Det splittede Ukraine: Vest-, nord,- og centralukraine stemte på Jusjtjenko 

(orange), mens syd- og østukraine valgte Janukovytj (blå). 

 

15.11.04. Ved at støtte Jusjtjenko svækker Moroz ham i virkeligheden

14.11.04. Janukovytj betegner Jusjtjenko som en falleret politiker

13.11.04. Møde med polsk udenrigsminister droppet til fordel for Putin

12.11.04. Bush sender senator Lugar til at overvære 2. valgrunde

12.11.04. Moroz tror på, at Jusjtjenko vil opfylde socialisternes krav

11.11.04. Janukovytjs retorik bliver mere venstreorienteret

11.11.04. Efter Jusjtjenkos sejr har Janukovytj sagt ja til Tv-debatter

10.11.04. Lækage fra Kreml: USA presser på for en sejr til Jusjtjenko

10.11.04. Why Yanukovych lost round one and why he will lose in round two

09.11.04. Amerikansk rapport om valgfusk i Luhansk-regionen

07.11.04. Jusjtjenko samlede mindst 50.000 til demonstration i Kiev

07.11.04. Socialisterne vil i 2. valgrunde støtte Jusjtjenko 

05.11.04. Janukovytj lover folkeafstemning om sprogspørgsmålet

05.11.04. Kommunisterne anbefaler at stemme "mod alle" i 2.valgrunde

03.11.04. Bush's "moral values" gør livet sværere for USA's venner 

03.11.04. "Ukraines Regioner": Omfattende valgsvindel i Vestukraine

03.11.04. Valgkommissionen kan ikke nå at lave nye vælgerfortegnelser

02.11.04. Når 100% er optalt, vil Jusjtjenko være på 1. pladsen

02.11.04. Janukovytjs lejr i tvivl om forfatningsreformen

02.11.04. Man mangler at få optalt 2,24%: Jusjtjenko indhenter Janukovytj

02.11.04. Pynter Valgkommissionen på Janukovytjs tal?

01.11.04. Janukovytj parat til konstruktiv dialog med Jusjtjenko

01.11.04. Janukovytj bejler til kommunister og socialister

01.11.04. "Vores Ukraine": Valgkommissionen vil ikke indrømme, at Jusjtjenko har vundet

01.11.04. Venstrefløjen i nøglerolle trods store tab til Janukovytj

01.11.04. Janukovytjs føring skrumper ind. Dødt løb inden 2. valgrunde

01.11.04. Janukovytj fører ifølge de officielle optællinger

 

01.11.04. Janukovytj fører ifølge de officielle optællinger

Efter at have optalt 21,82% af de afgivne stemmer oplyste Den centrale Valgkommission i Kiev kl. 01.00 dansk tid, at Viktor Janukovytj har fået 47.75 % af stemmerne, mens Viktor Jusjtjenko har fået 32.59% af stemmerne, oplyser proUA.

De øvrige kandidater har indtil videre opnået følgende tilslutning: Moroz – 5.6%, Symonenko – 4.98%, Vitrenko – 1.53%, Jakovenko – 0.83%, Kinakh – 0.80%, Tjernovetskij – 0.40%, Omeltjenko – 0.31%, Kortjynskyj – 0.16%, Tjornovil - 0.12%, Hrabar – 0.06%, Brodsky – 0.05%, Zbitnev – 0.05%, Volga – 0.04%, Bojko – 0.04%, Komisarenko – 0.04%, Rohozhynskyj – 0.03%, Rzhavskyj – 0.03%, Kryvobokov – 0.03%, Bazylyuk – 0.03%, Dushyn – 0.02%, Kozak – 0.02%, Netjyporuk – 0, 02%.

1,95% af vælgerne stemte mod alle. ProUA.

"Vores Ukraine"s parallelle stemmeoptælling viser en langt større tilslutning til Jusjtjenko og en langt mindre tilslutning til Janukovytj. 

I Kiev har indenrigsministeriets tropper taget opstilling i en ring omkring den centrale valgkommission. 

01.11.04. Janukovytjs føring skrumper ind

Med 94,24% af stemmerne optalt, oplyser Den centrale Valgkommission, at premierminister Viktor Janukovytj stadig fører efter 1. valgrunde af det ukrainske præsidentvalg - nu med kun 40,12% af stemmerne mod Viktor Jusjtjenkos 39,15%, og med 5,77% til Oleksandr Moroz, 5,02% til Petro Symonenko og 1,54% til Natalia Vitrenko. 

Hermed kommer det endelige resultat tæt på de to exit polls, som på valgdagen blev gennemført af SOCIS og "Ukrajinskij socialnyj monitoring" samt "Ukrajinskij exit poll". 

De Jusjtjenko-venlige meningsmålingsinstitutter KMIS og Razumkov-centret havde offentliggjort exit-polls med Jusjtjenko som klar vinder.

Jusjtjenko blev nr. 1 i 16 regioner, men Janukovytj blev kom på førstepladsen i 9 regioner samt byen Sevastopol. Inter. UP

01.11.04. Venstrefløjen i nøglerolle trods store tab til Janukovytj

Petro Symonenko, Oleksandr Moroz og Natalia Vitrenko har ved dette præsidentvalg opnået kun lidt over 10% tilsammen. Ved det sidste præsidentvalg opnåede samme kandidater hele 44% tilsammen i første valgrunde. Således har venstrefløjen i løbet af denne valgkamp mistet over 30% af sine vælgere. Man må antage, at den nuværende premierminister Viktor Janukovytj har "tæmmet" langt størstedelen af stemmerne fra KPU, SPU og PSPU's vælgere.

Det er en række sociale direktiver fra regeringens side såsom forhøjelse af pensionerne og løfterne om at kompensere opsparingen i Sparekassen, samt kontrollen med Donbas-området, der er forklaringen på denne udvikling. Reelt er der tale om, at Viktor Janukovytj har kørt sig i stilling som en venstrefløjskandidat.

Det bør erindres, at Petro Symonenko i første runde af præsidentvalget i 1999 opnåede 22,24% af stemmerne, Oleksandr Moroz - 11,29% og Natalia Vitrenko – 10,97%. I dag er deres tilslutning betydelig mindre. Lederne af KPU og SPU har opnået hver kun 5% af stemmerne, og under 2% har stemt på lederen af PSPU. De foreløbige tal viser, at venstrefløjen har tabt de såkaldte "røde" regioner som Donetsk, Luhansk og Krim til Viktor Janukovytj.

Ved 2004-valget viste de kommunistiske ideer, som venstrefløjen har sat så stor pris på og været så stolte af de sidste ti år, sig at være taget i anvendelse af styrets kandidat, Viktor Janukovytj. Bekæmpelse af fattigdommen, forhøjelse af pensioner og lønninger, det russiske sprogs ophøjelse til det andet statslige sprog, tætte forbindelser med Rusland – er blot nogle af de emner, hvor hr. Janukovytjs og venstrefløjens synspunkter har været sammenfaldende. Det er også karakteristisk, at Ukraines nuværende premierminister er blevet bakket op af lederen af de russiske kommunisters leder, Gennadij Zyuganov.

Viktor Janukovytjs sejr ved dette års præsidentvalg vil betyde et nederlag til venstrekræfterne, fordi de ved parlamentsvalget i 2006 vil få en stærk konkurrent i form af Regionernes Parti med den nuværende premierminister i spidsen. I så fald vil KPU og SPU efter eksperternes mening være nødt til at etablere en enhedsblok for at vinde parlamentsvalget. Hvilket næppe er sandsynligt med de ambitioner som både Petro Symonenko og Oleksandr Moroz har for tiden. 

Det er svært at forudsige, hvordan den ukrainske venstrefløj vil opføre sig inden 2. valgrunde af det ukrainske præsidentvalg. De kan tage parti for såvel den ene som den anden kandidat og opnå noget begge steder. I den forbindelse venter der såvel socialisterne som kommunisterne nogle utrolig svære forhandlinger med begge lejre. Viktor Janukovytjs kampfæller vil sandsynligvis forsøge at overbevise "de venstreorienterede" ved at tilbyde dem poster i den kommende magtelite, såvel som med følelsesmæssige argumenter som: på det seneste er der trods alt sket en afgørende splittelse mellem "Vores Ukraine" og SPU. 

Oppositionens repræsentanter kan næppe tilbyde Moroz og Symonenko goder, som er passende til deres ambitioner. De vil kunne lægge hovedvægten på bevarelsen af "venstrepartiernes" politiske fremtid. For KPU og SPU er præsident Jusjtjenko trods alt et mere taknemmeligt mål for kritik.

Dels fordi lederen af "Vores Ukraine" er en højrepolitiker. Dette betyder, at han næppe vil "begå attentat" mod kommunisternes, socialisternes og de progressive socialisters vælgere efter den 21. november. Dels er hr. Jusjtjenko en tidligere allieret af SPU og KPU fra "parlamentskvartettens" dage. Dels står der i modsætning til Viktor Janukovytj ikke stærke finans-politiske grupper bag Viktor Jusjtjenko, som kan gøre krav på venstrefløjens vælgere. Hr. Jusjtjenko er en god allieret i kampen mod SDPU (o), "Arbejdets Ukraine" og Regionernes Parti, som gør krav på venstrefløjens vælgere.

Alligevel er det ikke svært at forudsige, i hvilken retning "venstrefløjen" vil bevæge sig i løbet af de kommende 3 uger. Kun én ting er klar: netop Petro Symonenkos og Oleksandr Moroz' stemmer vil blive afgørende for udfaldet af præsidentvalget i Ukraine den 21. november. proUA.


01.11.04. "Vores Ukraine": Valgkommissionen vil ikke indrømme, at Jusjtjenko har vundet

Den centrale Valgkommission er stoppet med optællingen af stemmerne ved 95% af de optalte stemmer for ikke at være nødt til at erklære Viktor Jusjtjenko som vinder, siger Jusjtjenkos repræsentant Mykola Tomenko til UP.

"Hvis man tæller samtlige 100% af stemmerne, vil Viktor Jusjtjenko blive sejrherre i 1. valgrunde og det selv med Den centrale Valgkommissions forfalskede tal", siger Tomenko. Han gør opmærksom på, at Janukovytjs mikroskopiske forspring baserer sig på 95% af alle stemmerne; men hvor man kun har medregnet 85% af stemmerne i Zhytomyr-regionen, 86% af stemmerne i Zakarpatska-regionen, 88% af stemmerne i Ivano-Frankivska regionen, 77% i Kirovohradska-regionen og kun 84% af stemmerne afgivet i Kiev by.

"Taget i betragtning af stemningen i de pågældende regioner (Jusjtjenko vandt i alle de omtalte regioner, red.) vil Jusjtjenko, når 100% optalt, indhente Janukovytj forspring på under 1% og overhale ham".

