBI authenticated tape recording of the July 2000 meeting, constituted the evidence on which the US publicly accused Ukraine at the end of September of violating UN sanctions against Iraq.

Ukraine's embattled president, Leonid Kuchma, has adopted a novel approach to the US and UN accusations of sanctions busting currently being made. Ukraine initially denied that the July 2000 meeting had taken place and only dropped this claim when the USA announced it had authenticated a tape recording of the meeting in one of the world's top forensic laboratories.

However, the Ukrainian authorities continue to deny that Kuchma's authorisation was acted on.

JID has discovered that the real purpose of the visit of the international team of experts to Ukraine was to collect intelligence on technical aspects of the Kolchuga radar system. With the USA gearing up for possible war with Iraq in early 2003, Washington needs to ensure it possesses air superiority. The highly mobile and easily concealed Kolchugas are believed to be responsible for the downing of an unmanned US drone over Iraq in 2001, the first to be shot down since the 'no fly zone' was created following the Gulf war. In return for providing technical specifications of the Kolchuga radar the US has agreed to not conclude in the report that it had definite proof that the Kolchugas are now in Iraq.

That the US is in possession of concrete proof of Ukrainian sanctions busting to Iraq can be seen in the severity of Washington's accusations against Ukraine, the reduction of US governmental assistance and the pressure applied to the 18 NATO allies not to invite Kuchma to attend the summit scheduled to be held in 21-22 November in Prague.

The NATO-Ukraine 19+1 meeting will be held only at the level of foreign ministers, not of presidents as was originally envisaged prior to the Iraqi arms scandal. No bilateral meeting of US-Ukrainian presidents had been envisaged because Washington had ruled out any such summit until the Ukrainian authorities have resolved the mysterious murder of opposition journalist Georgy Gongadze in autumn 2000.

NATO's public snub to Kuchma is a foreign policy disaster for Ukraine, which since 1995 has been the most active CIS member of NATO's Partnership for Peace. After Kiev announced its plans in May to seek NATO membership, Ukraine pinned high hopes on the NATO summit to launch a Membership Action Plan (MAP) for Ukraine. Whether a MAP will be drawn up in Prague now remains doubtful, particularly if Ukraine's foreign minister Anatoly Zlenko is not allowed to attend by Kuchma. This could place Ukraine's plans for future NATO membership in jeopardy.

Meanwhile, Kuchma continues to insist that he will travel to the NATO summit to attend the meeting of the Euro-Atlantic Partnership Council (EAPC) which unites 19 NATO members and 27 post-communist and neutral states. Belarussian President Aleksandr Lukashenka, long unwelcome in Western capitals, has also insisted that he be allowed to attend the EAPC meeting.

JID believes it is doubtful that Kuchma and Lukashenka will be granted visas to attend the EAPC, thereby placing both in the category of pariah leaders. The only major difference is that NATO and the USA still sees Ukraine as geopolitically important and therefore have expressed a desire to continue co-operation with Ukraine while ignoring Kuchma personally.

Kuchma's troubles may only be beginning. Not only is he isolated from the West, where he has not been invited on a diplomatic visit since the so-called 'Kuchmagate' crisis began in November 2000, but the US Congress has now demanded that he be personally investigated on allegations of money laundering. Back in Kiev, the opposition has launched a court case accusing Kuchma of infringing nine counts of the law. With pressure mounting on all fronts, it is becoming more unlikely that he will be able to survive for another two years until the presidential elections scheduled for October 2004.
 

18.11.02. Shifting loyalties? Ukrainian foreign policy in flux

November 5, 2002
Russia and Eurasia Review
Volume 1, Issue 11
By Taras Kuzio
Since he was elected president of Russia in March 2000, Vladimir Putin has progressively downgraded relations with Belarus while upgrading them with Ukraine. Five factors have led to this expanding strategic Moscow-Kyiv partnership.

First, Belarusan President Alyaksandr Lukashenka is no longer useful as a buffer against an enlarged NATO and European Union. Putin is visibly less interested in a Russian-Belarusan union. (The idea, launched in 1996, has always been more virtual than real.) Russia has dropped the notion of a gas pipeline through Belarus to bypass Ukraine. Lukashenka, meanwhile, has rejected Putin's proposals for a joint referendum on unification (that is, Russia's absorption of Belarus). Lukashenka's position remains shaky: Russia is sounding out the possibility of replacing him with a less odious figure.

Second, Putin's more pragmatic approach towards Ukraine has allowed Kuchma to return to his 1994 election program of domestic and international alignment with Russia on condition that Russia recognize Ukraine's independence and sovereignty and treat it as an "equal" partner. The Ukrainian-Russian border was no longer in dispute when Putin came to power, the May 1997 treaty with Kyiv having been ratified a year earlier.

Third, unlike his predecessor Boris Yeltsin, Putin has few illusions about Ukraine's permanence as an independent state, even has some grudging respect for it as such. Moscow is now concerned with securing Ukraine within the Russian sphere of influence. This is especially important now that NATO and the EU will embrace, respectively, seven and ten new former FSU states and two others by 2007.

Fourth, Putin was fortunate in that, in the same year he was elected, the Kuchmagate scandal led to Kuchma's semi-isolation in the West and a shift of Ukraine's multivector foreign policy from the West to the East. To reinforce this trend, Viktor Chernomyrdin was appointed ambassador to Ukraine in May 2001. In October 2000 and April 2001 the last remaining pro-Western government ministers in Ukraine were removed--Borys Tarasiuk (foreign minister) and Viktor Yushchenko (prime minister). Then came NATO's refusal to extend an invitation to Kuchma to attend its November 21-22 summit in Prague, a foreign policy disaster for Ukraine.

Fifth, the terrorist attacks on the United States in September 2001 fundamentally altered international politics.Russia and Uzbekistan became, for Washington, more important allies than Ukraine. Kyiv, quite simply, was no longer needed as an anti-Moscow buffer. This factor was reinforced by the simultaneous NATO and EU expansion. Russia increased its cooperation with NATO, allowing Ukraine to do the same. In late May 2002, as U.S. President George W. Bush and Vladimir Putin met in Moscow and agreed to move jointly against terrorism in the Middle East, Ukraine announced its goal of eventual membership in NATO. But in September, after the Bush administration had made Iraq its priority, Kyiv found itself facing the biggest crisis in relations with Washington since the collapse of the Soviet Union: Washington accused Kuchma of sanctioning the sale of military equipment to Iraq in July 2000, not long after the last U.S.-Ukrainian summit with President Bill Clinton in Kyiv. Totally discredited in the West, Kuchma's regime is now perceived to be on a par with Lukashenka's Belarus. [...]

To read the entire article, visit http://russia.jamestown.org/pubs/view/rer_001_011_004.htm
--------------------------------------------------------------------------------
Dr. Taras Kuzio is a resident fellow at the Centre for Russian and East European Studies and adjunct staff, Department of Political Science, University of Toronto.
--------------------------------------------------------------------------------
The Russia and Eurasia Review--a journal written by professionals for practitioners, by specialists for generalists--is a publication of the Jamestown Foundation. The opinions expressed in it are those of the individual authors and do not necessarily represent those of the foundation.

The Jamestown Foundation is a nonprofit organization, not a government program.
4516 43rd Street NW
Washington, DC 20016
phone: 202.483.8888
 

18.11.02. Kutjma og Zlenko tager begge til NATO-møde i Prag

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, og udenrigsminister, Anatolij Zlenko, deltager i NATO-topmødets arbejde i Prag. Denne beslutning blev lørdag truffet på et møde i Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, oplyste rådets sekretær, Jevhen Martjuk, lørdag eftermiddag i Kyiv.
    Ifølge ham skal præsidenten deltage i Rådet for det euroatlantiske partnerskab, mens Zlenko skal være med i mødet i kommissionen Ukraine-NATO.
    I en kommentar til beslutningen fra sikkerhedsrådet sagde en lykkelig udenrigsminister, Anatolij Zlenko, at han er "meget tilfreds".
    Justitsminister, Oleksandr Lavrynovytj, påpegede, at denne beslutning er "fuldstændig rigtig og i stand til at konsolidere alle de politiske kræfter i staten".
    Straks efter afslutningen på mødet i sikkerheds-og forsvarsrådet fløj Kutjma til Moskva på invitation af Ruslands præsident, Vladimir Putin, hvor han skal være i to dage. Det bliver det syvende møde mellem de to statsledere i løbet af i år. UP.
 
 

18.11.02. Kinakh fyret. Donetsks guvernør bliver ny premierminister

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, underskrev lørdag et dekret om afskedigelsen af Anatolij Kinakhs regering og har efterfølgende indsendt et forslag til Verkhovna Rada om at give sit samtykke til at udpege Viktor Janukovytj som ny premierminister, oplyste præsidentens pressesekretær, Olena Hromnytska, lørdag.
    Ifølge hende har Kutjma med sit dekret besluttet at bringe premierministerens beføjelser til ophør, og i den forbindelse skal hele regeringen træde tilbage", - hedder det i dokumentet.
    Præsidenten pålagde regeringen at være et forretningsministerium, indtil den nye regering er blevet udpeget.
    Kutjma mente desuden, at den afgående regerings vigtigste fortjeneste er det faktum, at det er lykkedes regeringen at understøtte tendensen til en vækst i økonomien, men at den største mangel har været det forhold, at regeringen ikke fik løse de sociale problemer.
    Kutjma mindede om, at han i sin henvendelse til folket den 24. august understregede vigtigheden af en omgående løsning af spørgsmålet om en forhøjelse af lønnen, pensionerne og sikringen af en tilgængelig lægehjælp. "Tiden er gået, men der er praktisk talt ikke blevet gjort noget ved det", - sagde Kutjma.
    Som en af årsagerne til det nævnte han det forhold, at regeringen har manglet Verkhovna Radas støtte, fordi der til løsningen af så svære opgaver kræves et tæt samarbejde mellem alle magtens grene. "Derfor har jeg givet parlamentsflertallet mulighed for selv at udpege regeringschefen og sammen danne en koalitionsregering", - understregede Kutjma.
    "Jeg håber, at vi hermed skaber betingelserne for et frugtbart og tæt arbejde, som de to magtgrene skal udføre for at løse de problemer, som umiddelbart vedrører borgernes liv", - sagde præsidenten, som lørdag befandt sig i Moskva.
    Den 48-årige Anatolij Kinakh beklæder posten som Ukraines premierminister siden juni 2001. Det er den niende regering siden Ukraines uafhængighed.
    I 1995-96 var Kinakh Ukraines vice-premierminister med ansvar for industripolitik. I 1996 blev han leder af Ukraines erhvervs-og industrilederforbund, og et år senere blev han valgt til næstformand i Det internationale råd for erhvervs-og industriledere.
    Samme år blev han leder af det tværministerielle koordinationsråd for privatiseringen af strategisk vigtige industrivirksomheder. I marts 1998 blev han påny valgt til parlamentet, og i august-december 1999 var han både deputeret og Ukraines 1. vice-premierminister. Ved valget til parlamentet i 2002 indgik han blandt de fem øverste på blokken "For et samlet Ukraine"s liste. Han blev valgt til parlamentet, men foretrak dog at fortsætte som premierminister.
    Viktor Janukovytj har beklædt posten som formand for Donetsks regionale statsadministration siden juni 1997. Fra juni 1999 til marts 2001 var han både guvernør for Donetsk og formand for Donetsks regionsparlament, men fratrådte stillingen, fordi forfatningsdomstolens kendelse, som forbyder lederen af en udøvende magtstruktur at have andre embeder.
    Han blev født i 1950 i byen Jenakievo i en arbejderfamilie, er uddannet på Donetsks polytekniske læreanstalt som ingeniør. Janukovytj begyndte sin karriere som arbejder ved Jenakievos smelteværk, hvor han senere blev autosmed og mekaniker på en bilfabrik. Han har i løbet af 20 år beklædt ledende stillinger som administrerende direktør for de store virksomheder som "Donbasstransremont", "Uglepromtrans" og Donetsk regionale sammenslutning af biltransport. Podrobnosti. Interfaks-Ukrajina.
 

18.11.02. Rumænien utilfreds med Ukraines holdning til omstridt ø

Rumænske aviser har i deres kommentar til de igangværende forhandlinger med Ukraine omkring grænsedragningen mellem de to lande beskyldt Kyiv for forsøg på at undergrave en ny forhandlingsrunde med henblik på at stikke en kæp i hjulet på Bukarests ønske om at træde ind i NATO. NATO har som et af hovedkravene til samtlige potentielle medlemmer af alliancen, at de løser alle deres evt. grænsestridigheder.
    Ifølge BBC's ukrainske service skriver det rumænske blad Cotidianul: "Alt imens der kun er en uge tilbage til NATOs topmøde i Prag, forsøger Ukraine igen at afpresse vores land. Det ukrainske udenrigsministerium har beskyldt Rumæniens delegation for at fremsætte forslag, som strider mod den bilaterale aftale fra 1997, hvilket medførte et sammenbrud i forhandlingerne".
    Bladet hævder, at Ukraine angiveligt forsøger med alle midler at skabe problemer i forbindelse med Rumæniens ansøgning om et medlemsskab af NATO og understreger, at Bukarest ikke har til hensigt at opretholde gode relationer med sine nordlige naboer.
    En anden avis - Jurnalul National - skriver: "Ukraine forsøger at sabotere Rumæniens ansøgning om et medlemsskab af NATO, fordi vores nabo er meget ked af udsigten til, at alliancen udvides... Heldigvis har Ukraines forsøg på at styrke landets bånd til NATO stødt på Alliancens svar på præsident Kutjmas flirt med terrorismen".
    Jurnalul National citerer en rumænsk diplomat, der foretrak at være anonym, for at sige, at det nuværende dødvande i de bilaterale forbindelser mellem Kyiv og Bukarest vil bestå, sålænge Leonid Kutjma er ved magten i Ukraine.
    Ukraine og Rumænien har i en årrække været uenige om øen Zmijnyjs tilhørsforhold, på hvis sokkel der befinder sig store reserver af olie og gas.
    I sommers fandt selskabet "Tjernomorhaftohaz" store reserver af olie og gas syd for øen Zmijnyj med en anslået mængde af 10 mill. tons olie og 10 mia. kubikmeter gas.
    I august krævede Rumænien, at Ukraine stoppede boringerne på Sortehavssoklen omkring Zmijnyj-øen, og sendte i den forbindelse en protestnote.
    Rumænien anklagede Ukraine for at have overtrådt de opnåede aftaler, ifølge hvilke det er forbudt at foretage olie-og gasprøveboringer i området omkring øen Zmijnyj, indtil grænsen (dvs. søgrænsen mellem de to lande, red.) er blevet aftegnet på kortet.Korrespondent.net

18.11.02. Kutjma satser resterne af prestigen ved at tage til Prag

NATO har ikke sendt invitationer ud til Ukraines præsident til at tage del i alliancens topmøde i Prag den 21-22. november. Det sagde NATOs talsmand Yves Brodeur i en kommentar til den ukrainske præsidents pressesekretærs, Olena Hromnytskas, oplysning om, at alliancens hovedkvarter angiveligt havde sendt en invitation til Leonid Kutjma til at komme til topmødet.
    NATO kommenterede endvidere Det nationale sikkerheds-og forsvarsråds beslutning af den 16. november om, at præsident Kutjma skal deltage i alliancens topmøde i Prag. En af NATOs pressesekretærer - Robert Pszczel - siger til Deutsche Welle, at alliancen i slutningen af oktober har besluttet ikke at invitere Kutjma til topmødet i Prag, og at NATOs holdning i det spørgsmål forbliver uændret.
    Ifølge Pszczel mener Den nordatlantiske alliance ikke, at Leonid Kutjma ville handle fornuftigt, hvis han kom til Prag. NATOs modvilje mod at se den ukrainske præsident på topmødet er fremkaldt af De forenede Staters påstand om, at Kutjma angiveligt er involveret i ulovlig salg af våben til Irak. Men det ukrainske statsoverhoved har ret til at deltage i NATOs topmøde, eftersom Ukraine er medlem af Det nordatlantiske partnerskabs Råd.
    I alliancen siger man imidlertid, at Kutjmas tilsynekomst på dette rådsmøde kan fremkalde en demonstrativ udvandring af lederne af visse stater. Desuden kan den ukrainske præsidents ankomst til topmødet føre til en aflysning af det planlagte møde i kommissionen "Ukraine-NATO" på udenrigsministerniveau. UP. Deutsche Welles ukrainske afdeling.
    Ifølge præsident Leonid Kutjmas egen hjemmeside udsendte NATOs hovedkvarter i Bruxelles lørdag eftermiddagen deltagerlister til NATO-topmødet i Prag, hvoraf det fremgik, at den ukrainske delegation blev ledet af Ukraines præsident. Leonid Kutjma. Det har formentlig været denne meddelelse, der resulterede i pressemeddelelsen fra Kutjmas pressesekretær om, at Kutjma havde fået en invitation til NATO-topmødet.
 

18.11.02. Kutjma satser resterne af prestigen ved at tage til Prag

NATO har ikke sendt invitationer ud til Ukraines præsident til at tage del i alliancens topmøde i Prag den 21-22. november. Det sagde NATOs talsmand Yves Brodeur i en kommentar til den ukrainske præsidents pressesekretærs, Olena Hromnytskas, oplysning om, at alliancens hovedkvarter angiveligt havde sendt en invitation til Leonid Kutjma til at komme til topmødet.
    NATO kommenterede endvidere Det nationale sikkerheds-og forsvarsråds beslutning af den 16. november om, at præsident Kutjma skal deltage i alliancens topmøde i Prag. En af NATOs pressesekretærer - Robert Pszczel - siger til Deutsche Welle, at alliancen i slutningen af oktober har besluttet ikke at invitere Kutjma til topmødet i Prag, og at NATOs holdning i det spørgsmål forbliver uændret.
    Ifølge Pszczel mener Den nordatlantiske alliance ikke, at Leonid Kutjma ville handle fornuftigt, hvis han kom til Prag. NATOs modvilje mod at se den ukrainske præsident på topmødet er fremkaldt af De forenede Staters påstand om, at Kutjma angiveligt er involveret i ulovlig salg af våben til Irak. Men det ukrainske statsoverhoved har ret til at deltage i NATOs topmøde, eftersom Ukraine er medlem af Det nordatlantiske partnerskabs Råd.
    I alliancen siger man imidlertid, at Kutjmas tilsynekomst på dette rådsmøde kan fremkalde en demonstrativ udvandring af lederne af visse stater. Desuden kan den ukrainske præsidents ankomst til topmødet føre til en aflysning af det planlagte møde i kommissionen "Ukraine-NATO" på udenrigsministerniveau. UP. Deutsche Welles ukrainske afdeling.
    Ifølge præsident Leonid Kutjmas egen hjemmeside udsendte NATOs hovedkvarter i Bruxelles lørdag eftermiddag en deltagerlister til NATO-topmødet i Prag, hvoraf det fremgik, at den ukrainske delegation blev ledet af præsident Leonid Kutjma. Det har formentlig været denne meddelelse, der resulterede i pressemeddelelsen fra Kutjmas pressesekretær om, at Kutjma havde fået en invitation til NATO-topmødet.
    Søndag måtte Kutjmas pressesekretær, Olena Hromnytska, påpegede, at nyheden i visse massemedier om, at Ukraines præsident var blevet inviteret til NATO-topmødet i Prag "ikke er helt korrekt". "Det drejer sig om adgangsdokumenter, som udstedes til de delegationer, som deltager i Prag-topmødet", sagde hun. Ifølge pressesekretæren "er det netop disse dokumenter, som Ukraine har modtaget". Hun understregede, at "der udelukkende er tale om rent diplomatiske formaliteter". Podrobnosti. UNIAN.
 

