30.09.04. USA er parat til sanktioner i tilfælde af valgsvindel

29.09.04. De østrigske læger insisterer på genindlæggelse af Jusjtjenko

29.09.04. Jusjtjenkos repræsentant kalder BBC-meddelelse provokatorisk

29.09.04. Østrigsk klinik: Jusjtjenko blev ikke forgiftet

28.09.04. Europarådsdelegation holdt møde med præsidentkandidater

28.09.04. Socialisternes kontor i Lviv udsat for brandattentat

28.09.04. Jusjtjenko fastholder forspringet til Janukovytj

27.09.04. Jusjtjenko klager over plakater i regionaltog

27.09.04. Politiet løslader æggekasteren efter Janukovytjs ordre

25.09.04. Janukovytjs pressesekretær forsvarer Jusjtjenko

24.09.04. Regeringen: Angrebet udført med en genstand fra et videokamera

24.09.04. Jusjtjenkos stab afviser at have noget at gøre med overfaldet

24.09.04. Studerende erkender at have angrebet Janukovytj

24.09.04. Janukovytjs parti anklager "Vores Ukraine"

24.09.04. Attentat mod Janukovytj i Ivano-Frankivsk

24.09.04. Regeringsvenlig meningsmåling: Janukovytj haler ind på Jusjtjenko

24.09.04. "Vores Ukraine": Jusjtjenko blev forgiftet med ricin

23.09.04. Eksperter kommenterer Martjuks tilbagetræden

23.09.04. USA håber på præsidentvalg i overensstemmelse med internationale standarder

23.09.04. Dagen før Jusjtjenko blev syg, mødtes han med SBU

           

Jusjtjenko før attentatet       Efter attentatet

22.09.04. Jusjtjenko fastholder forspring i forhold til Janukovytj

22.09.04. Martjuk træder tilbage fra posten som forsvarsminister

22.09.04. De deputerede afkræver Kutjma svar

21.09.04. Jusjtjenko i parlamentet: styret er en morder

20.09.04. Moroz overhaler Symonenko. Janukovytj haler ind på Jusjtjenko

20.09.04. PACE statement on forthcoming presidential elections in Ukraine

20.09.04. Jusjtjenko kæmper videre trods synlig svækkelse

19.09.04. 80% af ukrainerne går ind for at give russisk officiel status

19.09.04. 2/3 af ukrainerne forventer valgsvindel

19.09.04. Jusjtjenko-loyal meningsmåling: Jusjtjenkos forspring fastholdes

19.09.04. Svækket Jusjtjenko beskylder styret for at stå bag

19.09.04. En halv million så hjemvendt Jusjtjenko 

18.09.04. Viktor Jusjtjenko er vendt hjem fra Wien

18.09.04. Jusjtjenkos stabschef: Jusjtjenkos liv var i fare

18.09.04. Jusjtjenko muligvis forsøgt forgivet: blev fløjet til hospital i Østrig

17.09.04. SDPU (o) går til angreb på Jusjtjenkos valgkampsleder

17.09.04. Regeringstro meningsmåling bekræfter Jusjtjenkos forspring

16.09.04. Jusjtjenko fastholder forspringet over Janukovytj

16.09.04. Jusjtjenko-aktivister overfaldet i Donetsk

15.09.04. Ukraine's choice: Commentary by Viktor Yushchenko in Wall Street Journal

15.09.04. Yushchenko begins "people's election campaign"

14.09.04. Jusjtjenko udbygger sit forspring i meningsmålingerne

13.09.04. Splittelse i Kutjmas flertal i parlamentet

12.09.04. Kutjmas administration er ikke bange for exit-polls

12.09.04. EU-Ukrainian relations hampered by clash of civilizations

12.09.04. Jusjtjenko står fortsat til sejr over Janukovytj

09.09.04. Indenrigsministeriet: ingen tjetjenske terrorister i Ukraine

09.09.04. Martjuk sikker på, at NATO vil godkende valget

08.09.04. Kutjma fremsætter åbenlyse trusler mod oppositionen

07.09.04. Janukovytj vil lave sin egen exit-poll i Østukraine

06.09.04. Exit-polls skal afsløre eventuel valgsvindel

04.09.04. Europarådet rystet over overvægt af Janukovytj-plakater

03.09.04. Senator Lugar vil have Ukraine med i EU og NATO

02.09.04. Janukovytj på lynvisit i Irak

02.09.04. Polen fortørnet over påstande fra Janukovytjs og Symonenkos side

01.09.04. Europarådet holdt møde med myndighederne i Donetsk

01.09.04. Europarådet holdt møde med myndighederne i Donetsk

På et møde med Donetsks guvernør Anatolij Blyznjuk forsøgte PACE's rapportører for Ukraine, Hanne Severinsen og Renate Wohlwend, at overbevise myndighederne i Donetsk om at sikre tolerante vilkår for oppositionen, oplyser hjemmesiden "Ostrov"

"Vi befinder os i en meget vanskelig region, fordi premierministeren kommer herfra og er jeres landsmand", sagde Severinsen til journalisterne. "Derfor blev vi ved med at understrege både overfor hr. guvernøren såvel som overfor dennes stedfortræder, at etableringen af tolerante vilkår for oppositionen og for alle præsidentkandidater kun vil løfte og forbedre Donetsk-regionens image", tilføjede Severinsen.

Som eksempel nævnte hun problemerne omkring Tv-stationen "5. kanal". "Dette tekniske problem bør løses straks. Hvis det bliver løst, vil det også forbedre regionens image", understregede Severinsen. Adspurgt om, hvorvidt der var noget på deres rejse, som havde chokeret repræsentanterne for Europarådet, svarede Severinsen: "Vi har allerede været i Ukraine mange gange, har allerede besøgt deres land mange gange, og derfor bliver vi ikke chokeret over det, som vi engang imellem ser".

Efter mødet med repræsentanterne for oppositionen og de lokale administrationer dannede der sig hos Severinsen det indtryk, at "vi havde været to forskellige steder". "Repræsentanterne for oppositionen talte om problemer i forbindelse med valgkampen, mens repræsentanterne for de lokale administrationer talte om, at disse problemer ikke fandtes...", fremhævede Severinsen.

Ligesom under deres besøg i Dnipropetrovsk lykkedes det ifølge Severinsen ikke for PACE's medrapportører at få dokumenterede bekræftelser på overtrædelse af valgloven eller ytringsfriheden. "Fordi personerne ikke altid har været lige villige til at stå frem ved navns nævnelse. Derfor er det temmelig svært for os at finde dokumenterede informationer", tilføjede hun. "Samtidig præciserede Severinsen: "Men vi modtager en del dokumentation fra andre organisationer, som har mere tid til at indsamle den form for dokumentation".

Desuden fremhævede Severinsen, at den tekniske forberedelse af valgstederne var bedre forberedt i Donetsk end i Dnipropetrovsk. UP.

02.09.04. Polen fortørnet over udtalelser fra Janukovytjs og Symonenkos side

Polen er overrasket over den ukrainske elites pessimisme med hensyn til den kommende eurointegration. Det sagde Polens ambassadør i Ukraine, Marek Zyulkovski, på en pressekonference i Kiev onsdag, oplyser Det ukrainsk-polske informationsprojekt under henvisning til UNIAN

"Det værste for os er ukrainsk skepsis", sagde han. "Når den europæiske horisont er rykket nærmere, siger mange ukrainske kommentatorer, at den har fjernet sig", tilføjede ambassadøren. Ifølge ham er det meget vigtigt for Polen, at der ikke i Ukraine efter Eurounionens udvidelse bliver skabt en myte om, at denne udvidelse "sætter en stopper for Ukraines stræben mod at komme med i EU". "Vi mener, at udvidelsen giver Ukraine en chance", sagde ambassadøren og fremhævede, at spørgsmålet om den ukrainske politiske elite vurdering af eurointegrations- processerne har mange såvel politiske som psykologiske nuancer.

Zyulkovski betonede, at der indtil videre ikke er noget økonomisk grundlag for at  tale om, at udsigterne til Ukraines indtræden i Eurounionen har fortonet sig, eftersom den bilaterale samhandel mellem Ukraine og Polen fortsætter med at vokse i første halvår af i år.

Som tidligere oplyst sagde Ukraines premierminister Viktor Janukovytj på et møde med Ministerrådets veteraner den 21. august, at Eurounionen nu "ikke har tid til Ukraine", fordi EU har mange interne problemer efter udvidelsen. Desuden lagde premierministeren vægt på, at flertallet af de ukrainske initiativer bliver afvist af Eurounionen.

Den polske ambassadør kom også med en meddelelse om, at Polen er bekymret over den ukrainske premierminister Viktor Janukovytjs udtalelse om, at Ukraines vestlige territorier bliver udplyndret, oplyser BBC.

"Vi har skrevet til såvel premierministerens tjeneste som udenrigsministeriet og spurgt dem om, hvad der menes med udtalelsen", sagde Polens ambassadør. Zyulkovski betonede, at EU's udvidelse ikke har haft en eneste negativ indvirkning på de økonomiske relationer til Ukraine.

Som bekendt sagde Janukovytj for to uger siden, at Ukraines vestlige regioner efter EU's udvidelse den 1. maj "er begyndt at blive udplyndret og ført ud til Europa", eftersom de ukrainske priser er meget lavere end i disse EU-lande. Ved samme lejlighed sagde Janukovytj også, at "der er skabt en bureaukratisk mekanisme for styringen af dette monster (Eurounionen), og at der er mange konflikter". Hvad forholdet til NATO angår, sagde han, at "dette skal man ikke forværre, men vi bør heller ikke kravle på knæ foran dem".

Desuden betegnede Zyulkovski det som "fantastari", når de ukrainske kommunisters leder Petro Symonenko taler om, at der på polsk territorium bliver trænet "terrorister som skal forpurre valget i Ukraine". UP.

02.09.04. Janukovytj på lynvisit i Irak

Torsdag morgen kl. 4.00 tog Ukraines premierminister afsted på et pludseligt lynvisit til Irak fra den militære lufthavn "Boryspil".

UNIAN's korrespondent meddeler, at premierministeren, inden han forlod landet, gav en briefing, hvor han sagde, at han tog til Irak for på selve stedet at finde ud af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt med en fortsat ukrainsk tilstedeværelse i landet. "Det første og vigtigste er, at vi bør føre forhandlinger med Iraks styre og høre, hvad det irakiske folk ønsker", sagde Janukovytj og påpegede, at han har tre mål: at finde ud af, hvor lang tid styrken skal være i Irak, studere Ukraines muligheder for at deltage i genopbygningen af Ukraines økonomi, samt finde ud af, hvilke muligheder for et bilateralt samarbejde, der kan være med dette land.

Adspurgt om muligheden for at reducere vores militære tilstedeværelse i landet, sagde premierministeren, at han foreløbig ikke ville forhaste sig med et svar. "Vi bør altid se meget afbalanceret på disse spørgsmål", sagde han.

Premierministeren kom ikke ud med, at hvornår Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd skal holde sit næste møde, hvor man skal tage stilling til den ukrainske militære tilstedeværelse i Irak. 

Som bekendt sagde Janukovytj på en briefing i Jenakievo den 2. august, at det var nødvendigt at reducere den ukrainske tilstedeværelse i Irak. I samme forbindelse påpegede han, at han personligt ville fremsætte forslaget på det førstkommende møde i Det nationale sikerheds- og forsvarsråd.


03.09.04. Senator Lugar vil have Ukraine med i EU og NATO

Formanden for USA's Senats komite for international politik, Richard Lugar, forudser mere dynamiske relationer mellem USA og Ukraine efter præsidentvalgene i de to lande i 2004, som finder sted næsten samtidigt, sagde han på en pressekonference i Kiev.

"Jeg har sagt til styrets repræsentanter og til mine venner her, at hele verdens blikke er rettet mod valget i Ukraine. Og de vil have betydning såvel for Ukraines fremtid som for landets renomme", sagde Lugar.

"Jeg er ikke den første besøgende, som betoner nødvendigheden af, at der bliver afholdt retfærdige og valg i deres og vores lande", sagde senatoren. Han sagde, at han om morgenen havde haft en telefonsamtale med præsident Kutjma. "Han kom med en ide om, at jeg selv kunne være observatør ved valget. Det er en interessant ide. Tusindvis af mennesker kommer til Ukraine i forbindelse med valget", tilføjede Lugar. Lugar udtrykte også sin overbevisning om, at "Ukraines fremtid er knyttet til en indtræden i EU og NATO".

Adspurgt om, hvorvidt USA ville genoptage finansieringen af bortskaffelsen af kernevåben brændstof fra atomraketterne i Pavlohrad, svarede Lugar, at USA ikke vil bevilge pengene, hvis Ukraine insisterer på sin egen måde at skaffe sig af med brændstoffet på.

"Det er en yderst farlig metode, som er farlig for ukrainerne. Og jeg er overrasket over, at udenrigsministeren insisterer netop på denne metode. Vi håber, at Ukraine vil tilslutte sig et andet synspunkt", sagde Lugar. Lugar og et andet kongresmedlem, Sam Nunn, var initiativtagere til hjælpeprogrammet overfor Ukraine indenfor atomafvæbning.

Under sit besøg i Ukraine har Lugar drøftet muligheden af en aftale mellem Ukraine og USA om at imødegå den biologiske terrorisme. Han besøgte laboratoriet i Den centrale sanitære epidemiske station, hvor man indsamler sygdomsfremkaldende vira. UP.

03.09.04. Europarådet rystet over overvægt af Janukovytj-plakater

I løbet af de uger, som der er tilbage til præsidentvalget, har Ukraine stadig muligheden for at nå at demonstrere, at landet er i stand til at sikre et gennemskuelig valgkamp. Men indtil videre er det for tidligt at tale om det , ikke mindst i lyset af situationen i de ukrainske massemedier, siger rapportør for Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) Renate Wohlwendt i et interview med Deutsche Welle.

Sammen med sin kollega Hanne Severinsen besøgte hun i starten af ugen Dnipropetrovsk og Donetsk. Som oplyst inden besøget, blev byerne udvalgt, fordi både den nuværende ukrainske præsident og styrets kandidat til at afløse ham kommer fra området.

Severinsen og Wohlwendt interesserede sig for, hvordan forberedelserne til valget foregik, samt hvordan situationen i massemedierne var. Der var tale om det første officielle besøg fra PACE's side efter valgkampen officielt blev skudt i gang. Renate Wohlwendt siger, at et af hendes første indtryk af opholdet i Ukraine var den enorme mængde af plakater med Viktor Janukovytj.

Renate Wohlwendt: Lige nu ser det ud til, at kun styrets kandidat har fået lov til at opsætte sine plakater på gader og veje. Især Dnipropetrovsk er tilstoppet med hans portrætter. Det er klart, at det gav os anledning til at spørge, efter hvilke retningslinjer valgplakaterne bliver sat op.

NGO'erne og repræsentanterne for oppositionen fortalte os, at de ikke kunne få lov til at annoncere. Samtidig hævdede styrets repræsentanter, at alle har lige muligheder. Men udover Janukovytj valgplakater så vi ikke nogen valgplakater for andre kandidater".

Renate Wohlwendt henleder opmærksomheden på, at der endnu er meget at lave, hvis man skal sikre lige afstemningsvilkår, og det gælder først og fremmest indretningen af valgstederne. Her er der en hel del problemer - især i de østlige regioner. 

Alt i alt, understreger Wohlwendt, er der i lyset af det store antal kandidater - 26 - grund til at tvivle på, at det lykkes at blive helt klar til afstemningsdagen. Men under møderne med repræsentanterne for de territoriale valgkommissioner blev PACE's delegerede forsikret om, at forberedelsen ville blive færdiggjort til tiden.

Hvis disse argumenter efterlod observatørerne tilfredse, så kan det samme langt fra siges om situationen i massemedierne. Et af de vigtigste eksempler herpå er situationen med transmissionen af "5. kanal" i Donetsk-regionen og Dnipropetrovsk-regionen.

Renate Wohlwendt: Repræsentanterne for det lokale styre hævdede, at disse transmissioner blev forhindret af tekniske årsager. Derfor forsøgte vi at overbeviser dem om, at det drejede sig om deres regioners image, og de af samme grund burde gøre alt, hvad der stod i deres magt, for at fjerne de tekniske problemer, som forhindrede transmissionen".

Udover problemet med transmissionen af "5. kanal" fik PACE's repræsentanter under deres møde med journalisterne og NGO'erne endnu mange eksempler på krænkelser af pressefriheden i forbindelse med valgkampen.

Desværre, påpeger Renate Wohlwendt, blev disse ikke underbygget med konkrete eksempler. Alt i alt siger hun, at Ukraine stadig har lidt tid til inden valget til at demonstrere, at sådanne overtrædelser ikke vil blive gentaget.

Renate Wohlwendt: "Der er to måneder til valget. I løbet af denne tid kunne vi godt tænke os at se, at alle kandidaterne har opnået den nødvendige adgang til massemedierne, og at det endog er blevet muligt at gennemføre Tv-debatter mellem de forskellige kandidater i det statslige fjernsyn". Hvis sådanne Tv-debatter finder sted, så vil det efter Renate Wohlwendts mening være et signal om, at politisk uenighed er mulig i landet, hvilket er et af demokratiets kendetegn. Lige nu præsenterer alle præsidentkandidaterne udelukkende deres ideer som en monolog, som gør det svært for vælgerne at sammenligne med de andre programmer. Alt i alt ville en åben og gennemskuelig valgkamp være medvirkende til, at Europarådet inden længe vil lægge afstand til kravene om at monitorere Ukraine.

Men indtil videre har dette lange udsigter, siger Renate Wohlwendt. Hun minder til sidst om den demonstration, som fandt sted foran det hotel i Donetsk, hvor PACE's repræsentanter boede. Deltagerne ville gerne henlede opmærksomheden på deres manglende rettigheder i de ukrainske domstole, politi og anklagemyndighed.