Ved at undlade at offentliggøre det endelige valgresultat forsøger Den centrale Valgkommission ifølge Tomenko at forhindre Jusjtjenko i at føre valgkamp.  

Som bekendt forbyder den ukrainske valglov at føre valgkamp, indtil resultatet af 1. valgrunde foreligger. Det har Den centrale Valgkommission 10 dage til.

"Man kan forvente, at Den centrale Valgkommission ikke vil komme med det endelige valgresultatet før end ved udløbet af 10 dages fristen for derved at forhindre os i at føre valgkamp", siger Tomenko.

Jusjtjenkos stab nægter i øvrigt at anerkende de officielle tal fra Den centrale Valgkommission, fordi disse tal ikke stemmer overens med Jusjtjenko-lejrens parallelle stemmeoptælling. På sit seneste pressemøde fremlagde lederen af Jusjtjenkos valgkamp, Oleksandr Zintjenko, resultatet af den parallelle stemmeoptælling, som er baseret på tal fra 75% afstemningssteder og som viser, at Jusjtjenko har fået 46-48% mens Janukovytj har fået  32-33% af stemmerne.

Samtidig vil næstformand i Den centrale Valgkommission Jaroslav Davydovytj ikke udelukke, at det endelige valgresultat vil foreligge allerede i mandagens løb. UP.


01.11.04. Janukovytj bejler til kommunister og socialister

Præsidentkandidat Viktor Janukovytj går ind for at forene kræfterne med Det kommunistiske parti og Det socialistiske parti for at gennemføre forfatningsreformen. På mandagens pressemøde i Kiev rettede Janukovytj en appel til tilhængerne af Kommunistpartiets leder Petro Symonenko og Socialistpartiets leder Oleksandr Moroz, idet han understregede, at disse "ikke har tabt noget" ved ikke at være kommet videre til 2. valgrunde.

"Både i Symonenkos og Moroz' politik er der mange retninger, som falder sammen med mit program, og det er først og fremmest levestandarden og kursen i retning af en forbedring af levefoden", sagde han. "Jeg vil også fremover rette mine anstrengelser i retning af en forening af indsatsen med disse politiske partier", understregede Janukovytj. Han understregede nødvendigheden af en gennemførelse af den politiske reform i landet.

"Jeg vil foreslå disse politiske partier også fremover at bevæge sig i retning af en gennemførelse af reformen, hvilket også vil gøre det muligt for vore regioner at udnytte deres muligheder på en mere kvalificeret måde", sagde Janukovytj. Kandidaten sagde, at han er overbevist om, at "omfordelingen af beføjelserne mellem centrum og regionerne bør være til regionernes fordel". "Det har jeg været overbevist om længe, og mine politiske synspunkter er sammenfaldende med disse politiske partier", sagde Janukovytj.

Han fremhævede, at han også er åben overfor samarbejde med andre præsidentkandidater, som ikke er kommet i 2. valgrunde. Janukovytj oplyste, at han har hørt mange gode forslag fra disse kandidater, men at han godt kunne tænke sig at se mekanismen i disse forslag.

Ifølge Janukovytj  "bør man gøre det muligt for udøverne at arbejde" med de mest perspektivrige af disse forslag". "Derfor er jeg parat til at skabe disse betingelser", sagde han. Interfaks-Ukrajina. UP.


01.11.04. Janukovytj parat til konstruktiv dialog med Jusjtjenko

Ukraines premierminister Viktor Janukovytj, som er spidsen efter 1. runde af det ukrainske præsidentvalg, er parat til en konstruktiv dialog med sin hovedmodstander ved valget - oppositionsleder Viktor Jusjtjenko. Det sagde han i mandags til journalister. "Jeg er parat til en konstruktiv dialog, og jeg vil tænke over dette spørgsmål", sagde han.

Premierministeren betragter Jusjtjenkos "udfald mod ham" og hans tilhængere som "et instrument i en politisk kamp, som aldrig vil blive taget alvorligt i samfundet". Parlamentsformand Volodymyr Lytvyn har foreslået, at man inden 2. runde af præsidentvalget afholder et møde mellem Janukovytj og Jusjtjenko med henblik på at tilrettelægge fælles forholdsregler, der skal forhindre landets spaltning i to lejre uforsonlige lejre, oplyser ITAR-TASS. Ukraine.ru

02.11.04. Pynter Valgkommissionen på Janukovytj valgresultat?

Viktor Jusjtjenko fører ved præsidentvalget, men Den centrale Valgkommission holder tallene hemmelige for offentligheden, siger Jusjtjenkos repræsentant i Den centrale Valgkommission Jurij Kljutjkovskyj i parlamentet i dag.

Idet han henvendte sig til næstformand for Den centrale Valgkommission Jaroslav Davydovytj spurgte han, hvor Den centrale Valgkommission skjuler resultatet af afstemningen efter optællingen af 98% af stemmerne, ifølge hvilke Jusjtjenko har opnået 11,39 millioner stemmer, mens Janukovytj har opnået 11,35 millioner stemmer.

Davydovytj sagde, at Den centrale Valgkommission har indført de tal, som er baseret på optællingen af 94,2% af stemmerne. Han lovede inden parlamentets frokostpause at offentliggøre nye tal, som baserer så på optællingen af 96% af de optalte stemmer.

En halv time efter denne meningsudveksling sagde folkedeputeret fra SDPU (o) Nestor Shufrytj, at der allerede var offentliggjort nye tal, som viste, at Janukovytjs forspring i forhold til Jusjtjenko var vokset til 1,21%.

"Vi er overbevist om, at Janukovytj har vundet", sagde Shufrytj. Han tilføjede, at valget var foregået "på en ærlig, gennemskuelig og demokratisk måde", hvilket ifølge ham "konklusionerne fra Europarådets observatører, de amerikanske kongresmedlemmer og SNG's observatører også vidner om".

Samtidig pegede Shufrytj på uoverensstemmelserne i valglisterne samt det forhold, at en 5-10% af borgerne ikke havde kunnet komme til at stemme. Blandt andet betonede Shufrytj, at Jusjtjenko-folkene med deres pression mod Den centrale Valgkommission havde forhindret ukrainerne i Rusland i at stemme.

"Alle manglerne skal være løst inden 2. valgrunde. Jeg vil gerne henvende mig til dem, som nu siger, at nogle har stjålet noget, og jeg vil gerne minde om ordsproget, at tyv tror hver mand stjæler", sagde Shufrytj.

Han kom ikke med nogle navne, men hans replik var et svar på Julia Tymoshenkos og Oleksandr Zintjenkos påstande om, at der var svindlet til fordel for Janukovytj.

Tirsdag hørte de deputerede en beretning fra næstformand for Den centrale Valgkommission Jaroslav Davydovytj vedrørende 1. valgrunde. Parlamentsformand Volodymyr Lytvyn gav repræsentanterne for samtlige fraktioner lov til at komme med udtalelser omkring valget.

Davydovytj betonede, at Den centrale Valgkommission havde gjort alt for at sikre valgprocessen. Samtidig erkendte han, at der havde været problemer i valgdistriktskommissionernes arbejde samt problemer med valglisterne.

Davydovytj oplyste, at i alt 37.270.235 personer havde afgivet deres stemme, og at Den centrale Valgkommission akut havde fået fremstillet 61.000 stemmesedler, mens domstolene havde behandlet 42.000 klager fra vælgere.

Davydovytj mindede om Den centrale Valgkommissions problemer, som det er nødvendigt for den at få løst inden næste valgrunde, og efter hans vurdering ville 2. valgrunde af præsidentvalget koste statskassen 44 millioner UAH. UP.


02.11.04. Man mangler at få optalt 2,24%: Jusjtjenko indhenter Janukovytj

Med 97,76% af stemmer optalt er premierminister Viktor Janukovytjs føring over oppositionsleder Viktor Jusjtjenko skrumpet ind til under 0,5% og vil efter al sandsynlighed blive indhentet.

Ifølge Den centrale Valgkommission har Viktor Janukovytj fået 39,88% af stemmerne, Viktor Jusjtjenko 39,22% af stemmerne, Oleksandr Moroz 5,78% af stemmerne og Petro Symonenko 5,02%. 

02.11.04. Janukovytjs lejr i tvivl om forfatningsreformen

Folkedeputeret Stepan Havrysh anser det for muligt at gennemføre den politiske reform mellem 1. og 2. runde af det ukrainske præsidentvalg.

"Hvis vi får en dialog, så vil vi få en politisk reform", sagde Havrysh. Han anførte, at han allerede tidligere på dagen allerede havde et møde med Socialistpartiets leder Oleksandr Moroz om det.

Desuden agter han i morgen at forhandle med repræsentanter for Kommunistpartiet og lederne af "Vores Ukraine" samt andre partier, der indgår i koalitionen "Folkets styrke". Desuden oplyste Havrysh, at han under forhandlingerne med socialisterne og kommunisterne planlægger at afstemme en række spørgsmål, som blandt andet vedrører den dato lov nr. 4180 skal træde i kraft, samt i forhold til reglerne om bundet mandag. Havrysh sagde i den forbindelse, at han er sikker på, at et kompromis er muligt.

Samtidig sagde lederen af Janukovytjs stab, Serhij Tihipko, at han også mener, at det er nødvendigt at fortsætte gennemførelsen af den politiske reform mellem 1. og 2. valgrunde af præsidentvalget", oplyser Interfaks-Ukrajina.

"I dag bør vi tage initiativ til forhandlinger, som skal finde en løsning og få stemt, muligvis mellem 1. og 2. runde", sagde han i mandags. Desuden fremhævede Tihipko, at de deputerede er ved at blive inddraget aktivt i processen og, at man er begyndt at forhandle med socialisterne og kommunisterne.

Til journalisterne sagde han: "Vi bør tage initiativ til denne løsning inden 2. valgrunde. Vi bør prøve at lave en afstemning". Desuden henledte Tihipko de deputerede fra Viktor Jusjtjenkos lejr opmærksomhed på, at resultatet af afstemning i 1. valgrunde "burde anspore dem til det". UP.

02.11.04. Når 100% er optalt, vil Jusjtjenko være på 1. pladsen

Den centrale Valgkommission har afsluttet optællingen af samtlige stemmer i 10 af Ukraines regioner. 100% af stemmerne er således optalt i følgende regioner: Donetsk, Dnipropetrovsk, Zakarpatska, Zaporizjzja, Poltava, Rivne, Kharkiv, Kherson, Tjerkasy og Tjernivtsi.

I fem af regionerne kom Janukovytj på førstepladsen, mens Jusjtjenko fik flest stemmer i de fem øvrige. Det bør fremhæves, at Donetsk-regionen, hvor Janukovytj sejrede, var den første region, som Den centrale Valgkommission fik talt færdigt

Det bør også fremhæves, at i tre andre regioner, hvor Janukovytj ligger i spidsen 
(Luhansk, Odesa og byen Sevastopol) er 98-99% af stemmerne optalt. 

