29.08.06. Janukovytj vil have Ukraine ind i WTO i år

24.08.06. Ukraine i svære forhandlinger med Turkmenistan

23.08.06. Ukrainsk kosakskib ved Amaliehaven i København

23.08.06. USA vil give en million til energibesparelser

21.08.06. Rinat Akhmetov - Ukraines mest  indflydelsesrige person

20.08.06. Usikkerhed om gasleverancer fra Turkmenistan

17.08.06. Ukraine beholder lave gaspriser indtil videre

14.08.06. Janukovytj til Rusland for at forhandle gasaftaler

14.08.06. Janukovytj sang og dansede under festlighederne i Donetsk

14.08.06. Akhmetov: Janukovytjs regering det bedste for Ukraine

12.08.06. Ukraine nærmer sig NATO

08.08.06. Janukovytj regner med WTO-medlemskab i 2007

08.08.06. Forsvarsministeren vil fortsætter reformen af de væbnede styrker

06.08.06. Ukraines nye samlingsregering

03.08.06. Jusjtjenko accepterer Janukovytj som premierminister

02.08.06. Nyt møde mellem Jusjtjenko og Janukovytj

02.08.06. Nyt møde mellem Jusjtjenko og Janukovytj

I dag skal præsident Viktor Jusjtjenko holde et nyt møde med formanden for Regionernes parti, Viktor Janukovytj, oplyste en af lederne af Regionernes Partis parlamentsfraktion Volodymyr Rybak efter et møde i parlamentets konsultationsudvalg.

Rybak ville ikke sige, hvad tid mødet skulle holdes, men sagde blot, at det skulle holdes "om ikke så længe". Rybak kunne heller ikke sige noget om man ville fortsætte rundbordssamtalerne med deltagelse af lederne af fraktionerne og præsidenten i løbet af onsdagen.

Desuden forventer Regionernes Parti, at præsidenten i løbet af onsdagen vil foreslå Janukovytj som premierminister. UP.

03.08.06. Jusjtjenko accepterer Janukovytj som premierminister

Præsident Viktor Jusjtjenko bekræfter, at han har foreslået Viktor Janukovytj som Ukraines næste premierminister.

"Jeg har besluttet at foreslå parlamentet at udpege Viktor Janukovytj til Ukraines premierminister", sagde Jusjtjenko på et pressemøde natten mellem den 2 og 3 august.

"Jeg forstår, hvor vanskelig denne beslutning har været, såvel i Østukraine som i Vestukraine. Jeg henvender mig til nationen, og beder den at forstå, at vi har en unik chance for at forene begge sider af floden Dnipro", sagde Jusjtjenko.

"Ukraine er et bipolært land, og uanset om vi fik et nyvalg, ville vi opnå det samme resultat", tilføjede Jusjtjenko.

Jusjtjenko kunne også bekræfte, at han, parlamentsformand Oleksandr Moroz og formanden for Regionernes Parti Viktor Janukovytj har ratificeret Den nationale enhedsaftale.

"I talende stund er vi gået i gang med en ratificering af Den nationale enhedsaftale. Indtil videre er den underskrevet af parlamentsformanden, lederen af Regionernes Parti, lederen af "Vores Ukraine", Ukraines premierminister og præsident", sagde Jusjtjenko.

Ifølge ham ville andre også underskrive dokumentet i løbet af formiddagen.

"I morgen sker så den officielle underskrivelse af Den nationale enhedsaftale, og her vil jeg stå til rådighed med mere detaljerede kommentarer", fremhævede Jusjtjenko. Podrobnosti. UP