Wohlwendt og Severinsen fik adskillige henvendelser fra demonstranternes side, som de nu skal efterprøve. Men alene mødets afholdelse blev for PACE's observatører et signal om, at Ukraines retssystem halter bagefter på adskillige områder. UP.

06.09.04. Exit-polls skal afsløre eventuel valgsvindel

Hvis styret vil prøve på at vinde præsidentvalget på en ærlig måde, så bør det kun hilse exit-polls velkommen, siger videnskabelig leder af fonden "Demokratiske initiativer", Iryna Bekeshkina, i et interview med "Voice of America".

I en kommentar til lederen af Janukovytjs stab, Serhij Tihipko, om, at exit-polls hører til det at føre en beskidt valgkamp, kommer Bekeshkina med den antagelse, at "det gælder muligvis alt det, som man behersker". Desuden tilbageviser hun påstanden om, at exit-polls er et instrument, og at det først for nylig er taget i brug i Ukraine.

Bekeshkina minder om, at den første exit-poll blev taget i anvendelse i slutningen af 60-erne i USA og skyldes fjernsynets behov, som også er dem der bestiller exit-polls i landet.

"Der følger overhovedet ikke nogen ideologisk eller anden belastning med en exit-poll, fordi der udelukkende er tale om en undersøgelse. Det er nemlig fuldstændig umuligt at øve indflydelse på folk, som allerede har stemt. Derfor er det naturligvis slet ikke nogen teknologi", siger  Bekeshkina. Hun minder om, at exit-polls for første gang blev taget i brug i Ukraine i 1998, hvor den for første gang blev brugt "med succes". På grundlag af exit-poll kunne sociologerne dengang meget præcist sige, hvilke 6 partier ville opnå repræsentation i Verkhovna Rada.

"Siden var der resultatet af exit-poll'en i 2002, som også lå meget tæt på Den centrale Valgkommissions oplysninger. Derfor forstår jeg sådan set ikke, hvorfor der er så stort et postyr omkring vores forestående undersøgelse. Det er en ganske almindelig praksis for demokratiske lande", siger Bekeshkina.

Desuden oplyser hun, at man denne gang vil spørge 50.000 vælgere, såvel i 1. som i 2. valgrunde. Hvis uoverensstemmelsen mellem de officielle tal og tallene fra exit-polls overstiger 2-2,5%, kan man ifølge hende tale om valgsvindel. I Georgien var denne afvigelse helt oppe på 10%, minder hun om. 

Bekeshkina advarer mod, at såfremt de to tal afviger, at så "vil dette blive taget meget alvorligt" i samfundet, mens den valgte præsident "med det samme vil fremstå som illegitim" i den offentlige mening.

"Ingen er mere i tvivl om, at Jusjtjenko og Janukovytj kommer i 2. valgrunde. Derfor er det yderst vigtigt at gennemføre en exit-poll, for ellers vil samfundet ikke være overbevist om, hvem der egentlig har vundet. Derfor er en exit-poll nødvendig af hensyn til den offentlige ro, siger Bekeshkina. 

07.09.04. Janukovytj vil lave sin egen exit-poll i Østukraine

Viktor Janukovytjs stab vil på valgdagen gennemføre sin egen "store exit-poll" i Donbas-området i Østukraine. Næstformanden for Janukovytjs regionale stab i Donetsk, Vladyslav, Lukjanov oplyser, at  "det bliver en af de største exit-polls, som nogensinde er blevet gennemført i Donetsk-regionen, og måske endda i hele Ukraine".

Efter lukningen af valgstederne planlægger Janukovytjs regionale stab at videregive informationerne til massemedierne, "så folk får det foreløbige afstemningsresultat at vide", oplyser hjemmesiden "Ostrov".

Ifølge PR-manden "er vi nu i gang med at finde de meningsmålingsfirmaer, som får til opgave at organisere gennemførelsen af exit-polls og den hurtige bearbejdning af resultaterne".

Tidligere har Janukovytj og hans nærmeste som bekendt forholdt sig meget negativt til exit-polls. Lederen af hans stab Tihipko har sagt, at "exit-polls ganske enkelt er et forsøg på at påvirke den offentlige mening". Selv har Janukovytj udtalt, at han "ikke tror på exit-polls". "Det er en af de nye moderne teknikker, som skal afprøves i Ukraine for første gang. Og vi ved ikke, hvordan man manipulerer med dem".

***

På pressekonferencen sagde næstformanden i Janukovytjs stab Lukjanov endvidere, at de er ved at udarbejde et program, som hedder "De rene hænders valg". Vedtagelsen af det pågældende program hænger sammen med mulighederne for valgsvindel i Vestukraine. "Det er ubehageligt, når nogle taler om, at valgresultatet kan blive optalt på en forkert måde. Det hænger sikkert sammen med - som alle ved - at i Vestukraine er der mange af borgerne, der arbejder i Rusland, Belarus og Eurounionens lande, og samtidig med det har man på visse afstemningssteder en valgdeltagelse på næsten over 100%", fremhævede Lukjanov.

Samtidig beskyldte han valgdistrikterne i de vestlige regioner for at være forudindtagede overfor kandidaterne. "Da vores observatører tog derover, kunne de se følgende: der kom en person ind med et pas, og hev to pas op af lommen - "Det er min mands pas, og jeg vil gerne stemme for ham". - "Hvem går De ind for?" – "Den og den (jeg vil ikke sige, hvem det var, selvom ingen kan være i tvivl om Vestukraines sympatier)". - "OK, hvis De går ind for ham, så kan De godt". Dette vidner om valgkommissionernes forudindtagede holdning , som tillader lovovertrædelser alt afhængig af, hvilken politiker vælgeren foretrækker", - sagde næstformanden for Janukovytjs valgstab i Donetsk-regionen. UP.

08.09.04. Kutjma fremsætter åbenlyse trusler mod oppositionen

I går fremsatte Kutjma for første gang direkte trusler mod oppositionen, da han dukkede op i militærforlægning nr. 4125 på Krim. Det særlige ved denne forlægning er, at det er her indenrigsministeriets elitestyrker - spetsnaz - holder til. Den formelle anledning til Kutjmas besøg var overrækkelsen af kampfanen og præsidentens hædersbevisning. Kl. 12 holdt man desuden et minuts stilhed til mindet om de døde i Beslan. Desuden er det værd at notere sig, at Inters nyhedsudsendelse i aftes bragte talen, inden man gik i gang med selve nyhedsprogrammet.

Præsidentens tale er værd at citere bredt, fordi den er meget hårdere end Kutjmas tale på uafhængighedsdagen. Kutjma startede med at minde om "den lektion vi kan drage af de tragiske begivenheder i Rusland". "Den første af disse lektioner i, at sorgen i Rusland bør forene ukrainerne. I dag er det ukrainske folks enhed så påkrævet, som den aldrig har været det før i historien". Ifølge Kutjma er det de lande, der er kendetegnede ved "den indenrigspolitiske situations ustabilitet", som bliver "ofre for eventyrere af forskellig art". "I dag hører Ukraine heldigvis ikke til den slags stater". Men er det mon alle landets borgere, der går ind for landets stærke samfundsmæssige helbredstilstand, og er alle vore ressourcer mon rettet mod at styrke denne immunitet? Desværre kan man ikke give et bekræftende svar", sagde Kutjma intrigant.

Hvem er den skyldige? Kutjmas logik har ikke ændret sig i de ti år. Derfor er det klart, at det er oppositionen og ikke ham, der er den skyldige. "Dem, som elsker at se staten kæntre, er netop nu, hvor valgkampen er i fuld gang, kommet op til overfladen med en særlig aggressivitet", - sagde Kutjma.

Videre sagde han:

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er alvorligt bekymret over de stædige og, lad os sige det lige ud, farlige forsøg på kunstigt at øge den naturlige spænding i præsidentvalgkampen. Jeg vil gerne understrege, at der er tale om en kunstig og bevidst oppiskning af stemningen i samfundet".

"De nye oprørere har trukket den sprængfarlige trotskistiske fraseologi ud af de historiske arkiver, og som med antændte fakler jonglerer de med ord som revolution, opstand, kup m.v.", sagde Kutjma. 

Det er ganske vist uklart, hvem Kutjma havde i tankerne: Julia Tymoshenko, som har lovet "en folkelig opstand" hvis valgresultatet bliver forfalsket, eller sin ven Dmytro Kirtjynskyj, som bare sådan uden videre truer med "gadeuorden" .

I resten af talen smed Kutjma om sig med krænkende ord, som imidlertid ikke giver en afklaring af situationen:

"Der er nogle, for hvem dette ikke er andet end uskyldige politiske drenge- og tøsestreger. Men jeg ville ikke forenkle situationen og bagatellisere truslen mod samfundsordenen, og jeg opfordrer til at forholde sig adækvat til den med en behørig samfundsmæssig og statslig ansvarlighed", tilføjede Kutjma.

Hans næste sætning afslørede enten et manglende kendskab til moderne informationsteknologier eller ønsket om at forbyde Internettet: "Eksplosionerne på Trojesjynskyj markedet, de instruktioner til hjemmelavede bomber, som findes i Internettet og så videre, har vi ikke lov til at forholde os til som almindelige trafikuheld".

"De blodige kriser begynder altid med enkeltstående hændelser. Det kan man ikke slå hen", tilføjede han. "Det er nemt nok at slippe ånden ud af flasken. Men hvad så bagefter? Vi kan se, at selv det store og mægtige Rusland ikke altid er i stand til at klare ekstremisternes vilkårligheder".

"Ordet opstand er et uhyggeligt ord. De mennesker, som udtaler det, vil jeg gerne stille følgende spørgsmål: hvad tænker I på, når i opfordrer til kup? Det er det samme som at true os med terrorisme. Værre endnu! Opstand betyder ikke kun blod, børn uden fremtid og ødelagte skæbner. Det er en borgerkrig og en spaltning af nationen - broder mod broder, fader mod søn og søn mod fader".

"Tror I virkelig, at vi vil tillade jer at ødelægge det rolige og sikre liv for næsten 50 millioner landsmænd, som det har taget os 13 år og umådelige anstrengelser at sikre, og at vi vil tillade jer at drukne det i snavs og blod?" "Jeg vil endnu engang sige det klart og tydeligt - der vil ikke komme nogen opstande og revolutioner i Ukraine! Der er ikke noget mål, hvis opnåelse kan retfærdiggøre, at man ofrer freden og roen i vores hjem og i hver eneste ukrainsk familie".

"Uanset hvor meget visse hjemlige revolutionære kunne tænke sig det, så vil ingen give dem lov til at nå magtens tinder på en bølge af kaos og lovløshed". Kutjma fortsatte og fortalte en vittighed: "Valget vil finde sted som planlagt og vil blive fair og åbent".

"Det er åbenlyst, at et sådant perspektiv i dag ikke passer visse aktivister fra den såkaldte oppositions lejr, som forsøger at retfærdiggøre deres egen politiske fiasko med en ikke-eksisterende modstand fra magthavernes side". "Lade være med det, d'herrer. Folket skal nok selv finde ud af, hvem det vil stemme på. Uden hvisken og provokatoriske opfordringer".

Præsidenten fortsatte imidlertid med at udvikle kup-temaet. "Hvad bør styret gøre, når samfundet og staten trues af kup", spurgte han. Svaret var noget kluntet: "Lad mig sige det på dén måde: styret ved, at hvad det skal gøre, og det vil gøre alt det, som det er forpligtet til at gøre for at sikre borgernes ro og sikkerhed og landets som helhed".

"Det er netop her, vi blandt andet sætter vores lid til jer, medarbejderne ved indenrigsministeriet, hvis pligt det er at opretholde stabiliteten i staten og gøre alt for, at hver eneste borger føler, at han er beskyttet".

"Desuden er det netop her op til valget, at vi ser, hvordan forskellige lyssky strukturer aktiveres, hvordan de akkumulerer midler til valgkampen, hvordan de griber til forskellige hvidvaskningsskemaer og forskellige former for økonomiske forbrydelser".

"Alle bør vi gøre sit til, at det vigtigste resultat vi har opnået i disse år; nemlig stabilitet, den civile, religiøse og etniske fred og fordragelighed, under ingen omstændigheder bliver kuldkastet. Vi bør gøre alt for at eliminere muligheden for at skabe kaos og forhindre en ukontrollabel udvikling af begivenhederne".

"Jeg er fast overbevist om, at Lovens vagtværn i de vanskeligste situationer vil leve op til de forhåbninger, som vore landsmænd fæster til dem".

P.S. Tror I, at Kutjma herefter har tænkt sig at afgive magten, afslutter UP.


09.09.04. Martjuk sikker på, at NATO vil godkende valget

Samarbejdsniveauet med NATO vil blive styrket, uanset om præsidentvalget i Ukraine bliver præget af uregelmæssigheder, sagde forsvarsminister Jevhen Martjuk, da BBC bad ham om at uddybe præsident Leonid Kutjmas ord om, at valget i Ukraine bliver "det mest beskidte". 

"Jeg er overbevist om, samarbejdsniveauet med NATO vil blive mere aktivt uafhængigt af resultaterne. Det er en strategisk retning, og den vil ikke mere undergå nogen radikal ændring", forklarede Martjuk. "For hver dag der går bliver flere og flere personer i Ukraine tilhængere af den euroatlantiske integration", sagde han.

Ministeren svarede ikke på spørgsmålet om, hvem af præsidentkandidaterne han personligt foretrak: "I 1999 var jeg selv med i præsidentvalget. I dag ser jeg mange spændende ting - teknologier, doktriner, præsidenternes programmer osv. Derfor vil jeg ikke begynde at sige noget om, hvem der er min favorit".

Martjuk udtrykte tvivl om, hvorvidt det ville være muligt at bruge militæret for at sikre en disciplineret stemmeafgivning for styrets kandidat. "I dag er det reelt umuligt, fordi vi allerede har skåret væsentligt ned... I år har vi reduceret antallet af værnepligtige med 14.000. Og sidst men ikke mindst, bør man ikke længere tvivle på de unge officerer og deres politiske indstilling".

"Det er slet ikke det samme som i sovjettiden. Og selv ved valget i 1999 var det langtfra alle lukkede militære valgkredse, der stemte entydigt", påpegede Martjuk. Adspurgt om, hvad hans udsigter til at fortsætte som forsvarsminister i den kommende regering var, indrømmede Martjuk, at han "er interesseret i, at videreføre arbejdet i ind i 2005".

"Jeg har påtaget mig den mission at foretage upopulære tiltag", sagde han. Samtidig anser Martjuk ikke det mulige tab af sin ministerpost som en "tragedie". Hvad angår det forhold, at omtalen af en indtræden i NATO er blevet strøget fra Ukraines militære doktrin, er det ministerens opfattelse, at "ændringen i doktrinen har ikke forårsaget et strategisk kursskifte". "Man har kun fjernet den del, som talte om konkrete frister for Ukraines tilslutning til NATO".

Ifølge ham blev beslutningen om at fjerne disse ord fra militærdoktrinen vedtaget "for ikke at virke komisk", efter at NATO-topmødet ikke Istanbul ikke var kommet med noget signal om fristen for Ukraines mulige tilslutning til alliancen.

Martjuk understregede, at "man bør læse hele Ukraines præsidents dekret", som har indført disse ændringer. "Det strategiske mål om Ukraines indtræden i NATO er der stadig", tilføjede han. 

Som Radio Liberty oplyser betegnede Martjuk i en tale den 8. september i Det internationale institut for strategiske studier i London en indtræden i NATO for at være Ukraines vigtigste udenrigspolitiske opgave og opfordrede NATO til at sætte gang i dialogen om Ukraines indtræden i denne organisation. UP.

09.09.04. Indenrigsministeriet: ingen tjetjenske terrorister i Ukraine

Ukraines indenrigsministerium gør hvad der står i dets magt for at forhindre terror på landets territorium, siger første vice-indenrigsminister og leder af hovedafdelingen for bekæmpelse af organiseret kriminalitet, Mykhajlo Manin. "Vi udfører en forstærket bevogtning af vigtige objekter, transport samt af befolkningens livsfunktioner. Vi koordinerer vore handlinger med andre ordenshåndhævende organer og Ukraines antiterroristiske center".

Ifølge Manin findes der ikke i Ukraine nogle religiøse og etniske konflikter. Der er kun "elementer af symptomer på terrorisme, som der imidlertid ikke er så mange af". Manin fremhæver, at der ikke findes tjetjenske terrorister i Ukraine.

På spørgsmålet om ordensmyndighederne vil stå klar, hvis de russiske ordenshåndhævende myndigheder får presset de tjetjenske terrorister ind på Ukraines territorium, siger Manin: "Vi bør også være parate til noget sådant". Desuden oplyser 1. vice-indenrigsministeren, at politiet har forstærket bevogtningen af bekæmpelsen af illegal immigration og undersøger dokumenterne hos alle de personer, som vækker mistanke.

Han tilføjer, at forstærkningen af bevogtningen af metroen i Kiev hang sammen med nogle oplysninger, som indenrigsministeriet modtog om, at "man kan vente ubehageligheder i metroen". Manin oplyser, at indenrigsministeriet udover den øgede indsats i metroen og områder med mange mennesker har udstedt en ordre om en styrket bevogtning af skoler og videregående læreanstalter.

Ifølge Manin er der i afdelingen for bekæmpelse af organiseret økonomisk kriminalitet oprettet en sektor for bekæmpelse af terrorisme, som koordinerer hele sin indsats med Antiterror centret. 

"Måske vil nogle synes, at det er ubekvemt (med et stort antal politifolk), men i dag er det en nødvendighed", siger han. Manin betegner også som "absurd og grundløs" de beskyldninger, som "Vores Ukraine" har fremsat mod indenrigsministeriet for at rundsende "temniki" om at modarbejde oppositionens valghovedkvarterer og kun arbejde for Janukovytj. Ifølge Manin bliver den slags erklæringer fremsat for at bringe indenrigsministeriets organer i miskredit. "Det er endnu en opdigtet anklage mod ordensmyndighederne", fremhæver han. Vice-indenrigsministeren vil ikke udelukke, at der kommer flere af den slags erklæringer. Interfaks-Ukrajina. UP.