Lige nu er der flest uoptalte stemmer (13%) i Kirovohrad-regionen (der er optalt 86,98%), hvor den famøse 100. kreds befinder sig, hvor kronragede unge mænd overfaldt valgsteder, og hvor formanden for den territoriale valgkommission forsvandt med stemplerne. I denne region ligger Viktor Jusjtjenko i spidsen.

Desuden mangler man at få optalt 12% af stemmerne i Ivano-Frankivsk-regionen, 5% i Volyn-regionen, 3% i Vinnytsa-regionen, næsten 8% i Kiev-regionen, 3,5% i Lviv-regionen, 6,4% i Khmelnytskyj-regionen og 5% i Ternopil-regionen. I alle disse regioner ligger Jusjtjenko i spidsen.

Ifølge Den centrale Valgkommission havde man her til aften allerede optalt 98,95% af stemmerne. 

5. kanal oplyste i sin nyhedsudsendelse, at det største antal ugyldige afstemningsprotokoller er fundet i Kiev by. Medlemmerne af valgkredsenes kommissioner nægter at underskrive afstemningsprotokollerne, idet de forklarer det med, at de ikke ønsker at påtage sig ansvaret for resultatet. Efter at man på et afstemningssted, hvor Jusjtjenko havde vundet, underskrev en afstemningsprotokol, nægtede observatørerne fra "Regionernes parti" at underskrive protokollen og truede med at indbringe den for retten. UP.

03.11.04. Valgkommissionen kan ikke nå at lave nye vælgerfortegnelser

Ukraines centrale valgkommission vil ikke forhale offentliggørelsen af resultatet af præsidentvalget, oplyser medlem af Den centrale Valgkommission, Serhij Dubovyk.

"Som dem, der står for valget, forstår vi udmærket, at for hver dag der går, uden at resultatet er offentliggjort, vil det kunne få en væsentlig indflydelse på organiseringen af 2. valgrunde", sagde han på et pressemøde i dag i Kiev. Desuden pegede Dubovyk på, at loven om præsidentvalget indeholder en "lovgivningsmæssig kollision" i den del, som omhandler vælgerfortegnelserne for 2. valgrunde.

I henhold til lovgivningen skal disse vælgerlister være klar senest 11 dage efter afholdelsen af 1. valgrunde, mens det officielle valgresultat af 1. valgrunde bør offentliggøres af Den centrale Valgkommission senest 10 dage efter 1. valgrunde. Det betyder, at jo senere det officielle valgresultat bliver offentliggjort, jo mindre tid vil der være til at udfærdige vælgerfortegnelserne.

Dubovyk understregede også, at "de territoriale valgkommissioner og Den centrale Valgkommission bærer det fulde ansvar for vælgerfortegnelserne for 2. valgrunde".

I henhold til loven om præsidentvalget bliver vælgerlisterne for 2. valgrunde udfærdiget på grundlag af de vælgerlister, som blev brugt i 1. valgrunde. På det første møde i den territoriale valgkommission starter man derfor med at åbne poserne med vælgerfortegnelserne, som blev brugt på valgdagen og udarbejder på baggrund af dem nye vælgerlister under hensynstagen de tilføjelser og ændringer, som blev indført i 1. valgrunde.

I den forbindelse skal Den centrale Valgkommission mindre end syv dage inden valgdagen overdrage vælgerfortegnelserne til distriktsvalgkommissionerne, som så skal gennemgå dem og sætte sig ind i dem.

Dubovyk mener heller ikke, at de to kandidater, som skal deltage i 2. valgrunde, vil forsøge at få en ændring i stand i deres repræsentation i ledelsen af valgkommissionerne lokalt. Han understregede, at "loven ikke giver mulighed for det". Desuden mindede medlemmet af Den centrale Valgkommission, at de to kandidater, som går videre, ikke har ret til at føre valgkamp, før beslutningen om valgets afholdelse officielt er truffet. Det hænger blandt andet sammen med, at "valgkampkasserne igen skal tages i brug". Interfaks-Ukrajina. UP.

03.11.04. "Ukraines Regioner": Omfattende valgsvindel i Vestukraine

Ifølge præsidentkandidat Viktor Janukovytjs parti blev mindst 15-20% (1,5-2 millioner) af stemmesedlerne i Vestukraine forfalsket til fordel for præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko. Det oplyste medlem af parlamentsfraktionen "Ukraines Regioner" Ihor Shkyrja i parlamentet. Han fremhævede, at mellem 3 og 5 millioner ukrainere ifølge forskellige opgørelser befinder sig i udlandet som gæstearbejdere. "Af disse kommer 80% fra Vestukraine", fremhæver Shkyrja.

Han hævder, at medlemmerne af de lokale valgkommissioner, som er totalt kontrolleret af Jusjtjenkos parti "Vores Ukraine", den 31. oktober stemte for disse gæstearbejdere. "Desuden er borgmestrene i mange byer samtidig formænd for Jusjtjenkos lokale valgstab. Dette er også forklaringen på det oppustede stemmeprocent i de vestlige regioner", understregede den folkedeputerede. Shkyrja mener, at Den centrale Valgkommission og ordensmagten nøje bør kontrollere, hvorvidt tallene stemmer overens med den reelle valgdeltagelse og retsforfølge alle dem, som har deltaget i valgsvindelen; såvel repræsentanterne for myndighederne som medlemmerne af de lokale valgkommissioner. Premierminister Viktor Janukovytj står i spidsen for partiet "Ukraines Regioner", oplyser ITAR-TASS. Ukraine. ru.

04.11.04. Bush's "moral values" gør livet sværere for USA's venner 

Kommentar: Det var tydeligt efter George Bush's overbevisende triumf forleden, at venstrefløjen i Danmark jublede indvendigt, selvom de foran snurrende Tv-kameraer "beklagede", at Bush var genvalgt. Omvendt var det ligeså tydeligt, at den danske regering med Fogh og Stig Møller i spidsen gjorde gode miner til slet spil og sagde, at de nu regnede med, at Bush i sin sidste valgperiode ville øge samarbejdet henover Atlanten og løse konflikten i Israel. Nøgterne analytikere som Politikens Thøger Seidenfaden peger imidlertid på, at George Bush af at rekordstort antal af sine landsmænd nu er blevet bekræftet i, at hans sort-hvide udenrigspolitik og hans moralske indenrigspolitik er det, et flertal af amerikanerne ønsker.  Hvorfor skulle han dog justere sin politik? Han og hans højrereligiøse bagland har, som Lykketoft peger på, "set lyset" og føler sig naturligvis endnu mere kaldet til at føre "Guds eget land" og resten verden frem til denne erkendelse.  Hvis jeg var en klassisk liberal ansat i det amerikanske udenrigsministerium, ville jeg være alvorligt bekymret for mit arbejde, fordi det forekommer én, at diplomatiet bliver en smule overflødigt, når udgangspunktet for udenrigspolitikken er, at alle dem, som ikke er med os, er imod os, og at der i øvrigt ikke er noget at forhandle om, fordi vi har retten (og magten) på vores side. Det er vel også i erkendelse heraf, at Per Stigs gode ven Colin Powell på forhånd havde sagt, at han ikke ville fortsætte i embedet.

Hvad betyder Bush's sejr for Ukraine, spørger UP's Washington-korrespondent i en analyse.

Først og fremmest medfører den, at krigen i Irak vil fortsætte til den endegyldige sejr. Den amerikanske præsidents naive forsøg på at opbygge et demokrati i et land, hvor der aldrig har været demokrati, minder om sovjettidens forsøg på at få de centralasiatiske republikker til at udvikle sig fra "feudalisme til socialisme".

Krigen vil fortsætte så længe de amerikanske skatteborgere ikke er blevet trætte af at betale for krigen, og det bliver de at dømme ud fra deres stemmeafgivelse den 2. november ikke foreløbig.

For det andet vil Bush's regering også fremover forsøger at holde fast på den spinkle anti-terror koalition, som Ukraine i dag tilhører. I dén forbindelse vil man se gennem fingrene med Kievs overtrædelser af menneskerettighederne, ytringsfriheden m.v.

Hvis Viktor Janukovytj vinder 2. runde af det ukrainske præsidentvalg, vil det være nok for at ham at lade soldaterne blive i Irak, hvis han også fremover vil kunne modtage visa til USA. Uzbekistan anses jo for at være en af USA's vigtigste allierede i kampen mod terrorismen, selvom man dér torterer politiske modstandere. Hvorfor skulle Janukovytjs Ukraine ikke også forblive en strategisk partner for USA?

For det tredje vil fortsættelsen af krigen i Irak betyde enden for den transatlantiske enhed, en forværring af krisen mellem De forenede Stater og Europa, især mellem USA på den ene side og Tyskland og Frankrig på den anden side. Forholdet har aldrig været hjerteligt, og nu ryger venskabet endegyldigt. Antiamerikanismen i verden vil nå sit højdepunkt og vil fra at være nogle få tusindes politiske overbevisning gå over til at være religion for millioner af mennesker. Ukraines tilstedeværelse i Irak vil blot yderligere fjerne det fra Europa uden at føre landet nærmere på USA. 

For det fjerde vil USA's koncentration omkring problemerne i Irak få Ukraine til at glide i baggrunden i den amerikanske udenrigspolitik. Hvis Ruslands præsident Vladimir Putin  opfører sig godt og også fremover støtter USA "i kampen mod terrorismen", vil Bush's regering se gennem fingre med Ruslands imperiale ambitioner. Ukraine vil glide i ind i "min ven, Vladimirs" indflydelsessfære.

For det femte er krigen i Irak meget dyr. Den amerikanske bistand til Ukraine, der i løbet af Bush's 1. valgperiode i Det hvide Hus allerede er blevet reduceret med næsten 100 millioner dollars, vil yderligere blive skåret ned. Det vil betyde færre udvekslinger mellem studerende, lærere, militærfolk, deputere m.v.

De resterende penge vil via USAID blive fordelt blandt de såkaldte "beltway bandits" – de store amerikanske konsulentfirmaer, som bruger størsteparten af pengene til aflønning af sit amerikanske personale.

En Kerry-sejr ville naturligvis ikke have standset krigen i Irak, men ville sikkert have opblødt USA's omdømme i verden, og ville have fået en positiv indflydelse på relationerne mellem Europa og USA. USA's venner ville få det langt lettere uden Bush's "moral values". Men ak.

Hvis Janukovytj vinder i Ukraine, vil han forsøge på at gøre det, som amerikanerne kalder "at malke to køer på en gang": på den ene side vil han indføre dobbelt statsborgerskab med Rusland for at tækkes Rusland, og på den anden side vil han fastholde de ukrainske tropper i Irak for at tækkes USA. UP.

