22.08.03. Survey results: Ukraine in top 10: Global Skills IQ 2003 Report
22.08.03. Ukraine: Another bloody death

22.08.03. OSCE condemns legislative proposal to curtail journalistic freedom

22.08.03. Ukrainerne er populære i Irak

22.08.03. Medvedtjuk forsøger at splitte oppositionen

21.08.03. Jusjtjenko beskylder SDPU (o) for at gribe til terror i Mukachevo

21.08.03. Ukrainer kommer med i ledelsen af Irak

20.08.03. EU advarer Ukraine mod at indgå fællesmarked med SNG-lande

20.08.03. Udenrigsministeriet vedstår nu, at tankerbesætning var ukrainsk

20.08.03. Dommers hus i Mukachevo bombesprængt

19.08.03. Tre journalister overfaldet i Donetsk i løbet af kort tid

19.08.03. Vil polakkerne skade Martjuk ved at omklamre ham?

18.08.03. Ukraine: Low grain harvest sparks panic, anger

15.08.03. Udenrigsministerium kræver grundigere efterforskning af kameramands død

15.08.03. Forsvarsminister Martjuk pе to dages besøg i Polen

14.08.03. Voksende splittelse indenfor den propræsidentielle

14.08.03. Diplomatisk krise mellem Ukraine og Storbritannien under opsejling

14.08.03. International journalistføderation kritiserer USAs konklusioner

14.08.03. Journalistsammenslutning kræver en ny undersøgelse af kameramands død

13.08.03. Ukrainsk kameramand blev dræbt i selvforsvar

12.08.03. Kutjma nedlægger veto mod omstridt lov

12.08.03. Formodet vidne til Gongadze-mordet nægtede at vidne

12.08.03. Skib med formodet ukrainsk besætning anholdt i Golfen

12.08.03. Ukrainske soldater ekskorteres gennem Irak af koalitionsstyrker

11.08.03. Europarådets generalsekretær roser Kutjma 

11.08.03. Omtale af 2004-valget i Bush's brev bortcensureret af Kutjma

09.08.03. DR-Orientering om Kutjmas forbedrede forhold til USA (Real Player)

08.08.03. De første ukrainske tropper sendt til Vasit-provinsen i Irak

08.08.03. 1660 ukrainske soldater sendes til Irak

08.08.03. Den amerikanske anklagemyndighed afviser at være i besiddelse af bånd 

08.08.03. Centralt vidne/medgerningsmand i Gongadze-sagen ryddet af vejen

07.08.03. Tjetjensk general i spidsen for NATO-øvelse i Ukraine

07.08.03. Rusland er ligeglad med, hvem der еr præsident i Ukraine

07.08.03. Bush takker Kutjma for ukrainske tropper i Kuwait og Irak

06.08.03. Dead Ukrainian journalist files

06.08.03. Visumfrihed for ukrainske borgere ved rejser til Schengen-området

06.08.03. Polsk tidsskrift: Jøder er Østeuropas rigeste 

05.08.03. Bilulykke, hvori journalist omkom, blev optaget på videobånd

04.08.03. Ukrainsk ABC-bataljon sendes fra Kuwait til Irak

02.08.03. Regional prisregulering på fødevarer vanskeliggør WTO-medlemskab

02.08.03. Regional prisregulering på fødevarer vanskeliggør WTO-medlemskab


USAs ambassadør i Ukraine, Carlos Pascual, (som forlader sin post den 6. august, red.) forudser problemer for Ukraines forsøg på at få status som et land med markedsøkonomi og for bestræbelserne på at komme ind i Verdenshandelsorganisationen p.a. den ret til at regulere korn-og fødevarepriser, som guvernørerne har fået tildelt. Det siger han i et [afskeds] interview med avisen Den´, bragt den 2. august.

"Hvis man indfører en sådan form for kontrol, så vil det stride mod Ukraines bestræbelser på at få tildelt en status som et land med markedsøkonomi og vil kunne skade dets forsøg på at blive medlem af WTO", - siger Pascual.

Desuden minder den amerikanske ambassadør om, at Ukraine er nødt til at sikre beskyttelsen af intellektuel ejendomsret, hvis man skal forvente succes i forhandlinger med USA om indtræden i WTO. "Ukraine har forsøgt at få vedtaget den relevante lov, men det er ikke lykkedes endnu", - fremhævede han.

Det andet spørgsmål, som kræver en løsning som forudsætning for USAs accept at Ukraines indtræden i WTO, vedrører ifølge Pascual spørgsmålet om import af fjerkræ.

Den 29. juli gav den ukrainske regering de regionale statsadministrationer lov til at fastsætte priser på kornsorter. 

Ukraine har i de sidste to år kæmpet mod overtrædelsen af den intellektuelle ejendomsret.

I slutningen af april 2002 betegnede USA Ukraine som det land, som indtager 1. pladsen i verden blandt overtrædere af den intellektuelle ejendomsret og er alt for ineffektiv i bekæmpelsen af produktionen af pirat video-og audioproduktion.

Den intensive import af kød har gjort det ukrainske animalske landbrugserhverv underskudsgivende, hvorfor Verkhovna Rada i slutningen af 2002 besluttede at ophæve skattefordelene ved fødevareimport, herunder ved import af kød til de frie økonomiske zoner. 90% af fjerkræ, som indføres til Ukraine, kommer fra USA.

Ukraine ønsker inden udgangen af  2003 at løse alle de tekniske hindringer for en indtræden i WTO for at kunne blive medlem af denne organisation i begyndelsen 2004. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny. 

04.08.03. Ukrainsk ABC-bataljon sendes fra Kuwait til Irak

Ukraines præsident, Leonid Kutjma har udstedt et dekret, som overfører den 19. særlige ukrainske bataljon for radioaktiv, kemisk og bakteriologisk bekæmpelse fra Kuwait til Irak, oplyste præsidentens pressetjeneste i sidste uge.

Ukraines forsvarsministeriums pressetjeneste oplyste, at overførelsen af den 450-mand store ABC-bataljon vil blive indledt efter de resterende fredsbevarende styrkers ankomst til Kuwait i dagene 10-11. august. Derefter vil den ukrainske styrke på i alt ca. 1.800 soldater blive sendt til Irak. Ukraine har modtaget en invitation til at deltage i den fredsbevarende operation fra Polens side, som skal have den overordnede kommando med en sektor med kodebetegnelsen "Øvre syd".
    Denne 80.000 km2 store sektor strækker sig fra syd for Bagdad til nord for Basra. De ukrainske soldater vil blive udstationeret i en lufthavn i byen Al-Kut, som tilhørte den tidligere irakiske hærs luftdivision. Lufthavnen i Al-Kut er en af landets største, som ikke blev ødelagt under bombardementerne. I den første tid vil de ukrainske fredsbevarende styrker leve i telte, hvorefter de vil blive flyttet over i nyistandsatte kaserner.
    Den ukrainske fredsbevarende bataljon i Irak skal patruljere to hovedveje af strategisk betydning og den tidligere irakiske hærs ammunitionslagre. De ukrainske fredsbevarende styrker bliver desuden pålagt at transportere humanitære forsyninger og bevogte den irakisk-iranske grænse på en 120 km lang strækning. Soldater fra den 5. særlige mekaniserede brigade under De ukrainske væbnede styrker skal afløse en bataljon fra USAs marineinfanteri, hvis 1.200 soldater har gjort tjeneste i området i over 3 måneder.
    Lederen af de ukrainske styrker skal samtidig være næstkommanderende i den multinationale division. Det forventes, at overflyvningen af soldaterne påbegyndes den 7. august. Den 21. juli vil det tyrkiske skib "Und Sofit Bey" afsejle fra havnen i Mykolajiv med 288 militærkøretøjer ombord i retning af Kuwait. Skibet er blevet læsset med 60 PMV af typen "BTR-80", 11 rekognoscerings-og landgangskøretøjer af typen BRDM, 217 diverse andre køretøjer samt andet specialudstyr.   
    Udgifter til overførslen af tropperne til Irak og udstationeringen af kontingentet vil inden årets udgang beløbe sig til 69,4 mill. Hryvna (13,1 mill. US$), hvoraf 1,2 mill. US$ udgøres af lønninger til soldaterne. Efter planen skal den ukrainske fredsbevarende styrke i Irak indlede sit arbejde den 1. september, oplyser RIA Novosti. Ukraine.ru.

05.08.03. Bilulykke, hvori journalist omkom, blev optaget på videobånd

Repræsentant for Institut for masseinformation (IMI) Maria Sambur, som gennemfører sin egen undersøgelse af Volodymyr Jefremovs død, har fundet en bekræftelse på, at den trafikulykke, som kostede journalisten livet, vitterligt blev optaget på bånd.

Sambur har været i Krementjuk, hvor hun har besøgt det hospital, hvor Pavlo Pintjuk - den chauffør, som kørte den lastbil, som Volodymyr Jefremovs bil kørte ind i, stadig er indlagt. Pavlo Pintjuk bekræftede, at ved siden af den afdødes bil stod der en person med et videokamera, som optog hele ulykken. Herefter besvimede han og så ikke politiets og ambulancens ankomst.
    Maria Sambur har fundet ud af, at hverken politifolkene eller de chauffører, som var tilstede på ulykkesstedet, lavede optagelser. Siden den 14. juli, da Volodymyr Jefremov omkom, har den ukendte kameramand endnu ikke offentliggjort sin optagelse. IMI henvender sig til denne person og beder ham om at udlevere originalen eller en kopi af optagelsen. Det ville kunne hjælpe med at opklare visse omstændigheder ved IMI-medarbejderens død. Instituttet garanterer, at den persons navn, som kommer med optagelsen, ikke vil blive offentliggjort.

Pintjuk kan desuden huske, at han 50 meter inden sammenstødet kunne se, at "der var et eller andet i vejen med den modkørende personbil: den drejede rundt som på en isglat vej". "Pitjuk gjorde alt han kunne for at undgå sammenstødet, men personbilen blev slynget ud i den modsatte kørebane og drønede ind i hans lastbil af mærket MAZ ind mellem benzintanken og forhjulene. Slaget var så kraftigt, at personbilen blev slynget tilbage til den modsatte vejbane, mens MAZ'en på samme tidspunkt kørte ned i grøften og væltede rundt, mens chaufføren slog kolbøtte", oplyser ІМІ 's hjemmeside.

"Da jeg kom ud af kabinen, kunne jeg ikke en gang føle smerten fra de skader, jeg havde pådraget mig", - citeres Pavlo Pintjuk. - Jeg havde kun en tanke i hovedet; nemlig at redde chaufføren i personbilen. Hans bil var endnu ikke blevet antændt, men der væltede allerede røg ud af den. Da jeg kiggede ind i bilen, gik det op for mig, at airbaggen var blevet udløst og sprængt. Da jeg trak chaufføren ud af bilen, stod hans bil allerede i flammer". 

På et møde i Dnipropetrovsk oplyste stedfortrædende redaktør for Tjornobyl-bladet "Nash chas" Ihor Prushynskyj overfor Sambur, at Volodymyr Jefremovs bil "nogle minutter før ulykken havde kørt 90-100 km i timen på vej gennem et beboet område".  
    "Da Prushynskyj var kommet hen til ulykkesstedet, var han den sjette, foran ham stod der 5 personbiler. Den bil, som havde overhalet ham gennem landsbyen, stod i flammer. Efter hans opfattelse havde chaufføren i denne bil også overhalet alle de andre, fordi Prushynskyj ikke var blevet overhalet af andre. Chaufførene bar ildslukkere ud af deres biler samt vand i flasker, men alt var forgæves. 
    Ihor finder det mærkeligt, at chaufførerne i de to lastbiler af mærket KamAZ stod ved siden af deres biler uden at reagere på det, som skete. To biler kørte hen til den brændende bil og hjalp chaufføren i MAZ'en med at trække den forulykkede ud. Kroppen var lemlæstet. Han var allerede død. Chaufførerne forsøgte at slukke branden, men uden held. "Bilen brændte ned på fem minutter som en fakkel", oplyser IMI. UP.