12.09.04. EU-Ukrainian relations hampered by clash of civilizations

The Jamestown Foundation
Monday, 12 July 2004 - Volume 1, Issue 49
EURASIA DAILY MONITOR

By Taras Kuzio

The annual EU-Ukraine summit on July 7-8 came just over one week after the NATO-Ukraine Committee met during NATO's Istanbul summit. At the NATO-Ukraine summit relations did not advance; but nor did they deteriorate. The NATO-Ukraine Action Plan was not upgraded to a Membership Action Plan, but cooperative relations remain in a wide variety of military areas. NATO membership remains on offer for Ukraine and is largely dependent on the country's progress in democratization.

In contrast, the EU-Ukraine summit led to a decline in Ukraine's already poor relations with the EU. Since the 1990s both sides have undertaken indirect policies toward one another that have now reached their nadir. President Leonid Kuchma repeatedly has said that the EU should send a "signal" indicating that it sees Ukraine as a future member. This gesture would then allegedly influence Ukraine's domestic reforms for the better. The EU has repeatedly replied that Ukraine should begin reforms first, prove itself worthy of EU membership, and then the EU would positively take notice.

President Kuchma's negative international image has provided a convenient excuse for the EU to continue to deny membership to Ukraine and to de facto continue to categorize it as lying beyond "Europe" in the Eurasian CIS. Kuchma's second term in office had a paradoxical inconsistency: Kyiv's greater clamor for EU membership took place during a time of democratic regression.

Together with the Council of Europe, NATO, and Western governments, the EU also emphasized the importance of holding free and fair elections this year. The EU also joined the international chorus condemning attempts to change the powers of the presidency during an election year (Financial Times, December 27, 2003). On January 28 the EU issued a statement to this effect

(http://europa.eu.int/comm/external_relations/ukraine/). The EU High Representative of the EU's Common Foreign and Security Policy, Javier Solana, has continued to warn against changing the constitution in September, when bill 4105 is to be presented for a second parliamentary reading, only one month ahead of the elections.

On March 12, the European Parliament issued a highly critical resolution that pointed to a growing gap between the EU and Ukraine over the latter's lack of commitment to "shared common values" (Ukrayinska pravda, March 12). On March 18, the EU issued a second statement stressing the importance of media freedom and democratic standards during the election campaign.

Between January and March, when pro-presidential forces unsuccessfully attempted to railroad through constitutional changes, the EU's critical position was similar to that of the Council of Europe and United States. Solana warned that relations could only be "constructive and friendly" if Ukraine held free and fair elections (Ukrayinska pravda, February 6).

These serious issues influenced negotiations over drawing up the "Action Plans" that are the basis of the EU's 2003 "Wider Europe Initiative" policy to establish a ring of friendly neighbors. On April 1, Ukrainian First Deputy Foreign Minister Oleksander Chalyj revealed delays in negotiating the "Action Plans." During the same month the EU backed the Council of Europe, NATO and United States in strongly protesting blatant election fraud in the Mukachiv mayoral elections.

Both the EU and portions of the Ukrainian side have become increasingly alarmed over the deteriorating relationship. Ireland's Minister of Foreign Affairs Brian Coven told his Ukrainian counterpart that close relations between the EU and Ukraine depend, "mainly upon concrete actions towards the strengthening and development of European values, one of the most important of which is the principle of free and fair elections" (Ukrayinska pravda, April 29). This message was repeated to Prime Minister Viktor Yanukovych during the Council on EU-Ukraine Cooperation meeting in Brussels the following month. This slowly developing crisis in relations was also seen on the Ukrainian side. In May Chalyj resigned in protest over Kuchma's declining interest in European integration. Ukraine's European integration efforts had reached a dead end.

As the July summit approached, Kuchma made clear that he would no longer demand that the EU give a "signal" of eventual membership. Kuchma's program of achieving EU membership by 2011 had obviously been unsuccessful. Instead, the main demand that Kuchma laid before the EU was to recognize Ukraine as a "market economy," an important step on the road to WTO membership (which Kuchma had also unsuccessfully failed to achieve by his self-declared target date of 2004).

These fault lines in the EU-Ukrainian relationship came to a head during last week's summit. The Independent (July 9) reported that Ukraine's "dismal human rights record" dominated the summit. The summit's host, Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende, again reiterated the importance of holding free and fair elections. Western diplomats were dismayed to hear Kuchma's response to questions on the failure to find the murderers of opposition journalist Heorhiy Gongadze. Kuchma dismissed the issue by pointing to unsolved crimes in EU member states. Kuchma was visibly angry over journalist's questions about his involvement in corruption.

The root of these difficulties is the differing political cultures. One EU diplomat concluded after Kuchma's outburst that, "We have gone as far as we can" (The Independent, July 9). Both sides seemingly speak different languages. This "clash of "civilizations" has also influenced EU-Ukraine relations because of the EU's lack of trust in Kuchma's assurances. Although President Kuchma has often promised to guarantee free and fair elections, the EU (as The Independent noted), NATO, and United States no longer believe him and demand concrete proof.

The time for words is over. Western governments and international organizations are now demanding action. This would mean creating a level playing field for all presidential candidates, especially in access to media. Kuchma's response at the EU-Ukraine summit to such demands was to air his concern that the West would only consider elections to have been "free and fair" if the opposition wins. Kuchma and his allies continue to brush aside Western criticism over the lack of media freedom, such as the just-released Freedom House report (freedomhouse.org/media/pressrel/070704.htm), by arguing that media freedom actually does exist in Ukraine.

This claim again shows the degree to which different political cultures block any consensus on what constitutes a free and fair election. The West is exasperated by Kuchma's duplicity; saying he supports free and fair elections while doing the exact opposite.

At the same time, Ukraine showed a disinterest in the Wider Europe Initiative offered by the EU. Kuchma said, "Solidifying Ukraine's status as an EU neighbor is more likely to freeze relations rather than help to develop them" (Interfax-Ukraine, July 8). Kuchma warned that negotiations over "Action Plans" would not progress unless they opened "up the prospects for our further progress" (i.e. membership). This criticism was echoed by philanthropist George Soros, who warned that the Initiative would fail without, "the EU's most powerful tool of influence . . . [the] "prospect of membership" (Financial Times, March 29).

This was the first EU-Ukraine summit where Kuchma did not openly call for the EU to send a "signal" of future membership prospects. Instead, the summit ended with the EU refusing to grant "market economy status" (pointing to Ukraine's failure to amend its bankruptcy laws and to introduce a transparent pricing policy for its exports), and Ukraine dragging its heels over the "Wider Europe Initiative."

These two issues may be resolved by December, but by then Ukraine will have a new president. The deeper misunderstandings in EU-Ukraine relations can only be overcome if the candidate who wins the elections espouses the same political culture as that found inside the EU. Otherwise, the clash of civilizations will continue to bedevil EU-Ukraine relations.

12.09.04. Kutjmas administration er ikke bange for exit-polls

Præsidentens administration ser ikke noget problem i, at der gennemføres exit-polls på valgdagen. "Exit-polls er en almindelig praksis rundt omkring i verden", sagde næstformanden for præsidentens administration Vasyl Baziv på en pressebriefing i fredags. Samtidig mindede han om, at man ved det sidste præsidentvalg i USA måtte konstatere, at exit-polls og det officielle resultat afveg fra hinanden. "Det bør man have i baghovedet og lade være at gøre exit-polls til noget absolut".

"En person, som har forladt valgstedet og som bliver udfrittet temmelig groft, er ikke altid parat til at besvare spørgsmålet rigtigt", sagde Baziv.

Tidligere har Janukovytj og hans omgivelser som bekendt stillet sig negativt overfor exit-polls. Hans stabschef Tihipko har sagt, at "exit-polls ganske enkelt er en måde at påvirke den offentlige mening på".

Janukovytj selv har sagt, at "han ikke tror på exit-polls". "Det er en ny og moderne teknologi, som vil blive brugt i Ukraine for første gang. Og vi ved ikke, hvordan man manipulerer med dem".

Senere har Janukovytjs stab i Donetsk-området sagt, at det agter at gennemføre en exit-poll i regionen. Det samme agter "Den russiske klub", der er en struktur, som er kontrolleret af politologen Gleb Pavlovskyj, som ved dette valg arbejder for Janukovytj. UP.

13.09.04. Splittelse i Kutjmas flertal i parlamentet

De tre fraktioners deputerede, som har forladt parlamentsflertallet, vil gerne have indrømmelser fra premierminister Viktor Janukovytjs side. Således forklarer rådgiver for præsidentens stabschef og politolog Mykhajlo Pohrebynskyj i et interview med projektet "ProEuropa" den seneste udvikling indenfor parlamentsflertallet. Ifølge ham vil disse deputerede gerne "sælge sig selv dyrt under forhandlingerne med premierminister Viktor Janukovytj for at tilgodese deres behov".

Pohrebynskyj forklarer, at Janukovytj i dag er meget interesseret i at bevare flertallet, i betragtning af nødvendigheden af at få vedtaget budgettet og få stemt om en række andre vigtige spørgsmål. "Der er nu mulighed for at fremsætte forskellige krav - og denne mulighed er blevet udnyttet", påpeger Pohrebynskyj.

Samtidig vil han dog ikke sige, at de deputeredes exit fra flertallet kommer til at få en indflydelse på afstemningen om den politiske reform, eftersom der ikke er nogen klar sammenhæng mellem de to ting. "De pågældende deputerede, som i dag gør oprør, vil tage udgangspunkt i deres interesser", fremhæver politologen, som forklarer, at det er i deres interesse at stemme for den politiske reform.

"For de deputerede fra de fraktioner, som ikke er dannet ud fra partitilhørsforhold, er selve muligheden for at være i politik afgørende, og hvis den politiske reform ikke bliver gennemført, så vil de være tvunget til at stå i kø foran den nye præsidents administration, som vil have ubegrænsede beføjelser".

"Hvis reformen bliver vedtaget, så får de mulighed for at deltage i udformningen af regeringen, at formulere deres krav og lobby'ere de nødvendige beslutninger osv.", forklarer Pohrebynskyj.

På spørgsmålet om, hvorvidt en exit fra parlamentsflertallet ikke er et tegn på de pågældendes vurdering af muligheden for en Jusjtjenko-eller en Janukovytj-sejr, svarer Pohrebynskyj, at de, "som har øjne" kan se på resultatet af meningsmålingerne, der viser, at over 50% af borgerne er overbeviste om en Janukovytj-sejr, mens 20% er sikre på, at Jusjtjenko vinder.

Pohrebynskyj antager, at de deputerede fra fraktionen "Demokratiske initiativer - Folkemagt" har indvendinger mod formanden for den statslige ejendomsfond Tjetjetov og sandsynligvis ønsker, at Janukovytj skal sætte sin indflydelse ind på at få ham afskediget.

Desuden har formanden for Verkhovna Rada, Volodymyr Lytvyn, ifølge Pohrebynskyj også en "personlig interesse": agrarfraktionens exit fra flertallet kan forklares med "deres leders hårdnakkethed, fordi han er en af de stærkeste aktører og mener, at man ikke tager det fornødne hensyn til ham".

Som tidligere oplyst har en gruppe af deputerede fra fraktionen "Demokratiske initiativer - Folkemagt" og Det folkelige agrarpartis fraktion suspenderet deres medlemskab af flertallet. De deputerede fra fraktionen "Centrum" har også sagt, at de agter at suspendere deres tilhørsforhold til flertallet. UP.

14.09.04. Jusjtjenko udbygger sit forspring i meningsmålingerne

Præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko fastholder en føring på 6% i forhold til sin hovedkonkurrent Viktor Janukovytj. I starten af september ville 36,9% stemme på Jusjtjenko i 2. valgrunde, mens 31,0% ville stemme på Janukovytj.

Det viser resultatet af en meningsmåling foretaget af Kievs internationale sociologiske institut (KMIS) og fonden "Demokratiske initiativer" i dagene 25. august - 3. september, hvor 1980 respondenter blev adspurgt. Den øgede afstand mellem Jusjtjenko og Janukovytj forklarer direktøren for KMIS, Valerij Khmelko, med, at "folk er begyndt at vende hjem fra ferie". Som bekendt viste en meningsmåling i starten af august, at afstanden mellem Jusjtjenko og Janukovytj var indsnævret til 2,4%.

I september var 9,6% af vælgerne parat til i 2. valgrunde at stemme imod begge kandidater. 6,4% ville slet ikke stemme. 16,1% benyttede sig af muligheden for ikke at svare "hvis man ikke ønsker at svare oprigtigt". Hvad angår dem, som endnu ikke har tilkendegivet deres holdning, kom Khmelko med disse personers holdning til processerne i Ukraine.

Blandt dem, som endnu ikke har bestemt sig, er 78,2% utilfredse med "tingenes tilstand i Ukraine". Til sammenligning hører 78,5% af Jusjtjenkos vælgere og 60,3% af Janukovytjs vælgere til denne gruppe. På en pressekonference mandag kom Kievs internationale sociologiske institut (KMIS) og fonden "Demokratiske initiativer" med de seneste resultater af afstemningen i 1. runde af præsidentvalget (spørgsmålet var: hvem ville de stemme på, hvis der var valg i morgen):

- Jusjtjenko – 28,7%;
- Janukovytj – 23,5%;
- Moroz – 6,6%;
- Symonenko – 6,1%;
- Vitrenko – 1,5%;
- Kinakh – 0,4%;
- Brodsky – 0,3%;
- Omeltjenko – 0,3%
- Kononov – 0,1%;
- Kortjynskyj – 0,1%.
------------------
- Mod alle – 4,8%;
- Ville ikke stemme – 5,2%;
- Ville ikke svare – 21,4%.

Meningsmålingsinstituttet oplyste også om, hvordan de, som i 1. runde vil stemme på Moroz og Symonenko, kommer til at stemme i 2. valgrunde. Blandt de 6,6%, som vil stemme på Moroz, ville 2,7% i 2. valgrunde stemme på Jusjtjenko, mens 1,1% ville stemme på Janukovytj. Blandt de 6,1%, som vil stemme på Symonenko, ville 2,2% stemme på Janukovytj, mens 1% ville stemme på Jusjtjenko.

Forudsat, at alle kandidater får lige adgang til fjernsynet og radio, tror 29% på en sejr til Jusjtjenko, mens 21% tror på en sejr til Janukovytj. Hvis de nuværende vilkår for at få adgang til medierne fortsætter frem til valget, tror 31%, at Janukovytj vil få flest stemmer, mens 23% tror, at Jusjtjenko får flest stemmer. UP.

15.09.04. Yushchenko begins "people's election campaign"

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, PRAGUE, CZECH REPUBLIC
RFE/RL Belarus and Ukraine Report Vol. 6, No. 28, 10 August 2004
A Survey of Developments in Belarus and Ukraine by the Regional Specialists of RFE/RL's Newsline Team

Speaking on Radio Liberty on 3 August, Oleksandr Zinchenko, manager of Our Ukraine leader Viktor Yushchenko's presidential election campaign, said that this campaign will be different from that of his main rival, Prime Minister Viktor Yanukovych. "The people's president will have a people's election campaign," Zinchenko asserted.

Unfortunately, Zinchenko did not provide many enlightening details regarding this type of campaigning. He claimed, however, that Yushchenko has "hundreds of prepared campaigners in every town and village."

The presidential campaign for Yushchenko formally began on 4 July when the Central Election Commission registered him as a presidential hopeful. It is apparent to everybody in Ukraine that Yushchenko cannot count on the propagandistic resources of the majority of the electronic media in the country. Indeed, the only television channel sympathetic to Yushchenko's presidential bid -- 5 Channel owned by Yushchenko's political ally Petro Symonenko -- has recently reported that its programs were removed from several cable distribution networks in eastern and southern Ukraine. Other television channels -- whether state-owned or private -- remain generally biased in favor of Yanukovych's presidential bid.

Under such circumstances it appears that the only efficient way for Yushchenko to promote his presidential platform is to hold as many face-to-face meetings with voters in the regions as possible. Therefore, on 3 August, Yushchenko started his presidential campaign tour of Ukraine in Odesa Oblast. Yushchenko's campaign staff, judging by press reports, has been prepared for such an eventuality. But some aspects of the mechanics of his campaign provoke anxieties on the part of his sympathizers, who fear that this campaign may lack the impetus and energy it needs to be fully efficient.

Yushchenko started his presidential campaign with an impressive rally of some 50,000 people, who saw him off submitting registration documents to the Central Election Commission in Kyiv on 4 August. Credits for such a remarkable start were generally given to Oleksandr Zinchenko, whom Yushchenko appointed as his campaign manager in mid-June (see "RFE/RL Belarus and Ukraine Report," 22 June 2004). Yushchenko was generally praised for this nomination, which he reportedly made under pressure from some Our Ukraine activists who have became dissatisfied with the performance of Roman Bezsmertnyy, head of the Our Ukraine staff.

However, further developments -- primarily an inconspicuous start of Yushchenko's regional tour of Ukraine -- have somewhat diminished faith in Zinchenko's capabilities to sufficiently organize Yushchenko's election campaign. First of all, some observers maintain that Zinchenko and Bezsmertnyy have not shared their responsibilities within the Our Ukraine bloc as smoothly as was expected.