05.11.04. Kommunisterne anbefaler at stemme "mod alle" i 2.valgrunde

Ukraines kommunistiske Partis Centralkomites plenum har besluttet, at de i 2. valgrunde ikke vil støtte en eneste af de vigtigste kandidater til posten som statens overhoved - hverken Viktor Janukovytj eller Viktor Jusjtjenko og vil opfordre alle sine tilhængere til at stemme "mod alle".

127 medlemmer af de i alt 130 tilstedeværende medlemmer af Centralkomiteen stemte for resolutionen om, at "det er uacceptabelt i anden runde af præsidentvalget at støtte kandidater, som er en fortsættelse af regimets nuværende folkefjendtlige kurs".

Plenumets beslutning blev læst op af lederen af KPU Petro Symonenko om onsdagen. Han tilføjede, at "partiet forbeholder sig ret til at fortsætte de politiske konsultationer med politiske enheder, som er parat til at føre konsultationer indenfor spørgsmål af betydning for det arbejdende folk".

Symonenko sagde, at Kommunistpartiet vil opfordre sine tilhængere til at stemme mod alle i 2. valgrunde, men under alle omstændigheder møde op og afgive deres stemme. Desuden oplyste han, at plenumet besluttede ikke at tilbagekalde de kommunistiske medlemmer af valgkommissionerne, for at gøre det muligt for dem at "varetage borgernes ret til viljesytring". Interfaks-Ukrajina. UP.


05.11.04. Janukovytj lover folkeafstemning om sprogspørgsmålet

Præsidentkandidat Viktor Janukovytj mener, at visse oppositionspolitikeres forsøg på at afklare magtforholdene "på gaden" truer stabiliteten i landet.

"Det er temmelig trist, at vores image som et stabilt land er truet som følge af visse politikeres handlinger. Deres opfordringer til at gå på gaden med henblik på at erobre magten er noget temmelig farligt for Ukraine", siger Janukovytj i et interview med avisen "Moskovskij komsomolets", som udkommer i dag, fredag.

"I stedet for at slås om, hvem der har ret, i gaderne, foreslår jeg at I skal gøre det på valgstederne. På fredelig vis.", fremhæver premierministeren. Han hævder, at det ligger hans tilhængere og valgstaben fjernt at begynde på en aggressiv propaganda mod oppositionens kandidater.

"Jeg vil gerne understrege: af principielle grunde har ingen medlemmer af min valgstab gjort vil gøre den slags. Der er ganske enkelt intet behov for at undertrykke opponenterne. Fordi den bedste form for agitation for min kandidatur er den nuværende ukrainske koalitionsregerings arbejde", fremhæver premierministeren.

Han bekræftede sit valgprogram og sagde, at spørgsmålet om det russiske sprogs status i Ukraine vil blive lagt ud til en folkeafstemning:

"Folk bør selv beslutte, hvilket sprog de bedst kan kommunikere på. Vi har allerede reelt et tosproget land, fordi man taler det sprog, som man bedst kan lide. Jeg mener, at hele landet har behov for, at det russiske sprog i det mindste opnår status som et officielt sprog. Man bør ikke diskriminere den russisktalende befolkning". 

Desuden agter præsidentkandidaten at fortsætte jordreformen. "Men vi vil under ingen omstændigheder tillade at sælge jorden! Ikke én tønde land vil komme på udenlandske hænder, fordi det ville være en grov overtrædelse af rettighederne hos den ukrainske borger, som har vænnet sig til at arbejde på jorden", siger Janukovytj.

"Vi vil opbygge et system af jordrelationer, som vil betyde, at ingen vil kunne fratage ejeren dennes jordlod, som udelukkende kan overgå til en anden person som følge af arv", forklarer Janukovytj. Han bekræftede i øvrigt sin negative holdning til tilstedeværelsen af ukrainske tropper i Irak, men udtalte sig imod en hurtig tilbagetrækning af dem.

"Det ville være dejligt at kunne føre vores tropper ud (som oppositionen kræver det), men hvis vi tager det skridt, vil vi fremkalde en ny bølge af terrorisme, som kan ramme vores stat også", sagde Janukovytj. "Derfor bør vi tænke på vores eget lands sikkerhed; og vi skal nok vende tilbage til spørgsmålet om tilbagetrækningen af det ukrainske troppekontingent efter januarvalget i Irak", lovede premierministeren. 

I forhold til den økonomiske situation i Ukraine indrømmede han, at der på det seneste har fundet nogle markante prisstigninger sted:

"Det, som er sket med priserne, kan man ikke betegne som andet end lovløshed! Der er nemlig ingen objektive årsager til en prisstigning på kød og spæk. Vi har indsamlet en udmærket høst og de animalske producenters priser er ikke steget".

"Når vi ser prisstigninger på kvægproduktionen og solsikkeolie, er der snarere tale om markedets lovløshed og ikke markedets love. Spekulanterne har bare været hurtige til at udnytte løn- og pensionsstigningerne. Vi skal nok klare spekulanterne: de vil aldrig komme til at styre vores land", understregede Janukovytj. Interfaks-Ukrajina. UP.


07.11.04. Socialisterne vil i 2. valgrunde støtte Jusjtjenko 

Lederen af Ukraines socialistiske Parti Oleksandr Moroz vil i 2. valgrunde af præsidentvalget støtte Viktor Jusjtjenko. Moroz og Jusjtjenko underskrev aftalen i går i Kiev, oplyser Interfaks-Ukrajina. Forinden havde SPU's politiske råd holdt et møde om, hvem de skulle støtte i 2. valgrunde.

Om fredagen havde SPU's politiske eksekutivkomité vedtaget at støtte Jusjtjenko i 2. valgrunde af præsidentvalget, men man lod det være op til det politiske råd at træffe den endelige afgørelse. 

I aftalen har socialisterne fået skrevet deres betingelser for at støtte Jusjtjenko ned. Jusjtjenko selv og hans allierede indenfor koalitionen "Folkets styrke", Julia Tymoshenko, ankom til biografbygningen i Kiev, hvor SPU's politiske råd holdt møde.

Sammen med Jusjtjenko ankom også de folkedeputerede Petro Poroshenko og Jevhen Tjervonenko fra "Vores Ukraine" samt Oleksandr Turtjynov fra Julia Tymoshenkos blok. Det politiske råds møde foregik bag lukkede døre.

På en pressekonference efter afslutningen af mødet læste Moroz de vigtigste punkter i aftalen op. Parterne har aftalt, at de inden den 1. januar 2005 vil vedtage en lov om forfatningsændringer (lovforslag nr. 4180), som skal træde i kraft seneste den 1. januar 2006.

Ifølge aftalen forpligter Jusjtjenko og lederen af fraktionen BJuT, Julia Tymoshenko sig til at sikre deres fraktioners aktive deltagelse i forfatningsprocessen. ("Vores Ukraine" og BJuT har hhv. 100 og 19 mandater, mens socialisterne har 20 mandater ud af i alt 450 deputerede).

Ifølge aftalen påtager den nyvalgte præsident sig omgående at indføre moratorium på salg af landbrugsjord og på privatiseringen af virksomheder og objekter af strategisk betydning.

Desuden skal Jusjtjenko efter sin valgsejr omgående træffe en beslutning om at føre de fredsbevarende styrker ud af Irak.

Parterne har også aftalt at vedtage en lov om proceduren for den kommende præsidents tiltræden og den nuværende præsidents tilbagetræden.

I aftalen fremhæver man nødvendigheden af hurtigst muligt at efterforske de mest omtalte kriminalsager og drage alle dem, som er indblandet i politiske mord, til ansvar.

I aftalen fremhæves det, at man er nået til enighed om at sikre gode naboskabsforhold med Rusland og Den europæiske Unions lande.

Desuden vil Ukraines nyvalgte præsident påtage sig at løse sociale opgaver. Blandt andet at fastsætte minimumslønnen på et niveau, som ikke er lavere end eksistensminimum, samt at sænke priserne og tarifferne i den kommunale sfære, erstatte borgernes forsvundne opsparinger, gratis uddannelse og sundhed.

Ved underskriftsceremonien deltog udover Moroz og Jusjtjenko lederen af BJuT Julia Tymoshenko, medlem af BJuTs fraktion Oleksandr Turtjynov, lederen af Jusjtjenkos valgkamp Oleksandr Zintjenko, medlemmer af fraktionen "Vores Ukraine" Petro Poroshenko, Jevhen Tjervonenko, Roman Zvarytj samt deputerede fra Socialistpartiets fraktion.

I 1. valgrunde kom Moroz på 3. pladsen med 5,83% af vælgerne, idet han overhalede kommunisten Petro Symonenko (5,03%).

Symonenko har sagt, at Kommunistpartiet ikke vil støtte en eneste af de kandidater, som er gået videre til 2. valgrunde. Men i fredags havde han et møde med premierminister Viktor Janukovytj.

Lederen af Det progressive Socialistiske Parti Natalia Vitrenko, som kom ind på en 5. plads, vil opfordre sin vælgere (1,54%) til at stemme på Janukovytj. UP.


07.11.04. Jusjtjenko samlede mindst 50.000 til demonstration i Kiev

Massedemonstrationen "Folket kan ikke besejres" til støtte for Viktor Jusjtjenko, som fandt sted i Kiev lørdag den 6. november og var arrangeret af koalitionen "Folkets styrke", samlede ifølge arrangørerne over 100.000 deltagere, mens politiet taler om det halve antal. I en tale til sine tilhængere sagde Jusjtjenko, at de "skal besejre valgsvindelen, hvilket kræver, at hver enkelt af os møder op på afstemningsstederne og sikrer sig, at hans navn er opført i vælgerfortegnelsen".

Udover Viktor Jusjtjenko og Julia Tymoshenko deltog også lederen af Socialistpartiet Oleksandr Moroz i mødet på Uafhængighedspladsen i Kiev.

Mødets sensation blev Viktor Jusjtjenkos erklæring om, at han i henhold til ukrainsk lovgivning agter at deltage i Tv-debatterne, uafhængigt af, om den anden præsidentkandidat, premierminister Viktor Janukovytj, har tænkt sig at deltage i debatterne. "Uanset om styrets præsidentkandidat vil deltage i Tv-debatterne agter jeg til fulde at gøre brug af denne sendetid med henblik på at nå ud med min holdning til folket", sagde han efter afslutningen af massemødet for sine tilhængere.

Tidligere har Viktor Janukovytj sagt, at han ikke har tænkt sig at være med i Tv-debatterne, og han har foreslået sin modstander en kappestrid "på gerninger og ikke ord". Hvis en af deltagerne i 2. valgrunde ikke deltager i Tv-debatterne, vil Tv-sendetiden ifølge loven fuldt ud tilgå den anden kandidat. Tv-debatterne finder sted i ukrainsk Tv-1 (UT-1).

