15.03.04. Elections promise fierce campaign

15.03.04. Ukraine's Tipping Point

15.03.04. Janukovytj står til at komme i anden valgrunde med Jusjtjenko

12.03.04. Kommunisterne langer ud efter Madeleine Albright

12.03.04. Forholdstalsvalgloven opererer med en spærregrænse på 4%

12.03.04. USA's Broadcasting Board of Governors kræver radiostation tilbage

11.03.04. Valglov forventes klar til 2. behandling i næste uge

11.03.04. Ukraine regner med, at USA's vice-udenrigsminister besøger Ukraine

Kyiv, den 9. marts 2004 - ansigtsudtrykkene hos socialisterne Rud'kovskyj, Vinskyj og Moroz (tv.) og den national-liberale Viktor Jusjtjenko (th.) taler sit tydelige sprog: den ukrainske opposition er splittet op i to ideologisk uforenelige lejre - venstrenationalister og højrenationalister.

10.03.04. 10.000 til demonstration i Kyiv på 190-året for Shevtjenkos fødsel

10.03.04. EU kan ikke nægte Ukraine et medlemskab

10.03.04. Jusjtjenko siger, at han og Tymoshenko er enige op til præsidentvalget

09.03.04. Ukraine, Moldova og Belarus som Europas nye jerntæppe

08.03.04. Ukraines studerende kan se frem til en fordobling af SU'en fra 1. juli

08.03.04. USA bekymret over journalisters dødsfald i Ukraine

06.03.04. Lov om forholdstalsvalg vedtaget i første behandling

06.03.04. US officials seek to enhance broadcasting to Ukraine

06.03.04. Janukovytj haler ind på Jusjtjenko. Ingen tal for Kutjma

06.03.04. USA taler om "et angreb på demokratiet" i Ukraine

05.03.04. USA's ambassadør ønsker en genåbning af radio "Kontinent" og "Liberty"

05.03.04. Oppositionen kræver et stop for chikanerier af uafhængige medier

05.03.04. Ukraine regner med en associeringsaftale med EU i 2007

04.03.04. Vestlige radiostationer fjernet fra frekvens

04.03.04. Tre valglove samt forfatningsændringerne sendt i udvalg

03.03.04. Rigsadvokaturen: Lazarenko bag mordene på to toppolitikere

03.03.04. Behandlingen af lovforslaget om forholdstalsvalg udskudt

02.03.04. Lytvyn betegner den nuværende styreform i Ukraine som "autoritarisme"

02.03.04. Kutjma sendte Moroz et lykønskningstelegram, mens Jusjtjenko blev væk

01.03.04. Radio "Liberty" sender fra en ny FM-frekvens

01.03.04. Verkhovna Rada stemmer om forholdstalsvalg på tirsdag

01.03.04. Verkhovna Rada stemmer om forholdstalsvalg på tirsdag

Tirsdag den 2. marts er det planen, at parlamentet vil vedtage lovforslaget om valget af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet i den udgave, som er blevet udarbejdet af deputeret Jurij Kljutjkovskyj fra "Vores Ukraine" og Mykola Rud'kovskyj fra SPU, oplyste parlamentsflertallets koordinator Stepan Havrysh på en briefing i Kiev lørdag. Ifølge ham blev man enig om denne fremgangsmåde på denne uges konsultationer mellem flertallet, kommunisterne og socialisterne. Ifølge Havrysh vil lovforslaget sænke spærregrænsen til 3% for så vidt angår partier, mens spærregrænsen for valgblokke muligvis vil blive hævet til 6%. UNIAN. UP.

01.03.04. Radio "Liberty" sender fra en ny FM-frekvens

Fra lørdag den 28. februar sendes et af radio "Liberty's" morgenprogrammer på radio "Kontinent" 100,9 FM, oplyser Interfaks-Ukrajina. Fra fredag mellem kl. 6:00 og 7:00 kam man høre programmet "Morning Liberty" på radio "Kontinent", oplyser radiostationens hjemmeside.

Som tidligere oplyst ophørte radio "Libertys" programmer den 17. februar med at blive transmitteret på radio "Dovira"s FM-frekvens. Denne ukrainske radiostation havde tidligere underskrevet en kontrakt om transmission af radio "Liberty"s programmer. I et brev fra "Doviras" redaktion til "Liberty" begrundedes beslutningen med, at "Libertys" informationsprodukt ikke passede ind i radioens koncept.

En række politikere og repræsentanter for internationale journalist-organisationer har kritiseret beslutningen for at være politisk motiveret. Præsidenten for korporationen "Radio Free Europe - Radio Liberty" Thomas Dine udtalte, at ophøret af transmissionen af "Libertys" programmer var et politisk skridt rettet mod demokratiet og ytringsfriheden i Ukraine.

Under sit besøg i Kiev i sidste uge betegnede De forenede Staters tidligere udenrigsminister og formand for bestyrelsen i Det nationale demokratiske institut for USA's internationale relationer, Madeleine Albright, ophøret af udsendelsen af radio "Libertys" udsendelser på FM-frekvensen som "en stor fejl".

Præsident Leonid Kutjma siger, at han ikke har noget at gøre med situationen omkring transmissionen af radio "Libertys" udsendelser på radiostationen "Doviras" frekvens og betragter det som et "forretningsmæssigt anliggende". Samtidig har statens overhoved indrømmet, at denne situationen har haft en dårlig effekt på landets omdømme. Korrespondent.

02.03.04. Kutjma sendte Moroz et lykønskningstelegram, mens Jusjtjenko blev væk

I søndags dannede Kievs Kultur- og kunstpalads rammerne om en festaften i anledning af Socialistpartiets leders Oleksandr Moroz' 60-års fødselsdag. Under festlighederne overrakte næstformand for parlamentet Oleksandr Zintjenko Moroz Verkhovna Radas æresdiplom. Han sagde, at parlamentets ledelse forud for arrangementet havde tænkt længe over, hvilken formulering der skulle være i diplomet, og var endt op med ordene: "For personlig udmærkelse overfor det ukrainske folk". "Hvis vores liv var styret af de principper, som hersker i deres sjæl, ville det medføre en anden udvikling i staten", sagde Zintjenko. Næstformanden sagde, at "det er umuligt at forestille sig en diskussion i Verkhovna Rada uden Moroz". Desuden overrakte Zintjenko Moroz et billede med et landskab fra Kiev-regionen.