18.11.02. Viktor Janukovytj er ekspert i rigtige valgresultater

Ukraines kommende premierminister, Viktor Janukovytj, beskyldes for at være kriminel og stå i ledtog med den lokale mafia i Donetsk-regionen, hvor han har været guvernør siden 1997. Janukovytj afviser naturligvis, at han nogensinde har deltaget i noget ulovligt. Flere af de offentliggjorte hemmelige båndoptagelser af Ukraines præsident, Leonid Kutjma, involverer imidlertid Viktor Janukovytj, som uden tvivl er en af Kutjmas mest betroede og loyale guvernører. Det var netop takket være Janukovytj, at Kutjma opnåede et helt utroligt valgresultat i Donetsk-regionen i anden runde af præsidenten i november 1999, idet hans modkandidat - kommunisten Symonenko - kun fik en fremgang på kun 1%-point mellem 1. til 2. valgrunde (og det vel at mærke i sin hjemstavnsregion), mens Kutjma opnåede en fremgang på ca. 20%-point mellem 1. til 2. valgrunde i denne Ukraines mest folkerige region præget af arbejdsløshed, lukningstruede kulminger og en stor industriarbejderklasse. Læs mere om det utrolige valg i Donetsk-regionen i 1999 her.
15.11.99. Kommunister klager over valgsvindel i Donetsk
25.11.99. Interview om valgsvindel i Donetsk
Det var ved af hjælp af lignende metoder, at Janukovytj sikrede et forrygende resultat for Kutjmas parti "For et samlet Ukraine!" ved parlamentsvalget i marts 2002, hvor "For et samlet Ukraine!" ikke alene overhalede kommunistpartiet i Donetsk-regionen, men erobrede alle kredsmandater i området pånær et. Den eneste kommunist, der erobrede et kredsmandat i regionen ved årets valg, blev sidenhen truet til ikke at gå ind i KPUs fraktion i parlamentet, men forblive løsgænger, da han nægtede at træde ind i "For et samlet Ukraine!". En indikator for omfanget af valgsvindelen er fx., at kommunistpartiet, der har Donetsk som en af sine højborge, ikke fik en eneste repræsent valgt ind i regionalparlamentet, selvom partiet opnåede 1/3 af stemmerne ved parlamentsvalget, som fandt sted samtidig med lokalvalgene.
 

I en kommentar til UP til Kutjmas udnævnelse af Janukovytj siger politologen og spindoctoren (kendt for sin tilknytning til SDPU (o), red.) Mykhjlo Pohrebynskyj, at Janukovytj har "den største potentielle støtte i parlamentet". Men efter hans opfattelse skal Donetsk-guvernøren samle langt mere end de 226 stemmer, hvis han skal vælges som premierminister. "Ellers bliver han et gidsel hos de ni flertalsfraktioner".
    "Janukovytj vil forsøge at samle mere end den kritske masse. Hvis [der kun er] den kritiske masse (226 stemmer), så skal han tilfresstille alle flertallets fraktioner, hvilket er umuligt. Han har brug for 250-270 stemmer, så han kan sige: jeg har stor respekt eksempelvis for Pustovojtenko, men..."
    Ifølge Pohrebynskyj kan nogle af de nuværende ministre godt forblive i regeringen. Men så skal flertalsfraktionerne stå til ansvar for deres handlinger.
    Pohrebynskyj, der er en af forfatterne til Kutjmas henvendelse til nationen af den 24. august 2002 om overgangen til en parlamentarisk republik, mener ikke, at den nuværende regering er en ren koalitionsregering. "Der kan ikke være en seriøs koalitionsregering, så længe man har et parlament, hvor halvdelen består af partiløse og aideologiske deputerede. Det er en eufemisme af en koalitionsregering - et eksperiment. I virkeligheden forekommer den politiske ansvarlighed, når 2-3 partier har fraktioner, danner en koalition og derefter regering..."
    Pohrebynskyj påpeger, at formanden for præsidentens administration, Viktor Medvedtjuk, også har støttet Janukovytj.
    Direktør for den ukrainske afdeling af Det internationale institut for humanitært-politiske undersøgelser, Volodymyr Malenkovytj, betegnede en kommentar præsidentens forslag om at gøre Donetsk-guvernøren til premierminister som "en meget grov fejl". Det er der ifølge ham flere årsager til.
    For det første vil det have en negativ indflydelse på såvel regeringens som Ukraines prestige som helhed. "Sagen er, at millioner af ukrainske borgere og udenlandske observatører forbinder Janukovytj med kriminelle strukturer. Han er kendt som en person, som tidligere er dømt efter straffeloven".
    Politologen vil ikke hævde, "hvor troværdig" denne information er. Men taget i betragtning af, at den er meget populær i massemedierne, mener Malenkovytj, at Kutjma først burde have forlangt af Janukovytj, at denne offentligt dementerede disse beskyldninger. Eftersom det ikke er sket, vil den officielle indstilling af Janukovytj til premierministerposten blive mødt negativt i udlandet samt føre til en international isolation af Ukraine, mener politologen.
    For det andet har Janukovytjs gruppe og Janukovytj selv hidtil "reelt domineret i Donetsk og i hele Donbas-regionen". "Det er ikke morsomt, det er en trist status-quo", - siger Malynkovytj om de førende positioner "denne forretningsklan har med en tilsvarende politisk overbygning". Ifølge politologen vil denne klan, hvis Janukovytj bliver premierminister, udbrede sin indflydelse til hele Ukraine.
    For det tredje, så vil det forhold, at Janukovytj bliver regeringsleder en indikator for "det maksimale niveau for samfundsmæssig bevidsthed i Ukraine". Ifølge politologen "har vi allerede tilladt ret meget", men "hvis en person med dette omdømme stiller sig i spidsen for regeringen, så vil det vidne om, at vores offentlighed og niveauet for dens politiske og moralske bevidsthed er endnu lavere, end den var i går".
    Ifølge Malynkovytj vil Janukovytjs udnævnelse vise, at "vores land er slået ind på afrikanske og visse centralamerikanske landes vej". Med andre ord kan man godt glemme det europæiske valg - fordi der bliver foretaget et valg til fordel for et autoritært og udemokratisk regime, som er karakterisk for visse lande i Den 3. verden".
    For det fjerde kan Janukovytj som premierminister bremse de politiske reformer, som præsidenten bebudede i sin tale til nationen den 24. august. "Vi ved fra Janukovytjs udtalelser i pressen (det drejer sig om Donetsk-guvernørens interview i avisen "Kievskij Telegraf"), at han ikke er tilhænger af politiske reformer, et forholdstalsvalgsystem og overgangen til en parlamentarisk republik, siger Malynkovytj. Ifølge ham vil magten, i det øjeblik Kutjma går af, koncentrere sig i regeringen, og så vil Janukovytjs rolle få betydning for hele den politiske reforms skæbne.
    Ifølge Malenkovytj vil "Janukovytjs sejr i parlamentet være et vidnesbyrd om, at vores parlament ikke afspejler samfundets interesser".
    Volodymyr Malynkovytj siger, at han gang på gang har villet forelægge Kutjma disse problemer og bekendtgøre ham med sine synspunkter hvad angår resultatet af en indstilling af Janukovytj. Men det lod sig ikke gøre. "Præsidentens omgivelser er af en sådan art, at de ikke tillader at overbringe kritiske synspunkter", mener politologen.
    Ifølge politologen Volodymyr Polokhalo "består præsidentens logik i det banale: nemlig i skabelsen af gunstige økonomiske, politiske og retslige vilkår for en opstilling af en mand fra præsidentens og styrets parti".
    "Anatolij Kinakh er aldrig blevet betragtet som en arvtager til præsident Kutjma. Og det er ikke fordi, at han i sig selv er svag, men fordi at en række aktører betragter sig som stærkere og mere værdige til ikke alene at stå i spidsen for regeringen, men også blive arvtagere [til Kutjma]. Det er Jusjtjenko, Medvedtjuk og Janukovytj. Gruppen Tihipko-Pintjuk kommer åbenlyst til at tabe til de tre førstnævnte p.a. lederen af "Arbejdets Ukraine"s mislykkede forsøg på at indlemme "Vores Ukraine" i flertallet. Derfor står vi tilbage med 3 seriøse figurer, som repræsenterer forskellige fragmenter af styrets parti".
    Ifølge politologen har Janukovytj langt flere udsigter til at opnå 226 stemmer, end en hvilken som helst anden kandidat fra flertallet.
    Polokhalov mener, at "situationen nu har bevæget sig ind i mellemfasen". "Vi er ikke noget slutspillet endnu. Og hvis det i starten var Jusjtjenko der førte p.a. sin sejr ved valget og derefter Medvedtjuk, så er det nu Janukovytj, der har de største chancer. Han går ikke imod forretningskredse, han er i stand til at gå på kompromis med "Vores Ukraine" og har gjort mere for præsdinten end nogen anden. Janukovytj passer i den indledende fase både ind i Ruslands og Vestens kram".
    Polokhalo påpeger overfor UP, at "dette ukrainske skakparti minder om centralasiatiske narder, når det ikke altid er den klogeste, der løber af med sejren".
    Han siger endvidere, at præsidenten i dag ikke kan være fri og manøvrere: For hver dag der går, og vi nærmer os valget, mindskes hans politiske vægt. Hans erklæringer fra den 24. august
er modsætningsfyldte og berøvet en produktiv taktik. Man fornemmer, at han handler spontant og ikke inkalkulerer konsekvenserne af sine udtalelser og handlinger. Så meget desto mere i den tilstand af diskomfort, som oppositionen og de ydre vilkår har bragt ham i".
 

18.11.02. Portræt af Viktor Janukovytj

Viktor Janukovytj blev født den 9. juli 1950. Ikke alene er han 4 år ældre end sine to navnebrødre - Jusjtjenko og Medvedtjuk - men også væsentlig større end dem, idet han måler 195 cm og vejer 115 kilo, skriver UP i en portræt af Ukraines kommende premierminister og måske også kommende præsident.
    Derimod er Janukovytj langt mindre populær end Jusjtjenko og Medvedtjuk. Ifølge Razumov-centrets seneste meningsmåling støttes Donetsk-guvernøren fuldt ud af kun 2,3%, mens hver tiende støtter "enkelte af hans handlinger". 17,5% går imod hans handlinger, mens hele 60% af de ukrainske borgere slet ikke kender noget til ham.
    Udover sin højde og vægt har Donetsk-guvernøren også andre aktiver; nemlig hans intellektuelle balast. Han har to videregående uddannelser udover bjergteknikummmet. I 1980 blev han uddannet fra Donetsk polytekniske læreanstalt og i 2001 blev han færdig med en uddannelse ved Det ukrainske akademi for udenrigshandel. Donetsk-guvernørens doktorafhandling handlede om administrationen af udviklingen af infrastrukturen i en stor industriregion.
    I dag har Janukovytj tre akademiske grader; nemlig som medlem af Californiens internationale videnskabs-, uddannelses-, industri- og kunstakademi, medlem af Ukraines videnskabernes akademi samt korrespondentmedlem af Ukraines transportakademi. Den alsidigt uddannede guvernør har skrevet over 50 videnskabelige arbejder (nogle af dem ganske vist som medforfatter).
    Janukovytj indledte sit "arbejdsliv" som en almindelig sovjetisk knægt fra en almindelig sovjetisk familie i en alder af 19 år, da han blev ansat på et smelteværk i sin hjemby, Jenakievo. Syv år senere opnåede han sin første ledende stilling på automobilbasen "Ordzhonikidzevuhillja".
    Janukovytj blev bidt af automobiltransporten og fortsatte med at arbejde i ledende stillinger i forskellige strukturer: "Donbastransremont", "Ukrvuhilljapromtrans", "Donetskavtotrans". Som eksperter har fremhævet, så var der ingen der kendte noget til Janukovytjs forretninger i selve Donetsk-regionen: der var ikke noget "iøjnefaldende" ved dem.
    Janukovytj blev ansat i administrationen i 1996, og blot et år senere blev han via et præsidentielt dekret udnævnt til guvernør i regionen. Da Kutjma i 1998 var på besøg i Donetsk, sagde han, at  Janukovytj skal forblive på sin post, ligeså lang tid som Kutjma vil blive på sin. Det kom i princippet til at holde stik. Janukovytj har med sine godt 5 år i guvernørsædet været i længere tid i embedet end nogen anden af de af præsidenten udpegede embedsmænd.
    Ifølge Donetsk-statsadministrationens officielle hjemmeside er der takket være guvernørens lovgivningsinitiativer i løbet af de seneste 3 år blevet investeret over 1 mia. dollars i regionen.
    Janukovytj har modtaget tre ordener og adskillige udmærkelser. Han blev i 2000 valgt til "Årets regionale leder". Under modtagelsen af hædersbevisningen lovede han resten af landet: "Donbas er ikke til tomme løfter". Desuden blev han samme år af Det russiske biografiske instituts ekspertråd indstillet til en hædersbevisning for at have styrket forbindelsen mellem Rusland og Ukraine.
    Janukovytj har to ordener "Kulminearbejdernes heltemod", Den hellige Kievo-Petjersk krønikeskriver Nestors orden (1998), Den hellige Fyrst Volodymyrs orden (1998) og Den hellige Danylo Moskovskij orden.
    I efteråret 2002 fik han i tillæg til alle sine andre regalier titlen "Ukraines folkelige ambassadør", hvorved Donetsk-guvernørens internationale betydning blev anerkendt. I oktober 2002 blev Janukovytj formand for Donbas' internationale hjemstavnssammenslutning.
    Viktor Fedorovytj Janukovytj i gallauniform er imidlertid kun en del af Janukovytj, som inden længe formentlig vil stå i spidsen for regeringen. Der er også andre "aspekter" af Donetsk- guvernøren, som er om muligt endnu mere interessante.
    Således sagde han fornylig i et interview  i "Kievskij telegraf": "Der findes ingen småting i arbejdet. Og hvis der er nogen, der begynder at komme i vejen... Jeg vil selvfølgelig prøve på at være overbevisende". Lidt længere nede taler han om sin arbejdsstil: "Jeg er ikke aggressiv af natur".
    Men denne "ikke-aggressivitet" forhindrer bestemt ikke Donetsk-guvernøren i at, ifølge sine egne ord, "brænde forekomster af korruption i min region ud med rødglødende jern".
    New York Times har i en artikel i går betegnet Janukovytjs ledelse i regionen som "byzantisk" og selve guvernøren som "hård".
    Som bekendt blev parlamentsvalget i 2002 det allertydeligste eksempel på hans styring af sin region: Donbas blev den eneste region i landet, hvor det upopulære "ZaJedU!" fik førstepladsen, mens det ganske enkelt var umuligt at følge med i antallet af overtrædelser den 31. marts.
    Ifølge guvernøren er styrets forhold til vælgerne med guvernørens egne ord som følger (efter "triumferne" ved folkeafstemningen i 2000 og præsidentvalget i 1999): "Svaret er meget simpelt - en målrettet indsats over en årrække fra ledere på alle nuveauer overfor mennesker. Den giver mulighed for at trække på smilebåndet over en mulig valgsvindel (interview med "Dzerkalo Tyzhnja" i 2001).
    Under forberedlserne til parlamentsvalget ville Janukovytj ikke skjule sin optimisme: "Jeg er sikker på, at Donbas vil afholde valget med værdighed. De deputerede, som bliver valgt herfra, bliver de allerbedste. Tro mig; et sådant hold har været under opbygning i mere end et år. Og det hold vil bevise sin arbejdsduelighed".
    Hvis Janukovytj bliver premierminister, er det ret svært at sige noget om, hvordan hans relationer til præsidenten og hans administration vil være. I starten af året afslørede Janukovytj imidlertid en stor hemmelighed for tidsskriften "Gubernator": når han "får held" til at komme i audiens hos præsidenten, så får han lyst til at snakke med ham som "med en god gammel bekendt". "Og dette ønske opstår hos mig p.a. ham, Leonid Danilovitj, og hans personlige egenskaber. Jeg føler ikke nogen hindringer eller nogen mur mellem os, som forhindrer en åbenhjertig samtale".
    Muligvis er det dog ikke præsidenten, men Donetsks "nr. 1" - forretningsmanden og fodboldklub-ejerene Rinat Akhmetov - der er nr. 1 i Ukraine for Viktor Janukovytj. Selvom han i pressen nægter enhver direkte tilknytning til Akhmetov. Skal man tro Janukovytjs ord sagt for et år siden, så er de begge to "selvstændige skikkelser", og ingen af dem "har ambitioner om at kontrollere diverse processer i Ukraine". Men når talen falder på Akhmetov personligt, så indrømmer Janukovytj: "Det er et menneske, som indtager en aktiv position og forstår at gøre gavn såvel for menneskene som for regionen".
    I efteråret sagde Donetsk-guvernøren adspurgt om rygterne om kølnede relationer med "Shakhtar"s ejer: "Rinat Leonidovitj er også en ret intelligent og klog person, som ikke begår taktløse handlinger ikke alene overfor mig, men overfor resten af sine omgivelser. Derfor kan vi pr. definition ikke have nogen konflikt".
    Der er et træk i Janukovytjs karakter, som er beslægtet med præsidenten - Donetsk-guvernøren, som han selv siger det, "er heller ikke politiker". Han er snarere sportsudøver: han har selv indrømmet, at han ikke alene kan styre en bil, men også et fly. Og hvad mere er: Janukovytj er faldskærmsudspringer. "Jeg er alt i alt realist og er aldrig veget tilbage for en konkurrence, har dyrket meget sport, og anser derfor ikke mig selv for at være svagere eller dummere end nogen anden, men mener, at mange har chancen for at blive politiker, vise et resultat og blive mester - i overført betydning", sagde han til amerikansk radio. (Janukovytj var på sin seneste forretningsrejse til USA i september i år. Medvedtjuk har ikke været i USA siden 1994, red.)
    Til forskel fra den måske kommende premierministers officielle biografi, er det velkendt, at guvernørens barndom var svær. Janukovytj blev født i en kulminearbejder familie, men da han var lidt over to år, døde hans mor. Ifølge visse oplysninger opholdt han sig i et stykke tid på et børnehjem. Selv fortæller Donetsk-guvernøren, at han levede "i sult og kulde" sammen med sin bedstemor i et trangt anneks på fire kvadratmeter. Som skoledreng tog han ud for at passe heste og var i det hele tage overladt til sig selv.