According to the Kyiv-based weekly "Zerkalo nedeli," there is a multilayered system of responsibilities in Our Ukraine as regards its leader's presidential bid. The highest "legislative authority" in the bloc is a Coordinating Committee, which consists of Yushchenko (chairman), Yuliya Tymoshenko (first deputy), Zinchenko (manager of the election campaign), Bezsmertnyy (head of the bloc's staff), as well as prominent Our Ukraine leaders and activists: Yuriy Kostenko, Mykola Martynenko, Anatoliy Matviyenko, Petro Poroshenko, Viktor Pynzenyk, Ivan Plyushch, Borys Tarasyuk, and Oleksandr Turchynov. Every member of this committee is simultaneously a coordinator of Yushchenko's campaign in specific regions.

It is noteworthy that the Yuliya Tymoshenko Bloc -- a staunch political ally of Our Ukraine in the presidential election campaign -- has to take care of the most populous Ukrainian regions. Turchynov coordinates Yushchenko's campaign in Donetsk, Dnipropetrovsk, Luhansk, Kyrovohrad, Sumy, and Volhynia Oblast, while Matviyenko is responsible for Khmelnytskyy and Kharkiv oblasts.

Zinchenko personally leads the "executive" arm of Yushchenko's presidential campaign: press services, speechwriters, election experts, and the administrative apparatus of the bloc. He is also responsible for working out a campaign strategy, negotiating with potential political allies, and maintaining relations with the media. Zinchenko and Bezsmertnyy reportedly share equal responsibility for staging rallies, advertising Yushchenko's presidential bid, coordinating Yushchenko's representatives in regional election commissions, and solving legal problems in the campaign. Yushchenko is the only one allowed to directly comment on the political campaign or, following a prior agreement with him, Tymoshenko, Zinchenko, Poroshenko, Martynenko, Kostenko, Pynzenyk, and Tarasyuk can as well.

According to "Zerkalo nedeli," Bezsmertnyy's sole responsibility is financing all campaign actions and measures, which he does in cooperation with Our Ukraine's "cashier," lawmaker and businessman Davyd Zhvaniya.

Because of this complicated distribution of political and organizational responsibilities in Yushchenko's bloc, his presidential campaign has not yet settled into a smooth rhythm or acquired a satisfying scope. "Zerkalo nedeli" suggests that many local leaders of Yushchenko's campaign treat working on it only as a convenient opportunity to spend campaign money. At the same time, the weekly emphasizes that Yushchenko's people have not yet been able to tap his main asset in the campaign -- the enthusiasm of ordinary citizens who are ready to work for him without any expectation of payment or other compensation. (Jan Maksymiuk)

Copyright (c) 2004. RFE/RL, Inc. All rights reserved.

15.09.04. Ukraine's choice: Commentary by Viktor Yushchenko in Wall Street Journal
The Wall Street Journal
New York, NY
August 24, 2004

KYIV -- Thirteen years ago today, Ukraine's parliament, the Verkhovna Rada, declared our country's independence from the Soviet Union. This historic choice, later affirmed in a national referendum supported by 90% of citizens, changed forever the geopolitical map of Europe.

We thought then that our national aspirations for freedom had been realized and that democracy would replace totalitarianism. We believed our people would prosper from the combined rich natural resources and our penchant for hard work. We entrusted our elected leaders with a mandate to govern and integrate Ukraine into the international community.

Today, an overwhelming majority of my fellow citizens -- 77% -- believe Ukraine is heading in the wrong direction. Millions live in poverty. Corruption pervades every social institution, from education to medicine to government. Journalists and others who speak the truth are constantly harassed and persecuted. Illegal searches and seizures are common. The average Ukrainian can rely neither on protection from law enforcement officials nor an open and fair trial in the courts.

Economic indicators signaling growth this year haven't resulted in rising living standards. During the first seven months, GDP rose 13.5%, but budget revenues rose only 1.8%. People view the costs that the government earlier hid and now spends on social payments as a bribe paid to voters for their support of the candidate from the ruling regime.

Today the regime of President Leonid Kuchma has reverted to complete lawlessness. Surveillance organized by state officials recently against me and my family is a feature of totalitarianism. In democracies, this would be scandalous, but in Ukraine, the government called it common practice.

Ukrainians will face another historic choice this autumn in a presidential election due to be held on Oct. 31. Democratic forces have brought together leading politicians, businessmen and ordinary citizens to fight for real change in Ukrainian society. Recently, I declared my candidacy for the presidency because I believe my policies will unite my compatriots to bring about the changes needed to improve life for Ukraine's 48 million people.

The choice facing voters this fall is very clear. On the one hand, my vision for Ukraine proposes a system founded on democratic European values, which will enable each citizen to realize their socio-economic potential in a country governed by the rule of law. On the other hand, those from the ruling regime propose preserving the current autocracy, which rules over competing financial-industrial groups. Their corrupt government bureaucrats implement unpopular policies with no respect for individual liberties and basic human rights.

There can be no doubt today Ukrainians want change -- peacefully and democratically -- just as they did 13 years ago. They want an end to government corruption, decent jobs at honest wages, and a president whom they trust. Ukrainians share European values and yearn for democracy.

During my tenure as prime minister, my economic policies, after a decade of decline, ignited growth. My government terminated barter operations between business and the state, which brought cash back to the economy. Back wages and pensions were repaid. Electricity blackouts ceased as transparent energy policies were implemented. As central bank governor, I introduced Ukraine's first stable currency, the hryvna.

Last month, I unveiled a plan of policy actions called "Ten Steps for the People." At the core of this plan is a vision for a brighter economic future for families, with more job, price and wage security, and a commitment to battling corruption in government at all levels. These policies will create millions of new jobs by ending tax privileges.

Government will focus on reducing taxes and stimulating entrepreneurial activity. Corporate payroll taxes will be reduced to 20%. Bureaucratic red tape, regulatory obstacles and useless government bodies will be eliminated. The repressive State Tax Police will be abolished. Tax revenues generated from these steps will be used to meet essential social programs.

With regard to governing, a poorly paid bureaucrat who takes bribes costs society more than a well-paid government official. Honest professionals will be appointed to government posts at all levels with good salaries.

Every state official will sign a code of honor and observe it without exception. Those who embezzled public funds and took bribes will be brought to justice. Trust in government and the courts will be restored. The main criteria for judging governing authorities at all levels will be the creation of new jobs at decent wages.

I am convinced Ukrainians will vote their conscience and choose democratic values over autocratic rule this coming fall. However, recent history has taught us that the one who counts the votes is more important than the one who casts them.

In this campaign, the Kuchma regime has created media monopolies, pressured democratic opposition parties, breached the right to free assembly, censored free speech, and abused state authority at all levels.

Because candidates fielded by the ruling regime cannot win free and fair elections, the entire executive branch has been mobilized to use fraud, intimidation and fear to support their candidate, Prime Minister Viktor Yanukovich. Voters see this coercion and stay in opposition to this regime.

Official Kyiv's hollow declarations guaranteeing a free and fair election in Ukraine this fall must be matched by the mobilization of thousands of domestic and international election observers. My electoral coalition has trained more than 100,000 citizen representatives to participate in local election commissions to secure control over polling stations in an effort to prevent electoral fraud. We welcome international representatives from European countries and multinational organizations to observe this effort. We will secure fair elections and make sure that these are the last that require international monitoring.

I am convinced this presidential election in Ukraine will be an important milestone in the history of our young democracy and will be watched by our neighbors in Moscow, Warsaw and Brussels. By staying the democratic course chosen 13 years ago, Ukraine will ensure that a potentially new dividing line based on differing systems of values does not appear on Ukraine's western border. Democratic forces in Ukraine are ready to ensure that European values take hold in our country. This could set the example for other countries in the Commonwealth of Independent States.

I believe restoring trust in government, capitalizing on economic opportunities and achieving a democratic victory this fall are all within Ukraine's reach.

Mr. Yushchenko is a Ukrainian presidential candidate and leader of the biggest party in parliament, Our Ukraine.

16.09.04. Jusjtjenko-aktivister overfaldet i Donetsk

I de seneste dage har der i Donetsk-regionen været nogle hændelser, som tyder på en planlagt kampagne, som går ud på at skade Viktor Jusjtjenkos valgagitation. Lederen af Jusjtjenko-stabens Donetsk-afdeling, Anatolij Semynoha, oplyser, der den 13. september fandt et overfald sted i Petrovskij distriktet, hvor at seks ukendte gerningsmænd overfaldt det telt, hvor man indsamlede underskrifter til støtte for Jusjtjenko.

"I starten ville to unge mænd på brutal vis fjerne et oplag af avisen "Tak!" (Ja! eller Sådan!, red.). Pludselig kom der fire andre mænd, skar teltet ned, smed det ind i en personbil og forsvandt i en ukendt retning", fortæller han.

Straks efter hændelsen sendte man anmeldelser til politiet og anklagemyndigheden i Petrovskij-distriktet, som blev behørigt modtaget. Distriktsanklager Oleg Shemjakin lovede at gennemføre en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

I Donetsks Proletarskij-distrikt blev Jusjtjenko-folkene i sidste mødt af trusler om korporligheder, hvis de ikke foldede deres telt sammen. Ifølge lederen af staben gik glatragede unge mænd flere gang hen til dem og forlangte på brutal vis at stoppe arbejdet og fremsatte trusler mod aktivisterne. Desuden begyndte de lokale boligselskaber i Proletarskij distriktet i Donetsk at interessere sig for teltet.

Repræsentanterne for den lokale ZHEK nr. 2 (kommunalt boligselskab) udfærdigede en anmeldelse om overtrædelser af områdets komfort med den begrundelse, at teltet hører til "mindre arkitektoniske former", og at der i henhold til de af byrådet vedtagne "Regler om komfort" kræves en tilladelse til at opføre et telt.

"Det er interessant, at lederen af Viktor Janukovytjs distriktsstab, Volodymyr Poljatjenko, var tilstede under udfærdigelsen af anmeldelsen", påpeger han. Jusjtjenko-stabens distriktshovedkvarter undgik heller ikke bøllernes hærgen. Ved 11-tiden tirsdag aften blev tre vinduer knust i hovedkvarteret. Der blev sendt en officiel anmeldelse af hærværket til lederen af politiets afdeling i Proletarskij- distriktet med anmodning om at undersøge hændelserne og sikre lovens overhøjhed og ordenshåndhævelsen i distriktet.

Der har også været fremsat direkte personlige trusler mod aktivisterne. Serhij Zikejev, som var den ansvarlige for teltet på Artem-gaden i Donetsk, fortæller, at han og hans familie "de seneste dage har modtaget telefonopringninger med trusler om personlige repressalier i tilfælde af, at han ikke stopper med sit agitationsarbejde". Truslerne er allerede blevet omsat til handling, idet han i løbet af ugen har fået låsen i sin lejlighed beskadiget, knust to vinduesruder og overhældt bilen med farve.

"Vi vil gøre alt for at sikre, at valgkampen i Donetsk-regionen omsider forløber indenfor lovens rammer. Vi vil kræve, at de lokale myndigheder, politiet og anklagemyndigheden overholder loven, og vi vil rette henvendelse til rigsadvokaturen og indenrigsministeriet med krav om en undersøgelse af situationen i området. Man kan ikke tillade, at de kriminelle strukturer kommer til at diktere forløbet af præsidentvalget", siger Semynoha. Ukrajinski Novyny. UP.

17.09.04. SDPU (o) går til angreb på Jusjtjenkos valgkampsleder

Medlemmer af SDPU (O) har skrevet et oprørt brev til næstformanden for Verkhovna Rada og leder af Jusjtjenkos valgkamp, Oleksandr Zintjenko. "Vi anser dem for at være forræder. Det er et brændemærke, som de vil beholde resten af livet", hedder det i brevet. 

"Det er ikke første gang, at de kommer med udfald mod SDPU (O), der ikke sømmer sig for en person, som i næsten et årti ikke alene har været medlem af denne politiske organisation; men en af dens ledere", hedder det i brevet.

Brevets medunderskrivere er blevet oprørt over Zintjenkos udtalelse om, at SDPU (O) "ikke har nogen normal ideologi". "Vi får lyst til at spørge: er det ikke dem, som igennem syv år som partiets chefideolog har skabt denne ideologi?", påpeges det i brevet

"Dengang var de tilsyneladende tilfredse med SDPU (O)s ideologi. Man kan sige, at de har gjort karriere i kraft af denne sag, da de tilbage i sovjettiden arbejdede som formand for afdelingen for propaganda og agitation samt sekretær i LKSMU's CK (Ukraines komsomol), samt afdelingsformand i Komsomols CK."

"Vi satte pris på deres erfaring, lyttede til deres råd og havde tillid til dem. Og så vidt de må kunne huske, var niveauet i vores tillid højt", hedder det i brevet.

 "Det vækker især forundring, at de bruger et ordforråd, som stammer fra forbryderverdenen, til at beskrive det parti, som har skabt dem. "Den slags karakteristikker krænker ikke alene partiledernes ære og værdighed, men også de over fire hundrede tusinder medlemmers, hvoraf de fleste er almindelige bønder, arbejdere, lærere, læger, studerende, videnskabsfolk, tjenestemænd og pensionister", hedder det i brevet.

Desuden påpeger medunderskriverne, at Zintjenko "ved at benytte sig af sin deltagelse i succesfulde forretningsstrukturer og en betydelig indflydelse i magtens korridorer, som han har opnået på SDPU (O)s bekostning", har styrket sine positioner indenfor det nationale mediemarked og "plejet familiens erhvervsinteresser". 

SDPU (O)s medlemmer påpeger videre, at Zintjenko "ikke holdt sig tilbage" fra at indtage posten som parlamentets næstformand på SDPU (O)s kvote. "Men som vi kan se, har han ingen moral til at give afkald på det høje embede".

"Hvis de har det så vederstyggeligt sammen med deres tidligere meningsfæller, ville det være mere moralsk at give afkald på deres parlamentariske mandat, som de har opnået ved at være nr. 3 på SDPU (O)s liste", hedder det i brevet.

Desuden siger medlemmerne af SDPU (O), at den tid nok skal komme, hvor Zintjenko "med ligeså stor åbenhed vil vanære sine nuværende kampfæller".

Brevet afsluttes med ordene: "På vegne af 412.000 medlemmer af SDPU (O), Ukraines helte Leonid Kravtjuk, Tamara Proshkuratova og Luka Sushko". Desuden har 25 Sovjetunionens helte og 7 Socialistiske arbejdets helte underskrevet brevet. UP.

18.09.04. Jusjtjenko forsøgt forgivet: blev fløjet til hospital i Østrig

Viktor Jusjtjenkos tale kl. 18.00 lørdag den 18. september på Uafhængighedspladsen i Kievs centrum, som bliver sendt til andre centrale pladser i de ukrainske byer, bliver ikke udsat, sagde Jusjtjenkos pressesekretær Iryna Herasjtjenko fredag i en kommentar til UP. "Alle disse hændelser har blot mobiliseret Viktor Jusjtjenko, og vi er overbeviste om vores sejr", påpegede hun.

Herasjtjenko sagde, at hun fredag aften havde været i forbindelse med "Vores Ukraine"-lederens østrigske læger. "De sagde, at hans helbredstilstand er stabil. Visse indikatorer tyder på, at Jusjtjenko skal fortsætte en ambulatorisk behandling, men i Ukraine og tilpasset sine øvrige aktiviteter". I en kommentar til de ironiske bemærkninger fra næstformanden for præsidentens administration Vasyl Baziv, sagde Herasjtjenko:

"Man får det indtryk, at 100 gram (vodka, red.) ikke alene er Kutjmas opskrift mod alle sygdomme, men også alle stabschefens venners opskrift. Man forbløffes over det kulturelle niveau hos folk, som repræsenterer statens overhoved". 

Samtidig sagde Jusjtjenkos læge ved Wien-klinikken "Rudolfinehaus" Nikolaj Korpan, at lægerne har fået nye resultater. "Vi er optimistisk indstillede. Subjektivt var vi indstillet på, at tilstanden var i bedring. Men de indikatorer, som vi har modtaget, peger desværre i den anden retning", sagde Korpan. Korpan sagde, at han har set Jusjtjenko "for tre minutter siden". Adspurgt om, hvorvidt Jusjtjenko ville ankomme til Kiev lørdag for om aftenen at holde tale foran byens indbyggere, sagde Korpan, at det vitterligt var det, man havde regnet med.

"Men situationen kan ændre sig som et vejrbarometer. Derfor kan vi ikke besvare spørgsmålet med en matematisk præcision og komme med en garanti", tilføjede han. Adspurgt om, hvorfor de ukrainske læger havde stillet Jusjtjenko en anden diagnose (mavekatar) svarede Korpan: "Det spørgsmål må de stille til de læger, som befandt sig ved siden af Jusjtjenko".

Som bekendt har Jusjtjenko-folkene sagt, at forgiftningen var livstruende og skyldtes, at kemiske elementer, som normalt ikke indgår i mad eller drikke, var trængt ind i organismen. Et koncilium bestående af 11 læger gav Jusjtjenko diagnosen "akut pankreatitis med interstitielle ødemer". UP.

18.09.04. Jusjtjenkos stabschef: Jusjtjenkos liv var i fare

Resultatet af den medicinske undersøgelse i den kendte østrigske klinik RudolphinerHaus af lederen af oppositionsblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko,  tyder på et muligt forsøg på at forgive præsidentkandidaten, sagde lederen af Viktor Jusjtnkos valgstab, næstformand for Verkhovna Rada, Oleksandr Zintjenko, på en pressekonference den 17. september. Han fremlagde en diagnose, som er blevet udarbejdet af lægerne ved den kendte private klinik RudolphinerHaus. Ifølge lægeerklæringen blev forværringen af præsidentkandidatens tilstand "fremkaldt af en alvorlig virusinfektion samt kemiske stoffer, som normalt ikke indgår i fødevarer".

"Det drejer sig ikke om en almindelig forgiftning og ikke en gang om en stærk forgiftning. Det drejer sig om, at der var processer i gang, som var livstruende for Viktor Jusjtjenko", sagde Oleksandr Zintjenko. Ifølge ham mærkede Jusjtjenko de første sygdomstegn om mandagen den 6. september: han begyndte at kaste op, fik en kraftig hovedpine og smerter overalt på kroppen.