Derefter oplæste konferencieren et lykønskningstelegram fra præsident Leonid Kutjma. Statsoverhovedet udtrykte et håb om, at "jubilarens store professionalisme, kompetence og principfasthed også fremover vil tjene etableringen af parlamentarismen og reformeringen af Ukraines politiske system". Da konferencieren læste op af telegrammet, var der nogle af de tilstedeværende i salen, der trak på smilebåndet.

Lederen af Kommunistpartiet Petro Symonenko og lederen af BJuT Julia Tymoshenko var mødt op for at sige tillykke til Moroz. Desuden kunne man i salen se samtlige medlemmer af SPU's fraktion, kommunisterne Borys Olijnyk og Valentyn Matvejev, medlemmerne af "Vores Ukraines" fraktion Jurij Jekhanurov, Oleksandr Morozov, Mykola Martynenko og Vjatjeslav Koval' samt Oleksandr Stojan - en repræsentant for "Ukraines Regioner".

I "Vores Ukraines" pressetjeneste blev det oplyst, at Viktor Jusjtjenko til det sidste havde håbet på at komme og lykønske Moroz personligt, "men blev forhindret pga. forkølelse". Desuden oplystes det, at Jusjtjenko havde lykønsket Moroz tidligere på ugen.

I løbet af festaftenen blev der vist en dokumentarfilm om Oleksandr Moroz, hvorefter Moroz blev lykønsket fra scenen af bysbørn, politikere og skuespillere. Hans bysbørn forærede Moroz et juletræ fra hjemegnen (Tarasjtja syd for Kiev, red.) "fordi han ikke kun er Moroz, men også bedstefar til 5 børnebørn (bedstefar Moroz betyder "julemand", red.). Desuden gav de ham en "forbrugskurv" med et stykke spæk og en velsmagende agurk..." Underforstået, at der naturligvis skulle være brændevin i kurven, spurgte Moroz "hvor mange grader er der", hvortil hans landsmand svarede "tres". Moroz' stedfortræder i SPU, Josip Vinskyj forærede ham Det socialistiske Partis røde fane "med partiaktivisternes underskrifter". SPU's fraktion var  dagens anledning klædt ud som kosakker og forærede Moroz en "bulava" (en totenschlæger-lignende genstand), en sabel, en pisk, et bundt løg, en flaske vodka samt et "øsekar med kaviar". De socialistiske deputerede afsluttede overrækkelsen med at udråbe "Leve hetman Moroz!". UP.

02.03.04. Lytvyn betegner den nuværende styreform i Ukraine som "autoritarisme"

Formanden for Verkhovna Rada, Volodymyr Lytvyn, mener, at Ukraine netop nu har en "unik chance for at sprede magten". "Hvis der kommer en ny præsident til magten, så vil han aldrig give afkald på den nuværende præsidents magtbeføjelser", sagde Lytvyn på en pressekonference i Kiev i går.

Vi har transformeret os fra totalitarismen til en de facto autoritarisme, og nu har vi brug for at bevæge os videre imod demokratiet", fremhævede formanden for parlamentet. Lytvyn kritiserede også "Vores Ukraines" ide om, at forfatningsændringerne skal træde i kraft fra 2006. "Hvis det er sådan, så opstår der et logisk spørgsmål; er det for at vælge en præsident for to år. Men det er jo absurd! Eller er det for at forlænge denne præsidents beføjelser, hvilket også er uacceptabelt", sagde Lytvyn. Lytvyn mente, at det er umuligt, at en præsident, som er valgt i 2004 skulle give afkald på en del af sine magtbeføjelser i 2006.

"Et er en absurd tanke, at vi kan vælge en præsident i 2004 med ubegrænsede og reelt diktatoriske beføjelser, og at han derefter vil begrænse sine beføjelser fra 2006!", sagde Lytvyn. Efter hans mening vil den præsident, der bliver valgt i 2004, i så fald gøre alt for at bevare sine beføjelser også efter 2006. "Og så vil vi få initiativgrupper og folkeafstemninger at se...", sagde Lytvyn.

På spørgsmålet om, hvornår der vil blive stemt om forfatningsændringerne, tvivler Lytvyn på, at det kan ske den 16. marts. Ifølge ham er det ikke engang klart, hvorvidt forfatningsdomstolen er gået i gang med at behandle lovforslag nr. 4105. Formanden mindede om, at Verkhovna Rada kun vil afholde fire plenarmøder inden sit møde den 16. marts.

Den 16. marts har Julia Tymoshenkos blok som bekendt planlagt en stor protestaktion i forbindelse med dagen for behandlingen af forfatningsændringerne. UP.

03.03.04. Behandlingen af lovforslaget om forholdstalsvalg udskudt

Lovforslaget om valg af folkedeputerede efter forholdstalsprincippet kan blive behandlet i parlamentet efter, at lovforslaget har været behandlet i parlamentets relevante udvalg eller i parlamentets forfatningskommission, sagde formanden for Verkhovna Rada Volodymyr Lytvyn på en pressebriefing tirsdag. Adspurgt om, hvornår parlamentet vil kunne tage stilling til lovforslaget, fremhævede Lytvyn, at det kan ske i to tilfælde.

I det første tilfælde skal forretningsordensudvalget drøfte og derefter efter et forslag fra en gruppe folkedeputerede træffe en beslutning om at overdrage lovforslagene om valg af folkedeputerede, lokale deputerede samt af præsidenten til parlamentets forfatningskommission med henblik på at gøre dem klar til en behandling i parlamentssalen. I givet fald vil parlamentet stemme om lovforslagene efter, at forfatningskommissionen "ikke er klar i formel betydning, men i overensstemmelse med proceduren og reglementet".