Kredsen omkring premierminister og præsidentkandidat Viktor Janukovytj vil indklage gennemførelsen af demonstrationen til Den centrale Valgkommission. "Afholdelsen af møder med kandidatens symbolik, slogans, transparenter og hans offentlige udtalelser er en direkte form for agitation, som er kategorisk forbudt ifølge lovgivningen, så længe den 2. valgrunde endnu ikke er blevet fastsat", siger Havrysh. "Vi vil indgive en klage", sagde han. Podrobnosti

09.11.04. Rapport om valgfusk i Luhansk-regionen 

PRELIMINARY REPORT

 BY THE UKRAINIAN CONGRESS COMMITTEE OF AMERICA

THE PRESIDENTIAL ELECTIONS IN UKRAINE 

- 31 OCTOBER 04 -

GROUP OF OFFICIAL INTERNATIONAL OBSERVERS

(LUHANSK OBLAST DELEGATION)

 We, as official international election observers appointed by the Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) and registered by the Central Election Commission of Ukraine, file the following preliminary report based on documented observations in Luhansk Oblast of Ukraine.

 Background: 

The UCCA group of officially registered election observers support Ukraine’s commitment to OSCE standards for free and fair elections, that accurately reflect the will of the electorate.  UCCA does not support any candidate, party or election block.

 A delegation of 12 observers traveled to Luhansk Oblast in Ukraine to report on the adherence to international election standards in the province.  This delegation of observers had the opportunity to visit all electoral territories in Luhansk Oblast prior to Election Day (E-Day).  The delegation remained in the province over a ten day period, commencing on 23 October 2004 and concluding on 1 November 2004. On E-Day, 31 October 2004, all twelve electoral territories (Numbers 105 to 116) were again visited to observe the election process taking place.

 Prior to E-Day, teams met with representatives of the four major presidential candidates (Moroz, Symonenko, Yanukovych & Yushchenko), members of various Precinct Election Commissions (PEC) and Territorial Election Commissions (TEC), political party representatives,  authorized candidate representatives, official (domestic) observers appointed by candidates, other official international observer groups, members of the mass media and local citizens.

 Purpose & Scope:

 This report has two main purposes: 

bulletFirstly, to provide a synopsis of observations conducted in the twelve electoral territories of Luhansk Oblast, with a special emphasis on E-Day occurrences; and
bulletSecondly, to produce recommendations based on selected major violations.

 There were some positive aspects to the election process in Luhansk Oblast. Nevertheless, consistent with Article 70(5) of the Law of Ukraine “On the Elections of the President of Ukraine” (the Election Law), this report is basing its recommendations solely on observed violations - so that they may be properly recorded in the public domain and hopefully actions taken so that they can be avoided in the future. 

 General Observations:

 The delegation had occasion to observe serious campaign irregularities in the pre-election period.   In the main, these irregularities can be characterized as the ‘absence of a level playing field’ that would help ensure fair elections.  Many of these reflect preferential treatment based on an abuse of state or administrative authority.  We list below some of the major irregularities in the pre-election period:

 ·        Numerous media violations whereby all candidates were not given equal access to unbiased media coverage;

·        The unlawful use of public administrative resources to support the government candidate;

·        Pressure by the campaign of the government candidate on selected voters to support their candidate and/or to abstain from supporting opposition candidates;

·        The use of public authorities to obstruct and/or disrupt the pre-election campaigns of opposition candidates;

·        Use of inflammatory campaign material contrary to the law; and

·        The absence of accuracy in the voters lists.

 In addition, the current framework for determining the composition of PEC’s and TEC’s, as outlined in the Election Law, does not ensure unbiased treatment of all candidates.  Major candidates have the ability to stack these commissions with their supporters through other secondary candidates and/or remove unwanted commission members. Since the decisions of these commissions are conducted on the basis of a majority of votes, this leaves ample opportunity to manipulate outcomes.  The potential for systemic abuse of this sort is high in our opinion; however, that is not to say that all major candidates participated in such manipulation.                

 Specific Observations:

 1.      Bribery, Intimidation or Harassment of Voters & Campaign Workers – Article  157 of the Criminal Code & Article 64(6) of  the Election Law

 

·        Expulsion of a student from the Luhansk Agrarian University for campaigning for an opposition candidate (Yushchenko).  Ref:  TEC 105 - PEC 41

·        Students alleging that they were advised that they would be expelled from school if they did not support and vote for the government candidate. Students offered bribes that they would get increased marks for co-operating.  Ref: TEC 108 - PEC 14; TEC 109 - PEC 1

·        Claims by campaign workers that they would be physically harmed, their homes destroyed or their jobs lost if they did not vote for the government candidate. Ref:  TEC 109 - PEC 1

·        Voters alleging they were offered 100 hryvnia to vote for a candidate (Yanukovych).  TEC 107 – PEC 32

·        PEC member told to add new voters onto voters list without proper TEC or court documentation.  Ref:  TEC 105; TEC 115 – PEC 64

·        Students alleging they were advised that if they vote for a candidate (Yanukovych), they would get two months of free boarding.  Ref: TEC 105 – PEC 41

·        Voter complaints of the town’s mayor insisting citizens vote for government candidate.  Ref: TEC 111 – PEC 92; TEC 115 – PEC 7

·        PEC member advising voter which candidate to vote for.  Ref: TEC 115 – PEC 91

·        Employees alleging employer advising them how to vote and then subsequently monitoring the attendance of employees at a PEC to see if they voted.  Ref:  TEC 113 – PEC 68 & 69

·        Voters seen receiving free beer on the premises of 2 PEC’s of the same TEC.  Ref:   TEC 105 – PEC 63 & 64 

 1. Voter List Violations – Articles 31, 32,  33 & 34 of the Election Law

 

·        Variety of inaccuracies, including listing of deceased voters, multiple entry of voters and voters missing off of voter’s lists.  Ref:  TEC 105 – PEC 7,11,15,21,47,60,61, 62, 65, 66, 67 & 77; TEC 106 – PEC 4, 41, 59, 61, 62, 63, 65 &77; TEC 108 – PEC 14; TEC 116 – 32 & 36; TEC 109 – PEC 1, 16, & 40; TEC 111 – PEC 17; TEC 113 – PEC 10

·        Over 700 students voters added to voter’s list within 2 days of elections and told to vote for a candidate (Yanukovych).  Ref:  TEC 108 – PEC 14/Over 200 added in TVK 105,DVK 45

·        Numerous irregularities regarding voters lists with either unnumbered pages, unnumbered voters, and/or improperly signed and sealed documentation.  Ref:  TEC 108 – PEC 36, 79 & 80;  TEC 108 – PEC 82

·        Voters list missing from PEC premises.  Ref:  TEC 105 – PEC 68/ 69/Nechaev/

·        Over 400 voters added to voters list without proper documentation and authorization.  Ref. TEC 111 – PEC 86,TEC 105 – PEC 33

·        Voters allowed to vote more than once or with falsified identification.  Ref:  TEC 105 – PEC 45; TEC 106 – PEC 63.

·        Changes to voters list made in pencil then erased on E-Day.  Ref:  TEC 115 – PEC 7

  

 1. Ballot Box Violations –  Articles 70(5), 74(3) & 75(10) of the Election Law

 ·        Small mobile ballot returned to PEC in damaged condition.  Ref: TEC 109 - PEC 35

·        Improperly sealed ballot boxes & ballot boxes improperly stored.  Ref:  TEC 108 - PEC 79; TEC 106 – PEC 81

·        Small mobile ballot boxes not turned upside down when not in use, as per requirements.  Ref:  TEC 108 - PEC 77

·        Small mobile ballot boxes missing control sheet as per requirements.  Ref: TEC 110 – PEC 26; TEC 111- PEC 4; TEC 114 – PEC 12

·        Ballot boxes not in clear view of PEC members during voting hours as per requirements.  Ref: TEC 110 – PEC 33 & 40

·        Unsealed ballot box stored in adjacent area and not in clear view of PEC members.  Ref:  TEC  106 – PEC 81; TEC 114 – PEC 32 

·        Voting area improperly set up so that ballot boxes not in clear view of PEC members and/or official observers.  Ref:  TEC 108 – PEC 17 & 36; TEC 110 – PEC 33 & 40; TEC 115 – PEC 91; TEC 112 – PEC 4

  

 1. Impeding the rights of  International Observers & Media Representatives – Articles 28(9),  69 & 70 of the Election Law

 

·        Official international observers not allowed on the premises of a PEC.  Ref:  TEC 108 – PEC 36; TEC 115 – PEC 205;  TEC 112 – PEC 8;  TEC 109 – PEC 94

·        Media representative not allowed on the premises of a PEC.  Ref: 109 – PEC 94

·        Authorized candidate representative (from candidate Mykola Hrabar) denied access to PEC.  Ref: TEC 109 – PEC 1

·        International observer denied access to ‘absentee voters list’.  Ref: TEC 108 – PEC 79

·        Authorized candidate representative (from candidate Mykola Hrabar) assaulted at TEC premises.  Ref: TEC 113

·        International observers refused permission to accompany mobile ballot boxes.  Ref: TEC 105 – PEC 60, 61, 66 & 67;  TEC 116 – PEC 59

·        International observer refused right to film proceedings at TEC.  Ref:  TEC 113

·        International observers monitored, threatened and followed by car.  Ref: TEC 111 – PEC 5

  

 1. Ballot  & Voting Premises Violations – Article 28(10),  74, 76(4), 78 of the               

Election Law       

·        Ballots were pre-marked for candidate Yanukovych.   Ref:  TEC 105 – PEC 40;  TEC 111 – PEC 17

·        Voting premises too small according to requirements.  Ref: TEC 105 - PEC 6, 7, 41 & 62; TEC 108 – PEC 16; TEC 111– PEC 16, 19 & 92; TEC 109 – PEC 1

·        Improper ballots used with no PEC number indicated on them, contrary to requirements.  Ref:  TEC 114 – PEC 1;  TEC 115 – PEC 38

·        Improper storage and handling of ballots.  Ref:  TEC 108 – PEC 36; TEC 111 – PEC 87; TEC 113 – PEC 21

·        Militia members improperly stationed in voting premises.  Ref.  TEC 105 – PEC 7, 40 & 41; TEC 108 – PEC 36, 79 & 84; TEC 109 – PEC 40; TEC 111 – PEC 5;  TEC 113 – PEC 49; TEC 114 – PEC 22;  TEC 116 – PEC 59

·        Illegal campaigning on E-Day.  Ref:  TEC 109 – PEC 40; TEC 111 – PEC 17 & 92; TEC 112 – PEC 7;  TEC 123 – PEC 23

·        Improper counting of ballots.  Ref:  TEC 107 – PEC 35;  TEC 111 – PEC 1

·        Candidates biographical information not posted as required.  Ref:  TEC 115 – PEC 149;  TEC 111 – PEC 87

·        More than one person in voting booth at a time.  Ref:  TEC 115 – PEC 149, TEC 111 – PEC 19

 

 1.  PEC &TEC Violations – Articles 78, 79, 81 & 82 of the Election Law

·        TEC’s dismissed several PEC members appointed by the opposition in latter stages of pre-election campaign.  TEC 109 - PEC 1, 10, 16, 35 & 40; TEC 110 – PEC 85;  TEC 115 – PEC 132

·        Official vote count protocols signed by PEC members in advance of completion.  Ref:  TEC 108, TEC 109 – PEC 16

·        TEC members did not perform required audit duties regarding submitted official protocols from PEC’s.  Ref:  TEC 108;  TEC 109, TEC 115 & others

·        PEC official protocols and accompanying documents were received at TEC in either a tattered or opened state.    Ref:  TEC 109; TEC 111; TEC 115  & others

·        PEC official protocols not properly completed and/or sealed when received at TEC.  Ref:  TEC 115 – PEC 38, 68 & 166

·        PEC official protocols improperly “corrected” at TEC rather than referring back to the PEC.  Ref:  TEC 108; TEC109; TEC 111; TEC 115 & others

 Conclusions:

 The UCCA Luhansk Oblast delegation has concluded that the elections in the areas under observation were not universal, fair, secret, free or transparent. In addition, many PEC’s and TEC’s had Election Law violations ranging from relatively minor administrative errors to major violations of Ukraine’s Election Law and Criminal Code. 

