27.05.05. Ex-spionchef afviser at have forgiftet Jusjtjenko

23.05.05. Jusjtjenko foreslog Tymoshenko at træde tilbage

23.05.05. Amerikanerne vil hjælpe med vedvarende energi (eng.)

23.05.05. Jusjtjenko vil have folkeafstemning om EU og NATO (eng.)

20.05.05. Kravtjuk: Tre forskellige ideologier repræsenteret i Jusjtjenkos regering

19.05.05. Oppositionen vil demonstrere under Melodi Grandprix

17.05.05. Parlamentet kræver Kolesnikov og Rizak løsladt

15.05.05. Indenrigsminister vil gerne afhøre ex-præsident

14.05.05. Ukraine long-term foreign currency rating raised to BB- from B+

14.05.05. Dubious dacha sale raises tricky questions over Ukrainians fleeing to Moscow

14.05.05. Moscow continues to undermine democracy in independent Ukraine

10.05.05. Menneskerettighedsdomstol afviser politisk undertrykkelse

09.05.05. Hryvna-kursen styrket af hensyn til energiimporten (eng.)

09.05.05. Ukraine moves closer to NATO membership

06.05.05. USA er interesseret i at bevare GUUAM

05.05.05. Justitsministeren erkender at have skjult sandheden

05.05.05. International arrestordre mod tidligere Kutjma-topfigur 

02.05.05. Akhmetov vil ikke forlade Ukraine 

 

Præsident Viktor Jusjtjenko med krigsveteraner, Kiev den 9. maj 2005

 

Moskva, den 9. maj 2005. Jusjtjenko sammen med præsident Nijazov fra 

Turkmenistan og det amerikanske præsidentpar i forgrunden. 

Foto Mykola Lazarenko

 

02.05.05. Akhmetov vil ikke forlade Ukraine 

Ærespræsident for fodboldklubben "Shakhtar" Donetsk, Rinat Akhmetov, siger, at han ikke agter at forlade Ukraine eller sælge ud af sine forretninger. Udtalelsen falder i et interview med Tv-stationen "Ukrajina" i en kommentar til de oplysninger, der har været i en del massemedier om, at han allerede har forladt landet, og at han ikke har tænkt sig at komme tilbage til Ukraine.

"Jeg vil leve i mit fædreland i min elskede by. Jeg vil ikke forlade landet", forsikrer han. "Jeg kan åbenbart ikke tillade mig at forlade landet i en længere periode. Med det samme opstår der rygter", tilføjer Akhmetov.

I en kommentar til salget af sine aktiver kommer Akhmetov med salg og køb af fodboldspillere som eksempel uden at præcisere, om han dermed kun hentydede til fodboldklubben eller han nævnte det i en bredere kontekst.

"Jeg bliver tit spurgt, hvorvidt jeg har tænkt mig at sælge denne eller hin fodboldspiller, eller om det betyder salget af andre aktiver? Så svarer jeg: kom med et tilbud, som vi ikke kan have nerver til at sige nej til, og så vil vi straks komme med denne fodboldspiller til jer. I det store hele har vi ingen planer om at sælge vore aktiver, men snarere tværtimod - vi tænker over, hvordan vi kan anskaffe os nye aktiver".

Adspurgt om, hvorvidt han anser anholdelsen af formanden for Donetsks regionalråd Borys Kolesnikov for at være udtryk for politisk forfølgelse, svarer Akhmetov, at uanset det forhold, at Kolesnykov er hans nære ven, og hans egen bror er en af figuranterne i sagen, kan han ikke komme med kategoriske konklusioner.

"Jeg ville ikke gå til yderligheder. Jeg er ikke en domstol", siger Akhmetov. Og med det samme tilføjer han: "Jeg kan med 100% sikkerhed sige: det var et ærligt køb (her tænker han efter alt at dømme på salget af aktierne i Donetsk-supermarkedet "Den hvide svane", som ifølge ordensmyndighederne skete under pres efter Kolesnykovs indblanding.

"Jeg regner meget stærkt med efterforskernes professionalisme og retfærdighed", siger Akhmetov.

Tilsvarende undviger præsidenten for Shakhtar Donetsk fra at svare direkte på spørgsmålet  om han vil kommentere den angivelige anholdelse af lederen af Akhmetov-imperiets vagtkorps Malyshev. I stedet fortæller han en vittighed.

"Vi gider ikke snakke om fodbold", konkluderer han, idet han tilføjer: "Jeg er overbevist om, at alt nok skal gå".

Akhmetov udtaler desuden, at han regner med, at den efterforskningsgruppe, der fører "Kolesnykovs sag" udviser retfærdighed og professionalisme. Akhmetov har også kommenteret situationen omkring aktionærerne i indkøbscentret "Den hvide svane", som lige nu er inddraget i "Kolesnykovs sag".

"Jeg tror, at visse tidligere aktionærer godt kan lide ordet "reprivatisering"... Lad os sige, at du for fem år siden besluttede dig for at købe en lejlighed til markedspriser og betalte for lejligheden med dollars. Efter en årrække er din lejlighed steget i ejendomsværdi. I dag er ejendomsværdien fem dollars. Hvad gør sælgeren? Han går til politiet, skriver en erklæring, om at han har været udsat for otte attentater, som ingen har hørt om eller ved noget om, herunder hans egen datter og svigersøn, og at du gennemtrumfede, at lejligheden overgik til dig".

"Hvad sker der med dig? Ikke alene får du frataget din lejlighed, men du risikerer såmænd også at komme i fængsel. Det er netop den situation, som Boris Viktorovytj (Kolesnykov) er havnet i", siger Akhmetov.

Tidligere blev det oplyst, at Akhmetov havde forladt Ukraine. Samtidig betonede man i fodboldklubben "Shakhtar" Donetsk, at han bare var på en udlandsforretningsrejse. Den 29. april kom Akhmetov tilbage til Donetsk. Den 30. april var han tilstede under kampen mellem "Shakhtar" og "Metalurg" fra Zaporizjzja.

TRK "Ukrajinas" interview blev lavet efter kampen. Mange massemedier skriver, at det netop er Akhmetov selv, der kontrollerer denne Tv-station. UNIAN, Interfaks-Ukrajina, UP.


05.05.05. International arrestordre mod tidligere Kutjma-topfigur 

Indenrigsministeriet i Kiev har i medfør af en beslutning fra anklagemyndigheden i Kiev udstedt en international arrestordre mod den tidligere leder af Den statslige Styrelse, Ihor Bakaj.