06.08.06. Ukraines nye samlingsregering

I et bemærkelsesværdigt comeback i ukrainsk politik præsenterede den nyudnævnte premierminister Viktor Janukovytj - der for bare halvandet år siden betragtedes som politisk død pga. sin rolle i den påståede valgsvindel ved præsidentvalget i efteråret 2004 - i går sin nye 24 mand store regering, der vel nærmest må betegnes som en national samlingsregering med deltagelse af såvel Regionernes parti, "Vores Ukraine" og Socialistpartiet. Således ser ministerlisten ud:

premierminister Viktor Janukovytj, Regionernes Parti, 

1. vicepremierminister med ansvar for finanspolitikken, Mykola Azarov, Regionernes Parti,

vicepremierminister med ansvar for energipolitikken Andrij Kljujev, Regionernes Parti

vicepremierminister med ansvar for humanitære anliggender Dmytro Tabatjnyk, Regionerne

vicepremierminister med ansvar for byggeri og arkitektur Volodymyr Rybak, Regionerne

minister for regeringen Anatolij Tolstoukhov, Regionernes Parti

minister med ansvar for samarbejdet med parlamentet Ivan Tkalenko, Regionernes Parti

udenrigsminister Borys Tarasyuk, Vores Ukraine, 

forsvarsminister Anatolij Hrytsenko, Vores Ukraine, 

indenrigsminister Jurij Lutsenko, Socialistpartiet

justitsminister Roman Zvarytj, Vores Ukraine,

økonomiminister Volodymyr Makhukha, Regionernes parti

minister for kulindustrien Serhij Tulub, Regionernes Parti

energiminister Jurij Bojko, Regionernes Parti

landbrugsminister Jurij Melnyk, indstillet af Kommunistpartiet

minister for ekstraordinære begivenheder Viktor Baloha, Vores Ukraine

miljøminister Vasyl Dzharty, Regionernes parti

industriminister Anatolij Holovko, indstillet af Kommunistpartiet

sundhedsminister Jurij Poljatjenko, Vores Ukraine,

undervisnings- og forskningsminister Stanislav Nikolajenko, Socialistpartiet

arbejds- og socialminister Mykhajlo Papijev, SDPU (o)

kulturminister Ihor Lykhovoj, Vores Ukraine,

børne, ungdoms- og familieminister, Jurij Pavlenko, Vores Ukraine

transport- og kommunikationsminister Mykola Rudkovskyj, Socialistpartiet

 

Inter +.

08.08.06. Forsvarsministeren vil fortsætter reformen af de væbnede styrker

Forsvarsminister Anatolij Hrytsenko siger, at han gik med til at fortsætte som forsvarsminister i den nye regering for at fortsætte udviklingen af den ukrainske hær, meddeler forsvarsministeriets pressetjeneste.

"Beslutningen om at gå med til at fortsætte på posten var bestemt ikke let for mig. Jeg traf beslutningen i lyset af de processer, som har fundet sted i vores land i løbet af de seneste måneder", påpegede ministeren.

"Afgørende for, at jeg gik med til at blive minister i en regering under ledelse af Viktor Jusjtjenkos tidligere modstander ved præsidentvalget, er at jeg føler et medansvar for, at resultatet af det arbejde, som der er blevet lavet i forsvarsministeriet og i de væbnede styrker under min ledelse det sidste halvandet år, ikke går tabt og at de processer, som er igangsat, bliver afsluttet", sagde han.

Ifølge Hrytsenko ville en ny forsvarsminister med et andet syn på, hvilken vej De væbnede styrker skal bevæge sig, kunne afspore processerne.

Han mindede om, at der eksisterer et Statsligt program for Ukraines væbnede styrkers udvikling i årene 2006-2011.

"Dette dokument blev udarbejdet under min ledelse, og der vil ikke ske ændringer i det. Alle de processer, der sigter på at øge kampberedskabet, de sociale spørgsmål og udviklingen af våbenteknologien, forbliver uændret", sagde Hrytsenko.

Forsvarsministeren påpegede endvidere, at staten og regeringen i 2005 vendte ansigtet til de væbnede styrker, hvilket blev mødt med begejstring i forsvarskredse, hvorimod situationen i 2006 var stik modsat.

"Nu har vi en chance for at rette op på denne situation. Og det første signal, for nu at tale om det seriøst, er det nye parlaments vedtagelse af en budgetresolution", påpegede Hrytsenko.