I det andet tilfælde kan parlamentet gå i gang med at drøfte disse lovforslag efter, at udvalget for statsbygning og lokalt selvstyre er kommet med sin bedømmelse af dem. Ifølge Lytvyn holder udvalget møde på onsdag i næste uge. På spørgsmålet om, hvorvidt lovforslaget om valget af folkedeputerede komme til afstemning på torsdag, understregede Lytvyn, at det for ham er afgørende at vedtage en afstemt beslutning, som der ikke foreligger endnu. Interfaks-Ukrajina. UP.

03.03.04. Rigsadvokaturen: Lazarenko bag mordene på to toppolitikere

Ukraines øverste anklagemyndigheder betragter nu officielt den tidligere premierminister Pavlo Lazarenko som hovedmanden bag mordene på de to parlamentsmedlemmer, Volodymyr Sjtjerban og Vadym Het'man, oplyste Ukraines rigsadvokat Hennadij Vasyljev på tirsdagens pressekonference i Kiev, skriver Interfaks-Ukrajina.

Ifølge Vasyljev har anklagemyndigheden nu afsluttet efterforskningen i sagen mod Lazarenko. "Han anklages for at have organiseret mordene på de folkedeputerede Sjtjerban og Het'man", sagde han og tilføjede: "Det har ikke noget med politik at gøre, men et en ren straffesag". Han bør dømmes i overensstemmelse med vores love", sagde rigsadvokaten. Han ville ikke komme med nogle prognoser omkring tidsrammen for behandlingen af sagen mod Lazarenko ved en amerikansk domstol.

Retssagen mod Ukraines tidligere premierminister skal efter planen indledes den 8. marts. USA's anklagemyndighed beskylder Lazarenko for at have hvidvasket $114 millioner gennem private amerikanske fonde. I juni 2003 blev han løsladt fra fængslet indtil vidneafhøringen var afsluttet. I april sidste år afsagde Luhansk-regionens appelret en kendelse på dom på livstid i sagen mod morderne på folkedeputeret Jevhen Sjtjerban og formanden for Ukraines Interbankvalutabørs, folkedeputeret Vadym Het'man. Blandt andre blev Vadym Bolotskykh dømt til fængsel på livstid samt konfiskation af sin formue for mordet på folkedeputeret Jevhen Sjtjerban, og den samme dom fik Serhij Kulev for mordet på formanden for Ukraines Interbankvalutabørs, folkedeputeret Vadym Het'man. De anklagede havde været en del af en kriminel gruppering, som opererede i Donetsk og Luhans regionerne. Lederen af grupperingen, Jevgenij Kushnir, døde i varetægtsfængslet i Donetsk.

Den 3. november 1996 blev deputeret Sjtjerban' skudt ned i Donetsks lufthavn efter ankomsten fra Moskva. Gerningsmændene forlod stedet i bil. Sjtjerban', hans kone og flymekanikeren døde som følge af skudsår, mens flyets ingeniør døde på hospitalet som følge af skudsår i halsen. Formand for Ukraines Interbankvalutabørs og tidligere leder af nationalbanken, folkedeputeret Vadym Het'man, blev myrdet i en elevator i sin opgang i Kiev den 22. april 1998.

Lazarenko var leder af den ukrainske regering i 1996-1997. Fra 1999 befinder han sig i amerikansk varetægt. Kendes Lazarenko skyldig i USA, risikerer han fængsel på i alt 370 år. I Ukraine er der også blevet rejst en række sigtelser mod Lazarenko for underslæb og en række andre forbrydelser. I Schweiz er han af retten i Geneve allerede blevet dømt in absentia for hvidvaskning og idømt 18 års betinget fængsel.UP.

04.03.04. Tre valglove samt forfatningsændringerne sendt i udvalg

Onsdag vedtog Ukraines Verkhovna Rada en resolution, som pålægger parlamentets forfatningsudvalg at færdigbehandle lovforslagene om valget af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet, valget til det lokale selvstyres organer samt valget til Ukraines præsident. 277 folkedeputerede stemte for resolutionen, mens 20 stemte imod. I alt havde 411 deputerede indregistreret sig i salen, oplyser Interfaks-Ukrajina.

I medfør af resolutionen anerkendes parlamentets særlige udvalg til behandling af forfatningsændringsforslagene (nedsat den 26. december 2002) som det ledende organ i udarbejdelsen af lovforslagene om valget af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet, valget til det lokale selvstyres organer, valget til Ukraines præsident, samt udskrivelsen af præsidentvalget i oktober 2004. Udvalget blev også anerkendt som det ledende organ i forhold til fastlæggelsen af den fremgangsmåde, som skal være gældende under parlamentets behandling af den politiske reform (?4105), vedtagelse af ændringer i forretningsordenen og andre lovbestemmelser, der skal sikre Verkhovna Radas arbejde under plenarmøderne og skærpelsen af de folkedeputeredes ansvar for overtrædelsen af forretningsordenens normer. Dette udvalg skal færdigbehandle lovforslagene om Ukraines præsident, regeringen, den landsdækkende folkeafstemning, om udformningen af et statsligt register over Ukraines vælgere samt ændringsforslag til loven om Den centrale Valgkommission.

Efter pausen oplyste medlem af fraktionen "Vores Ukraine" Roman Zvarytj, at pausen var blevet bevilget efter krav fra fraktionerne "Vores Ukraine" og BJuT efter oplysninger om, at man ville stemme om ovennævnte resolutionsforslag. Den deputerede mindede om, at det klart fremgår af parlamentets forretningsorden, hvilke spørgsmål VR kan stemme om onsdag (spørgsmål om ratificering af aftaler). Ifølge ham skulle man for at kunne stemme om andre spørgsmål nødvendigvis ændre forretningsordenen inden afslutningen af onsdagens plenarmøde (14.00), hvilket ville være umuligt. Zvarytj understregede, at de oppositionelle kræfter ikke vil tillade, at man sådan "skalter og valter" med forretningsordenen og vil anvende alle mulige metoder. 