Retten i Kievs Petjerskyj-distrikt har godkendt anholdelsen af ham og udleveringen af ham  til Ukraine, oplyser indenrigsministeriets pressetjeneste. I den forbindelse har indenrigsministeriet sendt en anholdelsesbegæring til Interpol.

Anklagemyndigheden i Kiev har rejst tiltale mod Bakaj for overtrædelse af den ukrainske straffelovs afsnit 3 § 365 (magt-og embedsmisbrug med alvorlige følger) samt afsnit 3 § 27 (organisering af eller ledelse af strafbare handlinger) 

Disse strafbare handlinger straffes med fængsel mellem 7 og 10 år og forbud mod at beklæde visse embeder eller beskæftige sig med visse former for virksomhed i indtil tre år. 

Som tidligere nævnt har Bakaj tidligere været figurant i straffesager, som var rejst i forbindelse med ulovlig frasalg af statslig ejendom mens han var leder af Den statslige Styrelse. UP.

05.05.05. Justitsminister erkender at have skjult sandheden

Justitsminister Roman Zvarytj siger, at han har en videregående uddannelse, men indrømmer, at han ikke har noget diplom fra University of  Columbia i New York. 

I et telefoninterview med Tv-stationen Inter siger Zvarytj, at "jeg aldrig har sagt, at jeg havde en juridisk uddannelse". "Jeg har ikke noget særskilt diplom fra Columbia-universitetet, hvor jeg har fuldført et uddannelsesforløb", tilføjede Zvarytj.

"Jeg var kun professor ved universitetet i New York som underviser, uden at jeg havde en professorgrad. Men som underviser knyttede der sig en professortitel til mig, og således henvendte de studerende og universitetets ansatte til mig som "professor". "Hvis de er i tvivl om, at jeg har et videregående uddannelsesdiplom, så er det ganske enkelt for meget", tilføjede han.

"Jeg gik fra 1971 til 1976 i Manhattan college. Det hedder et college, men svarer reelt til et universitet, og vel at mærke et af de bedste i New York". "Der fuldførte jeg et undervisningsforløb og modtog et diplom. Men jeg kan ikke fremvise det, fordi det jeg har fundet ud af, at disse dokumenter er gået tabt i USA", sagde Zvarytj.

I næste uge vil justitsministeren holde en pressekonference vedrørende sin uddannelse. UP.


06.05.05. USA er interesseret i at bevare GUUAM

1. vicepremierminister Anatolij Kinakh beklager, at Uzbekistan har forladt GUUAM, men er fortrøstningsfuld med hensyn til organisationens fremtidige eksistens.

"Der er ingen tvivl om, at GUUAM's muligheder vil blive lidt mindre, men jeg er sikker på, at organisationen vil eksistere og udvikle sig. Det er muligt, at Uzbekistan på et tidspunkt vil vende tilbage", sagde Kinakh i et interview med nyhedsbureauet "Interfaks-Ukrajina" i fredags, da han var på besøg i en landsby.

"Jeg er sikker på, at GUUAM med medlemsstaternes gode vilje kan have nogen meget gode fremtidsmuligheder, især når vi taler om transportveje og GUUAM-medlemsstaternes strategiske placering. Jeg er sikker på, at GUUAM har en fremtid, selv efter Uzbekistans udtræden", fremhævede 1. vicepremierministeren.

Samtidig mener deputeret ved Den russiske Statsduma og direktør for SNG-instituttet i Moskva, Konstantin Zatulin, at Uzbekistans udtræden ikke vil føre til GUUAM's opløsning.

"GUUAM har fortsat nogle inspiratorer og sponsorer, og her tænkes der primært på USA, og derfor vil Uzbekistans udtræden af denne organisation desværre ikke medvirke til dens opløsning", sagde Zatulin i fredags til "Interfaks".

"USA er interesseret i eksistensen på det postsovjetiske territorium af en modvægt til SNG, og derfor vil de støtte GUUAM. USA har ingen interesse i Ruslands dominans, og USA har brug for et andet støttepunkt", fremhævede han. Ifølge Zatulin vil Moldova. Georgien og Ukraine ikke træde ud af GUUAM. "Georgien og Ukraine er fortsat medlemmer af organisationen efter eget ønske, mens Moldova ikke har nogen anden udvej", tilføjede politologen.

Georgien, Ukraine, Azerbajdzhan og Moldova indgår nu i GUUAM. I torsdags meddelte Uzbekistan, at man forlader organisationen. UP.


09.05.05. Ukraine moves closer to NATO membership

By Taras Kuzio

At the April 20-21 summit of NATO foreign ministers in Vilnius, Ukraine was invited to begin an Intensified Dialogue on Membership. The Intensified Dialogue is commonly viewed as the precursor to being invited to enter the Membership Action Plan (MAP) process, a stage that is assumed to eventually lead to membership. Currently Croatia, Albania, and Macedonia have MAPs.

NATO introduced MAPs in 1999 at its 50th anniversary summit, when Hungary, Poland, and the Czech Republic joined in the first wave of NATO enlargement. NATO describes the purpose of MAPs as "the submission by aspiring members of individual annual national programs on their preparations for possible future membership, covering political, economic, defense, resource, security, and legal aspects..." (nato.int).

NATO Secretary-General Jaap de Hoop Scheffer views Ukraine's move to Intensified Dialogue status as not necessarily leading to "any eventual alliance decision" on Ukraine's NATO membership. At the same time, "Ukraine has clearly indicated that it wants to go along the long and winding road to membership" (Financial Times, April 20). "Given the fact that there has been a peaceful revolution, the membership standards can be much more easily fulfilled by the Yushchenko government than by the former Kuchma government," he added.

Intensified Dialogue, rather than a MAP, suits President Viktor Yushchenko for now, because he does not want NATO to become an issue in the March 2006 parliamentary elections. Therefore, moving to a MAP after next year's elections, when the Yushchenko camp hopes to win a parliamentary majority, is a sound strategy.

President George W. Bush raised the issue of Intensified Dialogue during his early April summit with Yushchenko. There has been a general Western consensus that, following Yushchenko's election, Ukraine should be "rewarded" through market economic status and WTO and NATO membership. According to Secretary of State Condoleezza Rice, "If states fulfill the criteria, then NATO fulfils its promise to offer membership" (Financial Times, April 22).

Ukraine began working towards this goal in January 1994, when it became the first CIS state to join NATO's Partnership for Peace (PfP). Since then Ukraine has participated in both PfP programs and related bilateral security programs with the United States and Great Britain. In July 2002 Ukraine declared its intention to seek NATO membership. In subsequent years there have been annual NATO-Ukraine Action Plans that include military, political, and economic goals. But, this was the maximum interaction that NATO would offer Ukraine under President Leonid Kuchma.