"Der er indføjet to punkter, som den tidligere regering ikke har diskuteret; nemlig opfyldelsen af det statslige program for udviklingen af De væbnede styrker, sikringen af finansieringen af forsvarsbudgettet for 2007 med 2% af BNP og en afvikling fra 1. januar 2007, af misforholdet i udbetalingerne til de ansatte i forsvaret", sagde ministeren.

Forsvarsministeren tilføjede, at parlamentet har pålagt regeringen af føre denne opgave ud i livet.

"Hvis regeringen er oprigtig, så skal den opfylde disse forpligtelser. Hvis den afviser at opfylde dem, så vil jeg tage mit arbejde som forsvarsminister op til fornyet overvejelse", sagde Hrytsenko. UNIAN. UP.

08.08.06. Janukovytj regner med WTO-medlemskab i 2007

Premierminister Viktor Janukovytj siger, at Ukraines indtræden i Verdenshandelsorganisationen WTO først sker i 2007. 

"Vi kommer til at løse dette problem i 2007, hvis vi ikke når det i år", sagde Janukovytj, da han præsenterede udenrigsminister Borys Tarasyuk for offentligheden.

Desuden påpegede premierministeren, at han har givet besked om at granske den lovgivning, som er nødvendige for at Ukraine kan komme ind i WTO; nemlig "lovenes grad af overensstemmelse med WTO's lovgivning".

"Senere vil vi finde ud af, hvorvidt det er nødvendigt at inddrage offentligheden i en diskussion af spørgsmålet", sagde Janukovytj.

Tidligere har præsident Viktor Jusjtjenko sagt, at Ukraine kommer til at træde ind i WTO allerede i efteråret 2006.

Tarasyuk mener, at "nu er Ukraines internationale bevægelse i retning af WTO afsluttet, og der mangler kun at få vedtaget en række love".

Han mindede også om, at deltagerne i rundbordssamtalerne havde påpeget, at spørgsmålet om Ukraines indtræden i WTO inden udgangen af 2006 har topprioritet. Derfor vil Ukraine ifølge ministeren forsøge at opnå medlemskab af WTO uafhængigt af, hvornår Rusland træder ind i denne organisation.

"Vi ser ikke en optagelse af WTO som et element af konkurrence med Den russiske Føderation. Derfor har alle deltagerne i den politiske proces i Ukraine og i den nationale enhedsregering, uafhængigt af om Den russiske Føderation bliver medlem af WTO eller ej, nået til den konklusion, at vi bør afslutte denne proces i 2006", sagde Tarasyuk.

"Vi har langtfra lavet vores hjemmearbejde, og har ikke vedtaget de nødvendige love. Desuden har vi ikke afsluttet de bilaterale forhandlinger i forhold til en indtræden i WTO", tilføjede han. UP.


12.08.06. Ukraine nærmer sig NATO

På trods af stærk modstand i valgkampen mod medlemskab af NATO har Ukraines premierminister blødt sine bastante holdninger op

/ritzau/ - 21:37 - 10. aug. 2006

Den nyudpegede ukrainske premierminister, Viktor Janukovitsj, sagde torsdag, at han ville arbejde på Ukraines mulige optagelse i NATO, men sagde samtidig, at en folkeafstemning ville gå forud for beslutningen.

Da Ukraine ikke "øjeblikkelig" bliver optaget i NATO's Medlemskabs Handlingsplan, "vil vi bruge tiden på at arbejde os hen i retning af alliancen ved at gennemføre de nødvendige reformer og ved at iværksætte de anbefalinger, der allerede er fremlagt af NATO, blev Janukovitsj citeret for at sige.

Premierministeren, der opfattes som pro-russisk, og som baserede sin valgkamp på anti-NATO slagord, talte om fordelene ved samarbejdet med den vestlige militæralliance, som "fortsat vil være nyttig for Ukraine ". Ekstra Bladet

14.08.06. Akhmetov: Janukovytjs regering det bedste for Ukraine

Præsidenten for fodboldklubben Shakhtar Donetsk, folkedeputeret Rinat Akhmetov, der samtidig er Ukraines rigeste mand, er overbevist om, at Viktor Janukovytjs regering vil sikre "den største økonomiske vækst" i landet.