På sin side understregede 1. viceformand for Radaen, Adam Martynjuk, at dette spørgsmål ville blive sat til afstemning onsdag efter krav fra 10 fraktioner. Desuden understregede han, at det for at gennemføre en afstemning om det omtalte dokument var nok at vedtage en beslutning om at holde en sådan afstemning. 264 deputerede støttede forslaget om at gennemføre en afstemning om lovforslaget. De deputerede afviste forslaget om forkaste  vedtagelsen af denne resolution (116 folkedeputerede stemte for).

Samtidig sagde lederen af Ukraines kommunistiske parti Petro Symonenko, at modstanden mod vedtagelsen af en lov om valg af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet skyldes, at man vil forhindre gennemførelsen af den politiske reform. I et interview med UNIAN sagde han, at "med udgangspunkt i vores holdning "forsøger "nashisterne" og "buty-folkene" sammen med visse andre levebrødspolitikere at gøre alt på det organisatoriske plan for at forhindre vedtagelsen af en lov om forholdstalsvalg og således forhindre en vedtagelse af forfatningsændringerne". Symonenko mindede i den forbindelse om, at kommunisterne holdning går ud på, at de vil stemme for forfatningsændringerne efter, at loven om forholdstalsvalg er blevet vedtaget og underskrevet af præsidenten. Samtidig udtrykte han håb om, at de deputerede torsdag den 4. marts vil søge at få vedtaget loven om valget af deputerede i dens helhed.

Symonenko tror ikke, at parlamentet vil skynde sig at vedtage dette dokument: "Det er ikke første gang vi støder på dette problem. I sidste samling gjorde man alt for at trække vedtagelsen af forholdstalsvalgloven ud til starten af valgkampen med henblik på at forpurre dens vedtagelse.". Derfor mener kommunisterne ifølge deres leder, at det nu er nødvendigt at vedtage dette dokument og gå i gang med forberedelserne til parlamentsvalgkampen." UP.

04.03.04. Vestlige radiostationer fjernet fra frekvens

Onsdag den 3. marts kl. 13.15 slukkede repræsentanterne for Ukraines frekvenstilsyn uden forudgående domstolsbeslutning radiostationen "Kontinents" sender, som er beliggende på ikke-offentligt område. Det skete under "Public Radios" program. Derefter gik man i gang med at konfiskere radiostationens tekniske udstyr.

Således har man stoppet en radiostation, som transmitterede uafhængige og ikke-forudindtagede nyheder fra BBC, Polsk radio, Deutsche Welle, og som planlagde at sende Radio "Liberty's" programmer. Forleden dag meddelte ledelsen af radiostationen "Kontinent", at der blev sat hindringer i vejen for transmissionen af Radio Liberty's programmer på FM 100,9 - som er "Kontinents" frekvens

"Kontinent" har henvendt sig til Ukraines præsident "som er forfatningens garant" med anmodning om at gribe ind og sikre, at massemedierne kan arbejde uden at blive afbrudt. Radiostationens ledelse mindede om, at sagen omkring radio "Kontinent" i øjeblikket befinder sig i Den europæiske menneskerettighedsdomstol og, "i henhold til Ukraines forfatning har radiostationen den fulde ret til at sende, indtil der foreligger en endegyldig retsafgørelse". UP.

05.03.04. Ukraine regner med en associeringsaftale med EU i 2007

EU's og Ukraines syn på strategien for den fælles indsats i løbet af de næste to år er sammenfaldende for 80% vedkommende, sagde Ukraines 1. viceudenrigsminister Oleksandr Tjalyj i et interview til Deutsche Welle. Sammen med en række europæiske analytikere var han i det britiske Wilton-Park til en drøftelse af følgerne af EU's udvidelse for "de nye naboer": Ukraine, Belarus og Moldova. Ifølge Tjalyj regner Kiev med allerede i 2007 at kunne skifte partnerskabs- og samarbejdsaftalen med EU ud med en associeringsaftale eller en anden aftale der indeholder et klart medlemskabsperspektiv. Ganske vist er europæernes holdning til det ifølge diplomaten indtil videre ikke entydigt.

"Et associeret medlemskab i EU for Ukraine bliver kun støttet af nogle europæiske lande, mens resten er skeptisk. Den første variant af den fælles ukrainsk-europæiske "Handlingsplan" vil foreligge i marts, og den vil blive endelig godkendt i juli under topmødet Ukraine-EU. Ukraine, Belarus og Moldova bliver efter den 1. maj 2004 EU's umiddelbare naboer", - fremhævede Tjalyj. Med henblik på at overvinde de mulige negative følger heraf opfordrede Tjalyj EU's lande til hurtigere at opnå en konsensus om at give Ukraine status som "et markedsøkonomisk land". Tyskland har allerede støttet en sådan tilgang under de seneste konsultationer i Berlin, fremhævede diplomaten.

Samtidig med det har EU's eksperter under konferencen i Wilton-Park fremsat en hel del krav til Ukraine som kommende nabo. Disse indbefatter: en forbedring af ytringsfriheden og beskyttelsen af journalister mod forfølgelse, afholdelse af demokratiske valg, en reform af retsvæsnet samt en skærpelse af eksportkontrollen. UP.

05.03.04. Oppositionen kræver et stop for chikanerier af uafhængige medier

Fraktionerne "Vores Ukraine", Socialistpartiet og BJuT kræver, at der indføres et moratorium for kontrol af massemedierne under valgkampen, hedder det i en erklæring, som formanden for parlamentets udvalg for ytrings- og informationsfrihed, Mykola Tomenko, læste op i Verkhovna Rada i går. I erklæringen understreges det, at man i lyset af de seneste begivenheder kan tale om, at der "i Ukraine er indledt en plan for "zatjistka" (finkæmning eller udrensning, red.) af de uafhængige massemedier, oplyser "Vores Ukraines" pressetjeneste.