 Such violations bolster the belief of Ukraine’s citizens that the results of the election were pre-determined. The local electorate lacks confidence in the current system and they fear repercussions if they report any threats they experienced or if they report even minor transgressions of the Election Law.

 As a result, there is an urgent need for all parties to act on the violations noted above in order to restore confidence in the system and to show violators the consequences of their actions. Similarly, party officials, authorized candidate representatives and local observers need to be more vigilant in their reporting of violations and do so in an proactive manner, when possible, to help prevent repeated violations.

It also became apparent that many PEC and TEC members were not fully conversant with the Election Law. As a result, many PEC and TEC members need additional training. Also, the general electorate would benefit from a greater awareness of their rights under the Election Law.  This would help eliminate voter list errors, as well as make them less susceptible to threats and intimidation.

 Finally, since there is a lack of a fair and free press in Luhansk Oblast, as in many areas of Ukraine, the UCCA Luhansk Oblast delegation recommends that domestic and foreign news organizations initiate intensive reporting on this election in order to spread the truth and consequently discourage election violations.

Recommendations:

 In accordance with the findings of this report, the UCCA Luhansk Oblast delegation makes the following recommendations:  

 1. Thorough prosecution of all major Election Law and Criminal Code violations in a timely manner;
 2. Additional training of PEC and TEC members as to the requirements of the Election Law and their obligations therein;
 3. Reform of the Election Law regarding the composition of PEC’s and TEC’s to avoid biased or manipulated representation;
 4. An extensive public education program on voter rights and on ballot secrecy;
 5. Greater rights of guaranteed access for all official observers (domestic and international) and journalists, especially pertaining to jails, health institutions and special voting precincts;
 6. Special protection under the Election Law for voters, authorized candidate representatives and domestic observers who report violations;
 7. Guaranteed equal access to mass media for all candidates;
 8. The establishment of monitoring agents under the Election Law with the authority to issue automatic fines and/or other penalties whenever state authorities provide any form of support for any candidate;
 9. Similarly granting authority to such monitoring agents to issue automatic fines and/or other penalties for state authorities who harass candidates or impede legitimate campaign activities;
 10. Greater access to voters lists for the general public prior to elections and public education on the need to check the accuracy of voters lists; 
 11. Amend the Election Law to incorporate  procedural simplicity to correct voters lists;  and
 12. The establishment of a National Voter Registry and an independent governing agency charged with maintaining the registry and operating at arm’s length from the government.

Note:  This report is also available in Ukrainian; however, only the English version is official

10.11.04. Why Yanukovych lost round one and why he will lose in round two

The Jamestown Foundation
Friday, November 5
Volume 1, Issue 121
EURASIA DAILY MONITOR

Taras Kuzio

Five days after the election, the final results are still not declared in Ukraine's presidential election. Nevertheless, as opposition candidate Viktor Yushchenko declared: "Whatever the authorities might say to us," he won the first round. "And, in the second round we shall finalize this victory," he added (Ukrayinska pravda, November 4). Final results from exit polls showed Yushchenko in the lead over Prime Minister Viktor Yanukovych by 6.8% in one poll, and by 0.9% in another.

Western governments and election-monitoring organizations have criticized the four-month-long election campaign, with its massive abuse of state administrative resources, biased media, voter intimidation, and vote tabulation fraud. All of these factors worked in Yanukovych's favor, enabling him to increase his core support in his home region of Donetsk and among state officials from 20-25% to 40%.

Another source of support for Yanukovych came from Communist Party pensioners bribed by a doubling of pensions in early October. They were also attracted by his new policies in favor of dual citizenship and Russian as a second state language. A vicious smear campaign depicting Yushchenko as an American stooge also attracted some left-wing voters.

Having lost round one, there is little the Yanukovych camp can do to win the second round on November 21. They deployed a full range of electoral malpractices in the first round, but many of these attempts failed because of the mass mobilization of opposition supporters. It will be difficult to use the same tactics in round two. The opposition will be better prepared to prevent fraud and international observers will be more vigilant.

If additional votes cannot be obtained from voter fraud, what other tactics are possible? Bribing pensioners will be impossible as Ukraine's budget, hryvnia exchange rate, and inflation rate are still reeling from the doubling of pensions last month. Playing the "Russian card," which Russian political advisors so hoped would bring Yanukovych a massive majority, also failed. Those voters already pro-Russia (i.e. Communist pensioners) have already switched to Yanukovych. The "Russian card" attracted few non-communist voters for three reasons.

First, today's Ukraine is very different from 1994, when Leonid Kuchma successfully used the "Russian card" against incumbent Leonid Kravchuk. Despite massive attempts to portray Yushchenko in a Soviet-style campaign as a pro-American "nationalist," this failed to produce the same results as in 1994 when Kuchma labelled Kravchuk as a "nationalist."

Second, Russia's heavy-handed intervention -- including President Vladimir Putin's ill-timed appearance at a military parade in Kyiv brought forward by a week -- backfired, especially in Kyiv where Yushchenko won by a landslide. Interestingly, one day after the elections, Russian Security Council Secretary Igor Ivanov said Russia would be willing to work with either candidate. This was a clear signal that Russia is less than confident of a Yanukovych victory.

Third, the attempt to repeat Kuchma's 1994 success by making this year's race also a contest between "nationalists" and "Russophiles" failed. A decade later, the issues are different and Yushchenko does not come across as a "nationalist" to most Ukrainian voters.

Two reasons why this year's elections are different from 1994 are the results from central Ukraine and the role of the left. In 1994 Kuchma won more of central Ukraine than did Kravchuk. In this year's elections, Yushchenko swept central Ukraine and, according to exit polls, also won the southern Ukrainian Kherson oblast.

The left (Communist Petro Symonenko, Socialist Oleksandr Moroz, and Progressive Socialist Natalie Vitrenko) received a combined vote of 13%. In the 1994 elections, Kuchma won all of the left vote in round one. In this year's elections only Vitrenko tried the nationalist argument (Ukrayinska pravda, November 3). Vitrenko's 1.5% support for Yanukovych will be offset by the 1% won by Union of Industrialists and Entrepreneurs head Anatoliy Kinakh, which will now go to Yushchenko.

On November 4, 127 out of 130 delegates at a Communist Party Central Committee plenum voted to not back either of the two remaining candidates. If the Communists had backed Yanukovych, they might have only discredited themselves ahead of the March 2006 parliamentary elections. Yanukovych had already bribed most Communist voters in round one, and there were only 5% left who could have still defected in round two. This is now not the case, despite desperate attempts to court the left by Yanukovych.

The Communists were also perplexed because the Socialists bested them for the first time. The Socialists have always ruled out backing Yanukovych and do not recognize his claim to victory in round one. The Socialists are in the midst of what are likely to be very fruitful negotiations with the Yushchenko camp. Their demands include Yushchenko's promise, if elected, to support constitutional reforms, halt the sale of land, and support social welfare policies.

The second round will also be decided by defections from the pro-presidential camp. Here there are more similarities to the 1994 elections. One reason for Yanukovych's poor performance in round one is the lack of full support given to him by some regional officials and members of political parties who are his allies on paper. In reality, many have sat on the fence, preferring to remain neutral. Many of them do not feel threatened by a Yushchenko victory.

The creeping defection of ruling elites from the Yanukovych camp could be seen in the collapse of the parliamentary majority in September. On election day, Yushchenko ally Yulia Tymoshenko announced that agreement had already been reached by 233 deputies to create a new pro-Yushchenko majority.

Parliamentary speaker and head of the Agrarian Party Volodymyr Lytvyn stated that he would be happy with either of the two leading candidates. Lytvyn's relations with the Yanukovych camp declined in September-October after he prevented them from adjourning parliament until after the elections in a failed attempt to deprive the opposition of a public platform. Lytvyn was also instrumental in supporting the creation of a parliamentary committee to investigate election violations.

Other former members of the pro-presidential camp were personally insulted by their coarse treatment from Viktor Medvedchuk, head of the presidential administration. Former Kuchma adviser Oleksandr Volkov, who was heavily involved in Kuchma's 1999 re-election campaign, began courting Yushchenko. Another was Yevhen Marchuk who was angered after he learned from the media that he had been removed as Defense Minister. His first interview was then deliberately given to Yushchenko's Our Ukraine Channel 5. Kinakh was also angered by the manner in which he was removed as prime minister to give the post to Yanukovych.

Outgoing President Kuchma will also play an important role. He is unlikely to support the extreme position advocated by Medvedchuk, namely to use all available means, including violence, to guarantee that Yushchenko is not elected. This extremism has little support among the Kuchma camp except for Medvedchuk, because he has no future in Ukraine if Yushchenko is elected president.

An alternative path devised by Kuchma's son-in-law, Viktor Pinchuk, is for Kuchma to become an international statesman, which a violent end to his decade in office would not permit. Pinchuk has brought many American VIPs to Ukraine to meet Kuchma. One such visit by former President George H. W. Bush paid off when Kuchma met President George W. Bush during the 2004 Istanbul NATO summit. The former Foreign Ministry building close to the presidential administration has been renovated to be Kuchma's new international foundation, where Pinchuk envisages him following in former Soviet President Mikhail Gorbachev's footsteps as an international statesman.