Det sagde Akhmetov i lørdags under receptionen på hotel "Viktoria" i Donetsk i anledning af 70-året for fodboldklubben Shakhtar Donetsks oprettelse.

"Jeg er helt sikker: Viktor Janukovytjs regering vil sikre den største økonomiske vækst. Nu er der kommet professionelle folk ind i regeringen. Jeg ved ikke med hensyn til repræsentanterne for de øvrige fraktioner, men medlemmerne af Regionernes parti i regeringen vil sikre denne vækst", sagde Akhmetov.

Ifølge ham var det netop Janukovytjs regering, der i årene 2003-2004 sikrede den højeste økonomiske vækst i det uafhængige Ukraines historie. Interfaks-Ukrajiny. UP.

14.08.06. Janukovytj sang og dansede under festlighederne i Donetsk

Premierminister Viktor Janukovytj deltog lørdag aften (før nyheden om den tragiske kulmineulykke nåede frem, red.) i festlighederne i anledning af 70-året for fodboldklubben Shakhtar Donetsk.

Først holdt Janukovytj en lykønskningstale på Shakhtars stadion i Donetsk. På vegne af regeringen lykønskede han trænerstaben og ledelsen og ønskede klubben en fortsættelse af dens sejrrige traditioner.

I den forbindelse mindede premierministeren om, hvordan hans far tog ham som lille dreng med på stadion, og om den "lykkelige atmosfære" som herskede.

Under hele jubilæumskoncerten sad Janukovytj ved siden af præsidenten for Shakhtar Donetsk, Rinat Akhmetov.

Under koncerten gik den kendte ukrainske sangerinde Sofia Rotaru hen til Janukovytj og bød ham op til dans. Janukovyjt dansede i nogle minutter med Rotaru, mens han hele tiden hviskede noget til hende.

En anden sangerinde, Ljudmyla Gurtjenko - en russisk sangerinde med ukrainske rødder - gik under afsyngelsen af sangen "Vores ungdoms mandskab" hen til Janukovytj og begyndte at synge "Viktor Fedorovytj, min skæbne ligger i dine hænder".

Til sidst var det Janukovytj selv der sang sammen med den ukrainsk-fødte russiske sanger Josif Kobzon sangen "En ung fyr gik ud i Donetsk-stepperne".

Sidste gang Janukovytj sang offentligt var for år siden sammen med Melodi Grand Prix vinderen Ruslana under fejringen af virksomheden "Kryvorizhstal". UP.

14.08.06. Janukovytj til Rusland for at forhandle gasaftaler

Den 15-17. august rejser premierminister Viktor Janukovytj på officielt besøg til Rusland.

"Under min rejse til Rusland, som finder sted fra den 15. til den 16 august i år, vil jeg efterfølgende kunne svare på spørgsmålet (om den ukrainsk-russiske gasaftale) konkret", sagde Janukovytj på pressekonferencen i torsdags.

Premierministeren afviste, at hans regering har tænkt sig at ophæve de eksisterende gasaftaler med Rusland.

"Jeg har aldrig sagt, at vi vil ændre eller ophæve noget. Vi vil bestræbe os på at blive enige med leverandørerne af energiressourcer til vores land, så leverancen af energiressourcerne bliver gennemskuelig, og så de aftaler, som vores land vil få, bliver på et mellemstatsligt niveau med deltagelse af regeringen", sagde han.

På spørgsmålet om, hvilken pris på gas man ville få, svarede Janukovytj "den optimale".

"Vi er allerede nu i gang med at arbejde på at sikre landet en tilstrækkelig gasforsyning, og sikre den optimale pris på gas. Jeg er ikke parat til at sige, hvad prisen bliver, men jeg er parat til at sige, at den bliver optimal", sagde han.

Samtidig understregede Janukovytj, at hans regering vil løse alle spørgsmålene "med udgangspunkt i Ukraines nationale interesser".

"Vi vil ikke længere arbejde for noget andet land, men kun for Ukraine. Vores politik vil hverken være prorussisk eller provestlig", understregede Janukovytj. UP.