Jusjtjenko var under opsyn af ukrainske læger, som gav ham en foreløbig diagnose - "mavekatar" - og pålagde den dertil svarende behandling. Men hans helbredstilstand blev imidlertid forværret. Derfor besluttede Jusjtjenkos valgstab, at det var nødvendigt at foretage en uafhængig lægeundersøgelse i en specialiseret klinik. Fredag den 10. september blev Viktor Jusjtjenko fløjet til RudolphinerHaus.

Resultatet af undersøgelsen har vist, at "den foreløbige diagnose, som blev opstillet udenfor klinikken, var fuldstændig forkert i sin essens. De behandlingsmetoder, som man ud fra denne diagnose foreslog, var set ud fra et medicinsk synspunkt ikke tilrådet af helbredsmæssige grunde og kunne have forværret sygdommens videre forløb".

Et koncillium bestående af elleve af de førende østrigske læger har opstillet følgende diagnose: "akut pankreatitis med interstitielle ødemer", samt en række andre beslægtede diagnoser. Muligheden af en dødelig udgang er sat til 15%, men hvis lægerne havde grebet ind nogle timer senere, ville denne sandsynlighed være vokset til 80%, understregede Zintjenko.

Lægerne insisterede på, at der blev opstillet en 24-timers vagt ud for Viktor Jusjtjenkos stue. Desuden bemærkede lægerne, at Viktor Jusjtjenkos gode fysiske form og stærke organisme var årsagen til, at han klarede den meget kraftige forgiftning. 

Oleksandr Zintjenko oplyste, at præsidentkandidaten har det godt i dag, og at han er parat til at vende tilbage til den aktive valgkamp. Allerede lørdag den 18. september skal Jusjtjenko tale foran Ukraines borgere i forbindelse med aktionen "Frihedens sange", som finder sted på Den europæiske plads i Kiev.

Desuden fremhævede Zintjenko, at sagen med forgiftningen af Jusjtjenko har betydet, at Jusjtjenko har måttte være væk fra valgkampen i 12 dage. Ifølge stabschefen agter valgstaben ikke at rette henvendelse til politiet og anklagemyndigheden i forbindelse med et muligt forsøg på at forgive Jusjtjenko, fordi han mener, at de selv skal rette henvendelsen. 

I Kiev vil der blive nedsat en medicinsk kommission, som Jusjtjenkos stab vil overdrage de østrigske lægers konklusion, oplyste Zintjenko. I den forbindelse ville han ikke sige, hvem præcis han mistænkte for bevidst at have forgivet kandidatens til det øverste embede i staten. Korrespondent.net.

18.09.04. Viktor Jusjtjenko er vendt hjem fra Wien

Viktor Jusjtjenko er kommet hjem til Ukraine fra Wien, hvor han har været indlagt. I aften skal han som planlagt holde tale på Den europæiske Plads i Kiev i forbindelse med aktionen "Sammen vil vi vinde!", som starter kl. 17.00 dansk tid. Jusjtjenkos tale vil blive transmitteret til samtlige regionale hovedstæder.

Præsidentkandidaten har det normalt og hans tilstand er stabil. Ifølge de østrigske læger er Jusjtjenko parat til at fortsætte valgkampen. Den behandling, som er nødvendig for at komme sig helt over forgiftningen med kemiske stoffer samt virusinfektionen, behøver nu ikke længere at være stationær.
 
Indenfor rammerne af aktionen "Sammen vil vi vinde!" vil der også blive afholdt en koncert "Frihedens sange", hvori der deltager nogle af Ukraines førende musikere. Razom.org.ua.
 

19.09.04. En halv million så hjemvendt Jusjtjenko

Viktor Jusjtjenkos stab udtaler, at det er lykkedes den at opnå det planlagte mål - nemlig transmissionen af præsidentkandidatens tale i Kiev til andre af Ukraines regioner.

"Den 18. september fandt aktionen "Sammen vil vi vinde!" sted i samtlige afkroge af Ukraine. Omkring en halv million borgere mødte i aftes op på landets pladser for at høre Jusjtjenko, oplyser stabens pressetjeneste.

Selv i Kharkiv fandt transmissionen sted, på trods af, at ukendte gerningsmænd havde smadret det mobile transmissionsanlæg. 

"Jusjtjenkos folk fik omgående repareret bilen og det tekniske udstyr. Politiet i Kharkov forsøgte imidlertid at forhindre bilen i at komme ind til byens centrale plads og blokerede indkørslen", oplyser pressetjenesten. Ifølge medarbejderne måtte de ved håndkraft flytte politivognene med sirenerne for at komme igennem. Omkring 4.000 Kharkiv-borgere mødte op for at se transmissionen af Jusjtjenkos tale.

På Kulikovo-marken i Odesa kom 7.000 personer for at høre Jusjtjenkos tale. Samtidig ankom 40 studerende med anti-Jusjtjenko plakater. "I begyndelsen undlod de at folde plakaterne ud og sagde, at de afventede en ordre herom fra "organisationsmandens" side, og at de ikke vidste, hvorfor de skulle møde op her. Det viste sig at være studerende fra Odesas nationale universitet og det juridiske akademi", oplyser staben. Men politiet og aktionens deltagere forhindrede de unge med de tvivlsomme plakater i at få adgang til pladsen, idet de tvang dem ud til siden. 

I byen Mukatjevo i Zakarpatska-regionen blev der kl. 18.40 lokal tid - lige inden transmissionen skulle starte - slukket for al strøm i byens centrum. Herefter fordobledes antallet af fremmødte og nåede op på 5.000 personer.

Omkring 18.000 borgere i Zakarpatska-regionen hørte Jusjtjenkos tale i direkte transmission på pladserne i byerne Tjatjev, Svaljavy, Mukatjevo og Uzhhorod.

Deputerede fra "Vores Ukraine" og fraktionen "BJuT" holdt i aftes tale overalt i Ukraine. Desuden blev Jusjtjenkos tale transmitteret på "5. kanal".

19.09.04. Svækket Jusjtjenko beskylder styret for at stå bag

Præsidentkandidaten Viktor Jusjtjenko udtaler, at styrets forsøg på at rydde de oppositionelle ledere af vejen, er dømt til at mislykkes. Under mødet på Den europæiske Plads i Kiev, som blev transmitteret til andre pladser i Ukraine, påpegede Jusjtjenko: "Jeg vil gerne komme med et særligt "kompliment" til styret: Det vil ikke lykkes jer at forgive os!". "I vil ganske enkelt ikke have kugler og lastbiler nok! I kan ikke knække os! Der vil komme titusinder af nye politikere som Vadym Hetman, Vjatjeslav Tjornovyl, Gija Gongadze og en masse andre gode mennesker i Ukraine!", sagde Jusjtjenko.

Som bekendt sagde Jusjtjenkos kampagneleder Oleksandr Zintjenko forleden dag, at der havde været tale om et forsøg på at forgifte Jusjtjenko med et kemisk stof. På mødet i Kiev lovede Jusjtjenko endnu engang, at "banditterne vil sidde i fængsler". Denne replik blev mødt af de største klapsalver, ligesom tilfældet var med Jusjtjenkos tale i juli lidt udenfor Kiev. 

"Banditterne indenfor styret forstår godt, at valget bliver en dom over dette styre, som folket selv vil afsige", tilføjede han. "Jeg har været overalt hos jer og set, at det nuværende styre har dødskramper. Men det får vi ikke at se i fjernsynet. Et enkelt sandt ord er nok til, at kanaler bliver slukket og aviser bliver lukket". "Fjernsynsskærmen er blevet et skævt spejl, hvor vi ikke kan genkende os selv og vores land. Vi er trætte af løgnen", tilføjede Jusjtjenko.

Under mødet forsikrede han, at der ikke vil være noget valgsvindel: "Jeg kan forsikre alle om, at der sidder tilpas mange ærlige og ansvarlige mennesker i valgkommissionerne. Der vil være nok observatører på de enkelte valgsteder. Der vil blive lavet en parallel stemmeoptælling. Hver eneste stemme vil blive talt". "Det sandfærdige resultat vil blive offentliggjort med det samme", tilføjede Jusjtjenko. "Jeg vil gøre alt for at magtoverdragelsen bliver fredelig, uden rystelser og vold", sagde han. I forhold til, hvad han vil gøre efter sin sejr, sagde Jusjtjenko, at "tropperne vil omgående vende hjem fra Irak".

"Jeg ser det ikke som et mål at revidere privatiseringerne. Men udplyndringen af staten vil blive stoppet. Loven skal afgøre, hvad der er blevet privatiseret ulovligt, og statsbudgettet vil få tilført den rigtige pris", sagde han. I Kiev samledes 35-40.000 mennesker for at se Jusjtjenko. 

Under talen kunne man godt mærke, at Jusjtjenko endnu ikke var blevet helt rask. På hans ansigt var der stadig spor af ødemer, mens en del af hans ansigt var ubevægeligt. Jusjtjenko drak vand og tørrede panden af.

Som Jusjtjenkos pressetjeneste har oplyst, skal han nok blive rask, og det forventes, at ødemerne vil forsvinde fra ansigtet i løbet af 1-2 uger. Lægerne har givet Jusjtjenko lov til at fortsætte valgkampen, og allerede søndag den 19. september vil han besøge Zhytomyr, hvor han vil holde tale. UP.

19.09.04. 2/3 af ukrainerne forventer valgsvindel

Omkring to tredjedele af Ukraines borgere mener, at resultatet af præsidentvalget vil blive forfalsket, oplyser Interfaks-Ukrajina

Det viser en meningsmåling gennemført af Razumkov-centret den 9.-14. september 2004 i alle Ukraines regioner. 

Kun 13% af Ukraines borger mener, at det resultat af præsidentvalget 2004, som Den centrale Valgkommission vil offentliggøre, vil være objektivt og afspejle vælgernes reelle stemmeafgivelse.

Næsten to tredjedele (64%) af de adspurgte mente, at valgresultatet på den ene eller den anden måde vil blive forfalsket. Herunder mener 34%, at valgresultatet vil blive delvist forfalsket, men at det ikke vil få en afgørende betydning for valgresultatet. 23% af vælgerne kunne ikke besvare dette spørgsmål.

Vice-direktør for Razumkov-centrets meningsmålingsinstitut, Mikhail Mysjtjenko siger, at næsten halvdelen af de adspurgte (45%) mener, at resultatet af valget vil blive forfalsket til fordel for den nuværende premierminister Viktor Janukovytj. 9% mener, at forfalskningen vil være til fordel for lederen af blokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, mens 1% tror, at den vil være til fordel for henholdsvis lederen af kommunisterne, Petro Symonenko og socialisternes leder Oleksandr Moroz. 1% tror, at andre kandidater vil få mest ud af valgsvindelen.

I samtlige regioner er forventningen om valgsvindel til fordel for Janukovytj den fremherskende. Det gælder 55% af indbyggerne i Vestukraine, 45% i Centralukraine, 42% i Sydukraine og 41% i Østukraine. Forventningen om valgsvindel til fordel for Jusjtjenko møder man oftest i Østukraine (21%). I Sydukraine er 11% af denne opfattelse, mens tallene for Central- og Vestukraine er hhv. 6% og 3%.

59% af dem, som agter at stemme på Moroz, 60% af dem, som vil stemme på Symonenko, 62% af dem, som vil stemme på Jusjtjenko og 24% af Janukovytjs vælgere forventer valgsvindel til fordel for Janukovytj. Korrespondent.net.

19.09.04. 80% af ukrainerne går ind for at give russisk officiel status

Næsten halvdelen af Ukraines borgere mener, at de ville være bedst tjent med at leve i en union med Rusland og Hviderusland, mens 29% mener, at det ville være bedst at leve i det demokratiske Europa, oplyser Interfaks-Ukrajina, viser en meningsmåling foretaget af Kievs internationale meningsmålingsinstitut sammen med fonden "Demokratiske initiativer" i dagene 25. august til den 3. september.

49% af de adspurgte mener, at det ukrainske folk ville være bedst tjent med at leve i en union med Rusland og Hviderusland, 29,3% ville foretrække Den europæiske Union, 15,1% havde svært ved svare på spørgsmålet med sikkerhed, 6,5% havde svært ved at svare, mens 0,1% undlod at svare.

67,8% af de adspurgte mener, at Ukraine og Rusland bør være uafhængige men venskabelige lande med "åbne grænser" uden visum og told. 20% går ind for en sammenslutning af de to lande i én stat, mens 8,4% mener, at relationerne mellem de to lande bør være som med andre lande - med lukkede grænser, visa og toldvæsen. 

43% af de adspurgte mener, at Ukraine er bedst tjent med ikke at tilslutte sig nogle militære alliancer og samarbejde ligeberettiget med såvel NATO som Rusland. 20,9% går ind for landets tilslutning til SNG-landenes militære union, mens 10,7% mener, at Ukraine bør forsøge at blive medlem af NATO. 24,4% havde svært ved at besvare spørgsmålet, mens 0,3% undlod at svare.

38,6% af de adspurgte mener, at det russiske sprog i Ukraine skal være det andet statssprog, mens 39,5% mener, at russiske skal være officielt sprog kun i de regioner, hvor flertallet af borgerne ønsker det. 17,6% mener, at det er nødvendigt at fjerne russisk fra det offentlige rum i hele Ukraine. 3,9% havde svært ved at svare på spørgsmålet, mens 0,4% undlod at svare.

Omkring 2000 borgere, som udgør et repræsentativt udsnit af Ukraines befolkning deltog i meningsmålingen. Den statistiske usikkerhed er på højst 2,3%. Korrespondent.net.

20.09.04. Jusjtjenko kæmper videre trods synlig svækkelse

af Leonid Amtjuk, UP.

Selvom det lyder grotesk, så har forgiftningen af Jusjtjenko givet ét nyttigt resultat. Den blev nemlig for de ukrainske politikere en lakmusprøve på, "hvem er hvem". Såvel styret som de såkaldte kolleger fra oppositionen overraskede ikke med evnen til i første række at være mennesker. Nogle har formentlig byttet samvittighed og ære ud med påtegningen i sin arbejdsbog "statslig tjenestemand af ... rangklasse".

Hvis I ikke har forstået, hvad der her tales om, så kan vi oplyse, at ikke en eneste person fra styret og heller ikke en eneste af Jusjtjenkos opponenter har ønsket Jusjtjenko god bedring. Ikke én! Men det ville ikke undre os, hvis mange har tænkt ved sig selv "gid du var død!".

Ifølge oplysninger fra Jusjtjenkos inderkreds var, hold fast, Volodymyr Lytvyn, den eneste person, som ringede Jusjtjenko op for at støtte ham. For Janukovytj havde et telegram med ordene "god bedring" været en glimrende mulighed for at vise, at han udover "big mordy" (omskrivning af ordet "big boards" og betyder "store fjæs", red.) også har et menneskeligt ansigt. For slet ikke at tale om, at han i givet fald også ville have fjernet alles mistanke mod styret i forbindelse med den mystiske forgiftning. Men man bør lade Viktor Fedorovytj, at han handlede oprigtigt og forblev tavs. For han har nemlig ikke brug for, at Jusjtjenko bliver rask.

Det har Kutjma og Medvedtjuk heller ikke. Derfor vil vi ikke undre os over det mesterstykke i debilitet, som næstformanden for præsidentens administration, Vasyl Baziv, præsterede.

De ord, som han sagde, hører til dem, hvor man kan tale om, at en person selv har fastslået sin diagnose: "Lad Zintjenko være mundskænk, og bagefter kan Jusjtjenko så gå i gang med maden... Det var sådan regenter gjorde i Middelalderen", foreslog Baziv med en selvtilfreds mine. Denne forhånelse fra en embedsmand fra præsidentens administration blev ganske enkelt endnu en bekræftelse for dem, som er overbeviste om, at styret gerne ville forgive Jusjtjenko.

Det er stort set kun Moroz, som har overrasket. "Jeg vil råde Jusjtjenko og andre at spise pålidelige varer, så man ikke, to uger senere, begynder at tale om en forgiftning... Jeg spiser kartofler og spæk, og de er på ingen måder livstruende", sagde den såkaldte kampfælle. Denne mand, som gør krav på titlen "nationens samvittighed" fortsætter med at gøre uforståelige ting. Moroz kan tilsyneladende ikke forstå, hvordan han i dag selv er med til at skabe sig et dårligt eftermæle i historiebøgerne.

De, som er uenige i denne oprørte ordstrøm, kan indvende: men hvordan ville Jusjtjenko have opført sig, hvis det var en af hans modstandere, lægerne var nødt til nærmest at hive op af graven? Ville han have sendt dem et støttebrev? Ville han have ønsket dem god bedring?

Det ved jeg ikke. Men historien er nu engang sådan som den er. Og det var netop Jusjtjenko, og ingen andre, der lørdag stod på Den europæiske Plads med et opsvulmet ansigt. Og da hans voksne datter, Vitalina, så op på sin afkræftede far, begyndte hun at græde.

Det styre, som siger, at det ikke er involveret i attentaterne mod Jusjtjenko, glemmer af en eller anden grund at tilføje, at andre politikere ikke oplever noget lignende. Hvorfor blev premierminister Jusjtjenkos nyfødte datter i 2000 dryppet med flydende sølv, hvorefter hun holdt op med at trække vejret og kun med nød og næppe kom ud af komatilstanden.

Hvorfor ankom den moldaviske lejemorder Karamalak i 2003 til Kiev - samtidig med, at SBU's agent i Moskva informerede Centrum om, at denne internationale forbryder var landet i Ukraine for at forberede et attentat mod Jusjtjenko. Karamalak, som var efterlyst af Interpol, blev anholdt i Boryspil... og pludselig løsladt...