"Uden at der forelå en beslutning herom fra Det nationale Tv- og radioråds side, suspenderede i går [onsdag] den statslige kommunikationskomites embedsmænd transmissionen af radio "Kontinent", som også blev benyttet af en række ukrainske og udenlandske sendere som "Public Radio", BBC, Deutsche Welle o.s.v.", påpeger Tomenko. "Man havde forinden fjernet radio "Liberty" og "Roks" fra informationsrummet. Vi er vidner til, hvordan man næsten daglig fjerner et uafhængigt massemedium fra det ukrainske informationsrum", siger den deputerede og fremhæver, at man i Ukraine er nået dertil, at en medarbejder ved sundhedsinspektionen kan lukke en radiostation. "Vi kræver en genoptagelse af radiostationen "Kontinents" udsendelser, og foreslår desuden at indføre et moratorium mod inspektioner af massemedier, indtil præsidentvalget er overstået", siger den deputerede.

"For hvis man ikke stopper angrebene mod massemedierne, så vil turen komme til "5. kanal" og en hel række andre massemedier, herunder "Holos Ukrajiny", hvis stifter som bekendt er Ukraines parlament Verkhovna Rada", siger Tomenko. Han kom også ind på generaldirektør for det Poltava-baserede Tv-selskab "JuTA", Georgij Tjetjiks, død. "I løbet af de sidste måneder havde Tjetjik gentagne gange henvendt sig til den øverste anklagemyndighed og påpeget, at visse personer satte hindringer i vejen for hans faglige virke og truede ham. Hans Tv-selskab var blevet lukket og tvangsflyttet. Og i går skete der så en bilulykke", påpeger formanden for parlamentets udvalg for ytrings- og informationsfrihed. Han tvivler på, at tragedien blot er tilfældig ulykke. Desuden peger Mykola Tomenko på, at oppositionen kræver, at Ukraines premierminister Viktor Janukovytj giver en redegørelse for situationen omkring chikanen mod massemedierne.

Efter oplæsningen af erklæringen oplyste parlamentsformand Volodymyr Lytvyn til de folkedeputererde, at Ukraines premierminister fredag skal flyve til Makedonien for at deltage i begravelsen af dette lands statsoverhoved, Borys Trajkovskyj, som omkom i en flyulykke. Desuden bekræftede formanden, at der i øjeblikket pågår en retssag mod "Holos Ukrajiny", og at det muligvis bliver nødvendigt at suspendere avisens udgivelse i en vis periode. Situationen omkring lukningen af avisen "Holos Ukrajiny" blev drøftet under et møde i Ukraines Verkhovna Radas udvalg for ytrings- og informationsfrihed den 3. marts, oplyser deputeret Tomenkos pressetjeneste. Under mødet oplyste chefredaktøren, at selskabet "TNK-Ukraine" havde sagsøgt bladet og journalist Lavrynjuk. Den 10. december sidste år gav retten i Kievs Darnitskij-distrikt sagsøgeren medhold i klagen mod avisens redaktion og journalisten Lavrynjuk, idet den pålagde de sagsøgte at betale "TNK-Ukraine-Invest" henholdsvis 238.500 UAH og 23.850 UAH i erstatning i form af told. "I den forbindelse overtrådte retten de grundliggende principper i retssikkerheden", påpegede redaktøren. På den baggrund besluttede udvalgets medlemmer enstemmigt at henvende sig til formanden for Ukraines højesteret og Ukraines øverste anklager og bede dem om omgående at gribe ind i sagen om lade retfærdigheden ske fyldest.

Udvalget mener, at Ukraines parlaments avis "uden grund er kommet i en yderst vanskelig finansiel situation, mens journalisten ganske enkelt er ude af stand til at erlægge denne sum der kræves i Darnitskij-rettens kendelse, og som har fremkaldt en stor vantro og bekymring i de journalistiske kredse". Udvalget besluttede at sende et brev til Ukraines Verkhovna Radas særlige kontrolkommission for privatisering angående en gennemgang af det lovlige i privatiseringen af A/S "Linos", som havde affødt artiklerne i avisen "Holos Ukrajiny". UP.

05.03.04. USA's ambassadør ønsker en genåbning af radio "Kontinent" og "Liberty"

USA's ambassadør i Ukraine, John Herbst, håber på, at radiostationen "Kontinent" i den allernærmeste fremtid igen vil kunne sende sine programmer, og i modsat fald vil der komme en særlig erklæring. Det sagde han, da han under et besøg Jalta om torsdagen af journalisterne blev bedt om at kommentere situationen omkring suspenderingen af den radiostation, hvis frekvens en række udenlandske radiostationer, herunder de amerikanske radio "Liberty" og "Voice of America" har benyttet sig af. "Jeg håber på, at denne radiostation snart vil blive genåbnet og vil fortsætte transmissionen af radio "Liberty", fremhævede ambassadøren. "Det er vores håb", tilføjede han, og fremhævede, at der i modsat fald ville komme en særlig erklæring.

Ledelsen af den britiske radiostation BBC, hvis udsendelser "Kontinent" ligeledes transmitterer, har udtrykt tilsvarende håb om en genoptagelse af "Kontinents" sendinger. Som tidligere oplyst blev "Kontinents" udsendelser afbrudt i onsdags, mens stationens radiosender blev beslaglagt. Ifølge radiostationens repræsentanter blev der i forbindelse med konfiskationen af senderen forevist en beslutning om at få sat en stopper for lovovertrædelser indenfor udnyttelsen af radiofrekvenser. Radio "Kontinent" sender på frekvensen 100,9 FM, genudsender BBC's, "Voice of America's" og Deutsche Welles" udsendelser. I 2001-2002 havde "Kontinent" problemer med myndighederne i forhold til at licensen til 100,9 FM. 