Taken together, these factors suggest that, short of Medvedchuk being allowed to use violence to prevent a Yushchenko victory in round two, the odds are heavily stacked against Yanukovych. The tide is therefore flowing towards a Yushchenko victory in round two.

10.11.04. Lækage fra Kreml: USA presser på for en sejr til Jusjtjenko

U.S. President George Bush has stepped up pressure on Russia and Ukraine to secure an outcome in Ukraine's presidential elections that is favorable to the United States. Pro-U.S. candidate Viktor Yuschenko and his pro-Russian opponent Viktor Yanukovich face a runoff Nov. 21.

USA's præsident George Bush forsøger at overbevise Ruslands præsident Volodymyr Putin om at skifte side ved det ukrainske præsidentvalg fra Viktor Janukovytj til Viktor Jusjtjenko, skriver det amerikanske analyseinstitut "Stratfor" i artiklen "USA's pres forbedrer Jusjtjenkos chancer". 

Med henvisning til kilder tæt på Ruslands nationale sikkerhedsråd oplyser "Stratfor", at Bush angiveligt har ringet til Putin to gange for at forsøge at overbevise han om at støtte Jusjtjenko. Ifølge disse oplysninger skal Bush have ringet til Putin lige inden valget i Ukraine samt den 7. november. 

"Stratfors" eksperter hævder, at "Jusjtjenkos sejr vil kunne give USA en større indflydelse på den politik, Rusland fører". "Og Vladimir Putin, der forbinder Ruslands politiske fremtid med Washington og Vesten, vil næppe ødelægge forholdet til USA pga. præsidentvalget i Ukraine", hedder det artiklen.

Artiklen hævder, at Washington allerede er kommet med en række tiltag, der af Rusland opfattes som advarsler.

"Først og fremmest drejer det sig om, at Pentagon antager, at russerne har udført de 300 tons sprængstoffer fra ammunitionslagrene i Irak. Dernæst har USA's ambassadør i Moskva Alexander Vershbou i et interview med Moskvas radio den 7. november udtrykt Washingtons bekymring i forbindelse med JUKOS sagen", hedder det i artiklen.

Ifølge de kilder, som Stratfors kommentator henviser til, har Putin i sin samtale med Bush sagt, at intet er vigtigere for Rusland end et godt forhold til USA. Og det betyder efter Stratfors opfattelse, at der er visse signaler om, at Kreml er under pres fra Washington (og dette pres er øget efter genvalget af Bush) for at bevæge sig væk fra Janukovytj for ikke at skade de amerikanske interesser.

Nyhedsbureauet Stratford skriver under henvisning til kilder i den ukrainske administration, at Bush også har haft en telefonsamtale med præsident Kutjma, hvor han insisterede på at han og andre i den ukrainske ledelse støttede Jusjtjenko.

"Kun tiden vil vise, hvor oprigtig Kutjma var i samtalen med Bush, og hvorvidt han vil bevare en neutralitet i forhold til Jusjtjenko", hedder det i artiklen.

Under alle omstændigheder kunne Kutjmas tvivl få de ukrainske embedsmænd begynde at lægge luft til Janukovytj og opsøge kontakter med Jusjtjenko. Nyhedsbureauet Stratfor kommer med den konklusion, at George Bush og hans omgivelser tildeler Ukraine en betydelig vægt som en strategisk nøgle mellem Rusland og Europa, og at der er tegn på, at det amerikanske pres begynder at give resultater.

Hvis Rusland fortsætter med at distancerer sig fra Janukovytj (og det vil også have indflydelse på de ukrainske embedsmænd), så vil det få en betydelig indflydelse på vælgerne i det sydlige og østlige Ukraine, som i 1. valgrunde bakkede mest op om Janukovytj" slutter kommentaren. Radio Liberty. UP.

11.11.04. Efter Jusjtjenkos sejr, har Janukovytj sagt ja til Tv-debatter

Premierminister og præsidentkandidat Viktor Janukovytj er parat til at deltage i en Tv-debat med sin modstander i 2. valgrunde af præsidentvalget - lederen af blokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko. Det oplyste Janukovytj onsdag aften, oplyser Interfaks-Ukrajina.

"Hvad Tv-debatterne angår, så har jeg fået mange breve fra vælgerne, og jeg mener, at de har ret - Tv-debatterne giver trods alt mulighed for at se hinanden an, og jeg har en god ballast. Derfor har jeg besluttet at lægge bånd på følelserne og deltage i en Tv-debatter", sagde premierministeren.

Janukovytj udtrykte også tilfredshed med resultatet af 1. valgrunde den 31. oktober, som officielt blev offentliggjort i går. "Jeg er tilfreds med resultatet af 1. runde og mener, at dette resultat vil være nok for mig til at vinde i 2. valgrunde. Hvad 1. valgrunde angår, så har jeg allerede sagt - hvis man sammenligner det med fodbold, så kan man tale om, at jeg var på udebane", sagde kandidaten.

Janukovytj sagde, at han er parat til at se det, som Jusjtjenko tidligere har sagt om ham, "som 
følelsesudbrud". "Jeg er glad for, at Viktor Andrijovitj forstår, at det var følelsesladet. Jeg mener, at hver eneste af os har følelser, men vi bør alle forstå, at når valget er slut, så skulle livet gerne fortsætte", fremhævede han.

Inden 1. runde af præsidentvalget deltog Janukovytj og Jusjtjenko ikke i nogen Tv-debatter.

Janukovytj traf beslutningen om Tv-debatterne samme dag, som det officielle resultat af valgets 1. runde blev offentliggjort og ifølge hvilket Viktor Jusjtjenko vandt med 39,87%, mens Janukovytj fik 39,32%.

Før det endelige resultat forelå havde Janukovytj afvist at deltage i Tv-debatter med Jusjtjenko, idet han krævede, at denne skulle sige undskyld for angiveligt fornærmelser mod opponenten.

Tidligere har de 5 landsdækkende ukrainske Tv-kanaler sagt, at de agtede at gennemføre Tv-debatter mellem de kandidater, som kommer i 2. runde af præsidentvalget.

Den 18. oktober underskrev Tv-stationerne ICTV, "5.kanal", "Tonis" og Den internationale borgerorganisation "Internews-Ukrajina" et memorandum om fælles Tv-debatter". Den 3. november erklærede tre Tv-kanaler, som tilhører det såkaldte Viktor Pintjuk-holding - ICTV, СТБ, "Новий" - at de er parat til at sende Tv-debatterne.

Den 2. runde af præsidentvalget finder sted den 21. november. Ifølge valgloven skal debatterne afholdes 5 dage inden valget, altså senest tirsdag den 16. november.

Ifølge loven skal debatterne også sendes på den første nationale Tv-kanal og skal være af 100 minutters varighed. UP.

11.11.04. Janukovytjs retorik bliver mere venstreorienteret

Premierminister og præsidentkandidat Viktor Janukovytj taler om, at hele statsapparatet har behov for at blive fornyet. Ifølge ham er dette nødvendigt for at Ukraine skal blive konkurrencedygtig på verdensmarkederne, sagde han i et interview onsdag aften i Nyhedsudsendelsen "Podrobnosti" på den landsdækkende Tv-station "Inter".

Janukovytj fremhævede, at der ikke kun var tale om en ændring af embedsmændenes funktioner og beføjelser, men også en ny kadrepolitik. Ærlighed og professionalisme vil blive hovedkravene til de statslige tjenestemænd.

"Vi vil tage alt det bedste fra fortiden (uafhængighedsårene siden 1991, red.), men vil ikke lukke øjnene for de fejl, herunder i kadrepolitikken [som har fundet sted]", understregede premierministeren.

"Vi vil under ingen omstændigheder tage fejlene med os ind i fremtiden. Vi bør ikke gentage dem". "Vi bør ikke lukke øjnene for de misbrug, som har fundet sted i løbet af alle årene med uafhængighed. Vi bør se sandheden i øjnene", - understregede Janukovytj.

Han tilføjede: "Vi bør lære at elske Fædrelandet. Sådan, som vores forældre og vores veteraner gjorde det. Og jeg tror, at vi bør lære vores børn dette. Vi bør med andre ord værne om historien i stedet for at rykke den op med rode".

Janukovytj fremhævede nødvendigheden af forening i svære tider "så at hele folket, som man siger, kan løse de problemer, som vi har", oplyser Interfaks-Ukrajina.

Onsdag bragte Tv-stationen "Inter" for anden aften i træk brudstykker af kanalens interview med Janukovytj (som foregik på russisk, red.). I tirsdags fortalte Janukovytj denne Tv-stations seere, at hans modstandere lyver, når de taler om, at regeringen vil stoppe pensionsudbetalingerne lige efter valget. UP.

12.11.04. Moroz tror på, at Jusjtjenko vil opfylde socialisternes krav

Tidligere præsidentkandidat for Socialistpartiet, Oleksandr Moroz, har opfordret sine partifæller og vælgere, som støtte ham i første valgrunde, til at stemme på Viktor Jusjtjenko.

"Jeg vil gerne bede alle dem, som ikke er ligeglade med sin egen, med familiens, folkets og statens skæbne at støtte Viktor Jusjtjenko ved valget den 21. november", hedder det i Moroz' henvendelse til sine vælgere, hvis tekst SPU's pressetjeneste offentliggjorde fredag. Moroz påpegede, at "dette valg ikke er ideologisk, men, i overført forstand, personligt".

"Omkring Jusjtjenko (såvel som omkring Janukovytj) er der forskellige politiske kræfter - lige fra dem, som potentielt kan være vore tilhængere til åbenlyse opponenter, men han har påtaget sig at virkeliggøre socialisternes hovedkrav", påpeger Moroz. Disse krav er forelagt i det af SPU's politiske eksekutivkomite godkendte memorandum", understeger han. 

"Jusjtjenko har forpligtet sig til at bringe orden i staten, medvirke til en lovmæssig revision af privatiseringsspørgsmålene, afsige domme i sagerne om politiske mord, samt at sætte en stopper for svindel med jorden. Han garanterer gennemførelsen af den politiske reform, som er et instrument til gennemførelsen af positive ændringer i staten", - hedder det i erklæringen.

"Til det formål kan den nye præsident regne med en fuld og ubetinget støtte fra socialisternes side", påpeger Moroz. Ifølge Moroz svarer "netop disse krav til vore borgernes forhåbninger", hvilket har været bekræftet af hundreder af møder med deltagelse af tusinder rundt omkring i Ukraine.

"Netop derfor vil disse krav indtage en prominent plads i SPU's arbejde, herunder under forberedelsen af parlamentsvalgkampen i 2006. De vil være grundlaget for vores lovgivningsarbejde, så at hensigterne kan blive virkeliggjort og blive varige", erklærer Moroz.