06.08.03. Polsk tidsskrift: Jøder er Østeuropas rigeste 

Det polske tidsskrift "Wprost" har offentliggjort et ny liste over de rigeste personer i Central-og østeuropa. Sidste år var der 3 ukrainere blandt de i alt 25 milliardærer. I år er deres antal vokset til 6, men listen er også udvidet til 50 personer.
    De seks ukrainske rigmænd på listen er Rinat Akhmetov, [jøden] Viktor Pintjuk, [jøden] Valeryj Kolomojskyj, [jøden] Oleksandr Jaroslavskyj, Serhij Taruta og Viktor Medvedtjuk [som hævdes at have haft en jødisk mor].
    Førstepladsen indtages af russeren [jøden] Mikhail Khodorkovskij, der er hovedaktionær i olieselskabet JUKOS, hvis formue vurderes til at udgøre 8,3 mia. US$. Andenpladsen indehaves af Tjukotkas guvernør [jøden] Roman Ambramovitj med 7,5 mia. US$. På 3. pladsen kommer lederen af "Alfa-group" [jøden] Mikhail Friedman, hvis formue er ansat til 6,7 US$.
    Top ti udgøres udelukkende af russere med polakken Jan Kulczik (leder af finansgruppen "Kulczikholding") på en 4. plads og ukraineren Rinat Akhmetov (præsident for fodboldklubben Shakhtar Donetsk, red.) på en 8. plads som eneste undtagelser. Rinat Akhmetov er ifølge "Wprost" god for 1,9 mia. US$. Præsidenten for "Shakhtar" er i løbet af et år ifølge bladets oplysninger blevet 200 mill. US$ rigere. Men på trods heraf er han faldet to pladser i forhold til sidste år.
    Viktor Pintjuk er ifølge "Wprost" også dalet i rigdom, oplyser Radio Liberty's ukrainske tjeneste. Hans formue vurderes til at udgøre 1,5 mia. US$. For et år siden udgjorde hans formue 1,3 mia. US$, men da befandt han sig på en 10. plads. Dette fald på trods af en tilvækst i egenkapital, forklares med de russiske kollegers endnu hurtigere formuetilvækst.
    Lige efter præsident Kutjmas svigersøn følger en anden ukrainer, Ihor Kolomyjskyj, som var Pintjuks konkurrent i kampen om Nikopols jernlegeringsfabrik. Kolomoyskyj er præsenteret som hovedaktionær i finansgruppen "Pryvat". Værdien af hans aktier vurderes til at udgøre 1,5 mia. US$. De vigtigste indtægtskilder for Ihor Kolomoyskyj er ifølge "Wprost"s eksperter "Pryvatbank", firmaet "Pryvatinvest", 30% af aktierne i "Ukrnafta" samt i en række andre regionale olieraffinaderier. "Wprost" understreger, at der i gruppen også indgår 8 firmaer, som er indregistreret i offshore zoner.
    En nytilkommer i millionærlejren er ukraineren Oleksandr Jaroslavskyj, som med sine 850 millioner US$ indtager en 24. plads.
    Ifølge "Wprost" er Jaroslavskyj aktionær i "UkrSibbank", banken "Nadra" og en række metal- og sukkerfabrikker. Ifølge de polske iagttagere kan Oleksandr Jaroslavskyj takke sin afdøde svigerfader for sin nuværende formue. Oleksandr Maslenskyj var en gang magtfuld guvernør i Kharkiv.
    Jaroslavskyj er i øvrigt to pladser foran den anholdte russiske forretningsmand og partner til Khodorkovskyj, Platon Lebedev.

På en 36. plads på "Wprost"s barometer er medejer af "Donbas' industriunion", deputeret i Donetsks regionalråd, Serhij Taruta. Hans formue er vurderet til 700 mill. dollars.
    Den sidste ukrainer er Viktor Medvetjuk. Han er på en 50. plads med en kapital på i alt 400 mill. dollars. Sidste år lå han på en 18. plads med en formue, der var to gange større - 800 millioner.
    "Wprost" forklarer delvist mindskelsen af Medvedtjuks formue med Viktor Medvedtjuks konflikt med sin russiske partner Grigorishyn: "Medvedtjuk-klanen fik kun en del af aktiverne tilbage. Resten nåede den ukrainske oligarks russiske "våbenbrødre" at få fingre i.
    I sin kommentar henleder det polske tidsskrift opmærksomheden på, at der er en vis ligevægt mellem de ukrainske oigarker. "Præsident Leonid Kutjma holder et vågent øje med oligarkerne, - skriver "Wprost", - om end han har sine favoritter, så sørger han for, at der er ligevægt mellem oligarkerne".
    Tidsskriftet understreger desuden subjektiviteten i sine vurderinger og brugen af udelukkende officielle informationskilder. UP.

06.08.03. Visumfrihed for ukrainske borgere ved rejser til Schengen-område

Ukrainske borgere, der ønsker at besøge Polen, vil få udstedt gratis visa uden invitation. Det oplyste rådgiver for det ukrainske udenrigsministeriums pressetjeneste Serhij Dovbeshko på et pressemøde i går.

Disse regler er nedfældet i en aftale mellem Ukraines og Republikken Polens regeringer "Om betingelserne for borgernes rejser", som blev underskrevet af Ukraines og Polens premierministre den 30. juli 2003.
    Dovbeshko mindede om, at denne aftale forudsætter indførelsen fra den 1. oktober 2003 af visum i forbindelse med Polens indtræden i Den europæiske Union.
    Han påpegede, at den førnævnte aftale fastlægger visumfrihed for polakker, der skal til Ukraine og visa for ukrainske borgere, som skal til Polen.
    Han påpegede, at denne aftale er "Ukraines første internationale aftale, som etablerer den såkaldte "asymmetri" ved ukrainske borgeres og Republikken Polens borgere". 

Ifølge ham opererer aftalen desuden med udstedelsen af multiple visa af indtil 5 års varighed til personer, som deltager i regulære bilaterale kontakter indenfor økonomi, uddannelse, videnskab, kultur, sport, vedligeholdelse eller bekræftelse af familiemæssige forbindelser samt besøg på oprindelsessteder og for pensionister.
    Dovbeshko understregede, at aftalen også opererer med visumfrihed ved det ene lands borgeres indkørsel, udkørsel, ophold og transit gennem det andet land for så vidt angår begge staters borgere, som er indehavere af gyldige diplomatiske pas gældende i 90 dage. UNIAN. UP.

06.08.03. Dead Ukrainian journalist files

A page listing virtually all deaths of beatings and raids upon Ukrainian journalists since 1996 can be found at:

Ukraine's Institute of Mass (Media) Information
http://www.imi.org.ua/

Chronologically listed data is at:
http://www.imi.org.ua/elements/barometer.shtml

The English Version is at
http://en.imi.org.ua/

and http://en.imi.org.ua/elements/barometer.shtml

07.08.03. Bush takker Kutjma for ukrainske tropper i Kuwait og Irak

USAs præsident, George Bush, roser og takker Ukraine for landets bidrag til etableringen af fred og stabilitet i Irak.

I et personligt brev til præsident Kutjma giver Bush desuden udtryk for sin overbevisning om, at udstationeringen af en ABC-bataljon i Kuwait samt den efterfølgende udstationering af en ukrainsk brigade i Irak vil blive vigtige bidrag til de stabiliserende processer i landet, oplyser præsidentens pressesekretær, Olena Hromnytska.
    USAs præsident berørte også de ukrainsk-amerikanske relationer og bekræftede den uændrede støtte til Ukraines vej mod en integration i de europæiske og euroatlantiske strukturer.
    Desuden hilste han velkommen de skridt hen imod opnåelsen af historisk forsoning mellem de to folkeslag, som Ukraines og Polens præsidenter for nylig har taget. Efter Bush's overbevisning tilnærmer de to staters ledere på den måde "udformningen af et frit, fredeligt og udeleligt Europa".
    Lederen af Det hvide Hus bekræftede paratheden til at medvirke i at styrke Ukraine som en demokratisk stat, som spiller en vigtig rolle på det europæiske kontintent. Interfaks-Ukrajina.07.08.03. Rusland er ligeglad med, hvem der еr præsident i Ukraine

Ruslands ambassadør Viktor Tjernomyrdin er overbevist om, at uanset hvem der vinder det ukrainske præsidentvalg, så vil det ikke forværre forholdet til Rusland.

"Uanset hvem der er Ukraines præsident, vil vores relationer være fuldstændig normale", - sagde Tjernomyrdin. "Noget andet er, om selve de politikere, som gerne vil have magten, vil forstå det", - tilføjede han.
    I en kommentar til visse kandidaters forsøg på at opnå Moskvas støtte ved valget i 2004, fremhævede Tjernomyrdin: "Hvem er det, der skulle have gjort det? Rusland er et stort land. Hvem er det, der vil have støtte, og til hvad?... Det har jeg svært ved at forstå. Og hvordan det skulle kunne have nogen indflydelse [på valget] er heller ikke særlig klart".
    "Vist er der nogle, som gør indtryk på andre, eller nogle, som vækker mishag hos andre. Men det er noget andet", - fremhævede ambassadøren. "I dag er der rigeligt med PR-teknikker. Der er nogle, der lever af det. Det er blevet som en forretning", - sagde Tjernomyrdin desuden.

Uanset, hvem der måtte være Ukraines præsident - så er det ukrainernes anliggende. Og det er der ingen, der kan få indflydelse på", - sagde han.
    Journalisterne bad Tjernomyrdin om at kommentere sine udtalelser til "Moskvas Ekko" om, at Jusjtjenko og Tymoshenko "holder meget af Rusland".
    Han sagde, at spørgsmålet skal stilles Jusjtjenko og Tymoshenko selv. "Ved hvert eneste møde er det ren kærlighed",  - sagde Tjernomyrdin.
    Han var også skeptisk, da han blev spurgt om, hvorvidt ukrainsk kapital og PR-folk vil kunne deltage i det russiske Duma-valg i december 2003. "I er endnu ikke kommet jer over jeres eget valg. Det ku lige passe I skulle deltage i det russiske valg!", - sagde Tjernomyrdin. UP.

07.08.03. Tjetjensk general i spidsen for NATO-øvelse i Ukraine

På det fællesmilitære øvelsesterræn "Shyrokyj Lan" i Mykolajiv-regionen er man gået i gang med forberedelserne til den årlige ukrainsk-polsk-britiske taktiske øvelse "Kazatskij Step-2003".

Ifølge Ukraines forsvarsministeriums pressetjeneste vil samtlige organisatoriske tiltag foregå under direkte ledelse af næstkommanderende for Ukraines væbnede styrkers Sydlige operative kommandos styrker, general-major [og etnisk tjetjener] Shamil Kulijev.

Klargøringen af øvelsespladserne med henblik på at gennemføre øvelserne skal sikres af soldater ved øvelseskommandoen og en forsyningsdeling under det 79. luftbårne regiment under Den sydlige operative kommando. I dag er der allerede klargjort 15 tunge og over 40 lette mål, et tal der skal tredobles, inden øvelsen går i gang.

Øvelsernes aktive fase er planlagt til at finde sted i anden halvdel af august i år. I løbet af øvelsen vil de ukrainske, polske og britiske soldater gennemføre en landsætning under svære taktiske betingelser samt træne i at eskortere en kolonne med humanitærhjælp og beskyttelse af vigtige objekter.

Desuden vil soldaterne fra deltagerlandene stifte bekendtskab med våbentyper og våbenteknologi samt gennemføre skydeøvelser med alle typer af skydevåben. Podrobnosti. UNIAN.

08.08.03. Centralt vidne/medgerningsmand i Gongadze-sagen ryddet af vejen

Advokaten for Ihor Gontjarov, som har været mistænkt for mordet på Gongadze, er ikke i tvivl om, at hans klient "døde som følge af en voldshandling".

I et direkte interview med Radio Liberty oplyste Vjatjeslav Smorodin, at han sidst så Gontjarov "lige inden den 1. juli, da han blev indlagt på det sygehus, hvor han gik i koma".
    "Han lå allerede i koma, sagde ikke noget, havde et eller andet rør i halsen og smilede blot. Jeg spurgte ham om et eller andet, og han rystede eller nikkede med hovedet, det var alt. Bagefter var det umuligt at komme i kontakt med ham", - sagde Smorodin og tilføjede, at Gontjarov kom på hospitalet den 12. juni. Han "blev kørt fra fængslet til sygehuset, hvor han fik foretaget 3 operationer".    

Smorodin indrømmede, at han "ikke kunne tvinge kriminalpolitiet til at undersøge de omstændigheder, under hvilke Gontjarov blev indlagt. Det var allerede anden gang, han blev indlagt, og der gik han så i koma, hvorefter han døde".
    Gontjarovs advokat kunne heller ikke endegyldigt svare, om de dokumenter, som Gontjarov havde overdraget til massemedierne, virkeligt var blevet skrevet af hans klient.
    "Det kan jeg ikke entydigt svare på. Jeg havde kontakt med ham i lidt over et år. Og gang på gang fortalte han mig, kriminalassistenterne og fangevogterne, at hvis han ikke døde inden retssagen, så ville han offentliggøre alle de dokumenter, og at han således ville hjælpe med at afsløre denne forbrydelse.
    Når jeg talte med ham, forsøgte jeg at forklare ham: "Ihor, efter retssagen ville jeg, hvis jeg var Dem, lade være med at udbrede mig til alt og alle om alt det, jeg ved. For hvis De er bange for, at De bliver dræbt efter, at De har afgivet sådanne forklaringer, så vil de sandsynligvis dræbe Dem, hvis De truer dem med, at De vil fremlægge nogle oplysninger om mordet på Gongadze", - sagde Smorodin.
    "Jeg forklarede ham, at det ville være bedst for ham, og at han ville hjælpe staten og ordensmagten at opklare dette mord, på den ene side, men på den anden side, sagde jeg til ham, at hvis vi levede, når retssagen startede, så ville retten tage hensyn til denne omstændighed og mindske straffen væsentligt.
    Sådanne samtaler havde vi flere gange, men han fortsatte med at hævde, at han kun ville fortælle om det i retten foran journalister. Han frygtede, at hvis han afgav en sådan forklaring, så ville sagens akter forsvinde. Hvad har han skrevet i det brev? Han havde flere gange fortalt mig, at han havde nogle optegnelser, visse personers forklaringer", - sagde advokaten og tilføjede, at han ikke har læst disse optegnelser.
    I en kommentar til, hvorfor Gontjarov så hurtigt blev kremeret, oplyste Smorodin, at han indtil videre ikke har talt med sin klients moder, men "muligvis er det deres ønske". Men han mener imidlertid ikke, at man har kunnet "forfalske" noget i lighuset.
    "Der er beviser på, at den behandling, som han var blevet anbefalet af ambulancelægerne, ikke blev fulgt. To lægekommissioner havde konkluderet, at han skulle sendes til en særlig medicinsk ekspertise med henblik på at fastsslå graden af invaliditet. Jeg skrev anmodninger til kriminalassistenten, som afviste dem", - sagde Smorodin og tilføjede, at anmodningerne var blevet sendt til varetægtsfængslets inspektør, til lederen af kriminalforsorgen i Kyiv og Kyiv-regionen og "til rigsadvokaten".
    Advokaten oplyste, at "kriminalpolitiet" efter hans klients død "kan lukke sagen i medfør af § 6 pkt. 8 i retsplejeloven; men i så fald vil hans nærmeste familie kunne kræve, at motiverne bag sagens lukning skal behandles i retten". I så fald lover Smorodin at rette henvendelse til domstolen med en erklæring om, at Gontjarov ikke har afgivet disse forklaringer frivilligt, "men at de blev tvunget ud af ham".  
    Samtidig med det mindede advokaten til den mistænkte i sagen om mordet på Georgij Gongadze om, at "et menneske ikke er skyldigt, indtil en domstol har bestemt det. Jeg har aldrig set på ham som en forbryder, men blot forsvaret hans interesser. Hans legitime interesser i forhold til en indenretlig efterforskning". UP

I en henvendelse til offentligheden nåede Gontjarov at skrive, at har er vidende om, at Gongadze blev myrdet af medarbejdere i politiets afdeling for bekæmpelse af organiseret kriminalitet (UBOP). Efter at han havde fortalt det til lederen af UBOP i Kyiv, Khomulja, i juni 2002, blev han angiveligt brutalt gennembanket efter forudgående tortur.