Relations with the United States deteriorated in October 2001, when Kuchma deceived Rice, then U.S. National Security Adviser, over the sale of weapons to Macedonia. Her resulting negative view of Kuchma influenced U.S. policy toward Ukraine for the rest of Kuchma's presidency.

The following year, Washington revealed that Kuchma had authorized the sale of Kolchuga radars to Iraq in July 2000. The Kolchuga scandal led NATO to advise Kuchma to not attend NATO's November 2002 Prague summit.

Times have changed, however. Ukrainian Foreign Minister Borys Tarasyuk believes that Ukraine could meet the criteria for NATO membership by 2008, one year earlier than Defense Minister Anatoliy Grytsenko had predicted. "One cannot stop the movement of Ukraine," Tarasyuk optimistically predicted (Financial Times, April 22). Furthermore, according to Tarasyuk, Intensified Dialogue is "the movement to format a plan to achieve future NATO membership" (Ukrayinska pravda, April 22).

Ukraine would, according to one State Department official, have to demonstrate civilian control of the military, democratic progress, and an effective military that is no longer top heavy with generals (New York Times, April 22). During the Vilnius summit, NATO and Ukraine issued a document entitled "Enhancing NATO-Ukraine Cooperation." The program includes sections devoted to strengthening democratic institutions, renewing political dialogue, reinvigorating cooperation in military and security-sector reform, and dealing with the socio-economic aspects of defense reform.

A final section dealt with enhancing and targeting public diplomacy. A crucial element of this is "to address negative public perceptions of NATO in all regions of Ukraine" (nato.int). This area of work will be crucial following the Soviet-style anti-American propaganda campaign that took place during the 2004 elections.

Support for NATO membership in Ukraine stood at one-third of the population throughout the 1990s. This figure resembles that found in Hungary before its public-awareness campaign to join NATO, which increased support to 70%. Following last year's anti-American barrage, public support for NATO membership in Ukraine plummeted to 15%.

Russia has opposed NATO enlargement at every turn and yet has been unable to halt two separate rounds. In round three, Russia is unlikely to oppose membership for Croatia, Albania, and Macedonia. But, Ukraine (and possibly Georgia) would be viewed very differently, despite Kyiv's desperate attempts to portray its Euro-Atlantic tilt as not being "anti-Russian."

Officially Russia states that each country has a sovereign right to choose its desired integration partners. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, who some Russian analysts believe is being groomed as a successor to Vladimir Putin when he leaves office in 2008, told the Vilnius NATO summit, "It would be the choice of Ukraine to choose its partners and it is the sovereign question of Ukraine."

In reality, Russia would find it difficult to digest Ukrainian NATO membership, particularly as it would spell the end of the CIS. During a call-in show on Ekho Moskvy radio, Russian listeners told Rice that the United States and NATO were attempting to surround Russia. Rice replied that Russians seemed stuck in a "19th century view of the world" (New York Times, April 22).

09.05.05. Hryvna-kursen styrket af hensyn til energiimporten (eng.)

It happens a lot in former Soviet states. The government fiddles with monetary policy, the exchange rate tanks, banks suddenly refuse to trade foreign money, small savers panic, and black market currency traders make a mint. Except that this time in Ukraine, the currency people are desperate to get their hands on is the long-abused hryvnia, and the money no one wants is the once-mighty US dollar.Ukraine's most recent currency tremor, during last year's Orange Revolution, was more conventional. The country appeared to be sliding towards civil war, and so last November Ukrainians did what they always do when times are tough: they dumped the national currency for something solid, US dollars if at all possible.

The crises, both political and currency, were over fast. The pro- Europe side of the political conflict took power in January. The hryvnia-dollar exchange rate, jacked up on the black market in December to as high as seven to one, was trading calmly at about 5.4 hryvnias to the dollar by the end of the month. But now, only three months later, things are different. In the smokestack-filled Donetsk province, the country's economic engine, cash exchange points on Friday before last were refusing to sell hryvnias at any price, especially for dollars, Interfax reported.

[...]

The government's official argument for powering up the hryvnia is grounded in energy imports. Energy is by far the biggest expense in Ukraine's foreign trade balance, and with the hryvnia buying more dollars - the price denominator of Russian oil and gas exports - Ukraine pays less for Russian energy, said Serhy Sapun, a Kyiv-based energy industry analyst. We will do what it takes to prevent (Russian) monopolists from dictating energy prices to Ukraine," declared Serhy Teriohin, Ukraine Energy Minister, in a Ukrainska Pravda magazine interview.

A better-concealed but still critical reason for the hryvnias skyward trajectory, analysts said, lies in Ukraine's somewhat sobering economic indicators for the first months of 2005, showing inflation running at a worrying annual rate of 8.8 percent, almost double 2004. GDP growth is down by almost as much, although still clocking in at a healthy 5.2 percent annual rate, according to data made public by the State Statistics Committee last month.

The solution is to attract Ukrainian-held dollars hidden under mattresses and in offshore bank accounts into Ukrainian banks, where the money can prime accelerated growth, wrote Andrey Voltornist, a monetary analyst for Kyiv-based IntelliNews.

[...]

10.05.05. Menneskerettighedsdomstol afviser politisk undertrykkelse

Præsidenten for Den europæiske Menneskerettighedsdomstol, Lucius Wildhaber, mener, at det ukrainske styre har brug for tid til at sikre menneskerettighederne. Det sagde han i mandags under rundbordskonferencen "Den ukrainske retspleje i en kontekst af Den europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis".

Ifølge ham "bør visse ting forandres hurtigt, mens andre ting kræver lovændringer, og styret skal have et vist tidsmæssigt spillerum, hvis de ønsker nogle alvorlige ændringer".

I en kommentar til lovligheden af arrestationen af formanden for Donetsks regionalråd, Borys Kolesnykov, sagde Wildhaber, at man godt kan bringe sagen for Den europæiske Menneskerettighedsdomstol, men forinden skal man have forelagt sagen for alle de indenlandske retsinstanser.

Tilhængerne af Det progressive socialistiske Parti demonstrerede imod afholdelsen af rundbordskonferencen. De krævede en indrømmelse af, at der finder politisk undertrykkelse sted i Ukraine fra de nye magthaveres side. Wildhaber afviste disse krav som ukorrekte.

"De typiske problemer for Ukraine er de nationale domstoles alt for lange behandlingstid, den manglende effektuering af domstolenes afgørelse, samt den manglende udbetaling af borgernes bankopsparinger. Netop disse problemer kan man pga. deres udbredelse anse for at være strukturelle problemer for Ukraine", påpegede Wildhaber.