"For at dette kan ske, bør vi hjælpe Jusjtjenko med at vinde den 21. november. SPU har inddraget i sit arbejde de centrale, regionale og territoriale partikontorer. Vi vil bruge alle aktivisters muligheder for at bane vejen for en ny og ikke-autoritær udvikling af Ukraine", siger han. UP.


12.11.04. Bush sender senator Lugar til at overvære 2. valgrunde

Præsident Leonid Kutjma er tilfreds med, at George Bush's repræsentant senator Richard Lugar kommer til 2. valgrunde af det ukrainske præsidentvalg. "Lugar en meget indflydelsesrig politiker med stor autoritet, og præsidenten har mødt ham og inviteret ham til at besøge Ukraine for at være observatør", sagde næstformanden for præsidentens administration Vasyl Baziv.

Ifølge ham viser Leonid Kutjmas invitation, at præsidenten "går ind for et gennemskueligt præsidentvalg". "I internationale relationer er det en udbredt praksis, at man udpeger særlige repræsentanter ved begivenheder, som staten anser for at være vigtige", tilføjede Baziv. Han sagde, at Kutjma er "parat til at mødes med Lugar for at drøfte valgets forløb".

Som bekendt har Lugar kritiseret Ukraine for en unfair 1. valgrunde, "talrige overtrædelser, politisk intimidering og ulovlig udnyttelse af de administrative ressourcer".

Men af en eller anden grund sagde Baziv, at Lugars erklæring "har noget til fælles med" præsident Kutjmas erklæring. Desuden oplyste Baziv, at Ukraines kurs i retning af eurointegrationen forbliver uændret uanset Janukovytjs valgslogans.

"Eurointegrationen er som minimum Ukraines valg for den første tredjedel af det 21. århundrede. Leonid Kutjma er ophavsmand til dette koncept", sagde Baziv. "Leonid Kutjma vil også fremover arbejde på at realisere det valg, som han og det ukrainske folk har truffet", tilføjede vice-stabschefen.

Desuden forudsagde Baziv, at uanset om Jusjtjenko eller Janukovytj vinder valget, vil dette ikke få noget indflydelse på Ukraines udvikling:

"I så stærk og velfunderet en stat som Ukraine, der i den grad har givet sig tilkende ude omkring i verden og har udstukket prioriteringerne for sin udvikling så præcist som den har, vil præsidentens person ikke kunne få en grundlæggende indflydelse på udviklingen".

I en kommentar til valgets forløb gentog Baziv, at "Ukraine har bevist, at det er et demokratisk land, fordi det kun er her, at oppositionen vinder (i 1. valgrunde)".

Adspurgt om oppositionens beskyldninger om, at præsidentens administration kontrollerer den transitserver, hvor man manipulerede med stemmeoptællingen, sagde Baziv: "Så vidt jeg ved, at befinder denne server sig ikke i dette lokale".

Medlemmer af "Vores Ukraine" har tidligere sagt, at Medvedtjuk og Kljujev (Janukovytjs uformelle stabschef) har benyttet den omtalte server til at manipulere med tallene, og at hver eneste nye fil først blev sendt videre til Den centrale Valgkommission, efter at den var blevet undersøgt på transitserveren.

***

Under briefingen sagde Baziv også, at der indtil videre ikke forelå nogen beslutning fra præsidentens side omkring Jevhen Tjervonenkos ("Vores Ukraine") dobbelte statsborgerskab. UP.


13.11.04. Møde med polsk udenrigsminister droppet til fordel for Putin

Polens udenrigsminister Wlodzimierz Cimoszewicz beklager, at han ikke kom til at møde premierminister Viktor Janukovytj under sit besøg i Kiev.

Cimoszewicz forklarede, at han ikke fik mødt Janukovytj, fordi denne var "optaget af valgkampen".

Hvad angår aflysningen af det planlagte møde med præsident Kutjma, så sagde Cimoszewicz: "Jeg kan forstå, at Kutjma modtog Ruslands præsident. Dette (aflysningen af mødet) var ikke nogen overraskelse".

Desuden sagde han, at hans ønske om at mødes med Janukovytj først og fremmest skyldes ønsket om "at demonstrere en objektivitet".

Som bekendt havde Cimoszewicz i Kiev et møde med Jusjtjenko, parlamentsformand Lytvyn og formanden for Den centrale Valgkommission Kivalov. "Lytvyn og Kivalov har en seriøs tilgang til afholdelsen og gennemførelsen af et gennemskueligt og fair valg", sagde Cimoszewicz på pressekonferencen i fredags. "Med Kivalov talte jeg om tilbageholdelsen af offentliggørelsen af valgresultaterne. Han oplyste, at optællingen af stemmerne tog så lang tid, fordi Den centrale Valgkommission gerne ville være sikker på, at man havde de nøjagtige tal. Der var også mange klager", fortalte han.

Cimoszewicz sagde, at han er overbevist om, at 2. valgrunde af præsidentvalget vil forløbe på en demokratisk måde. "Jeg udelukker, at præsidentvalget kan blive uærligt og udemokratisk", sagde han. Desuden sagde Cimoszewicz, at han håbede på, at 2. valgrunde ville blive anderledes, på trods af, at de internationale observatører har dokumenteret mangler i 1. valgrunde.

"Det er en kendsgerning, at 70% valgdeltagelse i 1. valgrunde vidner om det ukrainske samfunds høje modenhed, som forstår, hvad demokrati er for noget", sagde premierministeren.

Ifølge det oprindelige program for Cimoszewiczs besøg i Kiev skulle han have holdt møde med Kutjma og Janukovytj. Men de tog i stedet til møde med Ruslands præsident Putin og aflyste derfor forhandlingerne med Cimoszewicz. UP.

14.11.04. Janukovytj betegner Jusjtjenko som en falleret politiker

Præsidentkandidat Viktor Janukovytj anser ikke lederen af partiblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko og hans tilhængere for at være en opposition og betegner dem som fallerede tidligere statsledere.

Udtalelserne faldt i en direkte udsendelse i Dnipropetrovsks regionale statslige Tv-radioselskab.

"Jeg mener ikke, at hr. Jusjtjenko og hans team hører til oppositionen. Oppositionen - det er kommunisterne og socialisterne. Hans team består af folk, som, mens de varetog deres embeder, fik udrettet utrolig meget, som gør, at de i dag ikke har respekt for styret", sagde han. Desuden sagde Janukovytj, at han har sat sig som sit mål at genskabe folkets tillid til styret. "De er ikke alene fallerede tidligere ledere, men de vil også være fallerede politikere", sagde han.

Premierministeren afviste rygterne om den planlagte reduktion af pensionsudbetalingerne efter hans valg til præsident og sagde, at han, såfremt han vinder valget, fra den 1. januar 2005 vil at indføre differentierede pensioner, der er afhængige af anciennitet og arbejdets karakter. Janukovytj sagde, at flertallet af ukrainerne ved valget til Verkhovna Rada i 2006 ikke vil støtte Jusjtjenko.

"Valget i 2006 vil allerede blive signifikant for de fallerede politikere, som det ukrainske folk har mistet tilliden til. Og dette vil blive det svar, de vil få på alle deres påhit, som de har lavet - såvel under valgkampen som inden 2. valgrunde", sagde han.

Som nyhedsbureauet tidligere har oplyst, fandt 1. valgrunde af det ukrainske præsidentvalg sted den 31. oktober. Efter 100% af stemmerne var optalt, vandt Jusjtjenko med 39,87% af stemmerne, men Janukovytj fik 39,32%.

Den centrale Valgkommission har fastsat 2. valgrunde til den 21. november. Ukrajinskij vybir. UP.

15.11.04. Ved at støtte Jusjtjenko svækker Moroz ham i virkeligheden

Den socialistiske deputerede Jurij Lutsenko mener, at præsident Kutjmas pensionering "vil blive en fest for hele landet". "Alderdom er ingen glæde, men der er tilfælde, hvor en pensionering af en enkelt person går hen og bliver "en fest for hele landet", sagde han, da UP bad ham om en kommentar til præsident Kutjmas søndagsinterview i programmet "Epicentrum" på Tv-stationen "1+1".

"Som jeg sad og så Kutjmas interview i går, kunne jeg i hans øjne se et uafklaret problem; nemlig hvad kaptajnen på den synkende skude skal lave, hvis kaptajnen er en rotte", sagde Lutsenko.

Samtidig mener en række ukrainske parlamentsmedlemmer, at præsident Leonid Kutjma i søndagens interview i fjernsynet for første gang åbenlyst tilkendegav sin støtte til Viktor Janukovytj, oplyser Interfaks-Ukrajina. Flertallet af dem er også i tvivl om, at den politiske reform, som Kutjma har slået til lyd for, vil blive vedtaget inden afslutningen af 2. valgrunde.

Mandag sagde en af Socialistpartiets ledere Josyp Vinsky, at "det er uværdigt for en præsidents niveau at give en regering, der har sine plusser og minusser, karakterer som i en skole".

"Det er rent PR til fordel for Janukovytj", sagde han. Vinskyj understregede, at præsidenten er interesseret i, at den politiske reform blive færdiggjort inden afslutningen af 2. runde af præsidentvalget, især med hensyn til den del, at "som vedrører ham og hans familie".

"Jeg er sikker på, at han er interesseret i at sætte sin underskrift under loven om forfatningsændringer", understregede han.

Samtidig med det mener den deputerede, at forfatningsændringerne ikke vil blive vedtaget inden 2. valgrunde.

En af det ukrainske Kommunistpartis ledere, Georgij Krjutjkov mener, at præsidenten gav en objektiv vurdering af regeringens arbejde. "Det er faktisk den første udtalelse til fordel for Janukovytj: statsoverhoved har langt om længe besluttet sig for at tale om det. Tidligere har han ikke øvet indflydelse på valget", tilføjer han.

En af lederne af Det folkedemokratiske parti og Erhvervs- og industrilederpartiet Mykola Onisjtjuk fremhæver, at præsidenten under hele valgkampen "har været tilbageholdende som toppolitiker".

Men hans interview om søndagen "kan man til en vis grad betragte som et politisk valg mellem de kandidater, som er gået videre til 2. valgrunde", mener den deputerede. "Det er klart, at hans sympati i sagens natur ligger hos regeringschefen", siger han.

Lederen af NDP, Valerij Pustovojtenko, er også i tvivl om, hvorvidt man inden 2. valgrunde kan nå at stemme om forfatningsændringerne. Efter hans mening er ingen af de kandidater, som er gået videre til 2. valgrunde, interesseret i reformen, "fordi de gerne vil kunne bestemme magtens udformning".

Samtidig fremhæver Pustovojtenko, at de tidligere præsidentkandidater, som ikke gik videre, er interesseret i muligheden for "at øve indflydelse på magtens udformning og have sine repræsentanter i regeringen". UP.