17.08.06. Ukraine beholder lave gaspriser indtil videre

Premierminister Viktor Janukovytj orienterede under mødet med den russiske præsident Vladimir Putin om resultaterne af forhandlingerne mellem Ukraine og Rusland.

"Vores møde varede en times tid", sagde Janukovytj på en pressekonference i går i Simferopol.

Premierministeren fremhævede, at han også har haft et møde med den russiske præsident indenfor rammerne af det fælles møde for deltagerne i topmødet for Det euroasiatiske økonomiske samarbejde, oplyser Interfaks-Ukrajina.

I den forbindelse understregede Janukovytj, at parterne under mødet berørte de mest kontroversielle spørgsmål af dem, som blev rejst under regeringsforhandlingerne i Sotji ved den russiske Sortehavskyst.

Samtidig med det sagde premierministeren, at Ukraine påtænker at øge omfanget af importen af gas fra Kasakhstan.

"Der er tale om en forøgelse af leverancerne (af gas fra Kasakhstan)", sagde han i en kommentar til resultatet af sit møde med Kasakhstans præsident Nursultan Nazarbajev i Sotji.

En spredning af energiforsyningskilderne er vores strategi, og det vil vi arbejde med", sagde Janukovytj.

Premierministeren fremhævede, at de under mødet med Kasakhstans præsident har drøftet spørgsmålet om økonomisk samarbejde, herunder Ukraines deltagelse i udviklingen af olie-og gasforekomster i Kasakhstan.

Samtidig betegnede Janukovytj situationen i olie- gassamarbejdet mellem Ukraine og Rusland som "temmelig vanskelig".

Han fremhævede, at man under de ukrainsk-russiske regeringsforhandlinger i Sotji har pålagt bestyrelsesformanden for "Gasprom" Aleksej Miller og Ukraines energiminister Jurij Bojko "at udarbejde fælles forslag til en stabilisering af gasmarkedet frem til udgangen af 2006 og i hele 2007."

Desuden oplyste Janukovytj til pressen, at den ukrainske regering mandag vil holde offentlige forhandlinger med repræsentanterne for oliebranchen. UP.

20.08.06. Usikkerhed om gasleverancer fra Turkmenistan

Ukraine risikerer stadig at stå overfor en energikrise til vinter, selvom Rusland er kommet med forsikringer om, at prisen på gasleverancer til nabolandet ikke vil blive markant forhøjet.

Det advarer Ukraines vice-premierminister, Andrij Kljujev, nu om. Kljujev, der har særligt ansvar for energisektoren, ledte i går et regeringsmøde for at diskutere forberedelserne til vintersæsonen, så ukrainerne undgår en gentagelse af den gaskrise, der ramte både Ukraine og Europa, da Rusland pludselig afbrød forsyningerne til Kiev på grund af uenighed om priserne.

"Vi kan helt klart fastslå, at vi har et gasunderskud på omkring otte mia. kubikmeter. Vi har problemer med gasforsyningerne, med betalingerne og med den finansielle situation i det statslige olie- og gasselskab Naftohaz Ukrajiny og andre energiselskaber", konstaterede Kljujev på mødet.

Premierminister Viktor Janukovytj, der går ind for et tættere forhold til Rusland og blev udnævnt til posten efter en hård tovtrækning med provestlige fraktioner i det ukrainske parlament, var tidligere på ugen i Moskva, hvor han fik lovning på, at der indtil videre ikke kommer flere store prisstigninger på gas.

Men Janukovytj har understreget, at der - formentlig i november eller december - vil skulle forhandles yderligere om gasleverancerne for 2007.

I begyndelsen af året måtte Ukraine acceptere en næsten fordobling af priserne for russisk gas, efter at Ruslands statslige gasgigant, Gazprom, afskar forsyningerne i flere dage. Det kom også til at påvirke flere europæiske lande, fordi Ukraine er en vigtig transitrute for russisk gas til Europa.

Regeringen i Kiev betaler nu 95 dollar pr. 1000 kubikmeter gas mod tidligere 50 dollar.