08.08.03. De første ukrainske tropper sendt til Vasit-provinsen i Irak

Ukraine indledte i går afsendelsen af sin fredsbevarende styrke til Irak. Fra Kyiv-lufthavnen Boryspil afgik den første 69 mand store gruppe soldater fra den 5. særlige mekaniserede brigade mod Den persiske Golf.

I sin tale til soldaterne under afskedsceremonien sagde Ukraines forsvarsminister, Jevhen Martjuk, at "den ukrainske fredsstyrkes deltagelse i efterkrigsgenopbygningen af Irak modsvarer landets nationale interesser". Den første gruppe ukrainske soldater afgik til Kuwait i et Il-76 fly. Også i går blev endnu 276 fredsbevarende tropper sendt med fire fly fra Kyiv og Mykolajiv.
    Efter afsendelsen til Kuwait vil den ukrainske brigade gennemføre en 500 kilometer lang march mod stedet for deres permanente udstationering i Irak - byen Al Kut i provinsen Vasit. Samlingen vil finde sted på basen "Camp-Coyote", hvor den ukrainske ABC-bataljon, som blev udsendt til Irak tidligere på året, allerede befinder sig. I alt vil Ukraine sende omkring 1.500 soldater til Irak, oplyser ITAR-TASS. Ukraine.ru.

08.08.03. 1660 ukrainske soldater sendes til Irak

Den ukrainske fredsbevarende styrkes deltagelse i efterkrigsgenopbygningen af Irak modsvarer Ukraines nationale interesser, mener forsvarsminister, Jevhen Martjuk.
    Det sagde han i går ved den højtidelige ceremoni i anledning af afsendelsen af ukrainske fredsbevarende tropper fra Kyiv-lufthavnen "Boryspil".
    "Det er en vigtig og ansvarsfuld militæraktion, som endnu en gang demonstrerer verdenssamfundet Ukraines hengivenhed overfor FNs statutter og de internationale forpligtelser. Ukraine er en stor europæisk stat og kan ikke stå udenfor de processer, som finder sted i verden".
    Deltagelsen i genopbygningen af Irak modsvarer vore nationale interesser. Det ukrainske troppekontingent vil udføre opgaver i den polske sektor, hvilket vil muliggøre en uddybning af samarbejdet med vores strategiske partner - Polen, samt opnåelse af en nødvendig erfaring i samarbejdet med euro-atlantiske militærstrukturer", - sagde Martjuk.
    Torsdag afgik den første gruppe militærfolk indenfor den ukrainske nationale styrke fra Boryspil med henblik på at deltage i den internationale fredsbevarende operation i Irak.
    I ceremonien deltog forsvarsminister Jevhen Martjuk, formanden for Verkhovna Radas udvalg for national sikkerhed og forsvar, Georgij Krjutjkov, repræsentanter for statsorganer og samfundsorganisationer samt fredsstyrkernes familier og venner.
    Et fly af typen Il-76 under forsvarsministeriets statsvirksomhed "Ukraines lufttransport kompagni" afgik mod Kuwait med 69 militærfolk fra den 5. særlige mekaniserede brigade under Ukraines væbnede styrker.
    Natten til torsdag afgik desuden to fly fra Mykolajiv med fredsbevarende soldater om bord, og to andre afgik i går fra Kyiv. Torsdag afgår 345 soldater. De ukrainske fredsbevarende styrker vil blive bragt til Irak i dagene 7-10 august med 19 forskellige flyafgange.
    Det forventes, at en tyrkisk færge vil ankomme til El-Kuwait den 10. august medbringende den 5. særlige mekaniserede brigades tekniske udstyr. Med ombord vil være hele brigadens tekniske udstyr; nemlig 60 pansrede mandskabsvogne af typen BTR-80, 11 militære rekognoscerings- og landgangkøretøjer af typen BRDM-2, 217 forskellige andre køretøjer, andet specialudstyr samt containere med fredsstyrkernes ejendele.
    Samlingen af de forskellige delinger under den 5. særlige mekaniserede brigade vil finde sted i Camp-Coyote, som befinder sig i en ørken 40 km fra den irakiske grænse. På denne base er den 19. særlige ABC-bataljon med al dens udstyr også udstationeret.
    Efter afslutningen af overførslen af det nationale fredsbevarende kontingent til Irak, vil delingerne under den 5. særlige mekaniserede brigade gennemføre en to dage lang march på 500 km til stedet for dens permanente udstationering i Irak - byen Al-Kut i provinsen Vasit.
    Den ukrainske brigade skal stå for sikkerheden i den polske sektor i den irakiske provins Vasit. I denne region vil ukrainerne patruljere to vigtige hovedveje, som forbinder landets sydlige del med Bagdad, stå for humanitære transporter samt bevogte en 120-lang strækning af grænsen til Iran og specialobjekter, herunder den tidligere irakiske hærs ammunitionslagre.
    De ukrainske fredsbevarende tropper skal indlede tjenesten i deres ansvarszone den 1. september.
    De vil få selskab af de 448 ukrainske soldater fra den 19. særlige bataljon for ABC-forsvar, som i øjeblikket er udstationeret i Kuwait efter invitation af den kuwaitiske ledelse for at beskytte civilbefolkningen mod den mulige brug af masseødelæggelsesvåben under krigen i Irak. Interfaks-Ukrajina. UP.

08.08.03. Den amerikanske anklagemyndighed afviser at være i besiddelse af Melnitjenko-bånd 

USAs anklagemyndighed afviser, at den skulle være i besiddelse af Melnitjenkos bånd, oplyser Pavlo Lazarenkos amerikanske advokat Harold Rosenthal. Han forsøger at få dem inddraget i sagen "USA mod Lazarenko".

Ifølge advokaten har de brug for optagelserne for bedre at kunne forberede sig til vidneafhøringerne og for at kunne få troværdige vidneudsagn. Rosenthal fortalte i et interview til UP, at de allerede den 11. juli havde sendt en begæring til retten med  om at få udleveret alle materialer og optagelser, som Mykola Melnitjenko har lavet, og som befinder sig i den amerikanske regerings varetægt.
    "Det drejer sig om de optagelser, som er blevet overdraget til Californiens nordlige kreds' Storjury samt materialer, som er blevet overdraget til USAs øverste anklager i Washington", - oplyste Rosenthal.

"USAs anklagemyndighed [dvs. USAs justitsministerium] afviser nu i sit svar på forsvarets begæring, at optagelserne overhovedet eksisterer. Anklagemyndigheden bekræfter heller ikke Mykola Melnitjenkos tidligere erklæringer om det ulovlige salg af "Koltjuga"s til Irak", - tilføjede Lazarenkos advokat. Samtidig sagde han, at "ifølge forsvarets oplysninger er USAs regering i besiddelse af mindst 12 brudstykker af hr. Kutjmas samtaler".
    "Forsvaret har ret til at modtage den fulde information om alt det, som vedrører vidner, der allerede er blevet godkendt af retten. Og det er ikke kun hr. Kutjma. Der er også materialer om hr. Azarovs samtaler i Ukraines præsidents kabinet samt materialer, der knytter sig til Volkov, Bakaj, Pustovojtenko, Pintjuks, Feldman, Julia Tymoshenko, Gurejev og andre".  

"En sådan procedure er forudsat i USAs forfatning og er en reel sikring af den tiltales ret til et forsvar og er ikke underlagt en eller andens vilkårlig vurdering", - tilføjede Rosenthal.
    Ifølge Rosenthals prognose vil beslutningen om begæringen om inddragelsen af Melnitjenkos bånd blive truffet "i løbet af de nærmeste fire dage".
    Som UP skrev i marts havde medlemmer af parlamentets Gongadze-kommission, Taras Tjornovil og Jurij Lutsenko overdraget det amerikanske justitsministerium [som i USA svarer til anklagemyndigheden] "over 100 minutter" med Melnitjenkos optagelser.
    Blandt dem er ifølge Lutsenko en episode "om hvidvaskning af penge efter direkte ordre fra Kutjma, som skulle overgives til en tredjepart, våbenhandel - "og ikke kun til Irak", og der er også en episode om korruption af særlig stort omfang".
    UP har sendt en forespørgsel til USAs justitsministerium og bedt om en kommentar til Rosenthals erklæring; men har ikke modtaget noget svar. UP.

11.08.03. Omtale af 2004-valget i Bush's brev bortcensureret af Kutjma

Leonid Kutjmas administration har tilladt sig den frihed at censurere George Bush´s brev til den ukrainske præsident, skriver Leonid Amtjuk i UP.

Et brev fra Bush til Kutjma er altid ensbetydende med positivt PR for den sidstnævnte, ikke mindst set i lyset af dette pars vanskelige indbyrdes forhold. Ydmygelsen af Leonid Danylovytj i Prag med "placeringen efter det franske alfabet", bare for at undgå, at han kom til at sidde tre meter fra Bush, har fundet vej ind til de diplomatiske lærebøger. Og nu risikerer et andet kneb at blive optaget i ukrainsk diplomatis nyere historie - et langt mindre udsøgt.
    Bankova-gaden har skjult for den ukrainske befolkning indholdet af den amerikanske præsidents brev til Kutjma. For to dage siden offentliggjorde Kutjmas pressetjeneste den glædelige nyhed om en varm hilsen fra Det hvide Hus. "USAs præsident George Bush
roser og takker Ukraine for landets bidrag til etableringen af fred og stabilitet i Irak", - hed det i meddelelsen.
    Indholdet af Bush's brev bestod af 5 afsnit, som ikke var modstridende hvad angår komplimenter. Både Bush's overbevisning om, at Ukraine har ydet "et vigtig bidrag til stabiliseringen af Irak", og "den uændrede støtte til Ukraine på dens vej mod en integration i de europæiske og euroatlantiske strukturer", og sågar støtten til Ukraines og Polens præsidenters erklæringer omkring begivenhederne i Volyn.

Det viser sig imidlertid, at præsidentens administration har "glemt" at oplyse om en meget vigtig del af Bush's brev. Nemlig den, der handlede om valget i 2004.
    UP har været i kontakt med USAs ambassades pressetjeneste. På spørgsmålet om indholdet af den amerikanske leders brev svarede ambassadens talsmand følgende:
    "I præsident Bush's brev til præsident Kutjma af den 4. august bliver der takket for bidraget til stabiliseringsstyrken i Irak og bliver påpeget, at Ukraine bidrager med den tredjestørste ikke-amerikanske styrke, kun overgået af Storbritannien og Polen.
    I brevet påpeges også vigtigheden for Ukraine af at bevæge sig i retning af demokratiske reformer og markedsreformer, og bl.a. afholde et frit og ærligt valg i 2004.  
    Præsident Bush har hilst præsident Kutjmas nylige erklæring om, at det næste valg vil blive afholdt som berammet i 2004, velkommen. Den amerikanske leder sagde også, at en forlængelse af præsidentens og parlamentets beføjelser ville være i strid med ånden i demokratiet.
    Præsident Bush oplyste desuden, at et frit, ærligt og gennemskueligt valg med uhindret adgang for pressen ville have en positiv indflydelse på Ukraines relationer med USA og Europa".
   

Forskellen er til at tage og føle på. I Bankovas version er det lige før, at Bush falder Kutjma om halsen. Hvilket skaber en illusion om almindelig aflad for den ukrainske kollegas opførsel. I virkeligheden kom Bush med en alvorlig advarsel i forhold til præsidentvalgkampen.
    Faktisk stiller denne erklæring fra Bush's side ikke alene Kutjma foran valget mellem at afholde et ærligt valg eller blive uvenner med Washington. I virkeligheden ødelægger den Bankovas forsøg på at overbevise såvel folket som eliten om, at Kutjma nu har en hed romance med Amerika. Og at Washington til gengæld for Irak vil ignorere de indenrigspolitiske processer i Ukraine.
    Kutjmas nuværende team kan, selvfølgelig, reagere på dette brev med en oprørt erklæring fra Sammenslutningen af medarbejderne i massemedierne med krav om i det mindste at kastrere Bush. Men i så fald vil man ikke kunne skjule for folket, hvordan den amerikanske "cowboy" næsvist blander sig i Ukraines interne anliggender!
    UP har forsøgt at finde ud af, hvordan en så vigtig del af Bush's brev har kunnet falde ud.