Det forhold, at Janukovytj, muligvis, har en række domme bag sig, er naturligvis udeladt i de officielle kilder. Men rygterne om Donetsk-guvernørens kriminelle fortid griber om sig med lynets hast. Man begyndte først at tale åbent om den i forbindelse med hans mulige udnævnelse til premierminister.
    Således bønfaldt Volodymyr Malenkovytj præsidenten om ikke at indstille Janukovytj, indtil denne officielt har dementeret rygterne. Julia Mostova fra "Dzerkalo Tyzhnja" mindede om, at guvernøren har to domme bag sig samt, at Janukovytj ifølge oplysninger fra ordensmyndighederne gik under øgenavnet "pøbel".
    Donetsk-jounalisten Volodymyr Bojko, der kom i fængsel med de lokale skattemyndigheders medvirken, havde også fået støvet nogle oplysninger op om den kommende premierminister (et brudstykke af en samtale med en medfange):
    "Onkel Kolja, jeg har engang hørt, at vores guvernør her i Donetsk har to domme bag sig. Har det noget på sig elle ej?"
    - Jeg ved ikke hvor mange domme Janukovytj har bag sig, men han har kun siddet inde en enkelt gang; nemlig i zone nr. 52 i Jenakievo.
    - Men det er jo "en barsk" zone.
    - Dengang var det desuden en almindelig zone. Janukovytj var som direktør for en frugt-og grøntsagsbase blevet taget i noget tyveri og fik seks år efter § 86-1 for tyveri i særlig stort omfang. Men han kom ud før fristens udløb, vistnok fire år efter, p.a. gudfaderens anbefaling.
    - Hvem var hans gudfar?
    - Det kan jeg ikke huske, men det var vistnok Ljovotjkin der var leder. Det er ham, der i dag er leder af hele landets fængsels-og rehabiliteringssystem.
    - Er det ikke ham, hvis søn arbejder som præsidentens assistent?
    - Det ved jeg for fanden ikke, jeg beskæftiger mig ikke med politik".
    Ifølge UP er Ljovotjkin den Yngre i dag 1.assistent for præsdienten og anses for at være "Donetsk"-folkenes mand i præsidentens administration, mens Ljovotjkin den Ældre vitterlig er leder af kriminalforsorgen i Ukraine.
    Der er en enkelt fejl i denne historie; nemlig det, at Janukovytj ikke var leder af en grøntsagsbase, men af en autobase, uden dog at det ændrer historiens kerne.
 

19.11.02. Parlamentet stemmer om Janukovytj på torsdag

Den ukrainske parlamentsformand, Volodymyr Lytvyn, mener, at informationerne om, at Viktor Janukovytj muligvis er tidligere straffet ikke bør være en hindring for hans valg til Ukraines premierminister.
    "Enhver har ret til at bevise sin evne og hengivenhed overfor det at arbejde i de fællesstatslige interesser", - sagde han til journalister efter et møde i parlamentets koordinationsråd.
    Ifølge Lytvyn blev der under mødet rejst et spørgsmål om, at Janukovytj muligvis er tidligere straffet. Det var folkedeputeret Anatolij Matvijenko, der rejste spørgsmålet.
    Ifølge formanden for parlamentet vil afstemningen om den ny premierministerkandidat finde sted torsdag den 21. november. Han bekræftede sin indledende prognose; at Janukovytj vil blive støttet af 245-250 deputerede. Ifølge Lytvyn vil afstemningen om Janukovytj ikke være et vidnesbyrd om etableringen af et flertal, men om godkendelsen af en beslutning, der er i overensstemmelse med de fællesstatslige interesser. Samtidig forudsagde han, at et sådant flertal vil blive dannet "med tiden".
    Parlamentsformanden mener, at såfremt Janukovytj bliver valgt, så vil hele den nye regering være på plads inden den efterfølgende torsdag, den 28. november. Ifølge Lytvyn bør ændringerne i regeringen være "radikale".
    Adspurgt om ikke der med Janukovytjs ankomst sker en styrkelse af Donetsk-klanen, sagde Lytvyn: "Den, som bestiger denne Golgota (premierministerposten) bør forstå, at hvis han handler udfra en bestemt gruppes interesse, så er han dømt til en hurtig nedstigning fra Olympen". Han tilføjede, at bedømmelsen af regeringens virksomhed vil blive stadig tiltagende "hård" p.a. præsidentvalget i 2004, der jo nærmer sig.
    I en kommentar til sin personlige holdning sagde Lytvyn, at han forholder sig "normalt" til Janukovytjs kandidatur. UP.
 

19.11.02. Kutjma har officielt anmodet om tjekkisk visum

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, indleverede om morgenen den 18. november en officielt anmodning om et tjekkisk indrejsevisum til deltagelse i NATO-topmødet i Prag. Det meddelte Den tjekkiske Republiks udenrigsministerium i går.
    Lederen af det tjekkiske udenrigsministerium, Cyril Svoboda, har tidligere forsikret, at den ukrainske præsident vil få udstedt et indrejsevisum til landet.
    Sammen med Kutjma har omkring 30 personer anmodet om tjekkiske visaer. Der er tale om personer, der som medlemmer af den officielle delegation, skal repræsentere Ukraine på topmødet.
    På anden dagen af NATO-topmødet i Prag vil der blive afholdt et møde i kommissionen Ukraine-NATO på udenrigsministerniveau. Oprindelig blev det oplyst, at mødet ville blive afholdt på højeste niveau, men efter skandalen med NATOs beskyldninger mod Kyiv for at Ukraine angiveligt har leveret radaranlæggene "Koltjuga" til Irak, blev det besluttet at holde kommissionsmødet på et lavere niveau.
    Samtidig vil Kutjma den 22. november deltage i mødet i Rådet for det euroatlantiske partnerskab (Partnerskab for fred) på statsleder-og regeringschefniveau for de 46 lande, der er medlemmer af rådet. Podrobnosti. RIA Novosti.
 

19.11.02. NATO giver Kutjma et vink med en vognstang

NATO afviser, at man har tilsendt præsident Leonid Kutjma en personlig invitation til at deltage i Rådet for det nordatlantiske partnerskab (CNAP), som bliver afholdt den 22. november i Prag indenfor rammerne af Alliancens topmøde. Det meddelte en officiel repræsentant for NATOs pressetjeneste.
    "Der er ikke udstedt nogen personlig invitation til præsident Kutjma. Det, at det forventes, at Ukraines delegation deltager i CNAPs møde - det (er sandt). Man bør adskille de to ting", - sagde han.
    Repræsentanten understregede endvidere, at Alliancen ikke har tænkt sig at sende nogen specielle eller personlige indbydelser til Kutjma.
    "Der er ingen der vil sende nogen nye specielle invitationer", - understregede han.
    Pressetjenestens repræsentant afviste at svare på spørgsmålet om, hvorvidt det betyder, at Kutjma ikke vil kunne deltage i CNAPs møde. Han mindede om, at NATO er parat til at gennemføre mødet i "Ukraine-NATO" kommissionen på udenrigsministerniveau.
    "Og vores råd, og det var også det generalsekretæren (for NATO) sagde, er at det ville ikke være klogt af præsident Kutjma at komme til Prag. Punktum", - sagde repræsentanten.
    Som tidligere nævnt meddelte præsidentens pressetjeneste, at Ukraines repræsentanter i NATOs hovedkvarter i Bruxelles havde modtaget en invitation til Kutjma og Ukraines officielle delegation til at deltage i NATOs topmøde, som finder sted torsdag-fredag i Bruxelles.
    Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd besluttede på et møde den 16. november, at Kutjma skal deltage i CNAPs møde, og at udenrigsminister Anatolij Zlenko skal deltage i mødet i "Ukraine-NATO" kommissionen. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny.
 

19.11.02. Ukrainsk journalist fundet død i Hviderusland

Liget af direktøren for nyhedsbureauet "Ukrajinski novyny", Mykhajlo Kolomijets, som forsvandt sporløst i slutningen af oktober, er blevet fundet i Hviderusland. Det meddelte selve nyhedsbureauet med henvisning til lederen af departementet for kriminalpolitiet under Ukraines indenrigsministerium, Vladimir Jevdokimov.
    Ifølge ham formoder efterforskningen, at Kolomijets har begået selvmord. Politiet er i færd med at arrangere en tilbageførsel af liget til Ukraine.
    Som nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina tidligere har oplyst, at anbragte "Ukrajinski novyny" den 28. oktober på sin hjemmeside en oplysning om, at dets leder var forsvundet. Den 21. oktober mødte han ikke på sin arbejdsplads, og den 22. oktober rejste han til Hviderusland.
    Under sit besøg i Minsk ringede han flere gange til Ukraine - sidste gang den 28. oktober. Fra den 29. oktober blev Interpol involveret i eftersøgningen af Kolomijets. Podrobnosti.
 

19.11.02. Medvedtjuk på sin første rejse til USA siden 1994

Formanden for den ukrainske præsidents admininstration, Viktor Medvedtjuk, fløj mandag afsted til USA. Ifølge nyhedsbureauet UNIAN, som henviser til en kilde i USAs ambassade i Kyiv er denne rejse blevet muligt takket være en personlig invitation fra den kendte amerikanske politiker og videnskabsmand, Henry Kissinger.
    USAs ambassades pressetjeneste meddelte til UP, at de "ikke giver informationer omkring private rejser".
 

20.11.02. NATO og USA lægger Kutjma på is, men ikke Ukraine

Repræsentanter for USAs delegation, som bliver ledet af USAs præsident, George Bush, forsvarsminister Donald Rumsfield, udenrigsminister Colin Powell og andre højtstående embedsmænd fra Det hvide Hus, "har ikke planer om" nogen som helst møder med Leonid Kutjma i Prag, hvis Ukraines præsident ankommer til NATO topmødet.
    Ifølge RIA Novosti, der henviser det amerikanske Tv-selskab NBC, kommer udtalelsen fra en højtstående repræsentant for det amerikanske udenrigsministerium, der foretrak at være anonym.
    Udenrigsministeriets repræsentant påpeger desuden, at lederen af den ukrainske stat selv skal træffe beslutningen om, hvorvidt han skal komme til Den nordatlantiske Alliances topmøde.
    I den forbindelse understreger han, at USA "fortsat er hengivne overfor" bevarelsen af stærke relationer mellem NATO og Ukraine og hilser det velkommen, at lederen af det ukrainske udenrigsministerium, Anatolij Zlenko, vil deltage i mødet i kommissionen "Ukraine-NATO", som skal finde sted i Prag efter afslutningen af det vigtigste NATO-forum.
    Som tidligere meddelt har USAs udenrigsminister, Colin Powell, udtalt, at han finder det vigtigt, at Ukraine er med i mødet i kommissionen "Ukraine-NATO", som finder sted indenfor rammerne af Alliancens topmøde. korrespondent.net.
 

20.11.02. Hemmelighedskræmmeri omgærder Medvedtjuks USA-rejse

Præsident Kutjmas stabschef, Viktor Medvedtjuk, befinder sig tirsdag og onsdag på besøg i New-York og Washington. Det oplyser kilder i den amerikanske kongres til UP. UP har endvidere fået bekræftet i Medvedtjuks kancelli, at oplysningerne om Medvedtjuks rejse til USA ikke bare er en "and".
    Ifølge Radio Liberty har man hverken i Ukraines ambassade i USA eller i officielle amerikanske kredse kunnet oplyse noget om formålet med besøget og navnene på de personer, som Viktor Medvedtjuk agter at mødes med.
    Ifølge Radio Liberty er det et kristent religiøst samfund, der står for at arrangere Medvedtjuks møder. Organisationen er kendt for at invitere forskellige statsledere med det formål at afholde fælles gudstjenester og spore dem ind på den rette vej.
    "Kissinger & Associates"s kontor gav ikke noget direkte svar på spørgsmålet om, hvorvidt de kunne bekræfte oplysningen om, at dette selskab eller Kissinger personligt havde inviteret Medvedtjuk, men bad blot om at sende dem oplysningen, som nyhedsbureauet UNIAN havde offentliggjort i går.
    En anden vigtig detalje omkring stabschefens besøg i USA: man ved, at Viktor Medvedtjuk indenfor rammerne af besøget i Washington agter at mødes med senator Richard Lugar, som sandsynligvis bliver leder af det nye Senats internationale/udenrigspolitiske udvalg. I går eftermiddag kunne senatorens kontor dog heller ikke bekræfte muligheden af et sådant møde.
    Nadia Duke, som er medlem af USAs Udenrigspolitiske Råd, betragter det som værende unormalt, at der ikke er nogen som helst informationer omkring en så højtstående ukrainsk embedsmands besøg i USA.
    "Det er mærkeligt, at personen hemmeligt kommer til Amerika, og at ingen ved noget som helst om det besøg. Måske mener Ukraine i dag, at indrejse til andre lande skal ske med hat og blå briller, uanset om man er blevet inviteret eller ej?, siger hun i et interview til Radio Liberty.
    "Det ser mærkeligt ud, fordi personen indtager en fremtrædende post i dette lands regering, men der er ikke mere information om det på officielt eller på ekspert- eller specialistplan, hvilket ville have givet mulighed for at komme i kontakt med den pågældende person og finde ud af, hvad hans ærinde er og få nogle informationer om Ukraine på plads", - siger eksperten.
    Eksperterne tvivler desuden på, at det vil lykkes Viktor Medvedtjuk at blive modtaget i USA på officielt niveau, selvom mange i Washington ville være interesserede i at høre hans holdning til de nuværende ukrainsk-amerikanske relationer. UP.
 

20.11.02. NATO er alvorligt skuffet over Ukraine p.a. "Koltjuga"-sagen

De forenede Staters NATO-ambassadør, Nick Berns, siger, at præsident Kutjma ikke skal regne med nogen hjertelig velkomst i Prag. Det kølige forhold forklarer ambassadøren med beskyldningerne mod den ukrainske ledelse for salget af radarsystemerne "Koltjuga" til Irak.
    Berns siger i et interview til BBC: "Hvis præsident Kutjma beslutter at komme til topmødet (Tjekkiet udstedte i går et visum til Kutjma, red.) tror jeg ikke, at han skal regne med en hjertelig velkomst fra NATO-medlemmernes side. Det er hans egen beslutning".
    Berns beklager desuden det forhold, at "relationerne mellem NATO og Ukraine er nået så vidt. Vi havde håbet på, at dette topmøde ville have betydet en væsentlig forbedring af alliancens forhold til Ukraine. Vi kan ganske enkelt ikke ignorere det farlige initiativ fra Ukraines side med at  hjælpe Irak til at få fat i meget avanceret og slagkraftig våbenteknologi."
    Den amerikanske diplomat påpeger endvidere, at "NATO i tilfældet med Ukraine er meget skuffet over beskyldningerne om, at den ukrainske regering og præsident Kutjma personligt har godkendt salget af "Koltjuga" til Irak. Hvis det viser sig at være sandt, så er det et meget farligt skridt fra den ukrainske regerings side og er i strid med FNs sanktioner mod Irak". UP.
 

20.11.02. Medvedtjuk har holdt møder i FNs sikkerhedsråd

Formanden for Ukraines præsidents administration, Viktor Medvedtjuk, mødtes i går med formanden for FNs sikkerhedsråd, Kinas permanente repræsentant ved FN, Vang Ingfan. Under mødet drøftedes situationen omkring beskyldningerne mod Kyiv for at have leveret våben til Bagdad.
    Ukraines repræsentant ved FN oplyser, at  man under mødet kom ind på Ukraines henvendelse til FNs Sikkerhedsråd angående opklaringen af, om sanktionerne mod Irak var blevet overtrådt.
    Medvedtjuk henledte sikkerhedsrådsformandens opmærksomhed på, at anklagerne mod den ukrainske stat havde en ubegrundet karakter.
    Det blev fremhævet, at Ukraine som en pålidelig og konsekvent deltager i de internationale relationer ikke har overtrådt sanktionsregimet. "Som svar på de tvivlsomme beskyldninger udviste Ukraines præsident og regering en hidtil uset åbenhed og er indstillet på fortsættelsen af et aktivt samarbejde, herunder med Sikkerhedsrådet, for at løse den situation, som er opstået", - sagde Medvedtjuk.
    Sikkerhedsrådsformanden gav udtryk for en fuld forståelse for Ukraines holdning og en fuld opbakning til den ukrainske parts konstruktive tilgang.
    Vang Ingfan understregede vigtigheden af Ukraines repræsentants deltagelse i Sikkerhedsrådets og 661-Komiteens behandling af spørgsmålet omkring sanktionerne mod Irak de relevante henvendelser fra ukrainsk side.
    Sikkerhedsrådsformanden forsikrede, at den udtømmende information, som Ukraines præsidents stabschef havde stillet til rådighed, straks ville komme til Sikkerhedsrådsmedlemmernes kendskab.
    Samme dag informerede formanden på et lukket møde i Sikkerhedsrådet medlemmerne af dette organ om sit møde med Den ukrainske præsidents stabschef.
    Som tidligere oplyst har man i FN lige nu udskudt beslutningen angående Ukraines forslag om at inddrage rådet i efterforskningen af "Koltjuga"-skandalen. Den 12. november undlod Sikkerhedsrådets 661-Komite på et lukket møde at træffe en beslutning Ukraines henvendelse omkring efterforskningen af beskyldningerne om salget af radaranlæggene "Koltjuga" til Irak. Sikkerhedsrådets Komite vil ifølge Ukraines udenrigsministerium træffe en beslutning herom senere. Ukraine har officielt rettet henvendelse med anmodning om, at Sikkerhedsrådet tager stilling til situationen omkring beskyldningerne mod Ukraine for at have overtrådt sanktionerne mod Irak samt konklusionerne fra den amerikansk-britiske ekspertgruppe, som Kyiv er uenig i. UP. Interfaks-Ukrajina.
 