Han lovede at minde Viktor Jusjtjenko om, at præsidenten hele tiden bør kontrollere overholdelsen af menneskerettighederne i staten. Deutsche Welle, Radio Liberty, UP.

14.05.05. Moscow continues to undermine democracy in independent Ukraine

Eurasia Daily Monitor
Volume 2 Issue 89 ( May 06 , 2005)
By Taras Kuzio

Russian President Vladimir Putin's plans to purchase Leonid Brezhnev's residence in the Crimea have collapsed. USSR Dacha No.1, "Hlitsyniya," is among the Ukrainian properties excluded from privatization. Nevertheless, Putin attempted to acquire it from Ukrainian president Leonid Kuchma as a token of gratitude for supporting Kuchma's designated successor, Viktor Yanukovych, in the 2004 presidential elections. The dacha is an apt symbol for Moscow's apparent need to maintain a presence in Ukraine.

Subsequently, Ukrainian President Viktor Yushchenko said that Kyiv is considering an alternative residence for Putin. This comment is itself unusual, as world leaders normally do not have official residences in foreign countries. Yushchenko bluntly ruled out Hlitsyniya and warned against constructing relations with Russia through shady privatization deals, apparently a practice used under Kuchma (Ukrayinska pravda, May 4).

On October 21, 2004, just 10 days before the first round of the 2004 presidential election, Ihor Bakay, then head of the Directorate on State Affairs (DSA) attached to the executive branch, deeded Hlitsyniya to the International Children's Center "Artek" in the Crimea. The director of Artek then sold Hlitsyniya to Vneshtorgbank, which was acting on behalf of the Russian Directorate for State Affairs attached to the Russian executive. Russia had already paid 30% of the cost (estimated at 78 million hryvnia or $15.5 million) to Artek.

The scandal surrounding Hlitsyniya follows another one in the Crimea. Kuchma had lobbied for 350 hectares of prime land near Yalta to be given to Russia to build a hunting lodge for Putin (Ukrayinska pravda, January 31).

Hlitsyniya was sold around the same time other prime Ukrainian assets were transferred to Russia. Bakay transferred the Dnipro, one of Kyiv's premier hotels, on December 28 (four days after he was dismissed as head of the DSA) at the cost of 92 million hryvnia ($18 million). The Dnipro Hotel had also appeared on a list of state properties unavailable for privatization.

The Dnipro-Elit company that "purchased" the Dnipro Hotel is headed by Russian businessman Maxim Kurochkin. At the time he was deputy head of the Russian Club, headquarters to the Russian "political advisors" brought in to help Yanukovych win the presidential election. Kurochkin is reportedly linked to organized crime and is wanted in Ukraine on numerous counts of corrupt ion and fraud. He now lives in Moscow.

Many Russian and Ukrainian citizens fleeing criminal charges in Ukraine have moved to Moscow. Besides Kurochkin and Bakay, former Central Election Commission chairman Serhiy Kivalov, former interior minister Mykola Bilokin, former Sumy governor Volodymyr Shcherban, and former Odessa mayor Ruslan Bodelan now live in the Russian capital (Ukrayinska pravda, May 4). Bilokin is reportedly "often seen together with Kurochkin and with Bakay" in Moscow (Ukrayinska pravda, May 5).

Russia has long provided citizenship to nationals living in separatist enclaves such as Transnistria and Abkhazia. Now it is giving Russian citizenship to individuals fleeing from criminal justice. Moscow regards these people as a "persecuted opposition." Russia has even placed a draft resolution condemning "repression" against the opposition in Ukraine, Georgia, and Kyrgyzstan before the Parliamentary Assembly of the Council of Europe. According to the head of the State Duma's Committee on International Affairs, Konstantin Kosachev, "We are concerned by the decisions of the Ukrainian authorities directed towards pressuring the opposition that lost the elections and their attempts at taking revenge upon them" (Ukrayinska pravda, May 3).

Following this line of reasoning, Yanukovych recognizes the newly elected authorities in Kyiv but does not accept his defeat in 2004. He believes that the Ukrainian constitution and legislation were violated in December 2004, when the run-off election was repeated and Yushchenko won. Despite massive evidence to the contrary, Yanukovych denies that he himself was involved in any election fraud (Ukrayinska pravda, April 26).

Russia's support for the "opposition" in Ukraine, Georgia and Kyrgyzstan is no coincidence, as all three have experienced revolutions that removed pro-Russia centrists. Russia, like the CIS Election Observation Missions (EOM), supports and intervenes on behalf of fraudul ent elections and authoritarian regimes. In return, Moscow expects to be rewarded with property rights.

In an interview in Strategiya Rosii Russian Security Council secretary Igor Ivanov picks up Yanukovych's theme of not recognizing the defeat of pro-Russia centrists through democratic revolutions. Nevertheless, he, like Yanukovych, realizes that Moscow must deal with the newly elected authorities. Ivanov describes all three revolutions from a legal viewpoint as having been undertaken in an "unconstitutional and non-democratic manner" (Ukrayinska pravda, May 4). He remains "skeptical" that these three revolutions can be described as the "victory of democracy." Specifically, he asks, "Please explain how is it possible that democracy has triumphed if the basic principles of democracy have been infringed in the attainment of this victory?" (Ukrayinska pravda, May 4).

Free elections, according to Yanukovych, Ivanov, and the CIS observer missions, are evaluated on whether o r not pro-Russian centrists or neo-Soviet forces win, regardless of the means used to attain these ends. Consequently, they believe that protests against electoral fraud are illegitimate and should be dealt with by the use of force.

Former Polish President Lech Walesa recently revealed to The Observer (May 1) that Yanukovych had ordered Interior Ministry troops to advance against the Orange Revolution last November and December. Violence and a civil war were only averted when the Ukrainian military intervened in defense of protestors.

So long as Moscow insists that suspect elections were conducted in a "free and fair manner," Russia and the West will remain at odds over this fundamental issue.

14.05.05. Dubious dacha sale raises tricky questions over Ukrainians fleeing to Moscow

Financial Times
May 6 2005
By Tom Warner in Kyiv

Owning a dacha in the Ukraine these days isn't as easy as it used to be, especially for a Russian president.

Dacha Number One, the country mansion on the Crimean riviera which Leonid Brezhnev used for vacations, is at the centre of fraught relations between the new, Orange Revolution government of Viktor Yushchenko and Vladimir Putin, Russia's president.

The dacha, whose 20-hectare grounds include a pool with water pumped in from the Black Sea, was sold last November by the outgoing pro-Russian regime of Leonid Kuchma to a Russian state-owned bank for use by Mr Putin and other top officials.