Ukraines forsyninger er i øjeblikket en blanding af russisk naturgas og langt billigere gas fra Turkmenistan. De turkmenske leverancer har dog været ret upålidelige, og ukrainerne er blev et mødt med krav om at betale 100 dollar pr. 1000 kubikmeter turkmensk gas i stedet for de aftalte 60 dollar.

Gazprom har desuden varslet prisforhøjelser på helt op til 230 dollar næste år.

Ifølge analytikere må gaspriserne helst ikke nå op over 150 dollar, hvis den ukrainske økonomi, som er domineret af en stærkt energiforbrugende sværindustri, skal holde sig gående.

"Priserne kan ryge op over 150 dollar afhængig af, hvad der sker i forhandlingerne med Turkmenistan. En pris over 150 dollar vil klart være et hårdt slag for ukrainsk økonomi, især den kemiske industri. Ukraines evne til at klare sig igennem vil afhænge af, om de internationale metalpriser holder sig tilstrækkeligt højt oppe til, at den ukrainske industri kan investere i at begrænse energiforbruget", skriver Tim Ash, analytiker hos Bear Stearns i London. Reuters. Berlingske Business

21.08.06. Rinat Akhmetov - Ukraines mest  indflydelsesrige person

Parlamentsmedlem Rinat Akhmetov nævnes som den mest indflydelsesrige person i Ukraine. Det sker indenfor rammerne af tidsskriftet "Korrespondents" projekt TOP-100.

"Denne forretningsmand fra Donetsk kan til dels takke sin opstigen til magtens tinder det forhold, at magtstrukturen i landet er blevet ændret, og at der ikke længere findes en person i landet (hermed sigtes til den tidligere præsident Kutjma, red.) som har den absolutte magt", skriver Korrespondent.

På andenpladsen kommer præsident Viktor Jusjtjenko, selvom "han har fået færre løftestænger til at øve indflydelse på det, som finder sted i landet", oplyser UNIAN.

"Men som koalitionsforhandlingerne har vist, så forbliver Jusjtjenko en indflydelsesrig politiker i landet, som ikke alene er i stand til at deltage i den daglige styring af landet, mens også fastlægge strategien for statens udvikling", skriver "Korrespondent".

På tredjepladsen placerer tidsskriftet lederen af BJuT - Julia Tymoshenko, idet man understreger, at "hendes rating ustandselig vil vokse".

På fjerdepladsen i indflydelsesbarometeret finder vi premierminister Viktor Janukovytj, idet han betegnes som "en politiker, der er afhængig af mange mennesker", mens parlamentsformand Oleksandr Moroz indtager femtepladsen.

Indenfor Top-10 finder man desuden milliardæren fra Dnipropetrovsk Ihor Kolomojskyj, præsidentens kampfælle og forretningsmand Petro Poroshenko, Donetsk-forretningsmanden Serhij Taruta, vice-premierminister Mykola Azarov samt Kievs borgmester Leonid Tjernovetskyj.

Redaktionen af "Korrespondent" påpeger, at den har truffet sit valg med udgangspunkt i forretningsfolkenes succes, politikernes popularitet og deres grad af indflydelse på landets dagligdag, samt populariteten hos fremtrædende kulturpersonligheder og sportsfolk.

Under udarbejdelsen af barometeret inddrog journalisterne på tidsskriftet vurderingen fra 20 eksperter fra forskellige brancher.

Sidste år indtog Jusjtjenko førstepladsen, mens Akhmetov var på en 5. plads. UP.

23.08.06. USA vil give en million til energibesparelse

USA's styrelse for international udvikling USAID vil skyde 1 million dollars i energibesparende tiltag i Ukraine og i forøgelsen af landets energimæssige uafhængighed.

Disse penge er afsat indenfor styrelsens program, meddelte direktøren for USAID i Ukraine Earl Gast, oplyser den ukrainske regerings pressetjeneste.

"Vi forventer, at dette program vil give to resultater. For første håber vi på, at hjælpe de virksomheder, som vil tage del i programmet, med at spare en betydelig mængde af den gas de forbruger. For det andet vil vi gerne skabe en model, som andre ukrainske industriproducenter kan overtage", påpegede Gast.