Kutjmas pressesekretær; Olena Hromnytska, som jo var den, der oplæste overfor "Interfaks" nyheden om det ømme brev fra Bush, var ikke gavmild i sine kommentarer. "Den information, som vi havde, har vi offentliggjort".
    I udenrigsministeriet oplyste man, at de ikke har noget at gøre med denne information. Ministeriets talsmand, Markijan Lubkivskyj, fortalte om den procedure, efter hvilken breve fra den ene præsident til den anden bliver overdraget.
    "Som regel kommer brevet til udenrigsministeriet enten fra USAs ambassadør i Ukraine eller fra den ukrainske ambassadør i Amerika. Derefter oversætter vi det og overdrager selve brevet, dets oversættelse og vores medfølgende brev til præsidentens administration".
    Ifølge Lubkivskyj er det den procedure, man sædvanligvis benytter sig af. Han kunne ikke præcisere, hvordan det var i tilfældet med Bush's seneste brev til Kutjma.
    Imidlertid ved Lubkivskyj præcist, at de ikke har overdraget præsidentens pressetjeneste nogle oplysninger om brevet. "For det ville være et brud på proceduren".
    Det fremgår af det sagte, at Bush's brev endnu var helt, da det forlod udenrigsministeriet, men at det allerede var beskåret, da det forlod Kutjmas pressetjeneste. UP.

11.08.03. Europarådets generalsekretær roser Kutjma 

Europarådets generalsekretær, Walter Schwimmer, har sendt en lykønskning til præsident Leonid Kutjma i anledning af dennes 65-årsdag, hvori han fremhæver, at Kutjma i løbet af sin præsidentperiode har løftet Ukraine internationale omdømme og sikret landets indtræden i Europarådet i 1995. Det oplyste præsidentens pressetjeneste til Ukrajinski Novyny.

"I deres tid som præsident har de højnet Ukraines internationale omdømme og sikret Deres lands indtræden i Europarådet i november 1995", - hedder det i meddelelsen.

Schwimmer forsikrede om, at Europarådet er parat til at følge Ukraine i landets reformer, som er rettet mod opnåelsen af europæiske standarder. 

I sin lykønskning oplyste Schwimmer desuden, at Europarådet værdsætter støtten til Europarådets paneuropæiske rolle, som Ukraine yder, og forventer, at denne holdning vil blive bekræftet på Det tredje topmøde for stats-og regeringsoverhovederne.

Den 9. august fejrede Kutjma 65 år i sin statslige residens på Krim. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny.

12.08.03. Ukrainske soldater eskorteres gennem Irak af koalitionsstyrker

Den første del af den ukrainske fredsbevarende styrke indenfor stabiliseringsstyrkerne i Irak passerede mandag morgen grænsen mellem Kuwait og Irak og begyndte at marchere i retning af byen Al-Kut i provinsen Vasit, hvor den skal være permanent udstationeret.

Ukraines forsvarsministeriums pressetjeneste oplyste mandag, at kolonnen består af 83 pansrede og almindelige køretøjer. Marchen vil vare i tre døgn. Soldaterne skal overnatte i nærheden af de amerikanske luftstyrkers base ved af den irakiske by An-Nasirija, som befinder sig 250 km fra Al-Kut.
    Under marchen vil de ukrainske fredsbevarende styrker blive eskorteret af delinger af de amerikanske og britiske koalitionsstyrker. Efter planen for udstationering vil yderligere tre kolonner med ukrainske fredsbevarende styrker drage til Irak i dagene 12,13 og14 august.   
    Den 10. august afsluttedes overflytningen af den De ukrainske væbnede styrkers 5. særlige mekaniserede brigades personel i Kuwait. Med tre afgange med IL-76- fly tilhørende forsvarsministeriets statslige virksomhed "Ukraines lufttransport kompagni" blev den sidste gruppe soldater fra brigaden - 207 mand i alt - bragt til Kuwait. Den 7.-10. august blev hele brigadens personel fløjet til Kuwait, hvilket skete i form af 12 afgange fra Kyiv og 7 fra Mykolajiv.  

Den 8. august ankom en tyrkisk færge til havnen El-Kuwait medbringende hele den 5. særlige mekaniserede brigades tekniske udstyr, bl.a. 60 PMV'er af typen BTR-80, 11 militære rekognoscerings- og landgangkøretøjer af typen BRDM-2, 217 forskellige andre køretøjer, andet specialudstyr samt containere med fredsstyrkernes ejendele.
    Det samlede antal ukrainske fredsbevarende soldater vil efter omformningen og indlemmelsen af De ukrainske væbnede styrkers 19. særlige bataljon for ABC-forsvar nå op på 1660 mand.
    Den 1. september vil de ukrainske fredsbevarende styrker gå i gang med at udføre deres arbejde i den tildelte ansvarszone. Den ukrainske brigade skal stå for sikkerheden i den polske sektor i den irakiske provins Vasit. I denne region vil ukrainerne patruljere to vigtige hovedveje, som forbinder landets sydlige del med Bagdad, stå for humanitære transporter samt bevogte en 120-lang strækning af grænsen til Iran og specialobjekter, herunder den tidligere irakiske hærs ammunitionslagre.
    Ukraines forsvarsminister, Jevhen Martjuk, vil ikke udelukke, at ukrainerne vil få ansvaret for beskyttelsen af olieledninger. Desuden har man drøftet muligheden af at sende i alt op mod 1800 fredsbevarende tropper fra Ukraine. Interfaks-Ukrajina. UP.


12.08.03. Skib med formodet ukrainsk besætning anholdt i Golfen

Det tankskib, som forleden blev bjerget i Den persiske Golf med dieselolie om bord, som det havde forsøgt at smugle ud af Irak, sejlede under et panamisk flag med en ukrainsk besætning.

Lørdag standsede den britiske fregat "Sutherland" skibet "Navstar-1", som var i færd med at transportere omkring 1100 tons dieselolie. BBC's verdensservice og avisen "Scotland оn Sunday" oplyser, at skibet havde en ukrainsk besætning.
    Ifølge nyhedsbureauerne Reuters og France Press er man i gang med at undersøge tankskibets og besætningens nationale tilhørsforhold. Desuden er man i gang med at opklare skibets rute. Fartøjet standsede først efter advarselsskud, affyret fra den britiske fregat.
    Tankskibet tilhører et selskab i De forenede arabiske Emirater.
    Hændelsen indtraf i den nordlige den af Den persiske Golf. Briterne hævder, at det er den største smuglerlast, som man har anholdt siden afslutningen på Irak-krigen.
    Den amerikanske administrator i Irak, Paul Bremer, betegnede anholdelsen af skibet, der angiveligt var i gang med en ulovlig udførsel af brændstof fra Irak, som endnu et vidnesbyrd om koalitionsstyrkernes hengivenhed overfor ideen om beskyttelse af irakisk ejendom.

Paul Bremer oplyste, at tankskibet var vendt tilbage til havnen Umm-Kasr, men at besætningen ville blive overdraget til de irakiske myndigheder med henblik på retsforfølgelse. BBC's ukrainske afdeling. UP.

12.08.03. Formodet vidne til Gongadze-mordet nægtede at vidne før sin egen retssag

Mens han endnu var varetægtsfængslet, nægtede den nu afdøde Ihor Gontjarov flere gange at afgive vidneforklaringer i sagen om mordet på journalist Georgij Gongadze, fordi han agtede udelukkende at afsløre sin viden under sin egen retssag.
    Det sagde repræsentant for advokatfirmaet "G. and K.", Vjatjeslav Smorodinov i et interview med nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina i går. Smorodinov var Gontjarovs forsvarer under den indenretslige efterforskning.
    "Jeg har flere gange set, hvordan en højtstående repræsentant for rigsadvokaturen aflagde besøg hos Gontjarov for at tale med ham, herunder i mit nærvær. Han bad ham om at komme med oplysninger i "Gongadze-sagen", men Gontjarov sagde hver gang nej. Han ville ikke afgive vidneforklaring i sagen, idet han hver gang henviste til, at han udelukkende ville fremlægge de oplysninger i en retssag", - sagde advokaten.
    Smorodinov oplyser desuden, at han indtil videre ikke har modtaget nogle officielle oplysninger om sin klients dødsårsag.
    Samtidig er advokaten i besiddelse af en helbredsattest vedrørende Gontjarov fra 8. juli 2003, som er blevet udfærdige nogle dage efter, at han på ny blev indlagt på hospitalet fra Lukjanivske-varetægtsfængslet. I attesten nævnes posttraumatiske forstyrrelser i organismen, lungebetændelse i højre side, ubevægelighed i arme og ben samt, at han ikke står til at helbrede.
    Advokaten oplyser, at alle disse sygdomme opstod som følge af de skader, som hans klient havde pådraget sig efter hans anholdelse i maj-juni 2002. Ifølge Gontjarov selv blev disse legemsbeskadigelser påført ham af bagmandspolitiets (UBOP) medarbejdere under de første afhøringer, men at ekspertisen, som havde bekræftet beskadigelse af maveregionen, ikke havde kunnet fastslå "den måde, som legemsbeskadigelserne var blevet påført", fortalte Smorodinov.
    Advokaten oplyser, at Gontjarov i første omgang blev anholdt den 15. maj 2002 for en administrativ lovovertrædelse og idømt 15 dages administrativ frihedsberøvelse. Ifølge den anklagede blev han fra da af hver eneste dag kørt hen til afhøring hos bagmandspolitiet hvor han blev tævet og underkastet tortur. "Det er hans ord, men det er dokumenteret, at der fem gange under Gontjarovs administrative anholdelse blev kaldt en ambulance ud til ham", - understreger advokaten.
    Smorodinov fortæller, at Gontjarov herefter gennemgik en række operationer, men at hans klient blev lænket fast med håndjern selv på hospitalet. Smorodinov fremhævede, at hospitalerne havde henvist Gontjarov til en medicinsk-social ekspertkommission, som skulle have fastslået graden af invaliditet, men at kriminalassistenten afviste at efterkomme dette.
    "Således kan vi drage den slutning, at en de facto rask person dømmes til administrativ frihedsberøvelse, hvorefter man konstaterer, at han har pådraget sig kvæstelser, hvorefter han bliver opereret, mens han selv påstår, at han er blevet slået", - siger Smorodinov. Advokaten minder om, at han havde beskrevet alle disse forhold i sine begæringer til rigsadvokaturen, men at han aldrig fik nogle svar. Den 3. juli 2003 sendte Ihor Gontjarovs moder et brev til Ukraines præsidents administration, hvori hun fremlagde alle disse informationer.
    Som oplyst døde Gontjarov den 1. august 2003 på en skadestue, mens hans lig blev kremeret allerede den 3. august. Rigsadvokaturen traf en beslutning om ikke at kommentere hans dødsfald. Institut for masseinformation, som repræsenterer den internationale menneskerettighedsorganisation "Rapportere uden grænser" i Ukraine, har fået et brev fra Gontjarov med påtegningen "skal åbnes efter min død", hvori han bl.a. omtaler sine planer om at afsløre de personer, som stod bag bortførelsen og mordet på journalisten Georgij Gongadze.

 

12.08.03. Kutjma nedlægger veto mod omstridt

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, har nedlagt veto mod en lov, som indfører administrativ ansvar for overtrædelse af lovgivningen om statshemmeligheder og udvider statssikkerhedstjenestens (SBUs) beføjelser, oplyser Interfaks-Ukrajina med henvisning til Verkhovna Radas officielle hjemmeside.

Parlamentet vedtog loven den 9. juli.
    Ifølge loven om ændringer af visse af Ukraines love fik SBU bl.a. myndighed til at gennemføre indenretslig efterforskning i sager om ulovlig brug af tekniske specialmidler. SBU blev desuden inkluderet i listen over de myndigheder, som har lov til at foretage administrative anholdelser.
    Sikkerhedstjenesten fik også lov til at foretage en sådan anholdelse i tilfælde af overtrædelse af loven om statshemmelighed eller foretage ulovlig adgang til information i automatiserede systemer, samt i tilfælde af køb eller opbevaring af tekniske specialmidler med henblik på at nedtage informationer fra kommunikationskanaler og andre instrumenter, som anvendes til ikke offentlig modtagelse af information.
    SBU fik ifølge loven også ret til at gennemføre en personlig ransagning af mistænkte og en gennemgang af deres sager. Loven fastholder, at borgere, som opbevarer, køber og bruger tekniske midler til nedtagning af information, skal straffes med en bøde i størrelsesordenen mellem 50 og 300 hryvna efter skat; mens bøden for embedsmænd er sat til mellem 200 og 500 hryvna.
    Den nye lov forbød journalister at offentliggøre informationer, som er konfidentielle og tilhører staten. Loven definerede ganske vist ikke, hvad der er konfidentiel information.
    SBU fik ifølge loven også ret til at tilbageholde journalister med henblik på at udfærdige rapporter om tilfælde af deres brug af konfidentielle informationer.
    SBU hævdede på sin side, at den vedtagne lov er rent teknisk og at den fastslår bestemmelser, som allerede eksisterer.
    I Vesten er denne lov blevet kritiseret kraftigt. Europarådet udtrykte bekymring for udvidelsen af SBUs beføjelser og erklærede, at Ukraines videre tilnærmelse til EU afhænger af forholdene i Ukraine, bl.a. hvad angår demokrati og ytringsfrihed.
    "Det er indlysende, at et af de vigtigste kriterier, hvorefter Ukraines videre integration i Europarådet vil blive bestemt, er fremskridt med hensyn til menneskerettigheder og demokratiske standarder, herunder selvfølgelig ytringsfrihed", - sagde  EUs repræsentant i en kommentar til det pågældende lovforslag.
    Den internationale journalistsammenslutning erklærede, at loven, som giver SBU øgede beføjelser, er i strid med den aftale om partnerskab og samarbejde, som er blevet underskrevet mellem Kyiv og EU, opfordrede til at afskaffe loven. UP.

13.08.03. Ukrainsk kameramand blev dræbt i selvforsvar

USAs centralkommando konstaterer, at skyderiet fra en kampvogn mod hotel "Palæstina" i Bagdad den 8. april, som kostede den ukrainske journalist Taras Protsiuk livet, skete i selvforsvar og i fuld overensstemmelse med reglerne for krigsførelsen.