Igor Bakai, the official who handled the deal, however, is wanted for interrogation over the oddities of the transaction, and over numerous other sales of state assets which he oversaw. He is being sought by Interpol after Ukraine issued an international warrant for his arrest this week.

Mr Bakai obtained Russian citizenship "before the Orange Revolution", according to Viktor Chernomyrdin, Russia's ambassador in Kyiv. According to a friend of Mr Bakai's pop singer wife, he is living comfortably near Moscow after a swing through Monte Carlo.

Mr Bakai is only one of a growing number of former Ukrainian government officials under investigation who are obtaining protection in Russia. Ukraine's new government increasingly fears that its neighbour is becoming a haven for officials wanted for questioning on numerous sales of state assets.

Mr Yushchenko's government is considering reversing the sale of dozens of state enterprises to private entrepreneurs who were cronies of Mr Kuchma. Among the deals are three of Russia's largest investments in the Ukraine.

On Wednesday, Ukraine's interior ministry said it had asked Russia to establish the location and citizenship of four former top officials who are wanted for questioning: Mykola Bilokon, who was Mr Kuchma's interior minister; Sergey Kivalov, who headed the central election commission; Ruslan Bodelan, the former mayor of Odessa; and the former regional governor of Sumy, Volodymyr Shcherban.

The interior ministry wants to question Mr Shcherban in a racketeering case, Mr Bodelan on the sale of city property, and Mr Kivalov in connection with transfers of land and property by the Odessa Law Academy, where he was rector. A spokeswoman for the ministry declined to say why it wanted Mr Bilokon.

Mr Bodelan, according to his lawyers, is living in less luxury than Mr Bakai, but in greater security at a military hospital in Moscow, where even Russian law-enforcement authorities would need to go through special procedures if they wanted to arrest him.

In addition to the dacha sale, the interior ministry is investigating Mr Bakai for his role in allegedly channeling money from the state railways to a charity fund that the ministry suspects was used to fund the unsuccessful presidential campaign of Viktor Yanukovich, Ukraine's pro-Moscow former prime minister.

Moscow appeared to have acquired the dacha last autumn, when Russia's Vneshtorgbank agreed to pay nearly $15m for the villa. But to get around tender requirements for state asset sales, Mr Bakai donated the dacha, renamed Glitsynia (wisteria), to Artek, a children's sanatorium in Crimea. Artek then sold it to Vneshtorgbank on November 12 last year when Mr Putin and Mr Yanukovich dropped by the compound.

After Mr Yushchenko swept to victory and began a thorough review of suspicious transactions conducted by the previous government, the transfer of the dacha was frozen.

Mr Yushchenko has said that "Bakai won't hide anywhere" because Russia would co-operate with Ukraine's investigation.

Still, dacha diplomacy could still survive. Mr Yushchenko says he is willing to sell the dacha to Russia for use as a vacation residence for Russian officials, but not in the way Mr Kuchma's administration arranged.

"Having such a property as a vacation resort for members of the Russian government is a question that deserves attention . . . We will propose an honest, public and legal alternative, so that both sides can demonstrate their transparency and openness and not base their relations on scandalous properties," Mr Yushchenko said this week.

In another gesture towards Russia, Mr Yushchenko is reconsidering his decision not to attend Monday's ceremonies in Moscow marking the 60th anniversary of the end of the second world war.

14.05.05. Ukraine long-term foreign currency rating raised to BB- from B+

AFX News Limited
New York
11.05.05

Standard & Poor's Ratings Services said it raised its long-term foreign currency sovereign credit rating on Ukraine to 'BB-' from 'B+'. At the same time, the long-term local currency rating was raised to 'BB' from 'B+'.

In addition, the 'B' short-term foreign and local currency ratings and 'uaAA' national scale rating were affirmed, and the outlook is stable, the ratings agency said.

'Ukraine's improved creditworthiness reflects an enhanced political and policy environment,' said S&P credit analyst Helena Hessel.

'The new president, Viktor Yushchenko, advocates transparency, the rule of law, and democratic values, which should over time lead to the implementation of political, institutional, and structural reforms that are necessary to transform Ukraine into a country with an open, democratic political system and a market-based economy.'

The improvements in Ukraine's external liquidity and government debt levels in 2003-2004 also support the upgrade, by providing the government with necessary flexibility during any potential period of stress as it attempts to implement difficult reform, S&P said.

The two-notch upgrade of the long-term local currency rating on Ukraine is underpinned by expected systemic improvement in the country's tax system, in particular through the elimination of tax privileges and exemptions, it added.

15.05.05. Indenrigsminister vil gerne afhøre ex-præsident

Indenrigsminister Jurij Lutsenko siger i lørdagens interview med avisen "Mirror Weekly", at han har en række spørgsmål til ex-præsident Leonid Kutjma angående privatiseringen.

"Hvis en guvernør har skrevet et brev, hvor han ønsker at privatisere en strategisk virksomhed, og det er i strid med lovgivningen, og Kutjma så udsteder en resolution til Den statslige Ejendomsfond, så er det klart, at man har nogle spørgsmål til ham", påpeger Lutsenko.

"Det er åbenlyst, at spørgsmålene også vil opstå, når vi begynder at tage stilling til lovligheden af det af præsident Kutjmas dekreter, ifølge hvilket Bakajs styrelse fik lov til at sælge ud af landets bedste ejendomme, hvis samlede kontantværdi når op på 1 milliard Hryvna", tilføjer Lutsenko.

På spørgsmålet om den tidligere indenrigsminister Jurij Kravtjenkos død, svarer Lutsenko, at han "som borger kan have en vis tvivl omkring dette selvmord, men så heller ikke mere". Han tilføjer, at rigsadvokaturen leder efterforskningen, og at han kun har set materialerne fra den indledende undersøgelse af gerningsstedet.

Desuden påpeger han, at Jurij Kravtjenkos død "ikke har skåret den tråd over, som fører til bagmændene: rigtig mange vidner i denne sag er stadig i live". "En del af dem sidder i dag i Verkhovna Rada. Det er personer, som på det tidspunkt (i 2000, red.) sad i ledelsen af politiet og anklagemyndigheden. Nogle af dem er i dag gået på pension. Der er nok vidner til at udrede de tråde, som fører til bagmanden", understreger han. UP

17.05.05. Parlamentet kræver Kolesnikov og Rizak løsladt

Et flertal i Ukraines parlament, Verkhovna Rada, har stemt for en begæring til Ukraines rigsadvokat, Svjatoslav Piskun, hvor man anmoder ham om at ophæve varetægtsfængslingen af formanden for Donetsk regionalråd, Boris Kolesnikov og den tidligere guvernør for Zakarpatska-regionen, Ivan Rizak.