21.11.02. Ukraine-Russia/Gazprom's got West Europeans over a barrel

 Friday, November 8, 2002
The Wall Street Journal
New York, New York
By JEROME GUILLET
The recent announcement by Russia and Ukraine that they were creating a joint enterprise to jointly manage the export gas pipelines going through Ukraine -- from Russia to Europe -- has struck fear in the hearts of many. Ukrainians are afraid that their country's newly achieved independence will end with their main enterprises taken over by the Russians. Russians are worried that they are going to end up paying for the pipeline maintenance not done by their poorer cousins in Kiev [Kyiv]; and Western Europeans worry about the reliability of their gas supplies from the former Soviet Union. The reality is quite different.

The fate of Ukrainian gas pipelines has long been an object of concern for followers of the gas industry in Europe. Ninety percent of Russian exports to Europe must go through them, and Ukraine has been regularly accused of siphoning this gas. Yet this accusation has been true in only three well publicized incidents, in 1992 and 1993.

What happened back then was very simple: Russia tried to cut off its gas deliveries to Ukraine, which were not being paid for, and Ukraine retaliated by reducing deliveries on the export lines to Europe. This situation lasted only a few days; in each instance, Western buyers immediately panicked, then Russia backed off and resumed supplies to Ukraine. But deliveries to Europe have not been interrupted a single time since 1993.

Gazprom understands very well that the reliability of its supplies is essential in its relationship with European purchasers, and it took the decision then to deliver to Ukraine whatever was necessary to get the exports out on the other side. Indeed, this situation was really no worse than what was happening elsewhere in the region, with gas delivered and not paid for -- except that no other customer of Gazprom held a stranglehold on the company quite like the Ukrainians did.

Luckily for Gazprom, no other customer was also quite so bumbling. The only thing that the Ukrainians managed to achieve in return for controlling absolutely 25% of Russian exports was a dwindling supply of gas, which was wasted with the same abandon as in the Soviet period. No reforms were engaged to reduce consumption, or to try to grab the export market from Gazprom by buying the gas from them and on-selling it to Europe. Instead, the Ukrainians let Gazprom slowly take over their industry.

Corruption in the Ukrainian gas industry meant that certain officials took advantage of Gazprom's inability to enforce payment in order to enrich themselves. As in Russia , the final consumers in Ukraine quite often paid for their gas, but the bill collector chose not to pass on these revenues to Gazprom (in Russia for political reasons, and in Ukraine thanks to control over the export routes).

Gazprom's brilliant solution was to have Russian gas delivered by someone else, a private entity not affiliated to Gazprom which could cut off supplies to Ukraine without risking retaliation like Gazprom: Itera. Itera found accomplices among Ukrainian factions able to take control of the gas distribution business, and it sold directly to such private entities and not to Kiev's state gas company.

Gas was procured by Itera from Turkmenistan to build the fiction that it was not Russian gas being delivered (a scheme made all the easier because Turkmenistan was in such a weak bargaining position, with all its pipelines going straight to Russia ). The revenues collected in Ukraine from distribution of non-Gazprom gas -- whether in the form of money, goods or ownership of local production assets -- were shared between the new Ukrainians, Itera and its partners in Russia and Turkmenistan.

The fact that Itera, and Itera alone, was able to ship large volumes of gas through Gazprom's pipeline network between Central Asia and Ukraine strongly suggested to observers that it had close relations with Gazprom's top management, although this has always been denied by both Gazprom and Itera and never has been conclusively proven by outsiders. In any case, such a sort of arrangement seemed to make sense: It reduced Gazprom's deliveries to Ukraine and extracted some revenue for Gazprom from that country (whatever was paid by Itera for gas transport which would have taken place anyway) and it was a perfect opportunity for well-connected individuals to benefit. This led to massive corruption and nasty political battles inside Ukraine, to take part in this juicy business, with the population, as usual, the main victim.

Meanwhile, as Itera officials stepped in with its deliveries, Gazprom's deliveries were quickly reduced to a volume of 25-30 billion cubic meters per year, which is the volume where Gazprom loses no money in Ukraine, because the value of that gas roughly corresponds to a reasonable transit tariff payable to Ukraine for all the volumes exported to Europe through Ukraine, which is some 120 bcm a year. Ukrainians still do not pay for that gas, but they do not incur new debts (the $1.4 billion debt figure quoted all the time is essentially the debt incurred in 1992-93 which is rescheduled every other year.) Gazprom does not get cash but gets value for its gas. This can be accounted at production cost or at any equivalent transit tariff value, depending on the reporting requirements of the day -- the difference between the two extreme options can represent an extra $2 billion per year in Gazprom's declared revenues and profits.

Today, Ukraine receives 50 bcm of gas per year from, or, in the case of Turkmen gas, through Russia (compared to close to 100 bcm in 1990). Half of it is delivered by Gazprom directly, the other half by Itera or other similar "independent" traders. Gazprom's exports flow to Europe unhindered, with plenty of spare capacity (thanks to deliveries to Ukraine having fallen overall faster than Gazprom's exports to Europe have grown), and its deliveries to Ukraine bring it a decent level of revenue.

So, why would Gazprom want to bother now taking over the assets? The simple explanation is that it represents a great opportunity to make the European purchasers pay for the maintenance of the Ukrainian pipelines. Gazprom has a long history of making its clients pay, willingly or not, for its investments. For instance, Ruhrgas purchased shares in Gazprom at a time when nobody wanted to invest in Russia , in exchange for the shelving of Gazprom's expansion plans in Germany (via its Wingas venture with BASF). The Italian energy company ENI invested in the Blue Stream pipeline, which significantly increases Gazprom's export capacity to Turkey, at the same time that Gazprom's plans to develop in Italy with Edison were abandoned.

This time, the idea is to build on the bad reputation earned by the Ukrainians (since "thieves" wouldn't bother to maintain their pipeline network) to once again get the likes of Ruhrgas, ENI and Gaz de France to pay for new Gazprom investments. After all, even if they pay for truly needed work in Ukraine, it frees Gazprom resources for other projects.

In sum, while the "Russian-Ukrainian condominium" name may make it sound like a collective venture for the good of Europe, it really is closer to highway robbery. But the Western companies can't do much about it. The share of Russian gas is bound to increase inexorably in Europe in the coming 20 years as demand grows and all buyers need to renew their contracts and safeguard their supplies. Still, it would be ironic if, by agreeing to pay Gazprom to maintain its transportation infrastructure and reduce its dependency on (supposedly unreliable) Ukrainian partners, Western European companies end up strengthening Gazprom's overall control over the European gas market by way of its iron grip on the main transport routes.

Gas is essentially an infrastructure business, and Gazprom understands this better than most and has been building up and nurturing its access to the European market steadily over the past 30 years, as the Ukrainian saga attests once more. Other gas companies, beware; before it is too late.

--------------------------------------------------------------------------------
Mr. Guillet jeromeguillet@yahoo.fr is an investment banker in Paris, and has worked with Gazprom in the past.
 

21.11.02. "Reportere uden grænser" tror ikke på journalists selvmord

Identifikationen af det lig, som kan tilhøre direktøren for nyhedsbureauet "Ukrajinski novyny", Mykhajlo Kolomijets, skulle efter planen finde sted i går, oplyste lederen af det hviderussiske indenrigsministeriums afdeling for information og kontakt med offentligheden, Dmitrij Parton til Interfaks-Ukrajina.
    Parton oplyste, at Kolomijets familie - hans mor og veninde - allerede var ankommet til Minsk og  taget ud til landsbyen Molodetjno i Minsk-regionen, hvor liget blev fundet hængt. Onsdag skulle der også efter planen gennemføres en ekshumation af liget, som man fandt i skoven, sagde Parton.
    Han præciserede, at liget blev fundet af en af beboerne i sommerhusbebyggelsen, som henvendte sig til politiet. Da der ikke kom nogen forespørgsler fra familie og ikke blev fundet nogen dokumenter, og mens obduktionen havde vist, at døden ikke havde været voldsom, blev sagen ikke håndteret som en kriminalsag. Statsadvokaten traf beslutning om at begrave liget.
    Da de hviderussiske ordensmyndigheder modtog en anmodning fra ukrainsk side om at hjælpe med at finde Kolomijets, "nåede de frem til, at der kunne være tale om den person, som man leder efter", oplyste Parton. "Inden man begraver et lig, tager man fotos og noterer resultatet af obduktionen ned", - forklarede han.
    Samtidig foreslår den internationale menneskerettighedsorganisation "Raportere uden grænser" Ukraines rigsadvokatur at indlede et samarbejde med henblik på at opklare omstændighederne omkring Mykhajlo Kolomijets' død.
    Robert Menard, der er leder af "Raportere uden grænser" stilede tirsdag et brev til Ukraines rigsadvokat, Svjatoslav Piskun, hvori han foreslog ham et samarbejde, oplyser NGO'ens hjemmeside.
    I Menards brev fremhæves det, at "Raportere uden grænser" anser de konklusioner, som repræsentanten for Ukraines indenrigsministerium Volodymyr Jevdokimov havde fremsat om, at Kolomijets' død skyldtes selvmord, der ikke havde noget at gøre med hans professionelle gerning, for at være forhastede.
    Lederen af menneskerettighedsorganisationen udtrykte et håb om, at Ukraines rigsadvokat personligt ville tage sig af denne sag og inddrage udenlandske eksperter i dens efterforskning.
Fra sin side har "Raportere uden grænser" foreslået at inddrage en fransk retsmediciner. UP. Interfaks-Ukrajina.
 

21.11.02. Medvedtjuk taler Ukraines sag i FNs Sikkerhedsråd

På mødet mellem formanden for Ukraines præsidents administration, Viktor Medvedtjuk, og lederen af FNs Sikkerhedsråds Komite 661 vedrørende sanktionerne mod Irak, Norges FN-ambassadør, Ole Peter Kolby, oplyste sidstnævnte, at Ukraine er blevet indbudt til at deltage i de kommende møder i komiteen i forbindelse med den ukrainske sides anmodning om at få opklaret beskyldningerne omkring salget af "Koltjuga"er til Irak.
    Under mødet, som fandt sted på den ukrainske ambassade i New-York, blev det gjort gældende, at Ukraine er indstillet på et aktivt og tæt samarbejde med FNs Sikkerhedsråd og Komite 661 med henblik på en endegyldig afklaring af den situation, som er opstået omkring de grundløse beskyldninger mod Ukraine.
    Kolby påskønnede og støttede den konstruktive og åbne karakter af den ukrainske holdning. Han forsikrede, at han var parat til på alle måder at medvirke til en fordomsfri behandling af det spørgsmål, som man havde rejst fra ukainsk side. Komite-medlemmerne er særligt opmærksomme på Ukraines henvendelse, understregede Komite-formanden og udtrykte håb om et objektivt resultat af drøftelsen.
    Kolby forsikrede, at resultatet af mødet og den information, som Medvedtjuk havde fremlagt, ville komme til alle Komite 661-medlemmernes kendskab.
    Som tidligere oplyst har FN indtil videre udskudt en beslutning på grundlag af Ukraines henvendelse om at tage del i efterforskningen af skandalen omkring "Koltjuga". Den 12. november undlod Sikkerhedsrådets Komite-661 på et lukke møde at træffe en beslutning vedrørende Ukraines anmodning om en efterforskning af "Koltjuga"-beskyldningerne. Sikkerhedsrådets komite vil ifølge Ukraines udenrigsministerium træffe en beslutning senere. Ukraine har rettet officiel henvendelse med anmodning om at Sikkerhedsrådet tager stilling til situationen omkring beskyldningerne mod Ukraine for at have overtrådt sanktionerne mod Irak og de konklusioner, som gruppen af amerikanske og britiske eksperter havde draget efter deres arbejde i Ukraine, og som Kyiv er uenig i. UP. Interfaks-Ukrajina.
 

21.11.02. Kolomijets kan være blevet myrdet p.a. sit arbejde som journalist

De myndigheder, som efterforsker spørgsmålet om, hvordan nyhedsbureauet Ukrajinski novynys dikektør, Mykhkajlo Kolomijets, kan være kommet af dage, bør i ligeså høj grad se på muligheden af et mord p.a. den afdødes journalistiske virksomhed som på teorien om et selvmord, sagde bestyrelsesformanden for Agenturen for humanitære teknologier (som ejer 50% af aktierne i Ukrajinski novyny), Volodymyr Hranovskyj, på en pressekonference i UNIANs presselokaler i Kyiv i går.
    Ifølge den russiske avis Nezavisimaja Gazeta grundlagde Mykhajlo Kolomijets nyhedsbureauet Ukrajinski novyny i 1993. I dag er Ukrajinski novyny et af de største og mest indflydelsesrige ukrainske nyhedsbureauer. I 2000 opkøbte Agenturen for humanitære teknologier (AGT) 50% af aktierne i Ukrajinski novyny hos Kolomijets. Ifølge velunderrettede kilder er en af hovedmændene bag AGT den kendte forretningsmand (Ukraines næstrigeste mand, red.) og præsident Kutjmas svigersøn, Viktor Pintjuk (denne information bliver kategorisk afvist af AGTs repræsentanter). Ifølge ledelsen i Ukrajinski novyny opstod der et partnerskab mellem aktionerene. Virkelig mange velinformerede kilder i Kyiv oplyser overfor Nezavisimaja Gazeta, at Kolomijets' person kan være blevet en skillemønt i de vanskelige politiske tovtrækkerier mellem de grupper, som benyttede sig af AGT's ydelser til at gennemføre forskellige PR-kampagner. Ifølge visse oplysninger stod Mykhajlo Kolomijets de sidste måneder af sit liv for informationssiden af en af disse kampagner i Krim.
    Alle, som kendte Kolomijets godt, hævder, at redaktøren lige inden sin forsvinden havde forandret sig kraftigt: han var tydeligvis nervøs og bange for et eller andet. Og selvom han af væsen og natur var den diametrale modsætning til Georgij Gongadze, som døde for to år siden, trækker man i Kyiv paraleller mellem disse to tilfælde. Visse ukrainske analytikere formoder, at styret ved at offentliggøre ubegrundede oplysninger om kendte journalisters psykiske afvigelser og dårlige forbindelser påtvinger samfundet en forestilling om, at "sandhedens vogtere" ikke er en tøddel bedre end deres forfølgere, skriver Nezavisimaja Gazeta.
    Ifølge Volodymyr Hranovskyj "har offentligheden ikke ret til at antage, at teorien om et selvmord er den dominerende" i efterforskningen af Kolomijets' dødsfald. Det blev også påpeget på pressekonferencen, at de første til at fremsætte denne teori netop var ordensmyndighederne.
    Hranovskyj understregede, at Kolomijets' venner og familie mener, at han ikke havde nogen som helst grund til at begå selvmord, eftersom han var "en afbalanceret og pragmatisk person". Hranovskyj påpegede desuden, at han til det sidste personligt havde været sikker på, at Kolomijets var i live; men antog, at han muligvis var rejst væk for at holde ferie.
    Hranovskyj oplyste, at han havde haft en samtale med Kolomijets kun nogle få dage før dennes forsvinden. Ifølge ham var det "en almindelig samtale", og Kolomijets udviste ikke under samtalen tegn på nervøsitet eller anspændthed.
    Hranovskyj undrede sig endvidere over, at ordensmyndighederne endnu ikke havde fremsat noget ønske om at snakke med ham. Efter min mening betyder det, at politiet går ud fra en eller anden bestemt teori",  - sagde han.
    Han håbede endvidere på, at efterforskningen af sagen om Kolomijets ikke vil gentage det, som der skete omkring efterforskningen af sagen om Gongadze, som "var præget af en lukket og temmelig inkompetent efterforskning" fra de ordenshåndhævende myndigheders side. UNIAN.
 