Denne konklusion har man fra amerikansk side nået efter afslutningen af undersøgelsen af begivenhederne i forbindelse med den ukrainske journalists død i Bagdad, oplyste lederen af det ukrainske udenrigsministeriums pressetjeneste, Markijan Lubkivskyj på en briefing i Kyiv.
    "Der er gennemført en tilbundsgående undersøgelse, hvilket man fra amerikansk side har informeret os om", - sagde han.
    "Ifølge den information, som er blevet overdraget os, pågik der den pågældende dag en intens kamp i nærheden af hotellet. Besætningen i den kampvogn, som affyrede skuddet, gjorde det fordi, som det blev oplyst, der befandt sig en koordinator i hotellet, som ledte ilden fra irakisk side", - oplyste diplomaten.
    Ifølge Lubkivskyj konstaterer man fra amerikansk side, at skuddet fra kampvognen blev affyret i selvforsvar og i fuld overensstemmelse med reglerne for kamphandlinger. I den forbindelse betragter man i USA Pratsiuks død som en tragedie og udtrykker en dyb medfølelse med hans familie og venner.
    Kameramand ved nyhedsbureauet Reuters, den 35-årige ukrainer Taras Protsiuk omkom den 8 april i Bagdad som følge af en amerikansk kampvogns beskydning af det kontor i hotel "Palæstina", hvor de udenlandske journalister befandt sig. Interfaks-Ukrajina. UP.

14.08.03. Journalistsammenslutning kræver en ny undersøgelse af Protsiuks død

"Sammenslutningen af medarbejdere ved massemedier" (som efter sigende er kontrolleret af præsident Kutjmas informationschef, Serhij Vasyljev, red.) kræver nu, at det ukrainske udenrigsministerium og Europarådets parlamentariske forsamling gennemfører en ny undersøgelse af den ukrainske statsborger Taras Protsiuks død, idet man mener, at der var tale om et mord. Protsiuk arbejdede som kameramand ved nyhedsbureauet Reuters. Meddelelsen fra "Sammenslutningen af medarbejdere ved massemedier", som er lagt ud på IMI's hjemmeside, kritiserer udenrigsministeriet, som efter dens opfattelse ikke har været i stand til at få nogle entydige svar på omstændighederne omkring Protsiuks død og kræver, at udenrigsministeriet tager initiativ til en yderligere undersøgelse. Det hedder i meddelelsen: "Vi kræver en ny officiel forespørgsel til USAs myndigheder indeholdende en protest mod en frikendelse af morderne og som insisterer på, at de skyldige i det uprovokerede mord på civile bliver straffet". Organisationen kræver også at udarbejde og vedtage på internationalt plan yderligere tiltag for at sikre journalisterne i krigszoner. Som tidligere omtalt har den amerikanske militærledelse konkluderet, at journalisten omkom som følge af en ulykke. Protsiuk omkom i Irak den 8. april efter den amerikanske kampvogns beskydning af hotel "Palæstina" i Bagdad. Protsiuk havde arbejdet som kameramand for Reuters siden 1993 года, boet i Polen og dækket militære konflikter i Bosnien, Tjetjenien, Afghanistan og Kosovo, oplyser ProUA. Versii.

14.08.03. International journalistføderation kritiserer USAs konklusioner

Generalsekretær for Den internationale journalistføderation, Aydan White er "yderst skuffet over Pentagons rapport" vedrørende den ukrainske journalist Taras Protsiuks død i Irak.

Idet han betegner det amerikanske militærs konklusioner omkring den ukrainske journalists død i Irak som "uacceptable", siger White, at den amerikanske militærledelse fralægger sig "ansvaret for det vigtigste spørgsmål". "De mennesker, som beskød hotel "Palæstina", var ikke informeret om, at der befandt sig over 200 udenlandske journalister", - påpeger White. 
    "Jeg synes, at det er aldeles skandaløst, at ingen påtager sig ansvaret for uagtsomheden - soldaterne i krigszonen var ikke blevet informeret om, at hotellet ikke må angribes under nogen omstændigheder", - udtaler White til Radio Liberty.
    Kameramand ved nyhedsbureauet Reuters, den 35-årige ukrainer Taras Protsiuk, omkom den 8. april i år efter, at amerikanske soldater havde åbnet ild mod hotel "Palæstina" i Bagdad, hvor der boede udenlandske journalister, som arbejdede i den irakiske hovedstad.
    I tirsdags offentliggjorde man USAs CENTCOMs konklusioner i sagen. Efterforskningen konkluderede, at skuddene fra kampvognen mod hotellet var sket i selvforsvar og i fuld overensstemmelse med reglerne for kamphandlinger. 

Ifølge det amerikanske militær befandt der sig på dette tidspunkt en irakisk kommandopost i hotellet, som dirigerede de omkringliggende irakiske styrkers ild mod de amerikanske styrker. UP.

14.08.03. Diplomatisk krise mellem Ukraine og Storbritannien under opsejling

Ukraines udenrigsministerium har bekræftet, at den ukrainske ambassade i London fra Storbritannien har modtaget en liste med navne på 21 personer, som befandt sig ombord på det tankskib, som blev anholdt i lørdags i et forsøg på at udsmugle en last fra Irak.
    Samtidig siger udenrigsministeriets talsmand, Markijan Lubkivskyj, at Ukraine "forventer, at man fra britisk side vil dokumentere besætningsmedlemmernes ukrainske statsborgerskab".
    "Vi har rettet en forespørgsel til Storbritanniens udenrigsministerium, hvori vi bl.a. spørger om, hvilke dokumenter, som påviser deres statsborgerskab, de anholdte var i besiddelse af", - sagde udenrigsministeriets talsmand.
    Forinden havde det britiske udenrigsministeriums talskvinde, Elisson Clarke, sagt i et interview med BBC's ukrainske afdeling, at alle 21 medlemmer af besætningen på tankskibet "Navstar-1", som udsmuglede olie fra Irak, kom fra Ukraine.
    Ifølge det britiske udenrigsministeriums talskvinde bliver hele besætningen holdt fanget på et skib i byen Umm-Kasr, hvor koalitionsstyrkerne i øjeblikket gennemfører en efterforskning.
    Storbritanniens talskvinde hævder, at de er sikret vand og medikamenter.
    Tankskibet, som sejlede under et Panama-flag, var på vej til at udsmugle over 1000 tons dieselolie og blev anholdt af det britiske krigsskib "Sutherland" i lørdags. Visse britiske massemedier kunne med det samme oplyse, at besætningen på dette skib udgjordes af ukrainere. BBC's ukrainske afdeling.

14.08.03. UKRAINE: Splits emerging in pro-presidential ranks

EVENT: Parliament broke up in disarray yesterday after a debate on proposalsto alter Ukraine's constitution.

SIGNIFICANCE: There is growing disunity and tension within thepro-presidential centre as the October 2004 presidential elections approach.The executive has been unable to come forward with a single candidate toreplace President Leonid Kuchma acceptable to competing oligarchic clans.The transition from 'robber-baron' capitalism to a market economy will alsobe central to Ukrainian politics in 2003-04.

ANALYSIS: The relationship between the executive and oligarchs in Ukraine isunstable and based on distrust. Both need each other, one for politicalloyalty and a base of support and the other for lucrative business deals.Such a relationship breeds neither ideological unity (centrist parties areideologically amorphous) nor mutual confidence. The relationship is undersevere strain in the transition to the post-Kuchma era.

As Ukraine approaches the 2004 presidential elections, instability in therelationship between the executive and oligarchs is increasing as centristoligarchs look towards establishing themselves in the post-Kuchma era.Discipline within the pro-presidential parliamentary majority will declineas every force looks to its own political interests. Most oligarchs lookforward to an end to control by the executive because they feel they aresufficiently powerful actors to now operate without President Leonid Kuchma.As the centrist political forces have been co-opted by the executive,oligarchs who fall out with the executive have little choice but to joinforces with the opposition -- either the Socialists (eg former PrimeMinister Pavlo Lazarenko's 'Hromada') or the national democrats (eg YuliaTymoshenko).

Growing disunity. There is evidence of growing disunity in pro-presidential ranks:

bulletThe former 'party of power' from the 1998-2000 period, the People'sDemocratic Party (NDP), led by then Prime Minister Valeriy Pustovoitenko,has criticised the removal of NDP members from the government, and has begunto cooperate with Viktor Yushchenko's Our Ukraine.
bulletDeputy head of the Social Democratic Party of Ukraine (SDPUo),Oleksandr Zinchenko, resigned as head of the 'Inter' television channel andfrom the SDPUo in protest at its policies. Zinchenko had been thwarted inhis attempt to convert 'Inter' into a commercial television station and inhis plans to modernise the SDPUo into a post-Kuchma era social democraticparty. 'Inter' viewers are primarily in eastern Ukraine, and the station istherefore important to Kuchma for the 2004 elections.
bulletOligarch factions in parliament opposed key areas of Kuchma's politicalreform proposals, especially the introduction of an upper house and theholding of a referendum to bypass parliament.
bulletThe NDP and SDPUo are supporting opposition proposals to changeUkraine's election law to a fully proportional system.Successor difficulties. Kuchma has played the role of an umpire amongoligarchs who are inherently hostile to one another and fearful of losingbusinesses if a rival from another clan becomes president in 2004. Theauthorities have found it impossible to find a candidate for the electionswho would continue to act as an impartial umpire.

The main problem that the authorities face in selecting an electablecandidate is that of low public trust, which is connected with theunaccountability of the authorities and their low effectiveness. Thesefactors will not be overcome by a pro-Kuchma candidate's access to'administrative resources' (see UKRAINE: Opposition highlights transparencyconcerns - January 24, 2003). The huge unpopularity of the authorities sincethe 'Kuchmagate' crisis began in 2000, coupled with the continued highratings of Yushchenko, make it impossible to organise a Russian-styleYeltsin-Putin succession (see UKRAINE: Kuchma succession worries drivereform - May 9, 2003). The trial in the United States of former PrimeMinister Pavlo Lazarenko will run during the election campaign, providingfurther details of corruption allegations around Kuchma.Pro-presidential splits. The favourite pro-Kuchma candidate is currentlyPrime Minister Viktor Yanukovych (head of the Donetsk clan's Party ofRegions), because he can ensure votes from the densely populated Donbas, theonly region where the pro-Kuchma For a United Ukraine came first -- inDonetsk oblast -- in the 2002 elections (see UKRAINE: New government signalsKuchma fightback - November 26, 2002). The possibility of a president fromUkraine's wealthiest and most corrupt Donetsk clan is adding to tensionswithin pro-presidential forces. The main line of conflict runs betweenYanukovych and the head of the presidential administration, ViktorMedvedchuk (leader of the Kyiv clans' SDPUo). Yanukovych's and Medvedchuk'sobjectives are different. Yanukovych is increasingly emboldened to actindependently, believing in his election chances. He does not support anextension of Kuchma's term in office.

Like former presidential adviser Oleksandr Volkov, head of the DemocraticUnion party -- who is openly calling for Kuchma to extend his term in officebecause the authorities have been unable to provide an independent candidateto act as an umpire post-Kuchma -- Medvedchuk wants to extend Kuchma's termin office to 2006 by postponing the 2004 elections. He drew up politicalreform proposals, which were then submitted to parliament by Kuchma, to holdall elections in one year.

Other factions are also hostile to Yanukovych. First Deputy Prime MinisterMykola Azarov, former head of the State Tax Administration -- and believednot to be corrupt -- opposed Yanukovych's appointment as prime minister. Arival Donbas parliamentary faction, European Choice, is loyal to Azarov. TheNDP, Agrarians and some independent centrist factions, such as DemocraticInitiatives, may support Yushchenko over Yanukovych in 2004.Oligarch legitimation. The transition to the post-Kuchma era is also linkedto the legitimisation of 'capital accumulation' during the 1990s.Yushchenko's moderation is designed to gain support among those oligarchswho support this transition from oligarch to businessman, such asDnipropetrovsk's Viktor Pinchuk, Kuchma's son-in-law, who has good relationswith Yushchenko.

Without the legalisation of their assets and status, the pro-presidentialcentrists fear retribution in the post-Kuchma era. Volkov is opposed to theProsecutor General's campaign against Tymoshenko because he fears that he,or his allies, could be next. He has already halted an attempt to launchcriminal proceedings against his ally Igor Bakai, former head of the staterun Neftegaz Ukrainy. Bakai and Volkov funded Kuchma's re-election in 1999through proceeds from the energy sector. Centrist oligarchs will prefer anauthoritarian political system which has only certain attributes ofdemocracy, such as elections, as long as their status is uncertain.Kuchma's future. Another factor leading to authoritarian tendencies isuncertainty over the status of Kuchma after he steps down. Kuchma distrustsall of the leading candidates in the 2004 elections, including his ownallies. Potential accusations against him are far reaching and go beyondcorruption and vote rigging to, potentially, manslaughter in the case of thedeath of opposition journalist Georgii Gongadze in autumn 2000. Over 80% ofUkrainians oppose immunity from prosecution for Kuchma after he leavesoffice. Granting such immunity will be a highly unpopular step if undertakenby a newly elected president.

CONCLUSION: The pro-presidential centre is under strain and some are alreadybeginning informal negotiations with Yushchenko, who continues to lead inthe polls. The majority of the oligarchs understand the need to transformthemselves into legitimate businessmen in the post-Kuchma era. If theirstatus is legitimised, they will support a relaxation of authoritarian tendencies.

15.08.03. Forsvarsminister Martjuk på to dages besøg i Polen

Den 14. august indleder en ukrainske militærdelegation med Ukraines forsvarsminister, Jevhen Martjuk, et to dages besøg i Republikken Polen.