Nyhedsbureauet UNIAN oplyser, at 277 deputerede ud af 430 stemte for forslaget. Kun fraktionerne "Vores Ukraine" og UNP undlod at stemme.

Forfatterne til resolutionen begrunder deres krav med, at Rizaks og Kolesnikovs helbredstilstand er blevet forværret, samt med ønsket om at undgå en destabilisering i samfundet og sikre, at Ukraines parlament kan arbejde effektivt.

"Den fortsatte grundløse varetægtsfængsling af Kolesnikov og Rizak kan føre til en blokade af Verkhovna Radas arbejde samtidig med en skærpelse af den økonomiske krise i staten", hedder det i bemærkningerne til resolutionen.

Forfatterne til resolutionen Rajisa Bogatyrjova  (Ukraines Regioner) og Volodymyr Zajets (SDPU (o)) blev Kolesnikov anholdt den 6. april i rigsadvokaturens hovedbygning.

Kolesnikov er blevet sigtet for en overtrædelse af den straffelovsparagraf, som omhandler "en statsansats brug af sit embede til under trusler om mord at kræve overdragelse af fremmed ejendom eller adkomsten til denne, hvilket har medført formuetab af særlig omfattende karakter".

I dag befinder Kolesnikov sig fortsat i varetægtsfængsel. Den fornødne efterforskning i hans sag er afsluttet. Formanden for Donetsks regionale råd forsøger ikke at modarbejde efterforskningen.

Ophævelsen af Kolesnikovs frihedsberøvelse vil ikke medføre nogen trussel mod samfundet, hævder ophavsmændene til resolutionen, og idet de henviser til det ovenomtalte og Kolesnikovs skrantende helbred gør de gældende, at hans fortsatte frihedsberøvelse er formålsløs.

Rizak blev anholdt den 13. maj. Han er blevet sigtet efter den ukrainske straffelovs § 120 "driven til selvmord" og § 365 stk. 3 "embedsmisbrug". Byretten i Uzhhorod har den 16. maj afsagt en dom om, at Rizak skal forblive varetægtsfængslet. UP.

19.05.05. Oppositionen vil demonstrere under Melodi Grandprix

Oppositionen vil demonstrere foran Sportspaladset, hvor det internationale Melodi Grandprix 2005 løber af stabelen i dag, for at henlede omverdenens opmærksomhed på, at der finder "politisk undertrykkelse" sted i Ukraine.

Det oplyste lederen af Regionernes parti, Viktor Janukovytj, i et interview med pressen foran Ukraines parlament, hvor han var hovedtaler ved et møde arrangeret af Regionernes parti og SDPU (o) mod "politisk undertrykkelse", oplyser UNIAN.

I sin tale sagde Janukovytj, at over 18.000 ukrainere i løbet af de seneste måneder er blevet fyret pga. deres politiske overbevisning, og at han er fortørnet over omfanget af denne form for politisk undertrykkelse, oplyser Interfaks-Ukrajina.

"Millioner af mennesker bliver forfulgt pga. deres politiske overbevisning, og i dag er over 18.000 mennesker - læger, lærere og arbejdere - blevet fyret, fordi de ikke har den samme opfattelse som dem", sagde Janukovytj i parlamentsbygningen foran Kiev, hvor Regionernes parti og Ukraines regionale ungdom demonstrerede.

Janukovytj opfordrede "mennesker som har en god vilje", som var forsamlet på pladsen til "sammen at opbygge en demokratisk stat og forhindre det nye styre i at opbygge en politistat, hvor folk bliver tvunget væk fra deres arbejdsplads".

Lederen af Regionernes parti krævede en øjeblikkelig løsladelse af formanden for Donetsks regionale råd, Borys Kolesnikov, og den tidligere guvernør i Zakarpatska-regionen Ivan Rizak, som "allerede har siddet i fængsel i lang tid".

"Hvornår får dette en ende? Hvornår vil man beslutte at løslade disse personer? Hvis vi ikke siger afgørende fra, så vil det aldrig ske", sagde Janukovytj.

"I dag er Ukraine blevet opdelt i "os" og "de andre". Vi vil gerne have, at Ukraine skal være samlet, og at der ikke er nogen splittelse", understregede den tidligere premierminister.

Under hans tale råbte demonstranterne slagord som "frihed til Borys Kolesnikov!" og "Sammen er vi mange - vi kan ikke smides i fængsel!" Ifølge 5. kanal var der mellem 3.000-5.000 mennesker på pladsen.

Ifølge UP havde oppositionen fragtet sine tilhængere til Kiev i velindrettede busser af mærket "Mercedes", "Neoplan", "Iveco" og "Scania". I alt ankom der over 50 busser fra Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Poltava og Kharkiv-regionerne. UP.

20.05.05. Kravtjuk: Tre forskellige ideologier repræsenteret i Jusjtjenkos regering

Parlamentsmedlem for partiet SDPU (o) og Ukraines ex-præsident Leonid Kravtjuk siger, at præsident Viktor Jusjtjenko har skabt et styre, som er kendetegnet ved en indbygget konflikt. Det udtaler han i et interview med BBC's ukrainske sektion.

"Vi har at gøre med nogle subjektive og objektive modsætninger indenfor den konflikt, som præsidenten har skabt indenfor styret. Jeg understreger, at det er Viktor Andrijovytj Jusjtjenkos selv, der har skabt den denne situation indenfor regeringen. Der er tale om fornægtelse af loven ført ud i det absurde", påpeger Kravtjuk.

Ifølge ham er årsagen til konflikten den, at "da der var mange bejlere til posten som premierminister, var det første bud, så vidt jeg ved, Petro Poroshenko".

"Dernæst opfyldte præsidenten sine forpligtelser i forhold til Julia Volodymyrivna (Tymoshenko). Det gik Poroshenko betinget med til, men glemte ikke, at han godt kunne være blevet premierminister... Og den anden årsag er, at præsidenten udstyrede statssekretæren (Zintjenko, red.) og sekretæren for Det nationale sikkerheds- og forsvarsråd (Poroshenko, red.) med beføjelser, der ifølge forfatningen hører under premierministeren", forklarer Kravtjuk.

På spørgsmålet om, hvorfor Pororshenko og Tymoshenko begge "roser præsidenten", siger Kravtjuk, at "sådan er deres taktik". "Apparatet er meget følsomt overfor præsidentens smag. Og derfor roser de ham, mens han tager imod rosen... Hvad deres konfrontation angår, så siger han hele tiden: de tilpasser sig hinanden. Og selv siger de: vi tilpasser os hinanden. Imidlertid kan man ikke i en regering (det er jo ikke parlamentet vi har med at gøre) have, at 1. vice-premierministeren siger én ting, premierministeren noget andet, mens ministrene siger noget helt tredje", siger han.