21.11.02. Kolomijets' lig identificeret. Han ejede 50% af aktierne i nyhedsbureauet

Moderen og veninden til direktøren for nyhedsbureuet Ukrajinski novyny, Mykhajlo Kolomijets, genkendte i går hans lig i Hviderusland. Det oplyste Gennadij Vektor - statsadvokaten i Molodetjno-distriktet i Hviderusland, hvor identifikationen fandt sted - til Ukrajinski novyny.
    Vektor sagde, at man nu er i gang med en retsmedicinsk undersøgelse af liget for at fastslå årsagerne til Kolomijets' død. Ifølge Vektor vil der under undersøgelsen blive udtaget prøver af kropsvæv med henblik på efterfølgende undersøgelser, og så vil resultatet af retsmedicinen være klar om to ugers tid.
    Han tilføjede, at ekspertisen vil blive gennemført på kortest mulig tid, og bekræftede, at den ekspertisen inden ligets begravelse den 11. november, ikke fandt tegn på en voldsom død.
    Senior korrespondent fra Ukrajinski novyny Jehor Sobolev mener, at den hviderussiske ledelse havde "handlet forkert, da den begravede liget efter 12 dage, efter at man havde modtaget informationer om en savnet person.
    Det sagde Sobolev under pressekonferencen onsdag i Kyiv, hvori også bestyrelsesformanden for Agenturen for humanitære teknologer, medaktionær i Ukrajinski novyny med 50% af aktierne, Volodymyr Hranovskyj, også deltog.
    Sobolev fremhævede, at Ukraines politi hævder, at man angiveligt er sikker på, at det fundne lig er Kolomijets' lig, og drager sine konklusioner "på grundlag af det tøj, der blev fundet". "Men der tilbagestår tvivl til det sidste, og kun moderen vil kunne give et svar på, om det er ham eller ej", citerer Interfaks-Ukrajina Sobolev.
    Samtidig understregede han, at han er imod teorien om, at Kolomijets havde modtaget hemmelige oplysninger og derfor kom af dage. Sobolev understregede, at teorien om, at en eller anden ønskede at plante noget kompromiterende materiale via nyhedsbureauet, ikke er mulig, fordi det særlige ved nyhedsbureauet er, at man straks spørger til kilden og henvisningen.
    Sobolev påpegede desuden, at han ikke ved noget "om nogen som helst signaler hvad angår trusler inden Kolomijets' forsvinden". Ifølge Sobolev var teorien om selvmord i starten blevet fremsat af Ukraines politi på grundlag af informationerne om Kolomijets' telefonopringninger.
    Samtidig påpegede Volodymyr Hranovskyj, at såfremt Kolomijets' dødsfald bekræftes med 100% sikkerhed, så er det nødvendigt at "se på alle teorier som ligeberettigede", herunder teorien om et mord.
    I løbet af pressekonferencen understregede Hranovskyj, at det mål, som den åbne politik bør forfølge i dag, er "at ikke en eneste teori blver anset for at være absurd, og at teorien om et mord bliver behandlet på lige fod som teorien om et selvmord".
    Samtidig sagde han, at "ikke et eneste skridt" i historien om Kolomijets' forsvinden i dag "er klart" og "taler bestemt ikke til fordel for teorien om et selvmord".
    Desuden sagde Hranovskyj, at det for ham forbliver uforståeligt, hvorfor liget blev fundet i Hviderusland. Selvom man i Hviderusland har startet en sag vedrørende det fundne lig, bør sagen blive påbegyndt i Ukraine, sagde han.
    Hranovskyj mener desuden, at teorien om, at Kolomijets var taget afsted med bureauets penge er "absurd". "Hvis han var taget afsted med penge, så var det kun med sine egne. Det andet er absurd. Sådan var han ikke", - sagde han.
    Hranovskyj understregede, at man nu "af al kraft skal sørge for ikke at lade denne sag gå i glemmebogen", idet han fremhævede, at det er organisationen "Raportere uden grænser", der har muligheden for at gennemføre en uafhængig ekspertise samt brugen af hele erfaringen
    Hranovskyj understregede, at han selv havde set Kolomijets lørdagen inden hans forsvinden. De drøftede nyhedsbureauets økonomiske politik. Kolomijets ville ansætte nye folk.
    Samtidig undrede Hranovskyj sig over, hvor politiet endnu ikke havde afhørt ham, uagtet at hans telefonnummer er blandt dem, som Kolomijets ringede til de seneste dage. Samtidig påpegede Hranovskyj, at han er 100% sikker på, at nyhedsbureauet ikke vil blive lukket, men vil blive udviklet og blive selvfinansieret allerede i februar næste år, hvilket vidner om dets økonomiske sundhed.
    Adspurgt af journalisterne om, hvad der nu skal ske med de 50% af aktierne, som tilhørte Kolomijets, svarede Hranovskyj, at det nu vil være op til juristerne at tage sig af den sag.
    Den 44-årige Kolomijets ophørte den 21. oktober pludselig med at være leder af nyhedsbureauet. Ifølge politiet rejste han den 22. oktober til Minsk. Indtil den 28. oktober ringede han jævnligt til sin veninde, idet han forklarede sit fravær med psykiske problemer. Den 28. oktober skulle han ringe til sin mor og nyhedsbureauets senior-korrespondent, men han ringede aldrig mere. UP.
 

21.11.02. Janukovytj så godt som sikker på at blive premierminister

Torsdag vil lederen af Donetsks regionale statsadministration, Viktor Janukovytj, efter al sandsynlighed blive godkendt af parlamentet som Ukraines nye premierminister, sagde lederen af SDPU (o)s fraktion, Leonid Kravtjuk, efter mødet mellem præsident Kutjma og lederne af parlamentsflertallets fraktioner sammen med premierministerkandidaten.
    "Man er sikker på, at Janukovytj bliver valgt", - sagde han adspurgt af journalister efter mødet. Han understregede endvidere, at hele SDPU (o)-fraktionen "plus Zintjenko" ville stemme for Janukovytj.
    Kravtjuk bekræftede, at man under mødet havde drøftet visse deputeredes tvivl om, hvorvidt der nu også ville blive dannet en koalitionsregering efter premierministerens udnævnelse.
    "Kutjma sagde: jeg fastholder den holdning, som jeg har offentliggjort og jeg vil ikke vige fra den", - sagde den deputerede.
    Kravtjuk sagde, at spørgsmålet om, hvorvidt posten som leder af Skattevæsnet skal indgå i listen over de embeder, som skal fordeles blandt parlamentsflertallet under regeringsdannelsen, ikke blev drøftet under mødet. UP. Interfaks-Ukrajina.
 

22.11.02. Janukovytj godkendt som premierminister med flertallets stemmer

Ukraines Verkhovna Rada godkendte torsdag den 21. november udnævnelsen af Donetsk-guvernøren  Viktor Janukovytj som Ukraines premierminister, som præsident Leonid Kutjma havde indstillet til. 234 deputerede stemte for Janukovytj. Der kræves 226 stemmer for at have flertal i Ukraines et-kammer parlament.
    Ifølge Ukrajinski Novyny kom "ja" stemmerne fra de ni fraktioner, som indgår i parlamentsflertallet samt 1 stemme fra Viktor Jusjtjenkos blok "Vores Ukraine" og 1 stemme fra Det socialistiske Partis fraktion.
    Denne beslutningen giver Ukraines præsident mulighed for at udstede et dekret, der officielt udnævner Viktor Janukovytj til Ukraines næste premierminister.
    Formand for Verkhovna Rada, Volodymyr Lytvyn, lykønskede Viktor Janukovytj og takkede den afgående regering med Anatolij Kinakh i spidsen for dens arbejde.
    Viktor Janukovytj takkede på sin side de folkedeputerede for den udviste tillid og forsikrede dem om, at han var parat til at samarbejde med den nye regering.
    Forinden havde Viktor Janukovytj holdt en beretning til Ukraines folkedeputerede, hvori han fremlagde de vigtigste retningslinjer for den nye regering. Hovedprioriteringen skulle ifølge ham være kampen mod fattigdommen i Ukraine. Premierministerkandidaten støttede den reform af statsmagtens system, som præsidenten havde taget initiativ til samt udviklingen af mindre og mellemstore virksomheder i Ukraine.
    Onsdag underskrev Viktor Janukovytj og lederne af de 9 fraktioner, som indgår i flertallet - "Arbejdets Ukraine og PPPU", "Ukraines Regioner", SDPU (o), NDP, "Ukraines Agrarparti", "Det europæiske valg", "Folkemagt", "Demokratiske initiativer" og "Folkets valg" en aftale, som lover Janukovytj støtte som premierminister til gengæld for, at han forpligter sig til at danne en ny regering bestående af repræsentanter for parlamentsflertallet.
    De fire oppositionsfraktioner meddelte, at de ikke ville støtte den af præsidenten foreslåede kandidat. Korrespondent.net.
 

22.11.02. Janukovytj vil gøre Donetsk-modellen landsdækkende

"Jeg er indstillet på at arbejde sammen med dette parlament og med hele parlamentet. Jeg mener, at staten er forenet, folket er forenet, og at politikerne bør arbejde for denne stat og dette folk. Jeg er alle taknemmelig, som støttede mig. Og jeg vil opfylde mine forpligtelser, sådan som jeg har vist det i mit liv", - sagde Janukovytj efter valget.
    I sine svar til de folkedeputeredes spørgsmål inden afstemningen sagde Janukovytj, at erfaringen fra Donetsk-regionen vil blive udbredt til hele landet.
    "Jeg mener, at det bør afgøres på det lovgivningsmæssige niveau", - påpegede Janukovytj. Han påpegede desuden, at han vil "meget aktivt støtte" øgede udgifter til finansieringen af videnskabelig forskning, hvis han bliver premierminister.
    Adspurgt af deputeret fra NDP Ljudmyla Suprun, om Janukovytj planlægger at inddrage kvinder i regeringen, svarede Donetsk-guvernør med den lidt mandschauvinistiske bemærkning, at fraværet af kvinder i regeringen er "en mangel, og at man bør tage hensyn til dem". "Men man bør behandle kvinder med stor respekt og kærlighed".
    Adspurgt af de deputerede omkring valget i Donetsk, påpegede Janukovytj, at "situationen ved valget i Donetsk var ligesom i andre regioner". "Men det, som Donetsk-regionen har været igennem i løbet af de senere år, har forenet menneskene i et samlet hold, og i dag har vi i alle byer og distrikter fået valgt et hold af meningsfæller, ligesom i Verkhovna Rada. Og hvis vi får et sådant hold i Ukraine, så tror jeg, at det samme venter hele landet", - sagde Janukovytj.
    Adspurgt af kommunisten Lesjtjenko om, hvordan Janukovytj har tænkt sig at forholde sig til overtrædere af valglovgivningen, svarede premierministerkandidaten: "Jeg vil forholde mig til dem i henhold til loven!"
    Medlem af SPU's fraktion Ivan Bokyj stillede en række spørgsmål til Janukovytj. "Deres billede hænger på væggen i en af kirkerne i Donetsk-regionen, hvor embedsmænd går i forbøn. Vil De ikke vige førstepladsen hvad ikonisering angår i Kyiv til Kutjma? Og kunne De ikke tænke Dem at omsætte erfaringen med at få sit billede afbildet på gulvtæpper? Hvorfor har vi sådan en ikoniseringskomedie?
    "Jeg vil svare Dem på russisk, - sagde Janukovytj. - Efter et stykke tid vil De få et svar, og det vil være meget værdigt!"
    Senere erklærede deputeret Bokij, at han opfattede dette svar som en trussel, hvortil Janukovytj svarede med replikken: "Jeg har i mit liv aldrig gjort en flue fotræd":
    Spørgsmålet fra Viktor Teren fra "BJuT" om, hvorvidt Janukovytj med hans "beskedne" årsindkomst (på et par og tyve tusinde UAH, red.) stå imod korruptionen, opfattede kandidaten af en eller anden grund humoristisk. "Jeg vil besvare dette spørgsmål humoristisk, for ærlig talt, så er det ikke sådan, det er blevet opfattet i salen. I livet bør vi altid være os selv, og vi er selv vores egen dommer, men de ting, som vi laver, og den vej, som vi vælger, vil altid efterlade pletter, hvilket ikke altid er en pryd. Derfor har jeg aldrig stillet mig op som sådan en primadonna! Det er aldrig sket i mit liv!", - sagde Janukovytj.
    Deputeret Nytjyporuk fra SDPU (o) spurgte ham om, hvordan Janukovytjs regering vil være - konservativ eller reformorienteret. Janukovytj sagde, at den vil være "mere reformorienteret", og tilføjede, at "skattesystemet er under al kritik".
    Deputeret Jesjtjenko fra KPU betegnede Janukovytj som hovedkandidat til posten som præsident, og drog paraleller til Pavlo Lazarenkos skæbne. Hertil svarede Janukovytj, at han "ikke bedømmer mig selv" som Lazarenko. "Jeg tror, at jeg og Lazarenko gik forskellige veje, og at jeg har andre mål", - sagde han.
    Deputeret Tjernovetskyj fra fraktionen "Vores Ukraine" bad de deputerede om at holde et minuts stilhed til mindet om den myrdede journalist Ihor Aleksandrov.
    UPs korrespondent i Verkhovna Rada oplyser, at der var "totalt udsolgt" i Verkhovna Rada. Presselogen var overfyldt, og i gangene så man en masse repræsentanter for Donetsk-regionen.
    På trods af styrets forsøg på at samle de deputerede inden afstemningen om Janukovytj, tog visse af flertallets deputerede bevidst udenfor Kyiv for at undgå at deltage i afstemningen.
    Viktor Janukovytj sagde fra talerstolen, at "der ikke er noget alternativ til Ukraines europæiske valg". "Når det europæiske livs standarder bliver realiteter for den ukrainske borger, så vil problemerne blive løst", - sagde han.
    "Den politiske reform, som Kutjma har bebudet, betyder, at regeringen er ansvarlig overfor parlamentet. Vi har den første mulighed for at danne en koalition på grundlag af flertallet i parlamentet. I den kontekst bør man også se på den nuværende fornyelse af regeringen, fordi vi har chancen for at skabe en ny mekanisme, for at rette hele vores potentiale mod realiseringen af mulighederne", - sagde Janukovytj.
    Han foreslog parlamentsmedlemmerne sammen med regeringen at skabe "en regeringsmanagement, som vil bygge på den strategiske planlægning og den systematiske organisation af arbejdet". "Vores arbejdes prioriteter er samarbejde med regeringen, som skal bygge på flertallet", - sagde Janukovytj fra parlamentets talerstol
    De problemer, som står overfor det fjerde parlament og den tiende regering i et uafhængigt land, bør parlamentet og regeringen løse i fællesskab", - sagde han.
    Janukovytj fremhævede i sin tale en række problemer, som regeringen planlægger at løse i første række. Det færste problem er problemet med at bekæmpe fattigdommen", - sagde han.
    "Jeg er bevidst om, at rollen som endnu en besværger i rækken er en ansvarsfuld rolle. Det ukrainske samfund er bragt til tiggerstaven og opdelt i fattige og rige. Derfor er der brug for lovgivning, som tager sigte på at udjævne indkomsterne. Den sociale udligning og den sociale opdeling - det er ikke så meget rabatter som en moderne regulering af relationerne, som europæiske lande gør brug af", - sagde Janukovytj.
    Han lovede endvidere i de første måneder af sit arbejde som premierminister at "forhøje pensionerne, mindske skatterne, oprette nye arbejdspladser og forøge middelklassen".
    Et andet problem ifølge Janukovytj er medicinen. "Ukraine bør som en social stat gøre alt for at give størstedelen af borgerne adgang til en kvalitets lægehjælp. Man bør indføre et sygesikringssystem", - sagde Janukovytj.
    Kandidaten mener desuden, at en vigtig prioritet er "at give garantier til ethvert ungt menneske uanset herkomst til at få en passende uddannelse".
    Janukovytj sagde endvidere, at den nye regerings "opgave" er at "styrke den positive økonomiske dynamik, så at alle Ukraines borgere skal mærke noget til den økonomiske vækst".
    "Vi bør erkende, at de indre ressourcer, som har givet vækst de senere år allerede er udtømte, og vi bør finde nye muligheder", - sagde han.
    "Det første er de uudnyttede ressourcer i udviklingen af små og mellemstore virksomheder. De bør blive statens reelle favoritter. I den forbindelse mener Janukovytj, at man bør "gå over til en ny reformfase med en ændring af den skattemæssige, finansielle og budget-administrative sfære".
    Han betegnede vedtagelsen af "en skattelov og en pensionslov, uden hvilke regeringen ikke kan arbejde" som de love man bør vedtage i første omgang. "Vi er en stat med en skattemæssig anakronisme", - konstaterede Janukovytj. Ifølge ham "er en skattereform en måde at føre en stor sektor af økonomien ud af dens lyssky eksistens". "I dag er der ingen samfundskræfter, som er interesseret i en sådan tingenes tilstand", - mener Janukovytj.
    Han konstaterede desuden, at Ukraine fortsat er "utiltrækkende for den udenlandske investor". "Årsagen er fraværet af en lovgivningsmæssig støtte af finansieringen og en stabilitet i lovgivningen".
    Janukovytj påpegede, at han anser "flertallets tillid" "som en anerkendelse af den regionale erfarings rolle". Han påpegede endvidere, at den nye regering bør satse på "de intellektuelle ressourcer". "I dag er de intellektuelle ressourcer ikke mindre vigtige end de naturlige. Og derfor bør vi orientere os mod den innovative udviklingsmodel".
    I slutningen af talen takkede Janukovytj de deputerede "for den høje tillid, som man har vist mig, og til de autoriteter for deres støtte, som jeg mærker". "Denne dag vil jeg huske hele mit liv - som en stor chance til at vie mit liv til at tjene nationen", - sagde Janukovytj og citerede den ukrainske filosof Vjatjeslav Lypynskyjs "Breve til brødrene-korndyrkerne": "Revolutionernes tider er ved at være forbi, og på denne ruin er der den samme ukrainske plov, som skal lægge nye ildebrande under ploven og tilså dem". UP.
 

22.11.02. NATO har en ny handlingsplan for Ukraine

NATO-landene hilser det velkommen, at Ukraine vil gennemføre "alle de nødvendige reformer, inklusive styrkelsen af eksportkontrollen" for at nå målet - "den fulde euroatlantiske integration". Det var indholdet af erklæringen fra Alliancens stats-og regeringschefer, som blev offentliggjort torsdag på NATO-topmødet i Prag.
    Ukraine er omtalt i punkt 9 i deklarationen. Lederne af NATO-landene påpeger, at "de forbliver trofaste overfor et stærkt forhold mellem Ukraine og NATO i overensstemmelse med Charteret om et særligt partnerskab".
    "Vi fremhæver Ukraines beslutsomhed i opnåelsen af fuld euroatlantisk integration og hilser det velkommen, at Ukraine vil gennemføre alle nødvendige reformer inklusive styrkelsen af eksportkontrollen for at nå dette mål", - hedder det i erklæringen.
    Som NATOs ledere påpeger "er den ny Handlingsplan, som vi vedtager sammen med Ukraine, et vigtigt skridt fremad". "Den indeholder reformer, som skal finde sted i den politiske, økonomiske, militære og andre sfærer, hvor NATO vil fortsætte med at yde Ukraine støtte", - hedder det i erklæringen.
    "Udvidelsen af vores partnerskab kræver, at Ukraine er ubetinget hengiven overfor det euroatlantiske samvirkes værdier", - mener NATOs statsledere. UP.
 