Indenfor rammerne af programmet vil USAID yde teknisk bistand og vil tilbyde Ukraine relevante rentable økonomiske løsninger.

USAID vil endvidere medvirke til at etablere partnerskab mellem udenlandske og ukrainske servic evirksomheder, som tilbyder ydelser indenfor energibesparelser med henblik på at højne de ukrainske selskabers muligheder for at udarbejde og realisere energibesparelsesprojekter.

Programmet skal forestås af det amerikanske selskab "International Ressource Group" og dets underentreprenør "Energibesparelsesalliancen".

***

Kulindustriministeriet har anmodet staten om at få tildelt 6,8 mia. UAH til finansieringen af branchen, hvilket er 1,6 gange mere end sidste år.

"Vi vil gerne kæmpe for, at der på finansloven for 2007 afsættes mindst 6,8 mia. UAH. Der er en forståelse fra den nye ledelse i finansministeriet, og i dag arbejder vi på en konkretisering af dette beløb", sagde kulindustriminister Serhij Tulub. UP. Interfaks-Ukraine.

23.08.06. Ukrainsk kosakskib ved Amaliehaven i København

Jyllands-Posten,

Den 20 meter lange chajka "Presviata Pokrova" på hurtigt besøg ved Amaliehaven et døgns tid.

De ser lige så maleriske ud som deres forfædre og deres leder - på ukrainsk "otaman" - Victor Polukh, der har slægtens stolthed i generne. Han vil gerne vise andre europæere, at de ukrainske kosakkers 500 år gamle traditioner har overlevet sovjetimperiets undertrykkelse.

Tirsdag anløb den 20 meter lange chajka "Presviata Pokrova" Amaliekajen i København på et kort besøg, inden sejlskibet sætter kurs mod Warnemünde som led i den årlige Baltic Sails rundt til seks havne i Østersøen samt Helsingør. Også til den nordtyske festival Hanse Sail har chajkaen bidraget med islæt fra Sortehavet.

»Vi kom ind som nummer to af 40 skibe fra Karlskrona til Rostock,« får Victor Polukh med.

Straks efter Sovjetunionens fald besluttede omkring 40 ukrainere i byen Lviv nær grænsen til Polen at fejre uafhængigheden med at bygge en chajka. Den fik navnet "Presviata Pokrova" - "Vor Frues Beskyttelse".

Efter ni måneders tømren og snedkereren var chajkaen efter forbillede fra kosakkernes frygtede flotille i Sortehavet i 1635 færdig til transporten til Kiev, hvor "Presviata Pokrova" blev søsat i floden Dnjepr.

Skibet er ejet af en forening og klarer sig for sponsormidler og salg af ukrainske souvenirs. "Presviata Pokrova" har efterhånden været i Østersøen nogle måneder og kom til København fra et besøg i Malmø. I et kompromis med historien har chajkaen fået motor og dæk. Moderne tidsplaner tillader ikke, at skibene sejler som vinden blæser til.

»Nogle af de oprindelige skibsbyggere sejler stadig med,« siger Victor Polukh, inden ambassadør Natalia Zarudna inviterer mandskabet til middag på den ukrainske ambassade.

I dag skal nogle af de moderne kosakker besøge Vikingeskibsmuseet i Roskilde, men der er gaster tilbage på skibet, som kan beses ved Amaliekaj indtil i eftermiddag. "Presviata Pokrova" håber at overvintre i Malmø, fordi det er for dyrt at transportere det til Ukraine.

else.boelskifte@jp.dk

24.08.06. Ukraine i svære forhandlinger med Turkmenistan

Den ukrainske energiminister Jurij Bojko er sikker på, at Turkmenistan vil genoptage sine direkte gasleverancer til Ukraine i 2006.

Efter et møde i regeringen onsdag sagde Bojko endvidere, at det underskud i landets gasreserver på 8 mia. kubikmeter, som vicepremierminister Andrij Kljujev tidligere har talt om, er opstået som følge af manglende gasleverancer fra Turkmenistan.