Kravtjuk er endvidere af den opfattelse, at det politiske styre ikke kan være funderet på tre 
politiske bevægelser, der har forskellige synspunkter. "Tre politiske partier har delt magten mellem sig - det er partier med forskellige filosofiske livsanskuelser - socialister og nationalister. Det er en sprængfarlig cocktail", siger Kravtjuk.

Han har også en kommentar til Tymoshenkos antydning af, at Poroshenko driver forretninger. "Det kan vel heller ikke være anderledes, når man sidder i regering og har forretninger ved siden af?! Han siger, at han har overladt sine forretninger til nogle fonde... Han kunne ligeså godt overdrage sin fond til mig! Så ville jeg nemlig tro på det han siger, og fortælle andre, at han har givet afkald på sin formue. Selvfølgelig vil jeg ikke bemægtige mig den, men jeg vil tro på ham".

"Hvis han derimod siger, at han har stiftet en fond, og at der arbejder nogle personer i den... så kan man få den mistanke, at disse personer arbejder uden om ham. Lad styret derfor tone rent flag og sige, så alle forstår: vi har skiftet holdning - og derfor skal man fremover kunne forene et embede og erhvervsaktiviteter. Så vil sådan en som mig nemlig holde op med at stille spørgsmål - hvis det er det de ønsker, så lad det være sådan - det må de jo til syvende og sidst selv om", siger Ukraines første præsident. UP.


23.05.05. Jusjtjenko vil have folkeafstemning om EU og NATO

Associated Press (AP),
Kyiv, Ukraine,
May 12, 2005

President Viktor Yushchenko said Thursday that he would let Ukrainians decide for themselves in plebiscites whether the former Soviet republic should seek membership in the European Union and NATO.

This announcement was made in a live 2-hour live TV broadcast during which President Yushchenko received more than 4,000 emails, and 26,000 phone calls regarding various issues on Ukraine.

"The forming of a national position regarding such issues as membership in the E.U., it is an issue that will be decided exclusively through a referendum," Yushchenko said, answering a question about NATO member- ship during a live televised call-in show marking his first three months in office. He did not say when such votes might be held. The E.U. and NATO have said Ukraine has considerable work to do before a membership bid could be considered.

23.05.05. Amerikanerne vil hjælpe med vedvarende energi

RIVNE, UKRAINE -- The Ukrainian-American Environmental Association (UAEA) today released copies of letters received from top Ukrainian energy policy makers in which the latter outlined policy ideas for reducing the nation's dependence on natural gas imports through improvements in energy efficiency and the use of renewable energy resources.

The letters, sent by the Ministry of Fuel and Energy of Ukraine and the State Department on Energy Efficiency and Energy Conservation of Ukraine, are responses to a set of recommendations forwarded by UAEA to the President of Ukraine, the Prime Minister of Ukraine, the Head of Parliament of Ukraine and key Ministry Heads.

UAEA had proposed a series of energy efficiency and renewable energy policy initiatives to help wean Ukraine from its reliance on natural gas and oil imports from the Russian Federation and Turkmenistan.

In their respective letters, the Ministry of Fuel and Energy of Ukraine and the State Department on Energy Efficiency and Energy Conservation of Ukraine expressed agreement with many of UAEA's suggestions.Responding for the Ukrainian Ministry of Fuel and Energy, the Deputy Chief of the Department for Science, Technologies and Environment of the Ministry Mr. Bab'yak wrote: "...a draft of the law titled "About Support From the State Budget for the Energy Conservation at Public Buildings" (reg. #3769 May 12, 2004) which contains a number of recommendations outlined in the letter, is pending now before the Ukrainian Parliament."

The Ministry also noted that some of the outlined methods on energy conservation are being implemented now in a number of residential and public buildings throughout Kyiv. Moreover, plans exist for expanding energy efficiency practices more broadly throughout the regions of Ukrainian regions where, unfortunately, information about how to effectively employ energy conservation technologies are lacking.

Similarly, the State Department on Energy Efficiency and Energy Conservation of Ukraine stressed that it is a priority of the Department to improve the energy efficiency of Ukraine's economy so that it approaches world standards and thereby strengthens the country's energy self-reliance.

The Department also pointed out that the current inadequate support for and development of energy conservation technologies and renewable energy resources is due to reluctance by Ukrainian businesses and ordinary citizens. It also noted that the Ministry of Finance of Ukraine, has refrained from introducing incentives for national manufacturers of energy efficient equipment and renewable energy devices

The letters concluded with an appeal to continue the dialogue between UAEA and the Ukrainian government and Ministries to further work on these important issues.

The full text of UAEA's initial set of policy recommendations as well as the two letters sent in response are enclosed as attachments.

The Ukrainian-American Environmental Association is a private, non-governmental organization founded in 2004 and chartered in both the United States and Ukraine. It was created to serve as a network of Ukrainian and American NGOs, academic researchers, businesses, and government officials to facilitate the exchange of information on a broad array of environmental issues including, but not limited to, energy policy, air and water pollution, toxic wastes, soil conservation, sustainable agriculture and wildlife and wilderness protection.

UKRAINIAN-AMERICAN ENVIRONMENTAL ASSOCIATION Ukraine Mailing Address: 11 Strutynska Street, #18; Rivne, Ukraine 33003 U.S.A. Mailing Address: 8606 Greenwood Avenue, #2; Takoma Park, MD 20912 e-mail: ua_ea@yahoo.com web-site: http://www.ua-ea.org

23.05.05. Jusjtjenko foreslog Tymoshenko at træde tilbage

Præsident Viktor Jusjtjenko siger, at han har tillid til premierminister Julia Tymoshenko.

"Jeg har tillid til premierministeren, og min alt i alt positive bedømmelse af regeringens arbejde står jeg ved. Den, som ikke laver noget, begår aldrig fejl", hedder det i Jusjtjenkos kommentar, som er lagt ud på hans hjemmeside

Som bekendt oplyste avisen "Mirror Weekly" i lørdags med henvisning til fire kilder, at Jusjtjenko under mødet med russiske oliemænd foreslog Tymoshenko, at hun tog sin afsked.

I oplysningen på præsidentens hjemmeside hedder det, at Jusjtjenko har givet udtryk for, at han er overbevist om, at ingen faktorer overhovedet vil få indflydelse på regeringsholdets enhed, og at det ikke vil lykkes at bryde den.