06.03.04. USA taler om "et angreb på demokratiet" i Ukraine

USA's udenrigsministerium taler nu om, at det ukrainske styre forsøger at begrænse borgernes adgang til uafhængige informationer. Ordene faldt i begyndelsen af udenrigsministeriets talsmand Richard Bauchers daglige pressebriefing i torsdags. "Det er med stor bekymring, at vi er vidner til det ukrainske styres forsøg på at begrænse borgernes adgang til uafhængig information, lukningen af radio "Kontinent" og fjernelsen af radio "Liberty", "Voice of America" og andre internationale radioudsendelser fra sendefrekvensen", sagde Baucher.

"Det er et angreb på demokratiet. Der er tale om en meget alvorlig sag i et valgår i Ukraine, hvor behovet for at modtage informationer fra forskellige kilder er så nødvendig som nogensinde", tilføjede det amerikanske udenrigsministeriums talsmand ifølge radio "Liberty". På selve det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside, bliver opmærksomheden også henledt på, at lukningen af radio "Kontinent" skete efter at den var gået med til at transmittere radio "Liberty", som i sidste uge blev frataget muligheden for at sende på radio "Dovira".

"Vi opfordrer Ukraines ledelse til omgående at tillade radio "Kontinent" at genoptage sine udsendelser og afstå fra at sætte yderligere hindringer i vejen for de stationer, der genudsender internationale programmer i Ukraine", sagde Baucher. "Det ukrainske styre bør stoppe sin permanente kampagne mod uafhængige massemedier, som er i direkte modstrid med Ukraines udtrykkelige ønske om demokratisering og en tættere tilnærmelse til det euro-atlantiske samvirke" hedder det i erklæringen fra udenrigsministeriets talsmand. Richard Baucher har en status som assistent for USA's udenrigsminister Colin Powell. UP.

06.03.04. Janukovytj haler ind på Jusjtjenko. Ingen tal for Kutjma

Viktor Jusjtjenko vil få den største opbakning ved det kommende præsidentvalg, mens hans sandsynlige modstandere i 2. valgrunde bliver Viktor Janukovytj eller Petro Symonenko. Det viser resultatet af en meningsmåling, der er gennemført af Det ukrainske institut for socialforskning og centeret "Social monitorering" i dagene 17-26. februar, oplyser UNIAN.

Ifølge resultat ville Jusjtjenko opnå den største tilslutning blandt de vælgere, som allerede har besluttet sig, hvem de vil stemme på ved det kommende valg. 21% vil stemme på Jusjtjenko. Janukovtyj er på 2. pladsen med 13%, mens 12% vil stemme på Symonenko.

På en pressekonference sagde bestyrelsesformand i Det ukrainske institut for socialforskning, Oleksandr Jaremenko, at forskellen i Janukovytjs og Symonenkos tilslutning er temmelig usikker, og i dag kan man med sikkerhed kun sige, at disse to politikere sandsynligvis vil stå til at komme i 2. valgrunde.

På spørgsmålet om "Hvis præsidentvalget fandt sted den kommende søndag med de kandidater, der er angivet på nærværende stemmeseddel, hvem af dem ville De stemme på? De skal kun pege på én kandidat" svarede omkring 14%, at de var i tvivl, 10%, at ville stemme mod alle, mens 7% slet ikke ville deltage i valget. I alt deltog 2064 respondenter fra samtlige ukrainske administrative enheder. Fejlmargenen udgør 1,3-2,1%. UP.

06.03.04. US officials seek to enhance broadcasting to Ukraine

U.S. international broadcasting officials are exploring new ways to reach listeners in the Ukraine in the wake of a crackdown on media. "We are committed to seeing that millions of Ukrainians continue to receive trusted news and information that is vital to helping them make decisions about their lives and their country," said Kenneth Y.

Tomlinson, chairman of the Broadcasting Board of Governors (BBG), the federal agency that oversees all U.S. international broadcasting, including the Voice of America (VOA) and Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

On Feb. 17, 2004, the privately-owned Ukrainian FM Radio Dovira network dropped all RFE/RL programs, a move that RFE/RL President Thomas Dine called a "deeply disturbing political development and serious setback to freedom of expression in Ukraine."

RFE/RL immediately began working with other RFE/RL affiliate partners in Ukraine, who have expressed a willingness to take more programs since the Dovira decision was announced. RFE/RL, which is still available through a half-dozen affiliates, is also working with a number of potential new partners located throughout Ukraine. Ukrainians can also access RFE/RL programs by shortwave and digital audio satellite. "We want to and will be part of the Ukrainian mass media," Dine said. VOA, meantime, will continue to produce two hours of Ukrainian programming daily. The programs are carried on Ukrainian state radio, on 12 FM affiliates across the country and on shortwave. VOA-TV also produces "Window on America," a popular, weekly, 25-minute newsmagazine that is aired nationwide on the state-owned television network. "VOA's news broadcasts will be available to the Ukrainian people on every medium: radio, television and the Internet," said VOA Director David S. Jackson.

The BBG is an independent federal agency which supervises all U.S. government-supported non-military international broadcasting, including the Voice of America (VOA), Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL); Radio Free Asia (RFA); Radio and TV MartМ, Radio Sawa and Radio Farda. The services broadcast in 65 languages to over 100 million people around the world in 125 markets.

Nine members comprise the BBG, a presidentially appointed body. Current governors are Chairman Kenneth Y. Tomlinson, Joaquin Blaya, Blanquita W. Cullum, D. Jeffrey Hirschberg, Edward E. Kaufman, Norman J. Pattiz, Veronique Rodman and Steven Simmons. Secretary of State Colin L. Powell serves as an ex officio member.

For more information, please call the Office of Public Affairs at (202) 401-7000, or E-mail: publicaffairs@voa.gov.