På spørgsmålet om, hvorvidt man vil underskrive en kontrakt om direkte gasleverancer, svarede han bekræftende: "Ja."

Den 29-30. juni i år foreslog Turkmenistans olie-og gasministerium Ukraine at underskrive en kontrakt om levering af gas for perioden oktober-december 2006 til en pris af 100 dollars for 1000 kubikmeter i stedet for de 60 dollars for 1000 kubikmeter, som ellers var gældende i henhold til kontrakten for 2006.

Siden starten af 2006 har Ukraine ikke modtaget turkmensk gas som en direkte leverance.

Samtidig forudser Bojko, at der i oktober 2006 vil blive etableret en gastransit-koncern.

Vice-premierminister Andrij Kljujev siger, at forhandlingerne med Rusland om leverancerne af gas til Ukraine forløber godt.

"I øjeblikket foregår der konstruktive forhandlinger om leverancer af gas i 2006-2007, og disse forhandlinger foregår ret succesfuldt", - sagde han i onsdags på en pressekonference efter regeringsmødet.

Som bekendt havde Bojko i tirsdags et møde i Moskva med formanden for "Gazproms" bestyrelse Aleksej Miller.

Ifølge tidsskriftet "Kommersant" har en højtstående person i selskabet fortalt, at Bojko sagde, at problemet med underskuddet i gasreserverne bør "løses i fællesskab, for ellers kan man ikke garantere transitten af russisk gas til Europa i fuldt omfang".

Ukrajinski Novyny, Obkom, UP.

29.08.06. Janukovytj vil have Ukraine ind i WTO i år

Premierminister Viktor Janukovytj har pålagt regeringen at sørge for, at Ukraine kan træde ind i WTO i 2006, "men det skal være et bevidst skridt".

Det fortalte den ukrainske økonomiminister Volodymyr Makukha i et interview med avisen Komersant-Ukrajina.

"Vi har, så vidt jeg husker, brug for at vedtage 17 eller 19 love for at kunne komme ind i WTO... Vi har brug for at gennemtænke en handlingsplan, som vil kunne gøre det muligt for vores land effektivt at tilpasse sig til Verdenshandelsorganisationens betingelser", fremhævede ministeren.

På spørgsmålet, om Ruslands og Ukraines regeringer har tænkt sig at synkronisere tidspunktet for deres indtræden i WTO, svarede Makukha, at dette tema "er blevet drøftet aktivt, herunder på det seneste møde mellem Viktor Janukovytj og den russiske præsident i Sotji, men det er ikke spørgsmålet.

"Det er rigtigt, at der er brug for visse konsultationer, fordi det er interessant for os at se, hvordan Rusland opnår sine resultater, fx. indenfor de områder, hvor vi stadig fører forhandlinger. Jeg ved, at Rusland bruger alle muligheder og eksisterende modsætninger mellem visse medlemmer af WTO og har opnået nogle ganske gode resultater. Hvis vi kan udveksle erfaringer, så vil det kun være til vores fordel", fremhævede ministeren.

"Med hensyn til synkroniseringen, så havde vi i starten en forskellige tilgang, herunder hvad angår holdningerne til afgifter", sagde Makukha.

På spørgsmålet, hvilken politik ministeriet vil have overfor lande, udover Rusland, som fører anti-dumping efterforskninger af Ukraine, lovede ministeren "aktivt at beskytte vores producenter, og, såfremt efterforskningen og selve anledningen ikke er objektive nok, skal vi kæmpe med alle til rådighed stående midler".

Ministeren lovede at genopbygge landets investeringsimage. Hvad angår genskabelsen af De frie økonomiske Zoner sagde han, at "det ikke giver nogen mening at gå tilbage til de skattelettelser, som de allerede har haft".

"Men samtidig kan man indføre kompensationstiltag postfaktum, når investoren har investeret i en eller anden sektor og skabt arbejdspladser. Herefter vil han få enten skattenedsættelser eller en kompensation for en del af investeringerne. Den direkte skattefrihed bør man knytte til resultaterne", foreslog", foreslog ministeren. UP.