Hverken Ukraine eller Georgien skal forvente at få et NATO-medlemskab stillet i udsigt foreløbig. De to lande er ikke politisk modne nok, vurderes det i NATO.

NATOs forsvarsministre mødtes i går i skyggen af det fjernsynstårn i Litauens hovedstad, Vilnius, der i 1990 var stedet for den største demonstration, da de baltiske lande kæmpede for deres frihed og selvstændighed fra det smuldrende Sovjetunionen.

Men det står klart, at NATO er tilbageholdende over for at optage flere af de tidligere sovjetiske republikker, efter at Litauen, Estland og Letland i 2002 fik det begærede NATO-medlemskab.

Ukraine har overrasket alliancen ved på ny at søge om medlemskab, efter at ukrainerne tidligere havde lagt spørgsmålet på is i forbindelse med det politiske opgør i landet mellem det russiske mindretal og ukrainerne.

»Det her er et vigtigt skridt for landets fremtid, som den næste generation vil nyde godt af,« siger Ukraines forsvarsminister, Jurij Jekarunov, om Ukraines forsøg på i første omgang at få en såkaldt MAP-status – en »Membership Action Plan« – som er første skridt mod fuldt medlemskab.

Men internt i NATO-kredsen er der kun få tilhængere af at give Ukraine MAP-status på alliancens næste topmøde i Bukarest i april. For sagen er politisk betændt i Ukraine, hvor den Moskva-orienterede oppositionsleder Viktor Janukovitj er gået i clinch med regeringen ledet af den Vest-orienterede Julia Timosjenko om spørgsmålet.

»Det er svært at se, hvordan NATO kan optage et medlemsland, hvor der er stor folkelig modstand mod alliancen,« siger en NATO-diplomat.

I en meningsmåling gennemført for nylig sagde et flertal nej til NATO-medlemskab, og 52 procent af de adspurgte betegnede NATO som »en imperalistisk blok«, som vil drage Ukraine med ind i militære konflikter.

Polen og en række andre af de »nye« medlemslande er parat til at åbne for Ukraine, men stort set alle de »gamle« europæiske medlemslande – herunder Tyskland, Storbritannien og Frankrig – er imod at give Ukraine MAP-status, mens USA også er tøvende.

Georgiens muligheder for at blive stilet op i rækken til et NATO-medlemskab er også svundet drastisk efter den politiske uro i landet i de seneste måneder, og især en række af de europæiske medlemslande er imod at lade Kaukasus-republikken få medlemskab. Rusland ventes at ville reagere voldsomt, hvis Georgien får NATO-medlemskab stillet i udsigt, og europæiske diplomater tvivler også på, at georgierne er politisk modne til medlemskab. Til gengæld står det fast, at Kroatien vil få tilbudt medlemskab på topmødet i Bukarest. Albanien og Makedonien håber også at få grønt lys, men Grækenland volder problemer for makedonerne på den gamle strid om Makedoniens navn. Grækenland vil ikke acceptere betegnelsen Makedonien og beskylder makedonerne for at have territoriale ambitioner på den nordlige græske provins af samme navn.