"I et farligt sving bliver de svage opsplittet, mens de stærke bliver sammentømret", citerer Jusjtjenkos hjemmeside ham. "Majdans (Uafhængighedspladsens, red.) idealer er ærlighed, gennemskuelighed og styrets åbenhed, og de forbliver med os, og der er intet som kan tvinge os til at forlade disse idealer, undsige den ed, som vi har aflagt overfor nationen, og give afkald på gennemskueligheden i vores politik", sagde Jusjtjenko.

"Vi husker Majdans slogan: "Sammen er vi mange - vi kan ikke besejres!", betonede præsidenten. Jusjtjenko tilføjer, at benzinkrisen har været et alvorligt problem, som er blevet en stor eksamen og en lærestreg for styret.

"I dag er dette problem løst. Vi har fundet en form for løsning på olieproblemet, fordi vi tog os mod til at føre en åben, offentlig og ærlig dialog, træffe vigtige og ansvarlige beslutninger indenfor regeringsholdet, og udenfor", siger Jusjtjenko.

"Det har ikke været nemt for deltagerne i diskussionen; men holdånden sejrede", understreger præsidenten.

Som bekendt fremsatte Tymoshenko også en kommentar i lørdags. Hverken hun eller præsidenten har direkte dementeret oplysningerne om, at Jusjtjenko under mødet foreslog regeringschefen at træde tilbage.

***

Senere offentliggøre præsidentens og premierministerens pressetjenester en fælles erklæring, hvor de heller ikke kom med en dementi af oplysningerne i "Mirror Weekly". "Ukraines præsident Viktor Jusjtjenko og Ukraines premierminister Julia Tymoshenko udgør ét hold, hvis arbejde sigter mod det fælles mål - gennemføre en systemreform i Ukraine, som tager sigte på en demokratisering af samfundet og en forbedring af folks levestandard", hedder det i den fælles erklæring, som er blevet lagt ud på præsidentens hjemmeside.

Præsidentens pressesekretær Iryna Herasjtjenko og premierministerens pressesekretær Vitalij Tjepinoha understreger: "Præsidenten indtager en konsekvent holdning - der kan godt være endog meget hårde diskussioner indenfor regeringsholdet omkring det ene eller det andet emne; men kun så længe der ikke er truffet nogen beslutning. Efter beslutningen er truffet, skal den føres ud i livet".

"Præsidenten kræver også af regeringens medlemmer, at de opfører sig politisk korrekt og udviser enhed. Premierministeren deler fuldt ud denne holdning", understreger 

"Президент також вимагає від членів своєї команди коректної політичної поведінки і єдності. Прем'єр повністю розділяє цю позицію", – підкреслили Геращенко та Herasjtjenko og Tjepinoha.

"I dag er der her i landet ved at blive skabt en ny politisk kultur, og denne proces er indimellem vanskelig. Men det påvirker ikke relationerne på et enigt og monolitisk hold", betoner de. UP.

27.05.05. Ex-spionchef afviser at have forgiftet Jusjtjenko

Den tidligere formand for SBU, Ihor Smeshko, mener, at præsident Viktor Jusjtjenko bliver påtvunget den teori, at han blev forgiftet under den middag, som han tilbragte sammen med Smeshko og dennes stedfortræder, Volodymyr Satsiuk.

"Jeg har det indtryk, at man i hele denne forgiftningshistorie forsøger at fjerne Viktor Jusjtjenkos opmærksomhed netop fra de to seriøse teorier, som vi i sin tid udarbejdede", siger Smeshko i et interview med avisen "Fakty".

Han mener desuden, at unavngivne personer "forsøger at skabe en illusion hos præsidenten om, at der er mest hold i den tredje teori - en forgiftning under middagen i Satsiuks sommerhus".

"Måske er der en eller anden, der er interesseret i, at præsidenten taber tid ved at fokusere på den pågældende teori for bagefter at finde ud af, at der ikke er noget at komme efter? Jeg har af en eller anden grund på fornemmelsen, at det kan komme inden valget", siger Smeshko.

Ifølge Smeshko var der tre arbejdsteorier, og "de to af dem viste ret tydeligt, at planerne (om forgiftningen) fandtes".

"Så meget desto mere som at figuranterne i den ene af de to teorier, som det senere kom frem, havde forbindelse til de anholdte, som forsøgte at springe Jusjtjenkos hovedkvarter i oktober", siger Smeshko.

"Der blev anholdt to personer, som opbevarede tre kilo plastisk sprængstof i en bil i nærheden af Jusjtjenkos hovedkvarter. Der var nok sprængstof i bilen til, at der kun ville være ruiner tilbage af etagebygningen... Desuden var det ikke almindelige materialer til produktion af en sprængladning, der var i bilen, men derimod en færdigproduceret sprængladning med fjernstyring".

"Almindeligvis afprøver man en mindre del af materialet, inden man bringer den plastiske sprængladning til sprængning. Efter beslaglæggelsen af det plastiske sprængstof hos de anholdte fandt man ud af, at de allerede havde afprøvet stoffet. Der manglede lige akkurat den mængde sprængstof, som er nødvendig for at få det afprøvet", tilføjer Smeshko.

Ifølge ham er de anholdte moskovitter, "hvor den ene var medlem af en kriminel gruppering, mens den anden var eftersøgt".

"De havde falske russiske pas på sig, mens bilen, efter vores opfattelse, var på russiske nummerplader (...) for at man bagefter skulle rette søgelyset mod Rusland".

"De afgav en forklaring om, at de var kommet "for at imitere en terrorhandling mod præsidentkandidaten for at øge hans tilslutning ved valget", tilføjede Smeshko.

Han tror imidlertid ikke på, at deres formål var at imitere en terrorhandling: "Med tre kilo plastisk sprængstof?! Desuden fandt vi i deres hjem endnu et våben... Disse personer vidste, hvordan man skal gennemføre den slags operationer. Desuden gav de navnet på bagmanden".

Smeshko siger, at Jusjtjenko "udmærket er klar over", at SBU ikke har noget med hans forgiftning at gøre. Han tilføjer, at netop SBU rejste sagen.

"Efter Viktor Jusjtjenkos tale i parlamentet holdt jeg et møde med ledelsen af SBU, hvor jeg stillede følgende spørgsmål: "I øjeblikket har vi ikke noget på nogen. Vi har en erklæring fra en præsidentkandidat. Men ingen af de tilstedeværende er fra nu af i tvivl om, hvorvidt der var tale om forgiftning eller ej. Vi går ud fra, at vi tror fuldt og fast præsidentkandidaternes udsagn, hvilket vil sige, at der var tale om forgiftning. Det er en æressag for os at afsløre forgiftningen", siger Smeshko. UP.