Ukraines forsvarsministeriums pressetjeneste oplyser, at den første dag skal der foregå forhandlinger mellem de to landes officielle delegationer, i løbet af hvilke den ukrainske forsvarsminister og hans polske kollega Jerszy Szmajdzinski planlægger at drøfte den militær-politiske situation i regionen, tilstanden og perspektiverne i det bilaterale militære samarbejde samt spørgsmål der vedrører samarbejdet indenfor rammerne af de multinationale Stabiliseringsstyrker i Republikken Irak.

Forhandlingerne forventes at munde ud i underskrivelsen af en protokol om Aftale mellem Ukraines forsvarsministerium og Republikken Polens ministerium for nationalforsvar om militært samarbejde vedrørende etableringen af venskabelige relationer mellem flyvevåbnets delinger, samt en fælles pressekonference.

Samme dag skal den ukrainske forsvarsminister mødes med præsidenten for Republikken Polen, Aleksander Kwasniewski. Som forventet vil der under modtagelsen i Præsidentpaladset blive afholdt en ceremoni, hvorunder Ukraines forsvarsminister, Jevhen Martjuk, vil blive tildelt ordenen "Kommandørkorset".

Ligeledes vil Martjuk på førstedagen af sit besøg gennemføre et møde med lederen af Republikken Polens bureau for national sikkerhed, Marek Sivec.

Programmet for den efterfølgende dag i det officielle besøg indeholder repræsentanter for den ukrainske militærdelegation med Matjuk i spidsens deltagelse i festligheder i anledningen af Den polske Hærs dag.

Oplysning. Samarbejdet mellem Ukraines og Polens forsvarsministerier gennemføres i overensstemmelse med vor stats overordnede politiske kurs i forhold til relationerne med Polen, der er defineret som havende en høj prioritet.

Det militære samarbejde er lagt fast i form af 8 internationale retsdokumenter. De baserer sig på en Aftale mellem Ukraines forsvarsministerium og Republikken Polens ministerium for nationalforsvar om militærsamarbejde, underskrevet den 3. februar 1993.

Det hoveddokument, som fastlægger samarbejdet mellem de to landes forsvarsministerier, udgøres af Programmet for samarbejde mellem Ukraines forsvarsministerium og Republikken Polens ministerium for nationalforsvar.

I henhold til Samarbejdsprogrammet er der i 2003 planlagt 68 tiltag, hvoraf de 34 finder sted i Polen, de 33 i Ukraine og et enkelt i Kosovo. Pr. 14. august 2003 er der gennemført 16 tiltag indenfor det bilaterale samarbejde. Podrobnosti. UNIAN.

 

15.08.03. Ukraines udenrigsministerium kræver grundigere efterforskning af kameramands død

Ukraines udenrigsministerium kræver, at USA gennemfører en mere grundig efterforskning af omstændighederne omkring den ukrainske statsborger og kameramand ved Reuters, Taras Protsyuks, død i Irak og er uenig i USAs konklusion om en ulykke.

Det oplyste lederen af Ukraines pressetjeneste, Markian Lubkivskyj. "Efterforskningen skal videreføres med henblik på at få mere konkrete resultater", - sagde han.

Ifølge Lubkivskyj kan man ikke lade konklusionerne fra amerikansk side være udtømmende. "Eftersom det drejer sig om det moralske og retslige ansvar, som de skyldige i Taras Protsyuks død skal bære", - understregede diplomaten. Selv i en krigssituation skal enhver stå til regnskab for sine handlinger. "Så meget desto mere, hvis vi taler om menneskeliv som den højeste værdi", - sagde lederen af pressetjensten.

Den 12. august offentliggjorde USA resultatet af deres undersøgelse af Protyuks og den spanske kameramand Jose Causos død, som konkludere, at de begge var blevet dræbt ved et uheld. Ifølge efterforskningsresultatet pågik der den pågældende dag intensive kamphandlinger foran hotel "Palæstina", og besætningen i den kampvogn, der affyrede de dræbende skud, fik det indtryk, at modstanderens sigtestiller befandt sig i hotellet. Ukraine har tidligere forlangt, at USA og Storbritannien gennemfører en tilbundsgående efterforskning af Protsyuks død og drager de skyldige til ansvar. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny.

18.08.03. Ukraine: Low grain harvest sparks panic, anger
By Askold Krushelnycky

Prague, 6 August 2003 (RFE/RL) -- Ukrainian Prime Minister Viktor Yanukovych, leader of a country that was once called Europe's breadbasket, has spent the last week traveling to Kazakhstan and Russia to buy 2.4 million tons of grain.

The grain is needed to compensate for the results of a year of rough weather that has sent Ukraine's predicted grain yield plummeting. Harsh winter frosts, drought, and a locust plague mean Ukraine this year will harvest between 25 million and 29 million tons -- a one-third drop from last year's 39 million-ton yield.

Last year's bumper crop allowed Ukraine to export large amounts of grain to the European Union. This year Ukraine needs to import large amounts, including milling grain -- the variety needed to make bread. Some analysts predict Ukraine will only be able to produce half of the 6 million tons it needs of this type of wheat.

The drop is not so steep as to raise fears of famine. But prices for flour and pasta have risen sharply, sometimes by as much as 150 percent. And both have been in short supply since June, when predictions of a bad harvest sent many Ukrainians scrambling to stores to stock up on supplies in anticipation of winter shortages.

The spate of bad weather and locusts have undoubtedly contributed to the poor harvest. But Ukrainians are questioning whether the explanation ends there.

Some critics say the government may be partly to blame for having done too little to support private farmers. Although some reforms have been introduced to help the transition from the collective and state farming of the communist era, some observers say much more remains to be done.

Volodymyr Chopenko, a journalist and commentator on the agricultural sector, told RFE/RL: "Unfortunately, Ukraine's agricultural sector was the last to be thrown into the whirlpool of market reform. Nobody really paid attention to whether it would struggle out of this whirlpool or not. Luckily it survived, clambered out onto dry land, dried itself off, and started to recover."

Private-sector farmers complain they are unable to secure loans to upgrade their equipment, particularly grain-storage facilities, which would enable them to sell profitably when market prices are high -- rather than quickly selling their entire yield each year and mostly at state-dictated prices.

Yevhen Panechko is director of Agrofirm Dobrobut, an agricultural trade firm based in Ukraine's Poltava region, southeast of Kyiv. He said it is essential for farmers to get long-term credits at reasonable interest rates. "The state should pay attention to the producer and give him the ability to take out [bank loans] not for one year but for at least five years," he said. "When you can take out a loan for a Mercedes at 5 percent but have to pay 21 percent interest for a tractor -- thank God it's at least not the 30 percent it used to be -- and you have to pay that loan back in half a year or within 11 months, that means the [farmer] has to wipe out his funds for operating costs. That means he has no money to cover his running costs. If he could rely on [loans] to pay for fuel and other technical needs, then he could store grain and thereby help to stabilize the market."

But other observers say there is more behind the current grain shortage than bad weather and under-supported private farmers. Blame has also been directed at politicians and businessmen involved in the grain trade.

Ukrainian President Leonid Kuchma has accused grain traders with deliberately using low yield estimates to cause a panic and drive up prices -- a sentiment echoed by other government officials, like Deputy Agriculture Minister Serhiy Melnyk. "This situation which we have recently experienced has been, to a great extent, artificially created, and there was no particular reason why it should have grown so," Melnyk said.

Various government agencies have stepped up investigations into whether politicians or trader manipulated the grain crisis for personal gain. The Prosecutor-General's Office says it has already opened 270 cases looking into the issue.

Some observers speculate that last year's massive harvest was exaggerated in order to depress grain prices and jack up profits in export sales.

Oleksandr Moroz, the leader of Ukraine's Socialist Party and a staunch Kuchma opponent, said his party last year warned that grain-yield figures were being deliberately distorted. "We were saying that there was great exaggeration in the [grain] statistics and that this was being done to create the illusion of a grain surplus in Ukraine in order to depress the prices on the domestic market to enable traders to gain at the expense of [farmers]. And that happened -- they approximately halved prices last year," Moroz said.

One of the most important officials accused of wrongdoing so far is former Deputy Prime Minister and Agriculture Minister Leonid Kozachenko, who was arrested in March but later released. The Prosecutor-General's Office is investigating allegations that Kozachenko arranged for traders to buy and export huge amounts of grain last year at low prices that lost the state hundreds of millions of dollars.

The Prosecutor-General's Office has said it may also investigate former Prime Minister Anatoliy Kinakh, who was in office during last year's harvest. Current Prime Minister Yanukovych last week secured an agreement from Kuchma to dismiss three regional governors accused of contributing to the crisis, and has warned current Agriculture Ministry officials that they will face a similar fate if the situation does not approve this fall.

Moroz, for one, is not impressed. "All of these things are PR moves," he said. "They have no relevance to actually solving the problems."

19.08.03. Vil polakkerne skade Martjuk ved at omklamre ham?

Under sit officielle to dages besøg til Warszawa fik Ukraines forsvarsminister, Jevhen Martjuk, tildelt en af Polens højeste ordener - Kommandørkorset med Republikken Polens fortjenstmedalje.

Den polske præsident, Aleksander Kwasniewski, overrakte Martjuk udmærkelsen. Præsidentens kancelli kom i sin officielle meddelelse ikke nærmere ind på, hvad det var Martjuk, som har været forsvarsminister i knap to måneder, havde gjort for Polen.
    Under den højtidelige dekoreringsceremoni betegnede Kwansiewski Martjuk som en af arkitekterne bag den polsk-ukrainske forbrødring.
    Den polske præsident indbød endvidere den ukrainske minister til at deltage i en ceremoni for udnævnelsen af polske officerer til generaler i anledningen af 80-året for De polske væbnede styrkers festdag, som blev  indført i Polen i anledning af polakkernes historiske sejr over bolsjevikkerne i 1920 i det såkaldte "Under ved Wistula".  
    Under Martjuks forhandlinger med Polens forsvarsminister Jerszy Smajdzinski drøftede man spørgsmålet om de ukrainske soldaters deltagelse i den polske sektor under stabiliseringsstyrkerne i Irak.
    Ministrene underskrev en Protokol om fostbroderskab mellem ukrainske og polske luftvåbendelinger. Ifølge protokollen etableres der et fostbroderskab mellem den 13. lufttransporteskadre i Krakow og Lvovs 234. blandede lufttransportregiment.  
    Udover mødet med Jerszy Smajdzinski mødtes Martjuk desuden med formanden for Polens nationale sikkerhedsbureau, Marek Siwec, og blev modtaget af præsidenten. Ukraines forsvarsminister talte russisk med de polske regeringsembedsmænd og præsidenten. 
    Under sit besøg boede Martjuk og hans hustru i en komfortabel residens udenfor Warszawa, hvilket understregede de indbudte gæsters høje rang. Journalister bemærkede imidlertid ikke, hvorvidt det tætte program gjorde det muligt for Martjuk at nyde Warszawas seværdigheder, som på trods af den kraftige vinde var en fryd for hans hustrus øje. Radio Liberty. Hromadske Radio. UP.

Kommentar: Det ligner en klassisk paladsintrige. Polen er ligesom USA i virkeligheden ikke særlig trygge ved Martjuk som forsvarsminister, og Kutjmas udnævnelse af ham har nok været en kold spand vand i hovedet. Polakkerne kender Kutjmas ømfindtlighed overfor andre af sine nærmestes succes. Kutjma fyrede således Martjuk fra premierministerposten i 1996 p.a. "forsøg på at opbygge et selvstændigt politisk image". Martjuk blev afløst af Lazarenko. Men i modsætning til Lazarenko er Martjuk i besiddelse af noget, som gør, at han har kunnet flyde oven vande i det ukrainske magtapparat. Martjuk har som tidligere nævnt været KGB-mand hele sit liv, og det var ham der i 1991 stod for omdannelsen af det ukrainske KGB til SBU. Han menes at være hovedarkitekten bag folkeafstemningsresultatet i december 1991. Han var kort før august-kuppet i 1991 blevet udnævnt til Ukraines minister for forsvar, national sikkerhed og katastrofesituationer af den daværende sovjetiske ledelse. Tre måneder efter det mislykkede august-kup blev han leder af sikkerhedstjenesten i det nu uafhængige Ukraine. Derfor kan polakkernes egentlige formål med denne omklamring af Martjuk være, at gøre Kutjma misundelig og få ham til at afskedige Martjuk. Martjuk var, indtil han i 1999 blev udnævnt til sekretær i det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, i opposition til Kutjma. 

19.08.03. Tre journalister overfaldet i Donetsk i løbet af kort tid

Der er nu rejst sigtelser efter straffeloven for overfaldene på Donetsk-journalisterne Eduard Malynovskij, Serhij Kuzin og Vasyl Vasyutin. Donetsk-politiets pressetjeneste oplyste, at der er rejst sigtelse efter § 296 stk. 2 for overfaldet på journalist Eduard Malynovskyj ("Gadeuorden, forstået som grov overtrædelse af den offentlige orden på baggrund af en tydelig mangel på respekt for samfundet, efterfulgt af formastelighed og enestående kynisme, begået af en gruppe mennesker, - straffes med frihedsbegrænsning i indtil 5 år eller fængsel i indtil 4 år").

Der er endvidere rejst sigtelse efter de røveriske overfald på journalisterne Serhij Kuzin og Vasyl Vasyutin efter straffelovens § 186 stk. 2 ("Røveri kombineret med vold, der ikke er ufarlig for den skadelidtes liv eller førlighed, enten med trussel om anvendelse af en sådan vold, eller et gentaget røveri, eller begået af en gruppe mennesker efter forudgående aftale, - straffes med frihedsberøvelse i indtil mellem 4 og 6 år").