 

06.03.04. Lov om forholdstalsvalg vedtaget i første behandling

I dag opfyldte parlamentsflertallet, kommunisterne og socialisterne en af hovedbetingelserne for Den politiske overenskomst ved at godkende loven "Om valg af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet" efter 1. behandling. Bag lovforslaget står socialisten Mykola Rud'kovskyj og "Vores Ukraines" Jurij Kljutjkovskyj. 262 deputerede ud af de i alt 364, som var indregistreret til afstemningen, stemte "for", mens "Vores Ukraine" og Julia Tymoshenkos Blok undlod at stemme. 

Samtidig pålagde parlamentsmedlemmerne forfatningskommissionen at gøre lovforslaget klar til 2. behandling inden den 5. april. Den efterfølgende dato blev man enige om ikke at fastsætte, for det tilfælde, at kommissionen skulle blive færdig tidligere. Podrobnosti.

08.03.04. USA bekymret over journalisters dødsfald i Ukraine

Fredag udsendte USA's udenrigsministerium endnu en erklæring vedrørende de seneste hændelser i Ukraine. I erklæringen understreges det, at USA er bekymret over sagerne om diverse journalistmord i Ukraine. I en erklæring fra vice-talsmand for USA's udenrigsministerium Adam Erely hedder det blandt andet, at "spørgsmålet om mistænkelige dødsfald blandt journalister samt berøvelsen af de frie mediers ytringsfrihed i Ukraine er årsag til en alvorlig og konstant bekymring fra USA's side".

"Det seneste eksempel, som har påkaldt sig vores opmærksomhed, er Georgij Tjetyks (direktøren for Tv-stationen "JuTA" i Poltava) død - han omkom i en bilulykke for nogle dage siden. Vi er endnu ikke bekendt med de kendsgerninger der knytter sig til hans død, og derfor er det endnu for tidligt at tale om det. Ikke desto mindre er der, som jeg tidligere har sagt, grund til bekymring for tilfælde af mord og forsvindinger blandt journalister i Ukraine", sagde Erely. Desuden fremhævede han, at "en række kendte politikere i Ukraine, herunder formanden for parlamentets udvalg for presse- og informationsfrihed Mykola Tomenko, har opfordret at efterforske denne hændelse til bunds, og USA's regering støtter denne opfordring".

"Det er ikke første gang vi har opfordret til at efterforske journalisters dødsfald, hedder det i erklæringen. En anden journalist - Georgij Gongadze, som arbejdede med efterforskning, blev myrdet i 2000; direktøren for et Tv-selskab - Ihor Aleksandrov - blev myrdet i 2001; redaktør Volodymyr Karatjevtsev blev myrdet i 2003, såvel som andre". Іnstitut for masseinformation, UP.

08.03.04. Ukraines studerende kan se frem til en fordobling af SU'en fra 1. juli

Fra den 1. juli vil de studerendes SU blive mere end fordoblet. Det sker som følge af et dekret, som Ukraines præsident Leonid Kutjma underskrev i februar i år. I henhold til dekretet vil SU'ens størrelse være bundet til den minimale indkomst man kan leve af, således, at SU'en vil stige i takt med en evt. stigning i den minimale indkomst man kan leve af. I dag udgør universitetsstuderendes SU ca. 50 UAH (knap 10 $) om måneden. Fra 1. juli vil de modtage lidt over 100 UAH. Undervisnings- og videnskabsminister Vasyl Kremen' siger, at landet aldrig har set en væsentligere stigning af SU'en:

"En sådan stigning i SU'en er ikke set i uafhængighedsårene, og jeg kan heller ikke huske noget lignende i sovjetmagtens år. Fordi at forhøjelsen af SU'en vil ske med mere end det dobbelte. Det drejer sig ikke kun om selve forhøjelsen; sagen er, at præsidentens dekret fastlægger en taktstigning af SU'en fremover. Således skal studerende ved videregående læreanstalter på 3- 4. niveau have en SU der udgør mindst 30% af den minimale indkomst man kan leve af. For de studerende ved læreanstalter af 1-2. niveau skal beløbet være på mindst 25%, og for eleverne ved de tekniske fagskoler skal det udgøre mindst 20% [af den minimale indkomst man kan leve af].

Udover at SU'en bliver større, vil der også være nye former for støtte til de unge som ønsker at få en uddannelse; nemlig præsidentens stipendium til studier i udlandet. Regeringen vil tage stilling til spørgsmålet om at indføre en social SU. Den sociale SU skal, til forskel fra den nuværende akademiske der beregnes ud fra studieresultaterne, efter planen udbetales til dårligt bemidlede studerende uafhængigt af deres fremgange i uddannelsesforløbet. Forhøjelsen af SU'en er kun et af de tiltag, som skal være med til at udvikle de videregående uddannelser. I år vil staten øge antallet af pladser ved de videregående læreanstalter i Ukraine med 3%. Blandt andet lover man at tildele halvdelen af statens pladser på de pædagogiske læreanstalter til landboungdommen. Således håber man på at løse problemet med manglen på lærere i landdistrikterne. Undervisnings- og videnskabsminister Vasyl Kremen':

"Pædagogerne har problemer set i lyset af, at ungdommen desværre ikke ønsker at flytte ud på landet. Vi kan ikke i dag tvinge de nyuddannede til at rejse derhen, hvor der er brug for ham, men hvor han ikke vil hen. Derfor vil vi udvide det målrettede program for optagelsen til de pædagogiske universiteter. I år vil 50% af de unge, som bliver optaget på 1. semester på de pædagogiske universiteter, være unge fra landet. De vil have en vis forpligtelse til efter endt uddannelse at vende tilbage til deres oprindelige hjemsted med henblik på at undervise dér.

I dag er der næsten 2,5 millioner studerende i Ukraine. Public Radio.