22.11.02. Udenrigsminister Zlenko hilser NATO-udvidelsen velkommen

Ukraine hilser NATO-udvidelsen velkommen, erklærede Ukraines udenrigsminister, Anatolij Zlenko, i forbindelse med Den nordatlantiske Alliances beslutning om at optage 7 nye medlemmer i Alliancen.
    I et interview med journalisterne sagde Ukraines udenrigsminister, at indbydelsen til nye medlemmer af Alliancen er i fuld overensstemmelse med den holdning, som Ukraine tidlgere har bestemt sig for omkring NATOs udvidelse. Ifølge Anatolij Zlenko "hilser vi denne process velkommen". Han understregede, at Ukraines holdning forbliver uforandret, og landet vil gøre alt der er muligt, for så hurtigst som muligt at tilslutte sig denne process".
    Ifølge Anatolij Zlenko er det netop denne holdning vi går ud fra, når vi deltager i Prag-topmødet.
    Den 21. november besluttede deltagerne i NATO-topmødet i Prag at invitere Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Rumænien, Slovakiet og Slovenien ind i Alliancen. Disse lande kan blive fuldgyldige medlemmer af NATO i 2004. Podrobnosti. UNIAN.
 

22.11.01. Kwasniewski vil gerne mødes med Kutjma

Polens præsident, Aleksander Kwasniewski, agter at mødes med Ukraines præsident, Leonid Kutjma og drøfte udnævnelsen af Viktor Janukovytj til Ukraines premierminister. Det vil ske under den middag, som bliver holdt fredag aften for statslederne i Rådet for det euroatlantiske partnerskab. Det fortalte Kwasniewski torsdag til journalister.
    "Vi vil sidde ved samme bord og deltage i mødet i CEAP (fredag), og vi vil selvfølgelig drøfte friske problemer: den nye premierminister, hans støtte fra flertallet af parlamentets side og regeringens program", - sagde Polens præsident.
    Ifølge ham, er han altid af den opfattelse, at det er bedre at snakke om et hvilket som helst problem end at tie det ihjel. "Jeg har været politiker længe. Jeg er sikker på en ting - det er bedre at drøfte noget end ikke at gøre det. Det er langt bedre at udveksle synspunkter, tanker og drøfte problemerne", - understregede Kwasniewski.
    Han betegnede Ukraine som et stort europæisk land, som spiller og vil spille en kæmpe rolle i det 21. århundrede. "Ukraine er et stort europæisk land. Og jeg tror endda mere end det - dette land spiller en stor rolle i det 21. århundrede", - sagde den polske leder. Podrobnosti. Ukrajinski novyny.
 

23.11.02. USA ydmyger Ukraine ved at forlade Ukraine-NATO-mødet

USAs udenrigsminister, Colin Powell, forlod mødelokalet sammen med resten af De forenede Staters delegation straks efter indledningen af mødet i kommissionen Ukraine-NATO.
    Powell forklarede det med, at han skulle til lufthavnen i forbindelse med, at præsident Bush flyver til Rusland til et møde med Vladimir Putin. USAs udenrigsminister undskyldte og hilste mødet i kommissionen Ukraine-NATO velkommen.
    Herefter forlod Powell lokalet. Han fik ikke engang hørt Ukraines udenrigsminister, Anatolij Zlenkos, indledende bemærkning.
    Mødet fortsatte uden de amerikanske repræsentanter.
    Lederen af det ukrainske udenrigsministerium, Anatolij Zlenko, og sekretæren for det nationale sikkerheds- og forsvarsråd, Jevhen Martjuk, deltog i mødet fra ukrainsk side. UP.
    Mødet i kommissionen Ukraine-NATO vedtog en Handlingsplan for Ukraine samt en arbejdsplan for 2003.
    "Handlingsplanen opererer med et intensivt samarbejde og konsultationer indenfor politiske, økonomiske, militære og forsvarsmæssige spørgsmål", - sagde NATOs vice-generalsekretær Aleksandro Rizzo efter mødet.
    Ukraines udenrigsminister, Anatolij Zlenko, betegnede denne begivenhed som "en ny etape i relationerne mellem Ukraine og NATO". Zlenko oplyste, at han "er tilfreds" med mødet Ukraine-NATO. UP.
 

23.11.02. NATO opfordrede Ukraine til at styrke demokratiet

NATO-landenes udenrigsminstre opfordrede Ukraine til at fremskynde reformer, der skal styrke demokratiet. Det fortalte NATOs generalsekretærs stedfortræder i politiske spørgsmål, Allesandro Minuto Rizzo til journalister i en kommentar til mødet i kommissionen "Ukraine-NATO", hvor handlingsplanen og planen for 2003 blev vedtaget.
    "Som en afspejling af handlingsplanens mål opfordrer ministrene til at gennemføre mere energiske reformer i retning af en styrkelse af demokratiet, lovens overhøjhed, overholdelsen af menneskerettigheder og markedsøkonomien", - sagde han.
    Ifølge Rizzo understreger ministrene i særdelelshed nødvendigheden af en reform af Ukraines forsvars- og sikkerhedssfære.
    "Alliancens ministre fremhæver Ukraines forpligtelse til at gennemføre alle de nødvendige reformer for at opnå det endelige mål - fuld euroatlantisk integration", - sagde Rizzo.
    Han mindede desuden om, at den vedtagede handlingsplan baserer sig på en beslutning i kommissionen "Ukraine-NATO", som fandt sted i maj i Rejkjavik og charteret om det særlige partnerskab.
    "Handlingsplanen sikrer grundlaget for intensiverede konsultationer med henblik på samarbejde indenfor den politiske, økonomiske, militære og forsvarsmæssige sfære", - meddelte NATOs vice-generalsekretær.-
    Han bemærkede, at planen for 2003 understøtter handlingsplanen. På sin side fremhævede Ukraines udenrigsminister, Anatolij Zlenko, at han var meget tilfres med mødet og de dokumenter, som blev vedtaget på mødet.
    "Der åbner sig glimrende perspektiver for os. Og det er ikke mig, der siger det, men derimod mine kolleger. Jeg forlader mødet med et optimistisk humør", - sagde Zlenko.
    Adspurgt om, hvornår beslutningen om en intensiveret dialog med alliancen om Ukraines fuldgyldige medlemsskab af NATO kan påbegynde, at fremhævede Zlenko, at dette spørgsmål vil blive behandlet på det næste møde i kommissionen.
    "Intensiveret dialog? Det spørgsmål vil vi vende tilbage til på næste møde", - sagde ministeren.
    Han meddelte, at handlingsplanen indeholder frister for opfyldelsen af de hovedopgaver, som Ukraine har sat sig for.
    "Partnerne vil spørge os, hvordan vi opfylder handlingsplanen. Vi er allerede begyndt. Kontrollen vil være konstant, og monitoringen vil være konstant", - påpegede Zlenko.
    Han sagde desuden, at Ukraines hovedopgave i den kommende tid vil være opfyldelsen af alle de opgaver, som er indeholdt i begge de vedtagne planer.
    "Vores opgave er at koncentrere os maksimalt om opfyldelsen af disse planer. Og bagefter vil det være klart, hvorvidt vi er i stand til at mobilisere os selv for at underlægge sig denne politiske beslutning, som der er vedtaget i Ukraine i forhold til den euroatlantiske integration", - sagde Zlenko.
    Den ukrainske minister lykønskede de 7 lande, som den 21. november modtog en invitation til en kommende indtræden i alliancen.
    "Jo nærmere en gruppe af demokratiske lande vil være Ukraine, des større mulighed vil vi få for selv at blive transformeret så hurtigt som muligt", - fremhævede Zlenko.
    Adspurgt om, hvorvidt han mener, at Ukraines præsidents besøg i Prag for at deltage i Rådet for det euroatlantiske partnerskab kan vanskeliggøre relationerne mellem Ukraine og Alliancen, svarede Zlenko afvisende.
    "Det er små intriger", som slører det strategiske syn på Ukraines plads og rolle på det europæiske kontinent, og i det hele taget i den kollektive europæiske sikkerhed", - fremhævede ministeren.
    Den 21. november opfordrede Ukraine NATO til at gennemføre alle de nødvendige reformer der kræves for den euroatlantiske integration, inklusive dem, som vedrører overholdelsen af eksportkontrolregimet.
    Præsident Leonid Kutjma rejste på et to-dages besøg i Prag for at deltage i arrangementer indenfor rammerne af NATO-topmødet.
    Præsidenten skulle efter planen vende tilbage til Kyiv den 22. november om aftenen. Podrobnosti. Ukrajinski novyny.
 

23.11.02. Placering af delegationer ændret til fransk for at undgå Kutjma

Planen for, hvordan deltagerne i mødet i Rådet for euroatlantisk partnerskab i Prag skulle sidde omkring det runde konferencebord blev ændret p.a., at Ukraines præsident, Leonid Kutjma, dukkede op til mødet.
    Ifølge Prag-topmødets officielle hjemmeside, som henviser til det tjekkiske nyhedsbureau - TTK - er det formentlig første gang nogensinde, at man lod det franske sprog bestemme, hvordan deltagerne i et møde skulle sidde. Normalt er det engelsk, der er det officielle hovedsprog i NATO-sammenhæng.
    Hvis deltagerne i mødet var blevet placeret med udgangspunkt i de engelske landenavne, så var Kutjma kommet til at sidde mellem den britiske premierminister, Tony Blair, og USAs præsident, George Bush.
    Men da arrangørerne af mødet fik at vide, at Kutjma trods alt var kommet til Prag, så besluttede de at placere deltagerne i mødet med udgangspunkt i de franske landenavne. Således blev det i stedet for Blair og Bush, Havier Solana og Tyrkiets præsident, Akhmet Nekdet Sezer, der kom til at sidde ved siden af Kutjma (som derfor ikke fik mulighed for at blive foreviget på et foto siddende ved siden af den amerikanske præsident - hvilket formentlig var hovedformålet med hans ankomst til Prag, red).
    Ifølge topmødets officielle hjemmeside siger den Tjekkiske præsident, Vaclav Havels pressesekretær, Ladislav Shpasek, at Kutjma under receptionen hos Havel havde snakket med ledere af andre lande, og at han "ikke havde lagt mærke til, at nogen ignorerede Kutjma".
    Shpasek oplyste endvidere, at Kutjma snakkede med Polens præsident, Aleksander Kwasniewski, som sad ved siden af ham under den officielle middag. Ifølge UP mødtes Kutjma under receptionen med Italiens ministerpræsident, Silvio Berlusconi, samt lederne af de tidligere østbloklande. Desuden fik han snakket med den østrigske og russiske udenrigsminister samt politologen Zbigniew Brzezinski.
    Pressetalsmanden kunne samtidig fortælle, at Kutjma fik en "kølig, men korrekt modtagelse" i Prag. "I går fortalte Ukraines ambassadør mig, at hans præsident og præsident Bush havde trykket hinanden i hånden", - citerer NATO-topmødets officielle hjemmeside præsident Vaclav Havels pressetalsmand.
 

25.11.02. Communist Party accused of crimes against Ukraine: International civil court ruling

Between 7 Nov. 2001 to 7 Nov. 2002, an international civil court headed by Vasyl Humeniuk, who is the leader of OUN-RUKH in the city of Moscow, examined the case of the Communist Party, which has been accused of committing crimes on the territory of Ukraine and against Ukrainians. The ruling reads in part: "The Communist Party, since its founding and during the entire existence of Soviet rule under various names, namely: RSDRP (b), KPB(u), KPSS-KPU and the military and punitive organizations cr eated by it, namely: the Red Army, the Soviet Army, CHEKA, OGPU, NKVD, MGB, KGB, the Procurator's Office, the Soviet court, and special extra-judicial institutions ("triikas," SMERSH) is guilty of: aggression against the territorial integrity and inviolability of Ukraine, conducting punitive, repressive, terrorist actions against Ukrainians and crimes committed on the occupied lands of Ukraine" [...]
-- [trans. Marta D. Olynyk]

To read the full ruling [in Ukrainian] on this case, passed on Nov. 7 2002, visit:

http://www.niagara.com/~blacksea/ruling.pdf
 

25.11.02. Colleagues of dead journalist reject embezzlement rumour

Nov. 21, 2002
BBC Monitoring Service
United Kingdom
(Inserting [Presenter] at the beginning of third paragraph. A corrected version follows:)(Radio) via Radio Kontynent on 20 November

[Presenter] The director of the Ukrayinski Novyny news agency, Mykhaylo Kolomiyets, did not embezzle any money from the agency, the agency's co-owner, Volodymyr Hranovskyy, said today while refuting rumours that Kolomiyets allegedly appropriated agency money before his disappearance. Kolomiyets's colleagues have no information about any financial wrongdoing by Kolomiyets, Hranovskyy added. The following is what Hranovskyy said.

[Hranovskyy, in Russian] All the employees and those in charge of financial matters say that nothing special has been revealed about the agency's operation. Nothing special has been revealed - [changes tack] well, we do not know anything about this, but there is no information whatsoever that he was involved in some kind of other financial activity.

[Presenter] The agency co-owner and the journalists also distrust the [police] version that Kolomiyets committed suicide. They think that this version could be considered as part of the investigation but that it should not be the main one. The agency journalists are concerned by the fact that the police are increasingly inclined towards the suicide version. The case is quite complicated, and there are not enough facts to corroborate even the suicide version, his colleagues said.

[Kolomiyets went missing in late October, and a body now believed to be his was found in a Belarusian forest shortly afterwards and buried by the Belarusian authorities. See One Plus One TV, Kiev, in Ukrainian 1730 gmt 19 Nov 02.]

--------------------------------------------------------------------------------
Source: Radio Kontynent, Kyiv, in Ukrainian 1430 gmt 20 Nov 02 BBC
 

25.11.02. Ukraine: Relations with U.S. reaching all-time low

Radio Free Europe / Radio Liberty
By Jeffrey Donovan
www.rferl.org/nca/features/2002/11/08112002161046.asp
Ukraine was once the darling of U.S. foreign policy, seen as a vital buffer between Russia and the West. Now, relations between Kyiv and Washington have dipped to an all-time low after the United States accused Ukrainian President Leonid Kuchma of approving arms sales to Iraq.

Washington, 8 November 2002 (RFE/RL) Is Ukraine set to become the new Belarus?

Mired in U.S. allegations that he approved arms sales to Iraq, Ukrainian President Leonid Kuchma's relations with Washington are going from bad to worse. The situation threatens the country -- once considered to be a strategic buffer between Russia and the West -- with deep isolation.

The darling of U.S. policy among the former Soviet states during the 1990s, Ukraine's relations with the United States are looking more and more like those of its neighbor Belarus -- Europe's most isolated country under authoritarian President Alyaksandr Lukashenka.

Catherine Fitzpatrick is a leading U.S. activist for human rights in the former Soviet Union. She said she's surprised things have gotten this bad with regard to Ukraine. "It is the 'Belarusification' of Ukraine. Even I think that that can't be happening. [Some people say:] 'What do you mean? Ukraine is better. It's better than all that.' But guess what? It isn't," Fitzpatrick said. It's an apparent trend that has left the State Department concerned.

This week, a senior U.S. diplomat, who asked not to be named, said: "We've already downgraded relations. We don't want to put Ukraine in the Belarus category. We do want to have a relationship."

Yet the question remains whether the crisis over alleged arms sales -- along with a new strategic reality that has lessened Ukraine's importance to Washington and allegations implicating Kuchma in a journalist's murder -- will lead to a Minsk-type isolation for all Ukraine or stay confined to Kuchma and his senior associates.

Fiona Hill is an expert on the former Soviet Union with the Brookings Institution, a Washington think tank. She said that, although Ukraine still has ties with the outside world, Belarus does not, and the "trajectory" over the last year has "clearly been negative." She said this is in part because of a strategic shift. "The priorities for the United States now are in the Middle East and Central and South Asia, rather than in Europe. In that regard, Ukraine's strategic importance as a bulwark between NATO and Russia seems to be diminished," Hill said. [...]

According to Anders Aslund, an economic adviser to Kuchma in the mid-1990s, the general crisis has Kuchma's court stewing in the same sort of anxiety that gripped Richard Nixon's inner circle before scandal forced the former U.S. president to resign in 1974. "It's a bit worse than the White House after Watergate. It's a feeling of the whole place being on the verge of serious destabilization," Aslund said.

The State Department has already cut off $55 million in aid to Ukraine after concluding that it has proof Kuchma signed off on the arms sale [and] is threatening to cut off more aid unless Kyiv cooperates with investigators and answers more questions.

As relations between Washington and Kyiv tumble, Aslund said the administration of U.S. President George W. Bush is unlikely to take steps to cushion their fall -- and is more likely to take what he called a "hard-line-by-default" position.

Aslund, who is a senior fellow at Washington's Carnegie Endowment for International Peace, said that while Ukraine's opposition is united in its desire to take power democratically, it is divided over what tactics to use before elections scheduled for November 2004.

He said a hard-line U.S. position -- with relations kept at a minimum -- may be welcomed by the opposition led by Yuliya Tymoshenko. Aslund said that wing wants to destabilize the situation on the ground in hopes of toppling Kuchma before the elections.

But the Swedish-born Aslund said the moderate opposition, led by the Our Ukraine party of former Prime Minister Viktor Yushchenko, a Washington favorite, would prefer to keep contacts open with Kuchma and go to elections in two years, as scheduled. "There's an obvious danger of [the hard-line approach]. In particular, the people in Our Ukraine are very afraid that this is happening, that Ukraine is becoming increasingly isolated from the West, and this essentially benefits those forces that are either isolationist or pro-Russian. Western-oriented people are then left in a situation that what they're arguing for is [not a] viable option," Aslund said.

To be sure, Kuchma has not yet reached the level of Lukashenka, who has been diplomatically ostracized for alleged human rights abuses and is not welcome in the West. [...]

With several disappearances of journalists and opposition politicians still unsolved, activist Fitzpatrick of the New York-based International League for Human Rights said Kuchma is looking increasingly like his neighbor, Lukashenka. "The secret of Ukraine is it's always been more like Belarus than we've wanted to admit. But because of the Ukrainian diaspora, because of the need to have an alternative to Russia, [Kyiv] got all this [U.S.] aid. And it was a big wash. It really was," Fitzpatrick said.

It's a view heard more and more in Washington. Last week, the U.S. Congress's bipartisan Helsinki Commission sent a letter to Bush calling the arms sale "a hostile and reckless act." It urged Bush to examine a host of other alleged illegal acts by Kuchma, including money laundering.
 