Hvorfor forsøgte en KamAZ-lastbil i sommeren 2004 i Kherson-regionen tre gange at skubbe Jusjtjenkos bil ned i grøften; men da chaufføren blev afkrævet en forklaring, viste det sig, at denne landmand fra "den mørke provins" udenad kunne forfatningens § 63 om, at ingen kan forpligtes til at afgive forklaring mod sig selv.

Og hvorfor fandt forgiftningen af Jusjtjenko sted med "kemiske stoffer, der normalt ikke indgår i fødevarer". 

Lad os antage, at alt dette blot er tilfældige sammenfald af omstændigheder. Men der trænger sig et andet spørgsmål på: hvis politiet overvåger Jusjtjenko, selv når han holder fri, med henblik på, som politiet selv siger "at forhindre forbrydelser mod præsidentkandidaten" - så kender indenrigsministeriet måske også til omstændighederne omkring forgiftningen af ham?

Det kunne være spændende at se videooptagelsen! Eller kan I, ærede ledelse af indenrigsministeriet, som i Gongadzes tilfælde, heller ikke i tilfældet med Jusjtjenko bekræfte, at der fandt en skygning sted? 

Nogle mener, at Jusjtjenko ikke burde have vise sig foran masserne med et opsvulmet ansigt, som han gjorde det lørdag på Uafhængighedspladsen. Men hver eneste dag tabt under valgkampen betyder en sejr for dem, som vi talte om i starten af artiklen. Man måtte vise, at Jusjtjenko godt kan stå oprejst. Man måtte ikke mindst sætte de kommentarer på plads, som har talt om, at forgiftningen blot var et PR-stunt fra Jusjtjenkos side.

Mødet i Kiev blev startskuddet til den afgørende etape i Jusjtjenkos valgkamp. Han gjorde det på trods af alle odds. Og hvis nogen ønskede en illustration af ordet "mod", så burde de være taget ind på Den europæiske Plads i Kiev i lørdags eller være på Zhytomyrs centrale torv i søndags.

Jusjtjenkos kampfæller siger, at hans nuværende udseende er meget bedre end det var i starten af ugen. I Zhytomyr tørrede Jusjtjenko de tårer af, som løb ud af det venstre øje, undskyldte og lovede, at "om nogle dage vil det hele være i orden".

For nogle var mødet i Kiev om lørdagen en nedslående oplevelse. En fornemmelse af desperation og magtesløshed. Det er slet ikke det, Jusjtjenko har brug for i øjeblikket. Det ville betyde, at vi anerkendte DERES styrke og VORES svaghed. Det ville betyde at tabe valgkampen to måneder inden starten på den vigtigste del af den.

... I slutningen af mødet i Zhytomyr kunne man allerede tydeligt høre sejrherrens stemme hos Jusjtjenko. Det sluttede med, at flere hundrede mennesker omringede Jusjtjenkos bil, så han måtte bruge mindst 15 minutter på at forlade pladsen, mens han uddelte autografer og trykkede hænder.

Det er Jusjtjenkos vigtigste medicin - denne energi og menneskers tro på sejren. Opskriften er på ingen måde desperation eller medfølelse. De rettidige af slagsen fik han heller ikke, da han havde brug for dem.

20.09.04. Council of Europe Parliamentary Assembly (PACE) Monitoring Committee statement on forthcoming presidential elections in Ukraine

Strasbourg, 16.09.2004 - The Monitoring Committee of the Council of Europe Parliamentary Assembly (PACE), meeting in Paris on 15 September 2004, adopted the following statement:

"The October 31 presidential elections are an opportunity for Ukraine to ensure full respect for the principles of pluralist democracy, human rights and the rule of law. A credible democratic election could give the country a chance to anchor itself more firmly in the family of European democracies.

The Committee recalls that, in January this year, the Assembly asked the Ukrainian authorities to abstain from unconstitutional acts or actions in view of the constitutional reform and carry out free and fair presidential elections in October, or face a challenge to the credentials of the Ukrainian delegation and, possibly, questioning of the country's status as a member of the Council of Europe. It also recalls its Statement adopted on 22 June 2004 urging the Ukrainian authorities to conduct the election process with absolute impartiality and respect for Council of Europe standards and to allow all candidates to compete on fair and equitable grounds.

It regrets that its calls seem to have been ignored. The Committee's co-rapporteurs for Ukraine, Mrs Severinsen and Mrs Wohlwend, have recently returned from another fact-finding visit to Dnipropetrovsk and Donetsk and their findings with regard to the current pre-election environment remain a cause for great concern.

The Committee therefore once again calls on the Ukrainian authorities to:

urgently amend the Law on Elections of the President of Ukraine in order to grant domestic non-partisan organisations whose statutory aim is election observation a right to observe the elections equal to that of international observers and candidates' representatives; ensure that the composition of leadership positions in territorial election commissions and polling station commissions respect a fair balance between candidates; define in the electoral law the consequences to be drawn from candidates' withdrawal as regards their representation in election commissions; guarantee timely up-dating of voters' lists all over the country; adopt regulations clarifying the rights of Ukrainian voters living abroad and relevant voting procedures; ensure that no candidate is restricted in presenting his/her views and qualifications to the citizens, including conducting public meetings and events throughout the country as well as billboard advertising, and that all candidates enjoy unimpeded access to television, radio, and print media on a non-discriminatory basis; organise impartial debates between the candidates on state television; guarantee that there are no harassments of media and journalists, and in particular that the moratorium on media inspections is maintained by all controlling bodies during election campaign; stop the practice of participation of civil servants in the campaign, and the use of public resources for the purpose of campaigning; provide election commissions with necessary equipment, premises, training, etc. according to the Law; refrain from any interference in the process of election disputes consideration by courts and provide judges with sufficient training on the electoral Law. Convinced that the respect for the above issues is an essential guarantee for the forthcoming elections to meet democratic standards, the Committee encourages the Assembly delegation participating at the pre-electoral visit to Kyiv from 26 to 29 September to raise these points with the relevant Ukrainian authorities during their visit and to report back to the Bureau of the Assembly upon progress made in these areas at the opening of the PACE's October part-session.

Ukraine is one of the largest countries in Europe: it has about 33 000 polling stations. It is therefore to be regretted that the issue of the legal status of domestic non-partisan observers has not been placed on the agenda of the current session of the Verkhovna Rada. The Committee is also very concerned by the small number of international observers to be deployed by various international organisations and foreign states (around 800 for the whole country).

The Committee will be looking closely at the results of an independent nation-wide exit-poll which in the past, in the Committee's view, had offered reliable indication of election results.

The Committee wishes to reiterate that the result of the presidential elections and the findings of the international community as to the way they have been conducted will be the major test for Ukraine's determination to really abide by European standards and values."

21.09.04. Jusjtjenko i parlamentet: styret er en morder

Lederen af blokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, siger, at forsøget på at forgive ham er et problem for hele det politiske regime i Ukraine. Der er tale om "hele det politiske miljø i Ukraine, hvor politiske mord bliver beordret", sagde han i en tale i parlamentet den 21. september.

I starten af parlamentets arbejde den 21. september bad fraktionerne "Vores Ukraine" og BJuT om en pause på 30 minutter, men formanden for Verkhovna Rada, Volodymyr Lytvyn, foreslog at afvise dette, men i stedet giver ordet til repræsentanterne for disse fraktioner.

I sin tale understregede Jusjtjenko, at han er lykkelig over at være i sessionssalen i dag. "Prøv at se på mit ansigt, lyt til min diktion - og det er næsten ingenting sammenlignet med de problemer, som jeg har haft. Se godt efter, ellers kan det samme ske for jer. Det er ikke et kulinarisk problem eller et madproblem, som nogen prøver at tolke det som", sagde Jusjtjenko i sin henvendelse til de folkedeputerede. Han spurgte også de tilstedeværende journalister, om nogen af dem i de sidste 10 eller 20 år havde set ham beruset, hvor han havde været ude af kontrol, og understregede, at hvis journalisterne har sådanne beviser, så måtte de gerne forelægge dem omgående.

"Jeg er ikke en ynder af det orientalske eller det occidentale køkken. Jeg spiser den samme borsjtj, kartofler og spæk som jer og 47 millioner mennesker", sagde Jusjtjenko. "Det, som skete med mig, er ikke et kulinarisk problem eller et kostvaneproblem. Det, som skete med mig, er et problem for det politiske regime i Ukraine", sagde han, idet han understregede, at den samme skæbne også kan ramme de andre opponenter af det fungerende regime.

Lederen af "Vores Ukraine" fremhævede, at man indtil videre ikke har fundet ud af, hvem der myrdede folkedeputeret Vadym Hetman, lederen af Rukh Vjatjeslav Tjornovil, journalisten Georgij Gongadze og mange andre. "Lad være med at spørge om, hvem der bliver den næste. Det bliver hver eneste af os", sagde han. Han tilføjede, at han gerne ville have "et retsligt svar" på, hvem der er morderne, men at den øverste anklager aldrig vil komme med dette svar.

Desuden fremhævede Jusjtjenko, at han blev overrasket, da Ukraines præsident Leonid Kutjma befalede at undersøge sagen om forgiftningen af Jusjtjenko. "De stiller spørgsmål, som De ikke selv vil svare på", sagde blokkens leder henvendt til statsoverhovedet. Desuden understregede han, at han ikke tror på dette direktiv fra præsidentens side og, at han ikke tror på den øverste anklager.

"Vi bør foretage et politisk skridt", sagde Jusjtjenko i en henvendelse til de folkedeputerede, idet han opfordrede dem til "en lille heltedåd"; hver dag at bevæge sig mindst en centimeter væk en stilling, hvor de står på deres knæ, som agrarfraktionen, en del af de deputerede fra Det folkedemokratiske parti samt de deputerede fra gruppen "Centrum" har gjort det.

På sin side kom koordinator for parlamentsflertallet Stepan Havrysh med en offentlig undskyldning til Jusjtjenko. "Det, som forpligter mig til at komme med en personlig undskyldning til Viktor Andrejevytj er, at min holdning hang sammen med, at jeg ikke havde kendskab til visse forhold". Tidligere havde Havrysh udtalt sig kritisk om muligheden af et attentat mod Jusjtjenko. Podrobnosti, Interfaks-Ukrajina. (denne artikel har Inter bevidst renset for de mere radikale dele af talen). 

22.09.04. De deputerede afkræver Kutjma svar

I dag har Verkhovna Rada vedtaget en forespørgsel fra deputeret for "Vores Ukraine" Volodymyr Javorivskyj til Leonid Kutjma vedrørende udtalelser fra medarbejderne ved præsidentens administration om forgiftningen af Viktor Jusjtjenko.

Parlamentsformand Volodymyr Lytvyn oplæste overskriften på forespørgslen: "angående kyniske kommentarer fra næstformanden for præsidentens administration Vasyl Baziv vedrørende årsagerne til Viktor Jusjtjenkos forgiftning, som vidner om det moralske niveau hos ledelsen af præsidentens stab". Som bekendt skal forespørgsler til præsidenten samle et flertal i salen. 228 deputerede (226 udgør flertallet). 

Desuden rettedes en forespørgsel fra gruppen af deputerede fra fraktionen "Ukraines Regioner" Koloniari og andre til sundhedsministeren vedrørende officielle informationer om præsidentkandidaten Jusjtjenkos helbredstilstand. 

Desuden bakkede de deputerede op om Andrij Derkatjs forespørgsel til præsident Kutjma om sikringen af en garanti for ytringsfriheden og mod indblanding i massemediernes og de deputeredes arbejde. Denne forespørgsel blev støttet af 249 deputerede. En lignende forespørgsel fra Derkatj blev sendt til Volodymyr Lytvyn og formanden for parlamentets specialkommission i forhold til overholdelsen af valglovgivningen.

Derudover var der flertal for Derkatjs forespørgsler til en række af Verkhovna Radas komiteer vedrørende rigsadvokaturens forsømmelser i forhold til SBU's retsstridige handlinger overfor journalister og medarbejder med A/S "Informations- og forlagsgruppen "Telegraf".

Desuden sendte deputeret for BJuT Hryhorij Omeltjenko en forespørgsel til Janukovytjs pressesekretær Hanna Herman vedrørende "en omgående udlevering af kopierne af de retskendelser og andre akter, som dokumenterer domfældelsen af premierminister Janukovyjt og hans forbrydelser".

Også deputeret Mykola Tomenko fra "Vores Ukraine" fik vedtaget sin forespørgsel til rigsadvokat Vasyljev om afbrydelsen af kanalen UT-1's udsendelse, hvor Julia Tymoshenko havde et indslag. UP.

22.09.04. Martjuk træder tilbage fra posten som forsvarsminister

Ukraines præsident Leonid Kutjma har modtaget forsvarsminister Jevhen Martjuks afskedsbegæring. Det oplyste statsoverhovedet i Pavlohrad efter et møde vedrørende genbruget af fast missilbrændstof på den kemiske fabrik i Pavlohrad, som led i hans besøg i Dnipropetrovsk-regionen.

Ifølge præsidenten er en af årsagerne til Martjuks tilbagetræden situationen omkring tilintetgørelsen af ammunition i landet. Kutjma fremhævede blandt andet situationen på den kemiske fabrik i Pavlohrad og mindede om begivenhederne ved Melitopol.

"I dag har jeg sagt: jeg modtager Martjuks afskedsbegæring, fordi at der også i dén henseende ikke bliver gjort det fornødne her (på fabrikken i Pavlohrad) - det bliver ikke gjort på den statslige måde", sagde statsoverhovedet.

Han fremhævede, at Den kemiske fabrik i Pavlohrad er en af de tre i Ukraine, som har mulighed for at tilintetgøre ammunition. "I ved, hvor stort et antal (der er af dem) og hvilken trussel
de udgør mod landet. De seneste hændelser er tydelige eksempler herpå", understregede præsidenten.

"Derfor kan jeg ikke forstå denne proces og denne, nærmest åbenlyse, sabotage", tilføjede Kutjma. Han fremhævede, at han har pålagt regeringen og forsvarsministeriet at behandle spørgsmålet om likvideringen af landets ammunition "ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt - som det vigtigste spørgsmål".

"Når vi ser på, hvad der foregår i verden, så giver det os et dobbelt ansvar, og jeg vil som et almindeligt menneske ikke gå ind i et eller andet spil omkring dette, og jeg forstår det ikke", sagde den ukrainske præsident. På fabrikken i Pavlohrad opbevarer man som bekendt det såkaldte faste missilbrændstof fra de ukrainske mellemkontinentale ballistiske missiler RS-22. Det er også her man forsøger at tilintetgøre missilbrændstoffet som led i Ukraines internationale forpligtelser i forhold til nedskæringen og likvideringen af de strategiske våben (START-1) samt statens program for likvideringen af de interkontinentale ballistiske missiler af typen RS-22 og bortskaffelsen af disses hårde brændstof.

Arbejdet med bortskaffelsen af det hårde missilbrændstof på Pavlohrads kemiske fabrik er indeholdt i aftalen mellem Ukraine og USA fra 1993. I 2000 bevilgede USA's Kongres omkring $24 millioner til opførelsen af et anlæg i Ukraine til likvidering af SS-24 missilernes brændstof, og i 2002 begyndte man i Pavlohrad at forske indenfor et pilotanlæg. Det var planen, at programmet for likvideringen af 5.000 tons hårdt missilbrændstof i Ukraine skulle være afsluttet inden udgangen af 2007.

I starten af 2003 standsede USA finansieringen af projektet og foreslog efter en række forhandlinger gennemføre tilintetgørelsen af brændstoffet via en direkte afbrænding eller en åben sprængning.

I betragtning af det uacceptable i sådanne metoder grundet deres økologiske belastning, besluttede Ukraines nationale sikkerheds-og forsvarsråd i maj 2004, at Ukraine selv skulle tilintetgøre brændstoffet gennem en hydroeksplosion. Interfaks-Ukrajina. UP.

23.09.04. Dagen før Jusjtjenko blev syg, mødtes han med SBU

Viktor Jusjtjenkos pressesekretær Iryna Herasjtjenko bekræfter, at lederen af "Vores Ukraine" Viktor Jusjtjenko om aftenen den 5. september - lige inden han blev syg - havde et møde med formanden for SBU (sikkerhedspolitiet) Smeshko og dennes næstkommanderende Volodymyr Satsyuk.

Da UP spurgte hende om, hvad mødet havde drejet sig om, sagde Herasjtjenko, at "Jusjtjenko er yderst bekymret over den farlige tendens, hvor sikkerhedsstyrkerne blander sig i den politiske kamp". "Dette var netop det centrale tema i hans samtale med ledelsen af SBU", sagde Herasjtjenko.

Herasjtjenko betonede, at "vi ved ikke, hvad dag Viktor Jusjtjenko blev forgiftet, eftersom han først blev bragt til hospitalet efter nogle døgn, og lægerne kunne ikke fastslå". Derfor kan vi ikke tale om en sammenhæng mellem mødet med ledelsen af SBU og Jusjtjenkos forgiftning, sagde pressesekretæren.

Hvad Jusjtjenkos nuværende tilstand angår, sagde hun, at Jusjtjenko havde det normalt. "Han arbejder hver eneste dag på sit kontor og modtager behandling, som ikke kræver stationær indlæggelse", sagde Herasjtjenko. "Lægerne er sikre på, at Jusjtjenko hurtigt vil blive rask, fordi de mener, at hans stærke organisme vil hjælpe ham med det", tilføjede Herasjtjenko. UP.

Ifølge Jusjtjenkos kampagneleder Zintjenko mærkede Jusjtjenko de første sygdomstegn om mandagen den 6. september.


23.09.04. USA håber på, at præsidentvalget sker i overensstemmelse med internationale standarder

USA håber på, at Ukraine vil gennemføre præsidentvalget i overensstemmelse med internationale standarder. Det sagde lederen af udenrigsministeriets pressetjeneste, Markijan Lubkivskyj.