Desuden oplyste man i pressetjenesten, at der i dag, den 19 august, i Donetsks byråd vil blive afholdt en fælles pressekonference med deltagelse af lederen af Donetsk bys politistyrelse, Anatoij Volostjuk og borgmester Aleksander Lukjantjenko om overfaldet på journalisterne.

Den 12. august blev journalist ved internet-avisen "Ostrov" Eduard Malynovskyj overfaldet og gennemtævet i centrum af Donetsk. Han er også korrespodent for "Hromadske radio".

Den 14. august blev medarbejder ved regionsavisen "Accent" og korrespondent ved internet-avisen "Forum" Serhij Kuzin overfaldet og berøvet i Donetsk.

Den 14. august blev vice-chefredaktør for tidsskriftet "Den gyldne Skythe" Vasyl Vasyutin gennemtævet. Han blev indlagt på afdelingen for neurokirurgi ved et af Donetsks hospitaler. Podrobnosti. UNIAN.

20.08.03. EU advarer Ukraine mod at indgå fællesmarked med SNG-lande

Den europæiske Union tvivler på oprigtigheden i Ukraines ønske om en dybere integration i EU. Det siger talsmanden for Den europæiske Kommission, Michael Mann til Radio Liberty.

Årsagen til mistilliden skal søges i Kyivs planer om den 18 september at underskrive en aftale om et fællesmarked med Rusland, Hviderusland og Kazakhstan. Da aftaleforslaget kom til Bruxelles' kendskab, rejste det en række spørgsmål, som EU gerne vil have, at Ukraine besvarer.
    Repræsentanten for Den europæiske kommission, Michael Mann, påpegede, at "der allerede er temmelig gode forbindelser mellem Eurounionen og Ukraine. Ukraine har gentagne gange tilkendegivet sit "europæiske valg", og derfor kunne EU godt tænke sig at få en afklaring fra ukrainsk side af dets deltagelse i en union med Hviderusland, Kazakhstan og Rusland samt en forklaring på den nye internationale sammenslutning".
    En uge inden underskrivelsen af dette dokument vil EUs kommissær for Den europæiske Unions udvidelse, Günther Verheugen, komme til Kyiv for at stifte bekendtskab med det dokument, som udgør "de fires aftale".
    EUs repræsentant, Michael Mann, forklarede, at formålet med besøget er, at "forsikre sig om oprigtigheden i Ukraines europæiske kurs og forvisse sig om, at Ukraines deltagelse i en union med Hviderusland, Kazakhstan og Rusland ikke vil være i strid med aftalen om partnerskab og samarbejde, som Ukraine og Den europæiske Union har indgået [i 1994]".
    Eksperterne i Bruxelles har allerede fundet uoverensstemmelser mellem Ukraines planer i forhold til "de fires aftale" og aftalen mellem partnerskab og a samarbejde mellem Ukraine og EU.
    Det gælder bl.a. §4 i aftalen med EU angående oprettelsen af en tosidig frihandelszone mellem Ukraine og Eurounionen samt § 51 i denne aftale om ukrainsk lovgivnings tilpasning til Den europæiske Unions lovgivning.
    Eksperterne mener, at disse to begivenheder allerede er nok til at revidere aftalen om partnerskab og samarbejde mellem Ukraine og EU og indføje de relevante korrektioner i den. Og det vil naturligvis forsinke den videre udvikling af relationerne mellem Den europæiske Union og Ukraine. Disse faktorer kan føre til, at de ukrainske interesser i Bruxelles netop vil blive repræsenteret af "de fires union".
  
I Eurounionens udenrigspolitiske historie er der allerede eksempler på noget lignende. Eurounionen har eksempelvis ikke politisk-økonomiske kontakter særskilt med Bahrain, Saudi-Arabien, FAE, Kuwait eller Oman; men derimod med "Den persiske Golfs landes samarbejdsråd", hvori disse fem lande indgår.
    Noget lignende har man med Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay, som er forenede i toldunionen "MERKOSUR". Således er der en fare for, at det officielle Kyiv ved at indgå en aftale med Hviderusland, Kazakhstan og Rusland slår en streg over sin mulighed for at blive integreret i EU og have selvstændige relationer med EU.
    Der er også en række vigtige forhold; nemlig, at der ikke er nogen diplomatiske forbindelser mellem EU og Hviderusland, at Kazakhstan er et asiatisk land, mens Rusland ikke har sat det som sit mål at blive medlem af Den europæiske Union. Podrobnosti. UNIAN.

20.08.03. Udenrigsministeriet vedstår nu, at tankerbesætning var ukrainsk

Kaptajnen og de 20 medlemmer af besætningen på tankeren "Navstar-1", som blev anholdt i Den persiske Golf mistænkt for at smugle dieselbrændstof, er ukrainske statsborgere. Det oplyste lederen af det ukrainske udenrigsministeriums pressetjeneste, Markian Lubkivskyj på en briefing i går. Ifølge ham har ukrainerne det godt. De er sikret drikkevand og medikamenter. Der er hyret to advokater til at forsvare deres interesser, som har påbegyndt deres arbejde den 15. august. Ukraines udenrigsministerium opretholder en løbende kontakt med søfolkenes familier.

Som tidligere meddelt opfangede det britiske marinefartøj "Sutherland" den 9. august i Den persiske Golf tankeren "Navstar-1", som forsøgte illegalt at føre over 1.000 tons dieselbrændstof ud af Irak. Ifølge en repræsentant for Storbritanniens udenrigsministerium var kaptajnen og de 20 besætningsmedlemmer på skibet alle ukrainske statsborgere. Skibet tilhører et selskab i De forenede Arabiske Emirater. Den amerikanske Irak-administrator, Paul Bremer, oplyste, at tankeren var vendt hjem til havnen i Umm-Kasr, mens besætningen ville blive udleveret til de irakiske myndigheder med henblik på retsforfølgelse.

Ifølge visse oplysninger er der en sandsynlighed for, at kaptajnen og to besætningsmedlemmer vil blive anholdt efter de irakiske myndigheders afhøringer, mens resten vil blive overført til den havn, hvor skibet er blevet indregistreret. Podrobnosti. Interfaks-Ukrajina.

20.08.03. Dommers hus i Mukachevo bombesprængt 

Retspræsidenten for byrådet i byen Mukachevo (Zakarpatska-regionen) Pavlo Sjtjerban fik tirsdag nat sit hus sprængt i luften. Det oplyste "Vores Ukraines" pressetjeneste, som fremhævede, at netop Mukachevos byret havde endeligt godkendt Vasyl Petyovka, som havde fået et flertal af stemmerne ved valget, som byens borgmester. 

I en kommentar til begivenheden erklærede folkedeputeret Viktor Baloha, at han anser denne terrorhandling for at være en provokation fra politiets og regionalmyndighedernes side og som en udfordring til byens borgere og hele Transkarpatien.

"Det regionale styre fortsætter med at se gennem fingre med de banditoverfald, som har fundet sted i regionen efter valget af Mukachevos borgmester. Tidligere har man sat ild til forretninger, der tilhører erhvervsfolk, der ikke har støttet styret i Transkarpatien, og i dag er de kriminelle gået i gang med uønskede dommeres private hjem", - fremhæver Viktor Baloha.  Podrobnosti. UNIAN.

21.08.03. Jusjtjenko beskylder SDPU (o) for at gribe til terror i Mukachevo

"Vores Ukraine" kræver lederen af Transkarpatiens regionale statsadministration Ivan Rizak afskediget, og såfremt kravet bliver ignoreret, lover "Vores Ukraine" at indkalde borgerne til et protestmøde, hedder det i en erklæring fra "Vores Ukraine" underskrevet af Viktor Jusjtjenko, som blev udsendt om tirsdagen i forbindelse med brandattentatet mod et hus, der tilhører formanden for Mukachevos byret, Pavlo Sjtjerban.
    Domstolen, som Sjtjerban står i spidsen for, har stadfæstet Vasyl Petyovka, som blev valgt for "Vores Ukraine", som borgmester i Mukachevo.
    "Vores Ukraine" kræver desuden, at rigsadvokaten Svjatoslav Piskun omgående går ind i efterforskningen af ildspåsættelsen til dommernes hus.
    Blokken kræver en omgående afskedigelse af Transkarpatiens guvernør, medlem af SDPU (o) Ivan Rizak, eftersom han "har vist sin manglende evne til at stå i spidsen for regionen og har ført situationen til en borgerkonflikt".
    "Hvis styret i Transkarpatien ikke bliver demokratisk indenfor den nærmeste tid, så er "Vores Ukraine" parat til at opfordre folk til protestaktioner. Barrikaderne er den mest effektive kampform i den situation, hvor styret har erklæret krig mod sit eget folk", - hedder det i erklæringen.
    Blokken "Vores Ukraine" er overbevist om, at "tilintetgørelsen af Mukachevos retspræsidents ejendom blot er et led i den terrorkampagne, som Transkarpatiens styre har indledt efter offentliggørelsen af det for [styret] uønskede valgresultat - Viktor Jusjtjenko blokkens kandidat Vasyl Petyovkas sejr".
    "Vi er overbeviste om, at de lokale ordensmyndigheder, der er afhængige af styret i Transkarpatien, næppe vil straffe de skyldige".
    "Styret benytter sig af kriminelle grupperinger til yderligere at destabilisere situationen. Det forsøger at tvinge Mukachevos og hele Transkarpatiens indbyggere til at affinde sig med, at deres stemme ikke er noget værd. Det er ikke lykkedes "Den røde roses" orden at få magten i Mukachevo ved et ærligt ved valg. Derfor forsøger den at erobre den ved egen kraft via trusler, intimidering og terror", - påpeges det i Jusjtjenkos erklæring. UP.

21.08.03. Ukrainer kommer med i ledelsen af Irak

En ukrainsk repræsentant skal arbejde i rådet for internationalt samarbejde indenfor den midlertidige koalitionsadministration i Irak. Repræsentanten skal arbejde med at udvælge de forslag, som kommer fra donorlandene, vedrørende hjælpen til Irak, så de svarer til landets reelle behov, oplyste USAs ambassade i Ukraine onsdag.

Den amerikanske ambassade kunne i den forbindelse ikke sige navnet på den ukrainske repræsentant, som er blevet godkendt til at sidde i rådet.
    Tre personer skal repræsentere Ukraine i Iraks koalitionsregering. Tirsdag oplyste lederen af Ukraines udenrigsministeriums pressetjeneste, Markian Lubkivskyj, at forhandlingerne omkring de mulige kandidater, som "ville være kompetente indenfor brændsels- og energisfæren, transportsfæren og den kommunale sfære", endnu pågår.
    Det spørgsmål er ved at blive forhandlinger på plads, og det er udpegningen af konkrete kandidater til disse poster også", - sagde han.
    Spørgsmålet om Ukraines repræsentation i Iraks koalitionsregering drøftes med amerikanerne og briterne samt Polen, i hvis sektor de ukrainske fredsbevarende styrker skal udføre deres opgaver. Interfaks-Ukrajina.

22.08.03. Ukrainerne er populære i Irak

Kommandør for de ukrainske væbnede styrkers 5. særlige mekaniserede brigade indenfor stabiliseringsstyrkerne i Irak, general-major Serhij Bezlusjtjenko, har mødt den irakiske provins Vasits guvernører, lederne af de politiske partier samt de åndelige ledere. Ukraines forsvarsministeriums pressetjeneste oplyser, at formålet med mødet var at skabe en gunstig atmosfære omkring den ukrainske fredsbevarende styrke.

Bezlusjtjenko redegjorde for formålet med de ukrainske troppers tilstedeværelse og deres opgaver. Han optrådte desuden på det lokale fjernsyn. Han understregede, at de ukrainske styrker først og fremmest har til opgave at sikre og støtte den civile orden og fred i provinsen Vasit. Brigadekommandøren instruerer personligt alle soldaterne forud for hver eneste patruljering. I første række rettes der særlig meget opmærksomhed mod overholdelsen af sikkerhedsforskrifterne og den obligatoriske respekt for de lokale love, skikke og traditioner.
    Siden ankomsten af de ukrainske tropper til Irak har der ikke været iagttaget nogen som helst fjendtlige handlinger i forhold til de ukrainske fredsbevarende styrker.
    I alt er 1656 ukrainske soldater og 348 militærkøretøjer ankommet til stedet for deres permanente udstationering i Irak. De fredsbevarende styrker skal indlede udførelsen af deres opgaver den 1. september. Interfaks-Ukrajina.

 

22.08.03. Medvedtjuk forsøger at splitte oppositionen

Kommunistpartiets og Socialistpartiets ledere Petro Symonenko og Oleksandr Moroz har afholdt møde med lederen af præsidentens administration, Viktor Medvetjuk, i forbindelse med forhandlingerne omkring et lovforslag til forfatningsændringer.

Det var Oleksandr Moroz og Petro Symonenko selv, der på en pressekonference i Kyiv informerede om forhandlingerne med Medvedtjuk. Ifølge dem har de drøftet et lovforslag, som går ud på, at præsidenten skal vælges af parlamentet. De oppositionelle ledere har desuden foreslået nogle principper for regeringsdannelsen, ifølge hvilke regeringen skal udformes af en parlamentskoalition i overensstemmelse med valgresultatet. Deres forslag opererer med, at hele regeringen skal udnævnes af Verkhovna Rada.