25.11.02. USAs ambassadør skriver åbent brev om "Koltjuga"- undersøgelsen

To uger efter svarer amerikanerne på forklaringerne fra præsidentens stabschef, Viktor Medvedtjuks, side. Forrige tirsdag brugte Medvedtjuk næsten halvanden time til på et pressemøde at overbevise journalister om Ukraines "helt enestående åbenhed".
     Når man sad og hørte på den selvsikre og ret overbevisende Medvedtjuk uden at kende indholdet af dokumentet, kunne det godt virke som om, at tingene forholdt sig sådan, som kancellichefen fortalte.
     USAs ambassadør, Carlos Pascual, har valgt at svare Medvedtjuk i form af et brev til avisen "2000", der i øvrigt ikke just er kendt for sin overvældende kærlighed til den amerikanske repræsentant. Det er nok derfor, Pascual ikke regner med, at han får brevet optaget i sin fulde længde, og således medsender brevet til resten af den ukrainske presse, herunder UP, som offentliggjorde det på sin hjemmeside i fredags.
     Brevet beskriver, hvordan FBI gennemførte ekspertisen af båndene, hvorfor man fra amerikansk side ikke ønsker at udlevere de originale Melnitjenko-bånd til ukrainske specialister, hvorfor gruppen af eksperter fra Storbritannien og USA var utilfredse med det ukrainske styres erklæring om "den helt enestående åbenhed".

"Redaktøren for avisen "2000", hr. S. Kytjyhin, skrev fornylig et brev til mig, hvori han bad mig om at forklare visse ting omkring båndoptagelsen af samtalen mellem præsident Kutjma og hr. Malev den 10. juli 2000. Jeg vil gerne benytte mig af lejligheden til endnu engang at forklare USAs regerings synspunkter. Taget i betragtning af den omfattende interesse for disse spørgsmål, vælger jeg at svare hr. Kytjyhin i et åbent brev, som jeg sender til pressen.
     Spørgsmålet om, hvorvidt båndene er autentiske, påvirker USAs politik, men er ikke en juridisk sag. USAs forbundspoliti (FBI) har gennemført en fuldstændig og udtømmende analyse af båndoptagelsen, så, at De forenede Staters regering kan træffe et bevidst valg i sin politik, og ikke for at føre en retssag. Bekræftelsen af autenticiteten af båndoptagelsen førte uomgængeligt til et sammenbrud af tilliden i de amerikansk-ukrainske relationer på allerhøjeste niveau. Når det er sagt, så har vi ikke behov for eller en interesse i en duel mellem eksperterne.
     Eksperterne i FBIs laboratorium for elektroniske studier har gennemført en laboratorieanalysse af de originale båndoptagelser og den originale apparat, som Mykola Melnitjenko havde stillet til rådighed. Optagelsen er blevet lyttet igennem og set igennem adskillige gange med anvendelse af en række tekniske- og audiometoder, som sammenlagt kan bestemme, hvorvidt der er blevet manipuleret med den digitale optagelse, og hvorvidt den er blevet forvansket. Eksperternes konklusion er således, at optagelsen er ægte, at den ikke har undergået manipulation eller er blevet forvansket. Eksperterne konklusion er således, at optagelsen er ægte, at den ikke har undergået forandringer og indeholder en samtale mellem præsident Kutjma og hr. Malev.
     De tekniske eksperter, som gennemførte analysen, har ikke fundet afbrydelser i optagelsen, har ikke fundet tegn på manipulationer med digitale filer og har ikke opfanget nogen usædvanlige lyde, som ville være tilstede, hvis nogen havde pillet ved optagelsen. I løbet af analysen bekræftede eksperter fra tre af De forenede Staters regerings styrelser, at båndet indeholder præsident Kutjmas stemme. De påpegede, at en fabrikering af en sådan dialog, som var genstand for analysen, er usandsynlig, selv ved hjælp af meget avanceret elektronisk udstyr. Kort sagt, så er der set udfra et teknisk synspunkt ingen behov for yderligere analyse.
     Vi ved, at visse private grupper har gennemført analyser af kopier af en række af hr. Melnitjenkos optagelser, men vi har ikke været med i disse analyser og kan ikke kommentere dem.
Ukraines regering har underrettet De forenede Staters regering om, at den havde gennemført en analyse af optagelsen af samtalen mellem præsident Kutjma og hr. Malev, men den ukrainske regering nåede frem til, at denne optagelse blev reproduceret efter en version, som var lagt ud på internettet; altså at den ikke havde analyseret den originale optagelse. I pressen har der også været misforståelser omkring brugen af ordene "optagelse" og "bånd". Når det drejer sig om samtalen mellem præsident Kutjma og hr. Malev, blev FBIs analyse foretaget på den digitale optagelse af denne samtale, og ikke på bånd.
     Efter vores opfattelse er begrundelsen for, at der fortsat sættes spørgsmålstegn ved autenticiteten af optagelsen fra den 10. juni 2000 nogles ønske om at fjerne opmærksomheden fra den klare kendsgerning - beslutningen om at overdrage systemet "Koltjuga" i strid med FNs sanktioner.
     Problemet med "Koltjuga" er vigtig for os, fordi den har en betydning for sikkerheden for vores piloter, som patruljerer flyvebegrænsningszonerne over Irak. Den er desuden vigtig for os og vores europæiske partnere fordi, at beslutningen om at overdrage dette system til et land, som konstant overtræder international ret og menneskerettighederne, klart er i modstrid med Ukraines erklærede hengivenhed overfor "det europæiske valg".
     Har overdragelsen af systemerne "Koltjuga" så rent faktisk fundet sted? Lige fra starten af denne episode har De forenede Staters regering sagt, at mens vi er overbevist om autenticiteten af optagelserne af den 10. juli 2000, ved vi ikke, hvorvidt selve overdragelsen rent faktisk har fundet sted. Visse informationer, som vi har til rådighed, peger på, at den kunne have fundet sted. Det ukrainske styre inviterede til Ukraine en gruppe amerikanske og britiske eksperter for at forvisse sig om, at overdragelsen ikke havde fundet sted. På grund af manglende adgang til vigtige dokumenter og alvorlige mangler i dokumentationen omkring overtrædelsen af processen for Ukraines eksportkontrol kunne gruppen ikke udelukke muligheden af overdragelsen af systemet "Koltjuga" til Irak.
     Gruppen fik eksempelvis ikke lov til at stifte bekendtskab med de fulde rapporter om den efterforskning, som ifølge Ukraines regerings information, allerede var blevet gennemført af Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, Ukraines sikkerhedstjeneste og Rigsadvokaturen samt med vigtige kontraktdokumenter. Gruppen var blevet lovet adgang til til alle disse dokumenter, men senere blev den nægtet. Gruppen fik heller ikke adgang til at tale med nøglepersoner, inklusive den tidligere SBU-chef Leonid Derkatj og Iraks tidligere honorærkonsul i Ukraine.
     Gruppen fandt endvidere alvorlige mangler i måden som eksportkontrollen i Ukraine blev gennemført. Selvom Ukraines eksportkontrolproces opererer med tilstedeværelsen af et system af tilbageholdelser og modvægte, blev sådanne skridt ikke taget, eller også blev de ikke dokumenteret, hvilket umuliggør en rekonstruktion af begivenhederne omkring godkendelse af salget af "Koltjuga" i 2000. Derfor bør spørgsmålet om, hvorvidt en overdragelse fandt sted, forblive åbent. For at den videre undersøgelse i FN-regi skal give resultat, bør den ukrainske regering først bestemme sig for, hvorvidt den vil stille den dokumentation til rådighed, som blev nægtet den amerikansk-britiske gruppe. Ellers vil FNs gruppe støde ind i de samme forhindringer i vurdering af, om overdragelsen har fundet sted, som gruppen fra De forenede Stater og Storbritannien stødte ind i.
     Uanset at vi ikke er tilfredse med resultatet af besøget af ekspertgruppen, forbliver De forenede Stater i det store hele hengivne overfor brede og energiske relationer med Ukraine. Med det formål støtter De forenede Stater et aktivt samarbejde ad de bilaterale og multilaterale diplomatiske kanaler. Vores støtte til handlingsplanen NATO-Ukraine og det intensive program, som bør være resultatet af den - er blot et af eksemplerne. Vi fortsætter endvidere med at støtte samarbejdet mellem vores militærpersoner, ikke- spredningsprogrammet, udviklingen af små virksomheder, udviklingen af den private sektor i landbruget, projekter indenfor lokalt og regionalt selvstyre, tiltag der skal styrke civilsamfundet og den uafhængige presse, udvekslingsprogrammer, samarbejdet med Verkhovna Rada og andre former for tiltag.
     Jeg håber, at mine kommentarer har hjulpet til at give svar på de spørgsmål, som er opstået i forbindelse med den mulige overdragelse af "Koltjuga"-systemet til Irak." UP.
 

25.11.02. Ukraine mindes hungersnøden i 1932-33

Lørdag den 23. november markeres 70-års dagen for den påtvungne hungersnød og de politiske repressioner i Ukraine.
    I løbet af det sovjetiske regime oplevede Ukraine hungersnød tre gange; nemlig i 1921-23, 1932-33 og 1946-47. Den påtvungne hungersnød i 1932-33 blev den mest massive og grusomme. Ifølge forskellige vurderinger kostede den mellem 5 og 10 millioner mennesker livet i Ukraine. Den sovjetiske ledelse besluttede i 1932 at produktionsplanen for Ukraines kornhøst skulle vokse med 44%. I august 1932 fik partiaktivisterne ret til at konfiskere korn i kollektivbrugene. Der blev vedtaget en lov, som indførte dødsstraf for plyndring af socialistisk ejendom.
   Ved udgangen af 1933 var tusinder af landsbyer i Ukraine blevet tømt.
   De værste følger af denne politik manifesterede sig i starten af 1933. Som følge af den desperate mangel på brød begyndte bønderne af spise katte, hunde, rotter. Kannibalisme blev endvidere et udbredt fænomen.
    I disse tragiske år mistede Ukraine mellem 10 og 25% af sin befolkning med 25.000 døde om dagen, 1000 i timen og 17 i minuttet.
    Dagen for mindet om hungersnødens ofre bliver hvert år officielt markeret den fjerde lørdag i november, oplyser LIGA ifølge korrespondent.net.
    Lørdag den 23. november nedlagde Ukraines præsident, Leonid Kutjma, premierminister Viktor Janukovytj, Verkhovna Radas formand, Volodymyr Lytvyn, formanden for præsidentens administration, Viktor Medvedtjuk, og Kyivs overborgmester, Oleksandr Omeltjenko, blomster ved mindesmærket for hungersnødens ofre på Mykhajlivska pladsen i Kyiv.
    Endvidere deltog folkedeputerede og medlemmer af regeringen i ceremonien.
    Som korrespondent.net tidligere har omtalt, mener Lvivs borgmester, Vasyl' Kujbyda, at Ukraine bør stille officielle krav til Rusland om at få udbetalt erstatninger til ofrene for undertrykkelsen og den påtvungne hungersnød.
    Han understregede bl.a., at Tyskland udbetaler erstatning til de tidligere østarbejdere fra Ukraine, mens Rusland foretrækker ikke at erindre det.
    Ifølge Kujbyda kunne det officielle Kyiv godt være mere principfast og kræve, at Rusland kompenserer de ukrainske borgere, der under USSR blev tvunget til at forlade deres ejendom, fordi netop Rusland er blevet Sovjetunionens juridiske efterfølgerstat.
    Ifølge Kujbyda er russerne for tiden i gang med allermest aktivt at investere penge i Lviv, hvor de opkøber store virksomheder.
 

25.11.02. Ukraine vil have 1933-hungersnøden anerkendt som folkemord

Den påtvungne hungersnød i Ukraine bør klassificeres som folkemord (genocide) mod Ukraines folk, - sagde parlamentets formand, Volodymyr Lytvyn. Ifølge ham planlægger Verkhovna Rada at afholde en høring i anledning af 70-året for hungersnøden og invitere videnskabsfolk, hungersnødens vidner og den brede offentlighed for at fortælle sandheden fra statens vigtigste talerstol.
    Volodymyr Lytvyn lover, at Ukraines Verkhovna Rada som udløber af høringen vil vedtage en beslutning om, at disse handlinger var "et folkemord mod det ukrainske folk".
    Ifølge formanden er det nødvendigt ikke alene for at etablere den historiske sandhed, men også for at sikre, at Ukraine i fremtiden udvikler sig fredeligt og dynamisk, oplyser LIGA ifølge korrespondent.net.
    "Man må drage de relevante konklusioner for at forhindre, at noget lignende sker i fremtiden".
    Ukraines præsident, Leonid Kutjma, sagde i sin tale til folket på dagen for mindet om den påtvungne hungersnøds og den politiske undertrykkelses ofre, at Ukraine bør fortælle verdenssamfundet sandheden om hungersnøden, dens årsager og følger, og opnå en anerkendelse af begivenheden som et folkemord mod det ukrainske folk.
    "Kun Ukraines uafhængighed og den demokratiske udviklingsvej, som landet har valgt, er en sikker garanti for, at en påtvungen hungersnød ikke vil gentage sig, - sagde præsidenten. Det må ikke ske igen. I dag er der gået 70 år fra starten på den påtvungne hungersnød, og vi bør gøre os selv det klart - at vores eget land er den vigtigste, ubetingede og absolutte værdi for os alle".
 

26.11.02. U.S. Ambassador's to Ukraine open letter to the editor of 2000 Newspaper

Kyiv, Ukraine
November 22, 2002
Recently, Mr. S. Kichigin of the 2000 Newspaper sent me a letter requesting clarification on several points regarding the recording of the July 10, 2000 conversation between President Kuchma and Mr. Malev. I welcome the opportunity to restate the views of the U.S. Government. Given the widespread interest in these issues, I am responding to Mr. Kichigin in the form of an open letter that we are making available to the press.

The question of the authenticity of the recording affects U.S. policy, but it is not a juridical matter. The United States Federal Bureau of Investigation (FBI) made a full and thorough analysis of the recording in order to allow the United States Government to make informed policy choices, not for the purpose of a legal proceeding. Inevitably, the authentication of this recording has eroded confidence in U.S.-Ukraine relations at the highest levels. That said, we have no need or interest in a duel between experts.

Experts at the FBI's Electronic Research Facility conducted a laboratory analysis of the original recording and the original recording device provided by Mykola Melnychenko. The recording was reviewed numerous times using a range of technical and audio techniques that together can determine if a digital recording has been manipulated or distorted. The experts' findings are that the recording is genuine, has not been altered, and contains a discussion between President Kuchma and Mr. Malev. The technical experts performing the analysis detected no breaks in the recording, found no manipulation of the digital files, and detected no unusual sounds that would have been present if the recording had been tampered with. In the course of the analysis, experts from three United States Government departments confirmed that the recording includes the voice of President Kuchma. They indicated that it would be implausible that a conversation such as the one examined could be fabricated, even with highly sophisticated electronic equipment. In short, there is no need from a technical standpoint for further analysis.

We are aware that some private groups have conducted analyses of copies of some of Mr. Melnychenko's recordings, but we have not been involved in such analyses and cannot comment on them. The Ukrainian Government has told the United States Government that it conducted an analysis of a recording of the conversation between President Kuchma and Mr. Malev, but the Ukrainian Government admitted that it reproduced this recording from a version that is available on the internet; that is, it did not examine the original recording. There has also been some confusion in the press about the use of the words "recording" and "tape." Regarding the conversation between President Kuchma and Mr. Malev, the FBI's analysis was done on the original digital "recording" of that conversation, and not on a "tape."

From the U.S. Government's perspective, continued questioning of the authenticity of the July 2000 recording seems to be motivated on the part of some by a desire to deflect attention from the matter at hand - the decision to transfer the Kolchuga system, in violation of U.N. sanctions, to Iraq. The Kolchuga issue is important to us because it affects the safety of our pilots patrolling the Iraq "no-fly" zones. But it is also important to us and to our European partners because the decision to transfer the system to a country that has consistently violated international law and human rights seems to contradict Ukraine's stated commitment to a "European choice."

Did an actual transfer of the Kolchuga system to Iraq occur?
From the beginning of this episode, the United States Government has said that, while we are certain of the authenticity of the July 10, 2000 recording, we do not know whether the transfer actually did occur. There is some information available to us that suggests it may have occurred. Ukrainian authorities invited a team of U.S. and British experts to Ukraine to establish that a transfer did not take place. Faced with a lack of access to important documents and serious gaps in documentation in violation of Ukraine's export control process, the team was unable to rule out the possibility of a transfer of the Kolchuga system to Iraq. In particular, the team was not permitted to see the full investigation reports the Government of Ukraine informed us had already been completed by the National Security and Defense Council, the Security Service of Ukraine, and the Office of the Procurator General, as well as important contractual documents. Access to all of these documents had been promised to the team and was later denied. The team also did not have access to key individuals, including former SBU head Leonid Derkach and the former Iraqi honorary consul to Ukraine.

The team also found serious flaws in the way that Ukraine's export control system is implemented. While Ukraine's export control system is supposed to have checks and balances, such checks either were not exercised or they were not documented, precluding a reconstruction of the events that surrounded the authorization of the sale of the Kolchuga system in 2000. Thus, the question of whether a transfer took place must remain open. Moreover, if further investigation by the United Nations is to prove useful, the Ukrainian Government must first decide whether it will make available documentation denied to the U.S.-UK team. Otherwise, a United Nations team will face the same obstacles in assessing the question of a transfer as were faced by the team from the United States and United Kingdom.

Despite our disappointment with the results of the experts team visit to date, the United States remains committed to a broad, robust relationship with Ukraine as a whole. Toward this end, the United States supports active engagement through bilateral and multilateral diplomatic channels. Our support for the NATO-Ukraine action plan and the intensive program that will result from it is only one example. We also continue to support our military-to-military engagement, non-proliferation programs, small business development, private agricultural development, local and regional government projects, activities to strengthen civil society and an independent media, exchange programs, engagement with the Verkhovna Rada, and other activities.

I hope these comments have helped address questions that have been raised on the possible transfer of the Kolchuga system to Iraq.