Ønsket blev fremsat af USA's vice-udenrigsminister for globale anliggender Paula Dobryansky under mødet med udenrigsminister Kostiantyn Hrysjtjenko i New-York (USA). "[Hun] gav udtryk for, at præsidentvalget i vores land bliver gennemført under overholdelse af de internationale standarder", hedder det i meddelelsen. Hrysjtjenko forsikrede om, at Ukraine gør alt for at opnå netop dette resultat. Han kom med en detaljeret information om den indenrigspolitiske situation samt valgkampens forløb.

Som tidligere oplyst har præsident Leonid Kutjma gentagne gange sagt, at præsidentvalget bliver udemokratisk. Samtidig har han forudsagt, at det bliver den mest beskidte valgkamp nogensinde.

Spørgsmålet om det ukrainske valg bliver konstant drøftet under møder mellem Kutjma og repræsentanter for USA.

Officielt startede valgkampen i Ukraine den 3. juli. Præsidentvalget finder sted den 31. oktober. Ukrajinski Novyny.

23.09.04. Eksperter kommenterer Martjuks tilbagetræden

Jevhen Martjuks tilbagetræden fra posten som forsvarsminister vil blive modtaget negativt i NATO, mener ekspert ved Oxford-universitetets Britiske forsvarsakademi, James Sherr, oplyser radio "Liberty". "Det er endnu et signal om, at Vestens holdning ikke har nogen som helst betydning for dem, som har den reelle magt i Ukraine", siger Sherr. Han minder om, at Martjuk blev udnævnt til posten som forsvarsminister efter skandalen omkring "Koltjuga", og, at hans personlige omdømme som tilhænger af Ukraines indtræden i NATO var nødvendig for det ukrainske styre for at få skandalen manet i jorden.

Men efter det for Ukraine mislykkede NATO-topmøde i Instanbul, hvor Ukraine ikke blev tilbudt medlemskab af Alliancen, men i stedet fik at vide, hvor vigtigt det var med frie valg, tabte styret interessen for gode relationer med NATO, mener den britiske analytiker. Desuden mener James Sherr, at Martjuks radikale og hurtige reformer i hæren stødte en stor modstand, hvilket heller ikke kunne bekymre styret så kort tid inden valget.

"Liberty" citerer også NATO-talsmanden James Yanes ord, som nøjes med  at sige, at forholdet til Martjuk var godt, og at NATO håber på, at de vil forblive ligesådan i forhold til hans efterfølger.

Professor ved det Washington-baserede George Washington-universitet Taras Kuzio mener, at Martjuks tilbagetræden er endnu et skridt i retning af en "russificering" af ukrainske udenrigspolitik:

"Ukrainsk udenrigspolitik begynder at ligne den russiske i den forstand, at Ukraine er parat til at samarbejde med NATO og EU, men ikke sætter medlemskab af disse organisationer som sit mål. Årsagen er, at det ukrainske styre er træt af at høre kritik pga. afviklingen af demokratiet i Ukraine".

Ifølge Taras Kuzio er den anden årsag til Martjuks tilbagetræden det forhold, at det ukrainske styre efter det reelle nederlag for forfatningsreformen leder efter enhver mulighed for at forhindre, at oppositionen kommer til magten:

"Lad os mindes, hvordan Martjuk for ca. en måned siden sagde, at han ikke ville tillade, at hæren blev brugt i politisk øjemed. Det drejede sig de om omfattende valgsvindel i de statslige institutioner - hæren, fængslerne og psykiatriske hospitaler, som fandt sted under parlamentsvalget for to år siden".

Desuden siger eksperten fra Washington, at Martjuk næppe ville have tilladt, at hæren blev brugt til efter valget at kvæle protester mod valgsvindel. Taras Kuzio betoner, at Martjuks tilbagetræden er en sejr for den politiske lejr omkring lederen af præsidentens administration, Viktor Medvedtjuk, som forsøger at placere loyale personer på nøgleposter inden valget.

I forhold til Jevhen Martjuks mulige efterfølger som forsvarsminister mener Kuzio, at denne person skal opfylde to hovedkriterier: han bør være tro mod Medvedtjuk og ikke tilstræbe et ukrainsk medlemskab af NATO. UP.

24.09.04. "Vores Ukraine": Jusjtjenko blev forgiftet med ricin

Præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko blev forgiftet med ricin, oplyste lederen af Ukrainsk Folkeparti og medlem af "Vores Ukraines" parlamentsfraktion, Jurij Kostenko. Den øverste anklagemyndighed har overdraget den ukrainske sikkerhedstjeneste (SBU) straffesagen vedrørende efterforskningen af forgiftningen af lederen af oppositionen. "Vi ved allerede, at denne gift hedder ricin. Det er et stof, som sikkerhedstjenesterne anvender i forbindelse med specialoperationer", sagde den deputerede.

Kostenko fremhævede, at Viktor Jusjtjenkos stab allerede ved, hvordan det skete, og hvem der står bag. "Jeg vil gerne nøjes med et enkelt aspekt af den information, som vi allerede er i besiddelse af. Desværre vil dette mislykkede mordforsøg på Jusjtjenko ikke holde de såkaldte "krise-managere" tilbage fra at forsøge en gentagelse af attentatet", var Jurij Kostenko sikker på.

Samtidig kom det frem, at Ukraines rigsadvokatur har overladt den sag, som er blevet rejst på baggrund af forgiftningen af lederen af partiblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, til Ukraines sikkerhedstjeneste.

"I går rejste man en sigtelse efter straffeloven, og om aftenen blev den overdraget til SBU", meddelte rigsadvokat Hennadij Vasiljev. Han opfordrede politikere til at afholde sig fra forhastede konklusioner i denne sag og til at væbne sig med tålmodighed. Vasiljev sagde, at specialister fra SBU og anklagemyndigheden vil blive sendt til Østrig, hvor Jusjtjenko var indlagt, og at der allerede er en aftale om det. Desuden vil der blive gennemført en ekspertise og en gennemgang af de lægelige dokumenter. LIGA. Ukrajinski Novyny. Korrespondent.net.

----------------

Der findes to former for ricin: den pulveragtige og den flydende. Forgiftningen sker via luftvejene, forurenet mad eller vand. Symptomerne på en forgiftning med ricin kommer, afhængig af måden den er sket på, efter 36-72 timer. Diverse forudgående sygdomme kan begrænse den angivne periode.

Hvis ricin kommer ind i organismen via luftvejene, begynder den tilskadekomne at hoste, får smerter i brystet, åndedrætsbesvær og lungeødemer. 

Hvis giften kommer ind via fordøjelseskanalerne, får man smerter i maven, opkast, diarre (indimellem med blod), får nedsat leverfunktionen, og der opstår sår på mavetarmkanalens slimhinde. Sædvanligvis bliver de tilskadekomne plaget af smerter i øjnene og meget smertefulde forandringer i huden.

Til de fælles symptomer hører også en forhøjet temperatur, svækkelse, svimmelhed og muskelsmerter. Der kan forekomme kramper og en akut nedsættelse af arterielle blodtryk (kollaps).

Prøver udført på laboratorier har vist, at der forekommer ændringer i syre-base balancen (acidose), leverens og nyrernes funktion, blod i urinen, samt forøgelsen af mængden af hvide blodlegemer. Det vides ikke, hvor lang tid symptomerne varer hos et menneske, der er blevet forgiftet med ricin. Man ved heller ikke, hvilken betydning alderen og kønnet har for sværhedsgraden af forgiftningen. En umiddelbar overdragelse af ricinen fra én person til en anden er umulig. Korrespondent.net.

24.09.04. Attentat mod Janukovytj i Ivano-Frankivsk

Ukraines premierminister Viktor Janukovytj agter at fortsætte sit besøg i Ivano-Frankivsk på trods af det overfald, som fandt sted i morges

"Den radikalt indstillede del af repræsentanterne for blokken "Vores Ukraine" opførte sig aggressivt, hvilket tvang premierministerens sikkerhedsvagter til at forsvare ham", oplyste regeringschefens pressesekretær, Hanna Herman. Ifølge hende sagde premierministeren, at han agtede at fortsætte sin rundrejse, oplyser Interfaks-Ukrajina.

Janukovytj ankom fredag morgen til Ivano-Frankivsk indenfor rammerne af sin fire dage lange rundrejse til Ukraines regioner. I Karpaterne skulle han efter planen have  besøgt aktieselskaberne "Lukor" og "Magnium" samt deltaget i et møde vedrørende udviklingen af turismen i Ukraines vestlige regioner. Fredag aften skulle premierministeren til Donetsk.

Som oplyst tidligere, ankom en bus med premierministeren og hans følge til Karpaterne-universitetet opkaldt efter Stefanik, hvor han blev mødt af en demonstration bestående af tilhængere af "Vores Ukraine". De råbte taktfast "Jusjtjenko". Lige ved siden af stod premierministerens tilhængere.

Ifølge nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina mistede premierministeren balancen, da han trådte ud af bussen, hvorefter sikkerhedsvagterne førte ham hen til en bil, som kørte væk med det samme.

Ifølge nyhedsbureauet UNIANs version begyndte ukendte personer at kaste æg efter Janukovytj, da denne var på vej ud af bussen. Han faldt, hvorefter en sikkerhedsvagt førte premierministeren over til en anden bil.

Ifølge Karpaternes nyhedsbureau "PR" er Janukovytj blevet indlagt på det regionale hospital i Ivano-Frankivsk med en foreløbig diagnose "kollapstilstand som følge af overfald med en spids genstand". Ifølge dette nyhedsbureau anholdt man på stedet for hændelsen sønnen til en dekan ved universitetets naturvidenskabelige fakultet. 

Det planlagte møde i Jaremtje vedrørende udviklingen af regionens turistsektor er blevet aflyst. Kl. 13.00 holder Jusjtjenkos valgstab i Ivano-Frankivsk en pressekonference.

Kollapstilstand indebærer en mindskelse af blodtrykket, som kan føre til tab af bevidsthed. UP.


24.09.04. Janukovytjs parti anklager "Vores Ukraine"

Folkedeputeret Volodymyr Koloniari fra "Ukraines Regioner" truer nu "Vores Ukraine" med hævn for optrinnet med premierminister Viktor Janukovytj i Ivano-Frankivsk.

"Det er jer fra "Vores Ukraine", som har opdraget denne bande", sagde Koloniari fra parlamentets talerstol, idet han fremhævede, at "Vores Ukraine" kommer til at betale. Han fortalte, at Janukovytj blev overdænget med tunge genstande, og at han stadig var under lægebehandling". Desuden blev Janukovytjs sikkerhedsvagt også såret, oplyste Koloniari.

I sin svarreplik afviste deputeret for "Vores Ukraine" Mykola Tomenko, at Jusjtjenkos blok skulle have noget som helst at gøre med denne provokation og mindede om, at det var præsidentens administration, som startede denne slags beskidte metoder.

Samtidig oplyste det regionale politihovedkvarter i Ivano-Frankivsk overfor Interfaks-Ukrajina, at Ukraines premierminister og præsidentkandidat Viktor Janukovytj blev ramt af to hårde genstande - én i hovedet og én i brystet. Det blev oplyst, at de personer, som udførte angrebet, kom fra "Unionen af unge nationalister".

På nuværende tidspunkt befinder Janukovytj sig på det regionale sygehus. Hans tilstand er tilfredsstillende. Ifølge kilder i Janukovytjs stab agter han at fortsætte sit besøg i regionen, efter at han er blevet udskrevet fra sygehuset. UP.

24.09.04. Studerende erkender at have angrebet Janukovytj

Politiet har rejst tiltale efter straffeloven for "optøjer" i forbindelse med overfaldet på premierminister Viktor Janukovytj, oplyser en velunderrettet kilde overfor nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina. Ifølge kilden er sagen rejst efter § 296, og efterforskningen har fastslået, at den anholdte - den 17-årige Dmytro Romanyuk - begrundede sin handling med, at han ikke ønskede, at Janukovytj skulle blive præsident. Nyhedsbureauets kilde tilføjer, at den studerende er tilhænger Viktor Jusjtjenko, selvom han ikke er medlem af noget parti.

Ivano-Frankivsks lokale politihovedkvarter oplyser overfor Interfaks-Ukrajina, at Romanyuk, der er 1. årsstuderende ved økonomistudiet, i øjeblikket befinder sig på byens politistation. Ifølge den lokale afdeling af indenrigsministeriet blev Janukovytj overfaldet med to tunge genstande og er i øjeblikket indlagt på sygehuset. Interfaks-Ukrajina. UP.

24.09.04. Jusjtjenkos stab afviser at have noget at gøre med overfaldet

Viktor Jusjtjenkos centrale stab udtaler, at Jusjtjenkos tilhængere ikke har noget som helst at gøre med hændelsen i Ivano-Frankivsk i forbindelse med præsidentkandidat Viktor Janukovytjs besøg i regionen. Ethvert forsøg på at sætte Jusjtjenkos aktivister i forbindelse med denne hændelse er et led i rækken af "beskidt PR" fra styrets side.

Lederen af Viktor Jusjtjenkos stab i Ivano-Frankivsk, Zinovij Shkutyak, siger, at "premierministeren i lufthavnen blev modtaget af tre grupper: den officielle delegation med universitetsrektor hr. Konenko i spidsen, de såkaldte Janukovytj-tilhængere, som var blevet kørt ind fra Kiev med billed-ID fra regeringen, som gjorde, at de kunne passere politiets afspærringer. Den tredje gruppe bestod af unge, som stod med faner og skanderede "Jusjtjenko!". Denne gruppe var afskåret fra de øvrige af politiets afspærring".

Da premierministeren steg ud af bussen, kastede en ukendt person fra gruppen af premierministerens tilhængere æg efter ham, hvorefter Janukovytj blev tildækket af sikkerhedsvagterne, som førte ham ind i bilen og kørte ham til det regionale sygehus. Ingen ved, hvem "æggekasteren" var", siger Shkutyak. Han vil ikke udelukke, at dette kan have været "et planlagt scenarium udarbejdet af Janukovytjs stab".

Lederen af Viktor Jusjtjenkos valgstab i Lviv-regionen, Petro Olijnyk, har også betegnet beskyldningerne mod "Vores Ukraine" for overfaldet på Janukovytj som spekulative. "Det er grinagtigt, når man beskylder repræsentanterne for "Vores Ukraine" for overfaldet på præsidentkandidaten Viktor Janukovytj. Fordi Viktor Jusjtjenko nyder 80-90% opbakning i Ivano-Frankivsk regionen, og derfor er der overhovedet ingen grund til at gøre det", udtaler parlamentsmedlem Olijnyk til Den vestlige informationskooperation. Efter hans opfattelse er hændelsen i Ivano-Frankivsk "sandsynligvis en lille selvprovokation fra Janukovytjs PR-folks side".

"På baggrund af det, som skete med Viktor Jusjtjenko, havde man brug for at sige: der kan I bare se - også styrets kandidat kan blive udsat for et attentat - "vi bliver også overfaldet", siger Olijnyk. Han har også andre bud: "Det er muligt, at nogen fra det eksalterede publikum har kastet et æg efter Viktor Janukovytj, fordi vedkommende slet ikke har forstået, hvad det var vedkommende gjorde, mens sikkerhedsvagterne ikke har været deres opgave voksne".

Lederen af Janukovytjs stab i Lviv-regionen, Jurij Kril, betegnede hændelsen som hulemandsbarbarisk og sagde, at det er netop denne form for "ren" PR hans modstandere benytter sig af. "Jeg ville ikke sidestille sagen om forgiftningen af Jusjtjenko med dagens attentat. Den første sag er meget vanskelig - en efterforskning er i gang, og der er nedsat en kommission, herunder i parlamentet. Så det er en langvarig proces. Dagens hændelse er derimod et faktum. Lige nu befinder premierministeren sig på intensiv afdeling i Ivano-Frankivsk", sagde han. UP.

24.09.04. Regeringen: Angrebet udført med en genstand fra et videokamera

Det var en genstand fra et videokamera, som blev kastet efter premierminister Viktor Janukovytj i Ivano-Frankivsk, oplyser vice-chef for regeringens pressetjeneste, Oleksandr Ternjavskyj, til nyhedsbureauet UNIAN i Ivano-Frankivsk. 

Lederen af Jusjtjenkos stab i Ivano-Frankivsk, Zinovij Shkutyak, indkaldte til en pressekonference, hvor han slog fast, at Jusjtjenkos folk intet havde at gøre med hændelsen". Desuden tilføjede han, at efter man havde fået officielt bekræftet, at Janukovytj ville besøge Ivano-Frankivsk-regionen, traf koalitionen "Folkets styrke" (en af betegnelserne for Jusjtjenkos tilhængere, red.) den beslutning, at man ville udvise fuld tolerance overfor en hvilken som helst præsidentkandidat i forbindelse med dennes ophold i Karpato-regionen". Beslutningen omfattede også holdningen til Ukraines premierminister og præsidentkandidat Viktor Janukovytj, oplyser Karpaternes informationsagentur.

Som tidligere nævnt har politiet i Ivano-Frankivsk anholdt en person, som, ifølge én af fremstillingerne kastede et æg, og ifølge en anden fremstilling - en hård genstand - efter Janukovytj, da denne aflagde besøg på Stefanik-universitetet. UP.

25.09.04. Janukovytjs pressesekretær forsvarer Jusjtjenko

Et æg var den eneste genstand, som ramte Viktor Janukovytj under hans besøg i Ivano-Frankivsk, fremgår det af en sekvens af en video kørt i slow motion, som fredag aften blev vist på "5. kanal".

Videooptagelsen af den episode, hvor Janukovyjt blev ramt af en genstand og faldt ned på fortovet, blev vist sekvens for sekvens. Man ser Janukovytj komme ud af en todækker-bus, hvorefter et æg bliver kastet efter ham og rammer højre side af hans jakke. Janukovytj kaster et blik på pletten på jakken, tager sig til jakken og falder herefter om med lukkede øjne. Dernæst bærer fem sikkerhedsvagter Janukovytj hen til en bus, som står i nærheden. Videoen blev vist flere gange, så at overbevise seerne om, hvad der egentlig var sket.