"Alle forslag i den udgave, som vi har diskuteret, er taget fra parlamentets forslag til forfatningsændringer", - sagde Moroz. Han forklarede, at lovforslagets overgangsbestemmelser opererer med, at der i 2004 skal afholdes valg af en præsident med begrænsede beføjelser, og at præsidenten i 2006 skal vælges af 3/4 dele parlamentsmedlemmerne.
    Oleksandr Moroz forklarede, at forslaget om, at præsidenten skulle vælges af parlamentet, kom fra Viktor Medvedtjuk. Moroz betegnede dette forslag som "et der kan diskuteres", mens Petro Symonenko støttede et sådant forslag. Han påpegede desuden, at regeringen skal ledes af selve præsidenten.
    Samtidig understregede pressekonferencens deltagere, at forslagene indtil videre ikke er blevet udformet som et færdigt lovforslag. UP

22.08.03. OSCE condemns legislative proposal to curtail journalistic freedom

RADIO FREE 

EUROPE/RADIO LIBERTY, PRAGUE, CZECH REPUBLIC RFE/RL Poland, Belarus, and Ukraine Report
Vol. 5, No. 27, 22 July 2003
A Survey of Developments in Poland, Belarus, and Ukraine by the
Regional Specialists of RFE/RL's Newsline Team

 

The Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE), whose tasks include monitoring democracy-building measures throughout the former Soviet bloc, on 15 July formally protested a move by Ukrainian lawmakers to prohibit journalists from publicizing state secrets. Ukrainian parliamentarians hope to make it an offense for journalists to obtain or publish what the media proposals term "confidential information that is the property of the state." The proposals have raised concerns among Ukrainian journalists and democracy advocates, who say the plan fails to define clearly what constitutes such "confidential information." They are also worried that it will be the government and state security forces -- and not the judiciary -- who will determine what represents a breach of the proposed regulations and what does not.

The proposals, which still need to be approved by Ukrainian President Leonid Kuchma to be passed into law, give intelligence forces the power to search, investigate, and arrest journalists suspected of violating the regulations. The proposed punishment ranges anywhere from fines to imprisonment. In a letter to Ukrainian Foreign Minister Anatoliy Zlenko, the OSCE's media representative, Freimut Duve, wrote, "It is ominous that your country, where the media situation has been steadily deteriorating for the past five years, should decide at this point to approve a highly restrictive law that would have a chilling effect on the work of journalists."

Alexander Ivanko, a spokesman for the OSCE, notes that many Western countries penalize officials who divulge confidential information about the state. But sanctions are not directed at journalists or other media professionals who publish that information.

Ivanko said the OSCE opposes any move to punish journalists for doing their jobs. He added that the Ukrainian proposals are worrisome both because they fail to clearly define confidentiality and because they greatly expand the powers of the intelligence services. "Well, first of all, the new legislation allows the Ukrainian authorities to look into the sources the journalists have used, to investigate their sources. And it also allows the authorities to arrest journalists they believe have leaked classified information, which is unacceptable to this office, to the representative on the freedom of the media, because basically what you have is punishing the messenger and we believe that journalists should not be prosecuted for anything they write or investigate," Ivanko said.

Tania Katyuzhynska is a lawyer working for IREX Pro Media, a U.S.-funded organization that runs a legal defense and education program for journalists in Ukraine. She too criticized the vagueness of the proposals, and said journalists are fearful the government can label any information it chooses as "confidential."

"The thing that disturbed journalists the most are the [proposed] changes in the information law, which state that the definition of possession and use of documents containing confidential information that is state property will be decided by the cabinet of ministers," Katyuzhynska said.

That, Katyuzhynska said, runs contrary to the Ukrainian Constitution. "These changes in the law which envisage that the regulations will be decided by the cabinet of ministers contradict the Ukrainian Constitution, which is based on the precept that responsibility -- whether civil or criminal -- should be defined by law. The present changes envisage that responsibility will not be defined by law but by the cabinet of ministers, despite the fact that laws in Ukraine are formulated exclusively by parliament. This [proposed change in the law] poses a danger because journalists do not know which information might constitute confidential information that is state property, and which is forbidden to be used or disseminated," she said.

She said the proposals also contradict current laws -- including one passed earlier this year -- which allow journalists to publish state or commercial secrets if it is in the public interest. "Whereas previously journalists were allowed to obtain information, even illegally, which was kept secret by the regime -- and, if it was necessary for the public good, distribute such information without being held to account -- then under this [proposed] law the journalist will be held responsible and the newspaper as well as the journalist will be forbidden to publish such information," Katyuzhynska said.

Katyuzhynska said journalists and pro-democracy politicians and activists are dismayed at the extensive powers the proposals give to the Ukrainian Security Service (SBU). The changes were advocated by Ukrainian Prime Minister Viktor Yanukovych with the open backing of the SBU chief.

"These changes envisage that action against anyone possessing, using, and disseminating confidential information which is state property -- something not defined by law -- can be taken by the Ukrainian state security agency, which can conduct searches of people and things," Katyuzhynska said. "This has caused great concern to journalists."

Ukraine's independent journalists' union and pro-democracy activists are appealing to Kuchma to veto the proposals. But Western leaders and media organizations have repeatedly noted that Kuchma's administration is notorious for interfering with the press. Most of Ukraine's mass media is controlled by the government or businessmen close to Kuchma. OSCE spokesman Ivanko said his group has been closely monitoring the situation in Ukraine. "We're quite pessimistic about the situation in Ukraine," he said. "We have followed it now for five years. I have personally gone to Ukraine over two dozen times to deal with their legislation, to deal with cases of harassment of journalists, and really, there is very little light at the end of the tunnel. I mean, it's a very dire situation, one of the more depressing ones in the OSCE region. So I can't be too optimistic and our office can't be too optimistic about the decisions that will be made regarding this legislation," he said. Ivanko added that Kyiv has yet to formally respond to the OSCE's letter. "Of course we would hope that the president [Kuchma] would veto [the proposals], but to be honest, I'm not so sure this will happen," he said. Ivanko said he expects it may take up to two weeks to hear back from the Ukrainian government.

RFE/RL correspondent Askold Krushelnycky wrote this report.
Copyright (c) 2003. RFE/RL, Inc. All rights reserved.

22.08.03. Ukraine: Another bloody death

A suspect in Ukraine's worst political scandal since independence dies after being held in police custody.

by Ivan Khokhotva
http://www.tol.cz/look/TOLnew/home.tpl?IdLanguage=
1&IdPublication=4&NrIssue=49

KYIV, Ukraine--Secret dossiers and compromising documents no longer seem to have much effect on Ukrainian politics anymore. Years of damning allegations against Ukrainian leaders has almost inured the public to such kompromat. But even for "scandal-proof" Ukraine, the reaction to the death in police custody of Ihor Honcharov--the prime suspect in the country's most high-profile political murder--and to the incriminating letters he left behind, has been uncharacteristically muted.

Honcharov, a 44-year-old senior officer in Ukraine's organized crime department, was accused of running a gang of policemen, dubbed the "Werewolves," who kidnapped and murdered businessmen. Among the gang's victims, prosecutors suspected, was independent Internet journalist Georgy Gongadze, whose death in 2000 sparked a massive campaign of street protests after allegations emerged of Ukrainian President Leonid Kuchma's involvement.

Honcharov died in an emergency ward on 1 August after three serious operations, crippled by what his lawyer and relatives described as inhumane beatings in police custody. Two days later, even before the cause of death had been announced, his body was cremated, leaving no possibility of further inquest. Shortly afterwards, the Institute of Mass Information (IMI), a nongovernmental organization (NGO) representing Reporters Without Borders in Ukraine, came forward saying it had received several letters, purportedly from Honcharov, marked "Open after my death."

According to the excerpts from the hand-written letters published on the NGO's website, the former police officer said he had been repeatedly beaten up and tortured after promising to reveal the names of "senior Interior Ministry officials" behind Gongadze's murder. References to all but one name were blacked out for legal reasons, but the letter also alleges that "the top state leadership" was fully aware of the killing.

The excerpts also accuse the former head of Kiev's organized crime department, Serhiy Khamula, of personally orchestrating the beatings to silence Honcharov.

"Khamula wanted me not to give evidence against those organized crime department officers who, together with [ name blacked out] and another criminal from the Kysel gang, abducted journalist Georgy Gongadze in September 2000 on Lesya Ukrayinka Boulevard in Kiev," the letter says. "I was severely beaten up and tortured by Khamula and his subordinate Igor at the organized crime department building on Moskovskaya Square.

"I have been denied medical treatment despite worsening stomach pains and frequent blackouts," the letter says. "My attempt to bring to justice those who organized these crimes may well get me killed."

Several opposition websites and papers have carried the excerpts. Much to analysts' surprise, two leading pro-government tabloids also followed suit, although the papers omitted the reference to "the top state leadership" and focused on the details of the killing of an obscure businessman. Those few TV channels that did not ignore the news relegated it to the bottom of their bulletins.

No comment

Official reaction has been muted, apart from a statement that the letters are being studied. In the absence of official comment, analysts are left speculating about the effects the letters will have if proved authentic.

Most agree, however, that the allegations they contain about senior leadership's complicity in the Gongadze affair are nothing new.

Gongadze's disappearance in September 2000, after a brief public outcry, faded from the front pages within a few weeks. But the discovery of the journalist's beheaded and acid-laced body in a shallow grave outside Kiev-- followed by the release of wiretapped records apparently implicating Kuchma in the murder--catapulted the case back into the headlines.

The records, smuggled to the West by fugitive former presidential guard Mykola Melnychenko--who claimed to have secretly bugged the president's office--produced a litany of gruesome charges against the president, including corruption, bribery, persecution of political opponents, and vote-rigging. Most shockingly, the records appeared to reveal the president discussing with his then-interior minister and chief of staff the best way to get rid of Gongadze, who had been vocal in his criticism of what he saw as a corrupt and incompetent administration.

The release of the records triggered a scandal known as "Kuchmagate" and a massive campaign of protests that nearly toppled the president in early 2001. Ukraine's fractious opposition had finally found a common cause, as tens of thousands took to the streets to call for Kuchma's ouster. The government's first reaction, after more than a week of shocked silence, was stonewalling. But the months that followed saw the gradual movement of the official line toward the recognition of the tapes' partial authenticity and Gongadze's death.

Faced with the evidence, the government was forced to admit that the voice on the records was indeed Kuchma's, but the administration has insisted that the digital files were doctored to put words in the president's mouth and has steadfastly denied any wrongdoing. Suggestions have also been made that unnamed eavesdroppers could have recorded one of the president's rants against Gongadze and killed the journalist to frame Kuchma.

But the opposition maintains that the recordings are genuine, and the fragments of Melnychenko's archive dealing with Gongadze have been authenticated by Bruce Koenig, a reputable U.S. expert working for the FBI. Last year's U.S. allegations that Kiev was involved in illegal arms trades with Iraq were also based on the Melnychenko tapes, in segments that have been authenticated by three separate U.S. government agencies.

Allegations with impact?

Analysts are now questioning what the ultimate significance may be of Honcharov's letters. Gruesome as his charges against the country's leadership are, they are little different from those that have been in the public domain for years. But Ukraine-watchers say the letters could be important in other ways.

First, the letters appear to mention specific details and names of those who actually abducted and killed Gongadze. The IMI says it has 17 pages written by Honcharov, and only a small part of the text has been made public.

Next, the letters claim that Honcharov had obtained important material evidence, including audiotaped testimonies from those involved in the abductions, and that this evidence remains in a safe place. The letters apparently disclose the whereabouts of this safe place.

Honcharov's senior position in the organized crime department could also lend credence to his words. He had reportedly leaked sensitive information regularly to one of Ukraine's investigative websites, and according to the leading independent weekly Zerkalo Nedeli, appears to have been intricately involved in the "Werewolves'" operations. That means that his words cannot easily be dismissed.

Honcharov's decision to blow the whistle suggests that he may have tried to nudge the Gongadze investigation in the right direction, which goes a long way toward explaining how the journalist' unmarked grave was found in the first place, and why journalists were allowed to learn about the discovery.

Finally, even if the letters yield no useful information, turn out to be fake, or become otherwise discredited, they have already put the simmering Gongadze scandal back on the agenda. As the government is already struggling to repair the damage from the arms-to-Iraq scandal, Honcharov's death has become a poignant reminder of another sword of Damocles hanging over the Kuchma administration.

The new revelations may not be enough to set off another wave of protests, but--with the 2004 presidential election drawing near--they could destroy what remains of Kuchma's reputation and stymie any attempts to prolong his term in office or install a loyal successor.

As for the late Honcharov, there is little chance that his death will be ruled to have been anything more than an unfortunate accident, if history is a guide. In addition to several Ukrainian journalists, parliament members, opposition activists, and a presidential candidate, the sorry list of untimely deaths with no legal consequences already includes another chief suspect in the murder of another campaigning journalist: Yuriy Veredyuk--whom investigators claimed mistook TV reporter Ihor Oleksandrov for another man and bludgeoned him to death with two baseball bats in July 2001--died shortly after an appeals court threw out the prosecution's case.

Veredyuk's death was blamed on poor health.

 

22.08.03. Survey results: Ukraine in top 10: Global Skills IQ 2003 Report

India ranks second among the top ten countries in the world in terms of concentration of certified professionals in nine categories, including IT, Finance and Healthcare, according to a new study.

'Global Skills IQ 2003 Report', brought out by Brainbench -- a global leader in online skills measurement -- has mapped the global distribution of skilled knowledge workers.

The list is led by the United States and among the key findings are large concentrations of certified professionals in emerging markets outside the US, including India and Russia.

The study provides a country-by-country ranking in nine key categories which include Computer Software, Essential Skills (includes basic literacy, mathematics, interpersonal communications, basic computer skills) Financial, Healthcare, Industry Knowledge, Information Technology, Language and Communication, Management, and Office Skills.

The top 10 countries with the most certified professionals in all nine skills categories from 2002-2003 are: the United States, followed by India, Russia, Canada, the United Kingdom, Romania, Australia, Ukraine, Pakistan and Bulgaria.