Sincerely, Carlos Pascual
Ambassador
 

26.11.02. Ukrainsk Tv: Prag blev en diplomatisk succes for Ukraine

Formanden for Verkhovna Radas udenrigsudvalg, Dmytro Tabatjnyk, anser Ukraines præsidents Leonid Kutjmas deltagelse i Rådet for det euroatlantiske partnerskab og afholdelsen af et møde i kommissionen "Ukraine-NATO" på udenrigsministerniveau med deltagelse af den ukrainske minister Anatolij Zlenko, for at være en diplomatisk succes, skriver Ukrajinski novyny ifølge korrespondent.net.
    Det sagde Tabatjnyk søndag den 24. november til den ukrainske Tv-station Inter i en kommentar til den ukrainske delegations deltagelse i CEAP og mødet i kommissionen, som fandt sted i sidste uge i Prag indenfor rammerne af NATO-topmødet.
    "Vi var vidner til en diplomatisk succes for Ukraine. Den plan, som den amerikanske delegation delvist forsøgte at påtvinge, lykkedes ikke", sagde den deputerede.
    Ifølge ham beviste Ukraine i Prag, at landet er en interessant partner for alliancen.
    "Ukraine beviste, at den er... en vigtig del af det fælles europæiske rum, og det lykkedes ikke i Prag at isolere statsoverhovedet - præsident Leonid Kutjma - fra Ukraine og dens udenrigspolitik", fremhævede udvalgsformanden.
    Han understregede endvidere, at Ukraine ved at deltage i Prag har bevist sin evne til at føre en selvstændig udenrigspolitik.
    En en kommentar til den handlingsplan samt målplan for 2003, som blev vedtaget under mødet i kommissionen "Ukraine-NATO" i Prag om fredagen, sagde parlamentsmedlemmet, at det var en succes for Ukraines euroatlantiske kurs.
    "Hvis Ukraine kan opfylde denne handlingsplan, så vil den reelt automatisk blive til en handlingsplan for Ukraines medlemsskab", sagde han.
    I den forbindelse understregede Tabatjnyk, at de standarder og krav, som er indenholdt i handlingsplanen først og fremmest er nødvendige for Ukraine selv.
    "Disse standarder er først og fremmest nødvendige for os selv for at udvikle vores land og dets demokratiske institutioner", fremhævede han.
    Den 22. november blev der under et møde i kommisionen "Ukraine-NATO" vedtaget en handlingsplan samt en målplan for 2003.
    I midten af november besluttede Ukraines nationale sikkerheds-og forsvarsråd, at Kutjma skal deltage i CEAP, mens Zlenko skal deltage i kommissionen "Ukraine-NATO". Tidligere havde NATO besluttet ikke at invitere Kutjma til alliancens Prag-topmøde, og her lod man antyde, at der var en direkte sammenhæng mellem denne beslutning og beskyldningerne for Ukraines mulige illegale salg af radarsystemerne "Koltjuga" til Irak, som præsidenten angiveligt personligt skulle have godkendt.
    Alliancen besluttede desuden at gennemføre mødet i kommissionen "Ukraine-NATO" på udenrigsministerniveau og ikke på statsoverhovedniveau, som det tidligere havde været planen. korrespondent.net.
 

26.11.02. "Koltjuga"-spørgsmålet står i centrum for NATO

"Der tilbagestår fortsat nogle politiske spørgsmål i forholdet mellem Ukraine og NATO, som det er nødvendigt at svare på". Det sagde repræsentanten for NATO-hovedkvarterets kontor for presse og information, Robert Pshel, til ukrainske journalister på en briefing mandag.
    Han fremhævede blandt andet, at de allierede føler et stort ansvar i forhold til Ukraine, men at der findes en "politisk sky". Adspurgt om, hvad en sådan erklæring baserer sig på, understregede Pshel, at "det vedrører beskyldningerne om salget af ukrainske våben til Irak". "Vi troede, at Ukraine ville kunne forklare alt det i Prag, men det kunne man ikke", - sagde han. Samtidig fremhævede Pshel, at NATO ikke har ændret sit synspunkt og bestræber sig på at få svar på spørgsmålet om leverancer af ukrainske våben til Irak.
    Samtidig understregede Pshel, at "vi havde ret, da vi besluttede holde mødet i kommissionen Ukraine-NATO på udenrigsministerniveau, men det er allerede historie", og derfor opfordrede han journalisterne til at koncentere sig om det positive, herunder Ukraines opfyldelse af de vigtige dokumenter, som blev underskrevet mellem Ukraine og Alliancen (blandt dem er en handlingsplan for Ukraines tilnærmelse til NATO, som blev underskrevet under topmødet i Prag).
    Ifølge den højtstående NATO-repræsentant er spørgsmålet om forsyning af Irak med stationer for passiv rekognocering "Koltjuga" det vigtigste i forholdet mellem Ukraine og NATO. Men, fremhævede repræsentantet, så skal NATOs kritik af Ukraines præsdident Leonid Kutjma ikke tages som udtryk for, at man kritiserer hele det ukrainske folk. Podrobnosti. UNIAN.
 

27.11.02. Ukraine skjuler noget om besøg fra Irak i 2001

USAs ledelse er bekymret over, at de ukrainske myndigheder forsøger at benægte, at repræsentanter for Irak i juni sidste år aflagde et besøg på fabrikken "Topaz", hvor man fremstiller radarsystemerne "Koltjuga". "USA er i besiddelse af uigendrivelige beviser på, at et sådant besøg fandt sted",  - sagde talsmanden for USAs udenrigsministerium, Richard Baucher.
    USAs udenrigsministerium offentliggjorde mandag rapporten fra den gruppe af amerikanske og britiske eksperter, som var i Ukraine i oktober i år for at undersøge oplysningerne om Kyivs mulige salg af radarsystemerne "Koltjuga" til Irak i strid med FNs sanktioner. Som det fremgår af dokumentet, "har den ukrainske regering ikke kunnet levere tilstrækkelig mange beviser for, at overdragelsen af "Koltjuga"er ikke kunne finde sted eller ikke havde fundet sted".
    Rapporten konstaterer, at de ukrainske myndigheder udleverede dokumentation for kun 72 af de 76 fremstillede anlæg. "Ukraines regering, - hedder det i eksperternes rapport, - hævder, at endnu fire "Koltjuga"er blev leveret til Kina, men eksperterne fik aldrig de dokumenter, som kunne bevise det".
    Det fremhæves i den amerikansk-britiske rapport, at sandsynligheden for, at Ukraine har overtrådt FNs sanktioner og solgt "Koltjuga" til Irak, er meget stor. Derudover hævder eksperter, at man fra ukrainsk side ikke har ønsket at gøre dem bekendt med materialer fra den interne ukrainske undersøgelse af "Koltjuga"-sagen og ikke har kunnet arrangere et møde med den tidligere leder af SBU Leonid Derkatj og Iraks tidligere honorærkonsul i Ukraine Jurij Orshanskyj. UP. Deutsche Welle.
 

27.11.02. Udskiftning på de centrale poster i regeringen

Præsident Kutjma underskrev et dekret om udnævnelsen af en 1. vice-premierminister og tre vice-premierministre i den nye koalitionsregering.
    Ifølge præsidentens pressesekretær, Olena Hromnytska, underskrev Kutjma dekretet i lufthavnen "Boryspil", inden han skulle afsted på et tre-dages officielt besøg til Italien, efter at han havde snakket med de forskellige kandidater til posterne.
    Således bliver Mykola Azarov ifølge dekretet udnævnt til 1. vice-premierminister og finansminister, Vitalij Hajduk bliver udnævnt til vice-premierminister med ansvar for brændsels- og energiområdet, Dmytro Tabatjnyk bliver udnævnt til vice-premierminister for humanitære anliggender og Ivan Kyrylenko bliver udnævnt til vice-premierminister for det agrarindustrielle kompleks.
    Ifølge Hromnytska blev Azarov foreslået af fraktionen "Det europæiske valg", Vitalij Hajduk - af fraktionen SDPU (o), Dmytro Tabatjnyk - af fraktionen PPPU og Arbejdets Ukraine og Ivan Kyrylenko - af fraktionen "Ukraines agrarfolk". UP. Interfaks-Ukrajina.
 

27.11.02. Kina bekræfter at have købt "Koltjuga" af Ukraine

Kina har købt nogle radarsystemer i Ukraine, men har ikke solgt dem videre til Irak. Det blev tirsdag bekræftet på en briefing i den kinesiske hovedstad af direktøren for det kinesiske udenrigsministeriums informationsdepartement, Kun Tsyan.
    Den kinesiske regering har ifølge den kinesiske diplomat altid ubetinget overholdt resolutionerne fra FNs sikkerhedsråd angående sanktionerne mod Irak.
    Kun Tsyan understregede endvidere, at samarbejdet mellem Kina og Ukraine, herunder i den militære sfære, finder sted i henhold til de internationale konventioner, og at hver af parterne under gennemførelsen af dette samarbejde opfylder de relevante internationale forpligtelser.
    Som det fremgår af rapporten fra de amerikanske og britiske eksperter, så hævder Ukraines regering, at der findes fire "Koltjuga"-radarsystemer i Kina.
    Washington og London insisterer på, at Ukraine skal give dem "dokumentation for salget af "Koltjuga" til andre lande, især de dokumenter, som vedrører leveringen af fire "Koltjuga"-anlæg til Kina. Kyiv skal desuden levere "informationer om "Koltjuga"-stationernes og ukrainske tekniske eksperters placering på Den kinesiske folkerepubliks territorium. UP. RIA Novosti.
 

28.11.02. Mistanke om salg af "Koltjuga" til Irak via Kina

DR-Orientering, onsdag den 27.11.02
Mistanken om Ukraines salg af radarsystemer til Irak har ført til, at den vestlige verden i stigende grad isolerer Ukraines præsident, Leonid Kutjma, og senest ved NATOs topmøde i Prag. Nu siger USA, at det er en troværdig mulighed, at Ukraine har solgt 4 radaranlæg til Irak gennem Kina. Ifølge amerikanerne har Ukraine ikke med sikkerhed kunnet forklare, hvor 4 radarer er havnet henne. I alt har Ukraine bygget 76 radarer, men de fire af dem er altså solgt til Kina, og det kan være dem der er leveret videre til Irak, mener USA.
    Den amerikanske undersøgelse er resultatet af et amerikansk og britisk ekspertholds besøg i Ukraine i sidste måned. Ekspertholdet har ikke fået lov til at se kontrakterne med Kina, som Ukraine betegner som en forretningshemmelighed. USA siger også, at ekspertholdet ikke kunne møde alle de embedsmænd, som de gerne ville, og at nogle af embedsmændene ikke ville svare på spørgsmål om den ukrainske ledelses rolle i den eventuelle våbenhandel. Den amerikanske rapport har fundet beviser for, at irakiske officerer har besøgt det område i Ukraine, hvor radaranlæggene bliver fremstillet. Noget som ukrainske embedsmænd har benægtet. Ukraine siger, at amerikanerne og briterne ikke har bevist, at der har fundet en våbenhandel sted. Og Kina afviser også at være indblandet.
    Mistanken om salget af radaranlæg til Irak kommer efter, at det amerikanske forbundspoliti i september sagde, at et bånd fra den ukrainske præsident Kutjmas kontor er ægte. På båndene, som er optaget i hemmelighed af en præsidentens sikkerhedsvagter, drøfter Kutjma og chefen for Ukraines våbeneksport at sælge radarerne til Irak gennem en jordansk mellemmand. Den amerikanske undersøgelse har ikke fundet frem til en sådan jordansk mellemmand.
    Amerikanerne besvarer også spørgsmålet om, hvor effektive radaranlæggene er. I rapporten står der, at hvis Irak har mere end ét radaranlæg, kan de øge truslen mod amerikanske og britiske fly over Irak.
 

29.11.02. Intet flertal for Tihipko som nationalbank-chef

Ukraines parlament, Verkhovna Rada, kunne i går ikke samle flertal for at udpege en ny leder af landets nationalbank.
    Kun 214 folkedeputerede kunne gå med til præsident Kutjmas beslutning om at afskedige den nuværende nationalbankchef, Volodymyr Stelmakh, og udnævne lederen af fraktionen "Arbejdets Ukraine - Partiet for industri-og erhvervsfolk", Serhij Tihipko, som ny chef.
    Forleden dag indgav Volodymyr Stelmakh sin afskedsbegæring. Leonid Kutjma foreslog hr. Stelmakh i stedet posten som sin rådgiver i bankanliggender. Radio Liberty.
 

29.11.02. Kutjma mødte paven i Rom

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, mødte lederen af Vatikanstaten, pave Johannes Paul den II. Mødet fandt sted i Vatikanets bibliotek. Efter en kort samtale forærede paven den ukrainske præsident en samling medaljoner med afbildinger af romerske ypperstepræster.
    Kutjma forærede Johannes Paul den II et mindetegn med en afbilding af Lvivs katedral til minde om pavens besøg i Ukraine i 2001. Den romerske pave takkede Kutjma for hans besøg.
    Kutjma præsenterede Johannes Paul den II for medlemmer af den ukrainske delegation og takkede ligeledes for mødet. Podrobnosti. UNIAN.

Leonid Kutjma var tilfreds med de forhandlinger, som fandt sted under hans officielle besøg i Italien. Det sagde han under mødet med Roms borgmester, Walter Veltroni.
    Ifølge Kutjma er den vigtigste konklusion, som glæder ham, at "man her allerede godt ved, hvad Ukraine er for noget, og hvem ukrainerne er". Han er endvidere også glad for, at "italienerne gerne ser Ukraine i den europæiske familie og er parate til at støtte Ukraine på vej mod Europa".
    Roms borgmester forærede Kutjma Roms symbol - Hunulven, der fodrer Romulus og Remus, mens Kutmja forærede Roms borgmester symbolet på Ukraines hovedstad - en båd med Kyivs grundlæggere - Kyi, Stjek, Khoriv og deres søster Lybid.
    Veltroni sagde, at Rom ser med stor sympati på Ukraine. Podrobnosti. UNIAN.
 

29.11.02. Ukraines præsident i vanskeligheder

af Oleksandr Dergatjov, Chefredaktør for tidsskriftet “Politytjna dumka”, Kyiv. Artiklen er bragt i
bladet Korrespondent nr. 33/ 2002.

Der findes næppe noget mere formaliseret indenfor organiseringen af det menneskelige samfund en
diplomatiske relationer. I den forbindelse er det kun logisk, at diverse krumspring og manipulationer
med formaliteterne for at tilpasse dem sine mål har opnået deres største udbredelse netop i denne
sfære. Hvis man tilmed kontrollerer mediebilledet, så har man endnu bedre mulighed for at redigere
virkeligheden og fortolke begivenhederne. Et klart eksempel herpå kan blive - og er det for så vidt
allerede - situationen omkring den ukrainske deltagelse i NATOs topmøde i Prag. Denne
internationale begivenhed, som har formatet til at blive en milepæl for mange stater og for Den
nordatlantiske Alliance i særdeleshed, har på paradoksal vis opnået en særlig betydning for Ukraine.
 Førende vestlige stater har i efterhånden mere end et år holdt en pause i kontakterne med
Ukraines præsident, Leonid Kutjma. Det møde mellem den ukrainske og amerikanske præsident,
som vores propræsidentielle presse gang på gang har forudsagt, viser sig nu at være en fuldkommen
umulighed. Spørgsmålet om Frankrigs præsidents besøg i Ukraine hænger i en tynd tråd.
 Bankova-gaden (det sted, hvor det ukrainske præsidentpalads befinder sig, red.) forsøger at
glatte situationen ud og skabe indtrykket af, at der ikke er nogen problemer, ved hjælp af hyppige
besøg i mindre og mellemstore lande, der ikke er tilbøjelige til at hæfte sig så meget ved principielle
spørgsmål. Man har endvidere maksimalt udnyttet brede internationale fora, hvor alle har adgang, til
at understrege Leonid Kutjmas tilstedeværelse i Europa. Man har ikke taget notits af vigtigheden af
de spørgsmål, som blev diskuteret i den forbindelse. Det virker som om, at [udenrigsminister]
Anatolij Zlenko på det seneste står uden arbejde. Obstruktionseffekten var der imidlertid stadig. Det
er åbenlyst, at Ukraines præsident har brug for bare et rituelt møde med lederne af de førende
vestlige stater.
 På den baggrund betød Bruxelles beslutning om at afholde mødet i kommissionen “Ukraine-
NATO” i Prag på udenrigsministerniveau og ikke på statsoverhoved-og regeringschefniveau som
forventet ikke alene, at håbet brast, men at situationen blev yderligere forværret. Leonid Kutjmas
iver efter at komme ind i det fine selskab under påskud af deltagelse i mødet i Det nordatlantiske
Partnerskabs Råd ser afslørende ud. Den har allerede fremkaldt en strøm af ironiske kommentarer i
den internationale presse.
 Det er symptomatisk, at ingen i den forbindelse ser hans opdukken i Prag i en kontekst af
udviklingen af relationerne mellem Ukraine og NATO. Han er selv ude af stand til at gøre noget som
helst for disse relationer. En meningsmåling for nylig gav en vigtig strømpil: Undersøgelsen, der blev
foretage af Ukraines center for fred, produktionsomlægning og udenrigspolitik, viste, at præsidenten
og hans administration er den nationale magtinstitution, der er den største forhindring for landets
bevægelse mod et NATO-medlemsskab.
 Desværre gælder det også for en lang række andre udenrigspolitiske opgaver. Nu står det
aldeles klart, at præsidenten ganske enkelt bruger Vesten til at fremme egne specifikke mål.
Eksistensen af normale forbindelser er en bekræftelse af legitimiteten i ens handlinger, accepten af
ens politik udfra et demokratisk normsæt, befæstelsen af ens position i kampen mod de
indenrigspolitiske opponenter og skabelsen af et positivt image for styret...
 Landet har i de senere år ikke skaffet sig reel autoritet, har ikke formået at artikulere sine
natonale interesser, har mistet en betydelig del af partnerskabspotentialet, er havnet i periferien af
ikke alene europæiske, men også euroasiatiske relationer. I den forstand befinder præsidenten sig
reelt for længst udenfor international storpolitik. Nu er han endvidere sat udenfor spillet.
 Naturligvis er beskyldningerne for illegale leverancer af “Koltjuga” til Irak en alvorlig sag. Men den
nuværende fase i relationerne med de mest perspektivrige partnere bør man  ikke så meget forbinde
med deres reaktion på præsidentens personlige uhæderlighed som med en organisk udstødning af en
statslig politik, der er fremmed for et demokratisk international samfund. Og det er en usandhed at
påstå, at staten ikke vil lide skade, og at man smertefrit kan adskille landet fra dets leder. Landet er
ude af stand til at hjælpe sig selv. I fremmede hovedstæder er man allerede i gang med at udtænke
særlige regler for landet og lede efter reelle samarbejdsperspektiver i de næste to år.
 

Copyright (c) Dansk-Ukrainsk Selskab og Ivan Nester