Deputeret Taras Tjornovyl, som var blevet inviteret i studiet, sagde imidlertid, at det slet ikke var foregået på dén måde. Ifølge ham befandt han sig på dette tidspunkt på bussens øverste dæk og kunne selv se, hvordan Janukovytj blev ramt af en sten tæt ved tindingen. Tjornovyl kunne ikke forklare, hvorfor man ikke kan se denne sten på videoen. Samtidig sagde Tjornovil, at hændelsen havde fremkaldt et ønske hos ham om at tilslutte sig Janukovytjs valgstab. "Indtil denne hændelse havde jeg overhovedet ingen planer haft om at deltage i valget, men i dag er jeg blevet overbevist om, at vi er på vej mod vaskeægte fascisme og har derfor i dag stillet mig til rådighed for Viktor Janukovytjs stab", sagde Tjornovil.

Han tilføjede, at han har set "hvordan Jusjtjenko degenererer og hvordan hans omgivelser gør det". "Situationen degenerer til noget meget farligt".

"5. kanal" ringede også op til Janukovytjs pressesekretær Hanna Herman. Af en eller anden grund betegnede hun hændelsen i Ivano-Frankivsk som "endnu en provokation mod Viktor Jusjtjenko". UP.

27.09.04. Politiet løslader æggekasteren efter Janukovytjs ordre

Mykhajlo Romanjuk, som er far til studerende Dmytro Romanjuk, der kastede et æg efter Viktor Janukovytj i Ivano-Frankivsk, har bedt premierministeren om at forholde sig til den unge mand med forståelse for dennes unge alder.

Regeringens pressetjeneste oplyser, at Romanjuk senior og Janukovytj har haft en telefonsamtale. "Jeg bad Viktor Janukovytj om at forholde sig til min søn som en fader og være forstående overfor dennes unge alder og uerfarenhed", sagde Romanjuk. Ifølge pressetjenesten sagde Janukovytj, at han ville tage hensyn til Romanjuk-juniors unge alder og manglende erfaring.

"Jeg tror på, at det, som er sket vil være en lærestreg for drengen resten af hans liv... Dmytro Romanjuk vil drage sine konklusioner, og vil blive en god person i sit voksne liv", citerer pressetjenesten premierministeren.

"Alle kan snuble i løbet af livet, og hver eneste person bør have en chance for syndsforladelse", tilføjede Janukovytj. I lørdags løslod politiet som bekendt politiet Dmytro Romanjuk fra varetægtsfængslet.  

Samtidig anbefaler lægerne Janukovytj at holde en hvilepause. Regeringens pressetjeneste citerer lægerne Jurij Holovtjenko, Stepan Vynnytjuk, Viktor Lyzohub og Volodymyr Kovalenko, som i øjeblikket holder opsyn med Janukovytj.

Lægerne påpegede, at premierministeren klarede overfaldet på ham i Ivano-Frankivks meget let. "Kun takket være Viktor Janukovytjs stærke fysik klarede han de fysiske og psykiske men efter det han oplevede i Ivano-Frankivsk temmelig let", sagde lægerne, og at premierministerens tilstand er stabil, selvom det er tydeligt, at han er overanstrengt.

Efter fredagens optrin i Ivano-Frankivsk blev Janukovytj bragt til det regionale hospital. Ifølge lægernes konklusion klagede Janukovytj over hovedpine, almindelig træthed og svimmelhed, men at der ikke var tale om beskadigelse af livsvigtige funktioner. Ukrajinski Novyny. UP.

27.09.04. Jusjtjenko klager over plakater i regionaltog

I de ukrainske jernbaners regionaltog og S-tog er der blevet opsat valgplakater med et provokatorisk indhold, som overtræder valgloven og er rettet mod kandidat Viktor Jusjtjenko. Viktor Jusjtjenkos talsmand Mykola Kateryntjuk hævder, at de omtalte plakater "indeholder en opfordring til borgerkrig og opildner til etniske fjendtligheder". 

Ifølge ham overtræder slagordene på plakaterne præsidentvalgloven, oplyser Jusjtjenko-stabens pressetjeneste.

"Vi vil rette en forespørgsel til den øverste anklagemyndighed med krav om en undersøgelse af, hvorfor sådanne plakater er opsat, hvem der har bestilt opsætningen, og hvem der har finansieret den", siger Kateryntjuk.

"Vi kræver, at den øverste anklagemyndighed afklarer spørgsmålet om en sigtelse efter straffeloven", siger Mykola Kateryntjuk.

Den plakat, som der er tale om, er en efterligning af den amerikanske plakat, hvor "Uncle Sam" opfordrer de unge til at melde sig til hæren. På plakaten ser man Jusjtjenko iført en høj hat med amerikanske stjerner. Jusjtjenkos højre arm er fremstrakt. I stedet for ordene "I want you for US Army" står der skrevet "Er du parat  til borgerkrigen?"

I løbet af valgkampen har Tv-stationerne "Inter" og "1+1" bragt anti-Jusjtjenko reklameindslag, hvor han fremstilles som en amerikansk cowboy.
UP.

28.09.04. Socialisternes kontor i Lviv udsat for brandattentat

Det socialistiske partis regionale komite i Lviv meddeler, at præsidentkandidat Oleksandr Moroz' lokale for borgerhenvendelser i centrum af Lviv er blevet udsat for et brandattentat. Det oplyser lederen af Moroz' valgstab i Lviv-regionen, Jevhen Talipov til Ukrajinski Novyny (ukrainske nyheder, red.).

Ifølge repræsentanten satte ukendte gerningsmænd natten til tirsdag ild til lokalets hoveddør. "Vi har netop har sat nye døre i", sagde han. I forbindelse med, at dørene var varmeisoleret, opstod der en betydelig røgudvikling. Det lykkedes dog at få slukket branden.

I samme bygning ligger parlamentsmedlem Jurij Lutsenkos borgermodtagelse og avisen "Halytska pravda" sin redaktion. SPU vil nu udfærdige en politianmeldelse. UP.

28.09.04. Europarådsdelegation holdt møde med præsidentkandidater

Mødet mellem otte af kandidaterne ved Ukraines præsidentvalg og delegationen fra Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) fandt sted for lukkede døre, oplyser Ukrajinski Novyny.

Følgende otte kandidater holdt møde med PACE's delegation: Natalia Vitrenko, Serhij Komisarenko, Oleksandr Rzhavskij, Volodymyr Netjyporuk, Vasyl Volha, Oleksandr Moroz, Leonid Tjernovetksij og Mykola Hrabar, fortalte kandidaten for Det socialistiske parti, Oleksandr Moroz, der selv var tilstede under mødet.

Ifølge Moroz havde præsidentkandidaterne og PACE's repræsentanter drøftet det forestående valg og var kommet med eksempler på overtrædelser af valgloven. PACE's repræsentanter fik gennemtrumfet, at journalisterne skulle forlade mødelokalet efter fotosessionen og ikke måtte komme ind før efter mødets afslutning.

Tidligere havde præsidentkandidat for Det kristent-liberale parti, Leonid Tjernovetskyj, krævet journalisternes tilstedeværelse under mødet mellem de otte kandidater og PACE-delegationen. Korrespondent.net.

29.09.04. Østrigsk klinik: Jusjtjenko blev ikke forgiftet

Den østrigske klinik "Rudolfinehaus" har offentliggjort en erklæring, hvor man betegner som grundløse påstandene om, at præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko skulle være blevet forgiftet. Ifølge Reuters indeholder klinikkens udtalelse ingen detaljer angående Jusjtjenkos sygdom eller symptomerne på den. Klinikken ville i løbet af dagen holde en særlig pressekonference.

Tirsdag kom klinikken med en dementi af oplysningerne. I den officielle erklæring, som Reuters bringer, hedder det: 

"De fejlagtige oplysninger om, at hr. Jusjtjenko skulle være blevet forgiftet, er blevet udbredt i Ukraine og taget op af den internationale presse. Informationerne rummede direkte henvisninger til vores hospital". "Udbredelsen af informationerne, som indeholder påstanden om en forgiftning, er aldeles grundløs set ud fra et medicinsk synspunkt. For at sætte en stopper for disse rygter har klinikken besluttet at se bort fra sin normale praksis og komme med en pressemeddelelse", hedder det i den østrigske kliniks pressemeddelelse. BBC's ukrainske afdeling. UP.

29.09.04. Jusjtjenkos repræsentant kalder BBC-meddelelse provokatorisk

Med henvisning til repræsentanter for "Vores Ukraine" bragte Tv-stationen 5. kanal i dag en meddelelse, som betegner den af BBC offentliggjorte pressemeddelelse fra de østrigske læger om, at Jusjtjenko ikke blev forgiftet, som provokatorisk, meddeler Obkom. Desuden blev det oplyst, at folkedeputeret Jevhen Tjervonenko i dag er fløjet til Østrig. Det blev også oplyst, at den blodprøve, som blev udtaget på Jusjtjenko, havde vist at Jusjtjenkos helbredstilstand var blevet akut forværret. 

På nuværende tidspunkt befinder Viktor Jusjtjenko sig i Kiev. Samtidig siger hans pressesekretær Iryna Herasjtjenko, at det er efterforskningen og ikke lægerne, der skal besvare spørgsmålet om evt. forgiftning. Hun mindede om, at de læger, som undersøgte Jusjtjenko i klinikken "Rudolfinehaus" i Wien, oprindeligt var kommet med følgende diagnose: "hård pankreatitis med interstitielle ødemer af 2. sværhedsgrad og mangeartede medfølgende diagnoser, så som: reflux-gastroezofagit af 2. grad, akut proktokolitis i venstre side, atypisk polysegmentarisk hudsygdom, fremkaldt af vira, perifer parese, samt otitis i venstre side". Diagnosen blev stillet efter en omfattende undersøgelse og samtlige nødvendige medicinske analyser. Viktor Jusjtjenko blev konsulteret af 12 læger. I sygehusets udskrivning står der, at "den syges generelt forværrede tilstand samt den syges alimentære status sandsynligvis er blevet fremkaldt af en alvorlig virusinfektion samt kemiske stoffer, der som regel ikke indgår i fødevarer".

"Vi har ingen grund til at betvivle diagnosen fra en klinik med et så godt omdømme", sagde Herasjtjenko og mindede om, at sygdommen efter lægernes mening havde et atypisk forløb, og at der var tale om adskillige angreb på de indre organer. "Indtil videre kan vi desværre ikke sige, at alle analyserne er i orden. Viktor Jusjtjenko er i bedring, men visse indikatorer er værre, end man kunne ønske det", sagde hun.

Pressesekretæren mindede om, at klinikkens repræsentanter i samtlige deres interview har understreget, at hospitalet ikke er en retsmedicinsk institution, men at den kun behandler mennesker, og det derfor må være andre kompetente organer, der må kunne besvare de øvrige spørgsmål. Desuden oplyste hun, at ledelsen af Jusjtjenkos valgstab har overdraget den særlige parlamentariske kommission samtlige udskrifter fra sygehuset "Rudolfinerhaus". Versii.

29.09.04. De østrigske læger insisterer på genindlæggelse af Jusjtjenko

Lægerne på klinikken "Rudolfenhaus" i Wien insisterer på en genindlæggelse af præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko, siger parlamentsmedlem Jevhen Tjervonenko i dag i et interview med Interfaks-Ukrajina. I øjeblikket befinder Tjervonenko sig i Wien, hvor han planlægger at mødes med klinikkens ledelse på baggrund af deres pressemeddelelse om, at de vil afholde en pressekonference om årsagerne til indlæggelsen af Jusjtjenko den 10-18. september. 

Tjervonenko oplyser, at han har haft et møde med en af klinikkens læger - den ukrainskfødte Mykola Korpan. Korpan har lige være i Ukraine for at indhente en blodprøve fra Jusjtjenko. Tjervonenko understregede, at Jusjtjenkos tilstand er stabil, men at han indtil videre ikke er i bedring. Blodprøven viser endda, at visse indikatoren tyder på, at der er sket en forværring af tilstanden. 

Ifølge parlamentsmedlemmet var det planen, at Jusjtjenko skulle have været med på rejsen til Wien. Efter offentliggørelsen af erklæringen fra "Rudolfenhaus'" om afholdelsen af en pressekonference blev man imidlertid enige om, at Tjervonenko skulle flyve til Wien alene for at få redet trådene ud. Tjervovenko tilføjer, at politiet er gået ind i læge Korpans lejlighed i Kiev, hvor man afhører naboerne. Tjervonenko understreger, at hvis han får en konklusion fra lægerne om, at det er nødvendigt at indlægge Jusjtjenko, vil lederen af "Vores Ukraine" omgående flyve til Wien.

Jusjtjenkos pressesekretær Iryna Herasjtjenko oplyser overfor UP, at Jusjtjenko befinder sig i Kiev, at han ikke er indlagt, og at han holder politiske møder. "I går mødtes han med PACE's rapportør Severinsen og ledelsen af valgstaben, og i forgårs havde han et møde med den israelske minister Netanyahu og deltog i Dmytro Pavlytjkos jubilæum", sagde Herasjtjenko. Ifølge hende er Jusjtjenkos tilstand normal, men "visse indikatorer, som lægerne taler om, har vist sig at være værre, end man kunne ønske sig i forhold til bedringens dynamik".

Tirsdag sagde repræsentanterne for Wien-klinikken "Rudolfinehaus" (The Rudolfinerhaus Hospital), at påstandene om, at Jusjtjenko har været udsat for et forgivningsforsøg, er ubegrundede.

Tidligere har den ukrainskfødte læge Mykola Korpan i et interview med BBC sagt, at man ikke for nærværende entydigt kan slå fast, hvorvidt præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko er forgiftet, ligesom det er umuligt at sige noget om, hvilke giftstoffer, som har medført sygdommen, eftersom patienten først meget sent blev indlagt på klinikken. UP.

30.09.04. USA er parat til sanktioner i tilfælde af valgsvindel

De forenede Stater er parat til at indføre sanktioner mod højtstående ukrainske ledere, hvis disse overtræder proceduren omkring et ærligt og frit præsidentvalg. Det meddelte tirsdag repræsentanter for USA's kongres og Det hvide Hus under en pressekonference i anledning af de forestående valg i Ukraine og Belarus, oplyser radio Liberty. Konferencen blev afholdt af analysecentret "Heritage", som anses for at være tæt på præsident George Bush's regering.

De amerikanske regeringsembedsmænd indrømmer, at samtlige diplomatiske anstrengelser fra De forenede Staters side for at tilskynde den ukrainske ledelse til at gennemføre frie og ærlige præsidentvalg, har vist sig at være forgæves.

Direktøren for afdelingen for Central, Øst - og Sydeuropa ved USA's nationale sikkerhedsråd, Damon Wilson, påpegede, at mindstemålet for De forenede Staters politik var at sikre Ukraines præsidents Leonid Kutjmas velordnede afgang fra posten. 

Samtidig har man ifølge Wilson under de amerikanske embedsmænds og politikeres seneste besøg i Kiev betonet Kutjmas personlige ansvar for afholdelsen af et demokratisk valg. Men nu er man med Wilsons ord i Det hvide Hus blevet overbevist om, at deres krav er blevet ignoreret.

"Indenfor det seneste års tid er demokratitilstanden i Ukraine blevet forværret. Vi holder et vågent øje med begivenhederne i Ukraine, og man kan allerede tydeligt se skattepolitiets og myndighedernes magtmisbrug under valgkampen, den ulige adgang til massemedierne samt eksempler på intimidering af kandidaterne", sagde Wilson. "Derfor er det meget svært at betegne det, som nu finder sted i Ukraine, som et eksempel på frie og ærlige valg", slog han fast og tilføjede: "Eftersom de positive stimuli ikke har haft den ønskede virkning, må vi søge andre veje, som vil gøre et større indtryk især på de ukrainske magthavere", påpegede centrets direktør.

"Blandt disse forholdsregler er et forbud mod at udstede visum til alle korrumperede regeringspersoner, som er ansvarlige for overtrædelser under præsidentvalget. Vi har indført dette i forhold til Belarus og Moldova, og Ukraine bliver det næste land i rækken.

Samtidig vil der ikke ske en total isolation af Ukraine, selv hvis valgsvindel finder sted. Samarbejdet mellem Ukraine og USA vil blive videreført, blandt andet indenfor bekæmpelsen af den internationale terrorisme.

Men efter regeringsmedarbejderens mening vil kontakterne på topplan med en ukrainsk præsident, som ikke er blevet demokratisk valgt, være kølige og begrænsede. Og man kan godt glemme alt om det ukrainsk-amerikanske strategiske partnerskab indtil det næste valg i Ukraine (som finder sted i 2006, red.).

Indførelsen af sanktioner mod den ukrainske ledelse er blevet bakket op af kongresmedlem af fra New Jersey og formanden for USA's Helsinki-kommission, Chris Smith: "Hvis der bliver valgfusk i forbindelse med dette valg, så bør vi være meget hårde". "Derfor tror jeg, at kongresmand Rorabachers initiativ er den vej, vi bør følge. Det er nødvendigt at trække en streg og sige, at vi ikke spøger. Vi er trætte af valgsvindel. Det er lige før, det næsten er bedre ikke at holde valg, end at afholde et pseudovalg, som man forsøger at få legitime ud, men som i virkeligheden er langt fra at være det", sagde kongresmanden.

Som bekendt går Rorabachers lovforslag ud på, at der skal indføres hårde sanktioner mod de ukrainske regeringsembedsmænd, der er skyld i brud på valgenes demokratiske forløb. Bland de foreslåede sanktioner er konfiskation af ejendom, som befinder sig på amerikansk territorium, samt lukning af konti i amerikanske banker. UP.