09.03.04. Ukraine, Moldova og Belarus som Europas nye jerntæppe

Europa bør skærme sig med bufferstater mod Syrien, Irak, Iran og Rusland. Tyrkiet skal beskytte Den europæiske Union mod de mellemøstlige stater, mens Belarus, Moldova og Ukraine skal beskytte EU mod Den russiske Føderation, siger kommissær med ansvar for EU's fællesmarked, Fritz Bolkenstein. Ifølge ham bør man under ingen omstændigheder optage bufferstaterne i Den europæiske Union.

Fritz Bolkenstein hævder, at det bør man lade være med at gøre af to grunde - 1) Europa bør afskærme sig selv mod farlige naboer og 2) Så bliver man også nødt til at optage Ukraine, som efter kommissærens mening i princippet er et langt mere europæisk land, men også skal fungere som en buffer.

EU-kommissæren har fremlagt sine synspunkter omkring unionens kommende indretning i sin bog The Limits of Europe. Bogens hovedtese er, at EU bør blive til noget større end blot en toldunion. Bolkenstein er en af modstanderne af Tyrkiets optagelse i Eurounionen. Men i selve unionens ledelse er flertallet mere venligt stemt overfor Tyrkiet. I oktober skal medlemmer af EU-kommissionen træffe endelig afgørelse omkring dette spørgsmål. 

For at få ændret sin status som kandidat til et fuldbyrdet medlemskab skal Ankara gennemføre en række økonomiske reformer og medvirke til en genforeningen af Cypern, som i øjeblikket er delt op i en græsk og tyrkisk del. Korrespondent.net

10.03.04. Jusjtjenko siger, at han og Tymoshenko er enige omkring forløbet op til præsidentvalget

"Vores Ukraine" har nu afsluttet arbejdet på en politisk aftale i forhold til præsidentvalget mellem repræsentanterne for oppositionen - et arbejde, som Julia Tymoshenkos blok også deltog i. Det oplyste lederen af "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko på en pressekonference i Tjerkasy. Ifølge Jusjtjenko vil dokumentet, som en fælles kommission har udarbejdet, "sætte punktum i spørgsmålet om holdningen til den politiske reform og en fælles valgkamp", oplyser "Vores Ukraines" pressetjeneste. Lederen af "Vores Ukraine" betegnede forhandlingerne med BJuT som "vellykkede", idet han fremhævede, at "der ikke er uafklarede spørgsmål tilbage". Samtidig indrømmede Viktor Jusjtjenko, at han ikke kan tale om en ligeså høj grad af forståelse i forhandlingerne med SPU. Ifølge ham opstod der visse problemer i sommers, da Petro Symonenko og Oleksandr Moroz gik med til at gennemføre Viktor Medvedtjuks forfatningsændringsprojekt.

"Bagefter førte vi forhandlinger, og det virkede som om, at vi var nået til en forståelse med socialisterne. Men begivenhederne i parlamentet i februar, herunder afstemningen den 3. februar, har igen skabt en række spørgsmål", fremhævede lederen af "Vores Ukraine". "Vi har ingen uoverensstemmelser i forhold til flertallet af de principielle spørgsmål, blandt andet i forhold til at valget af statsoverhovedet skal være direkte; men man bør forstå, at styret i dag fører et bedragerisk spil", tilføjede Jusjtjenko. Han påpegede, at socialisterne bliver trukket ind i dette farlige spil: "Det er en farlig vej, som skaber visse problemer i vores forhold til socialisterne; men jeg vil endnu engang understrege, at vi holder døren åben for vore partnere".

***

I en kommentar til Taras Tjornovils brud med
"Vores Ukraines" fraktion, sagde Jusjtjenko, at fraktionens repræsentanter har skrevet et åbent brev til Tjornovil, hvori de opfordrer ham til, at "ranke ryggen, skelne skidt fra kanel og lade Ukraines interesser være den primære ledetråd i sit arbejde".
"Vi håber på, at Taras forstår det og vil være sammen med os. Hvordan hans handling og hans holdning bliver udnyttet er en udfordring, herunder til ham selv", sagde Jusjtjenko.
"Jeg vil aldrig sige noget dårligt om Taras, ikke mindst pga. hans efternavn - Tjornovil. Jeg har altid været ærlig i forhold til denne person, har forsøgt at finde ham en værdig plads i fraktionen under hensynstagen til hans ungdom, emotionalitet og ambitioner", påpegede Jusjtjenko.

Viktor Jusjtjenko besøgte Tjerkasy-egnen i anledning af 190-året for Taras Shevtjenkos fødsel. På sin rejse besøgte han Skjaldens hjemstavn i Moryntsi og Shevtjenkovo. Lederen af "Vores Ukraine" deltog i en litterær og kunstnerisk højtidelighed i anledning af Shevtjenkos jubilæum. UP.

10.03.04. EU kan ikke nægte Ukraine et medlemskab

Den europæiske union kan ikke nægte Ukraine et medlemskab, hvis landet opfylder alle kriterier for indtræden. Således kommenterede politolog ved Center for europæiske politiske studier Maruis Wall det udsagn, som EU-kommissæren for det indre marked, Fritz Bolkenstein, er kommet med i sin nye bog "Europas grænser", hvor han giver udtryk for, at det er uhensigtsmæssigt at gøre Ukraine, Belarus og Moldova til medlemmer af EU. Politolog
ved Center for europæiske politiske studier Wall siger en kommentar til Deutsche Welle, at Ukraine som en europæisk stat har den fulde ret til at blive medlem af Eurounionen - hvis landet vel at mærke opfylder de nødvendige betingelser.

Forskerens kommentar til Bolkensteins bog er: "Jeg ved ikke, hvad han tænker på, når han taler om en buffer, som skal udgøres af lande, der ikke tilhører en eneste blok. Det må betyde, at han betragter Rusland som en blok, hvilket minder mig om den kolde krig". "Hvis Ukraine, Belarus og Moldova hverken må være medlemmer af SNG eller Eurounionen, men være et eller andet sted midt imellem, så tror jeg ikke, at Bolkenstein er oprigtig. Efter min mening er det en meget mærkelig påstand", sagde Maruis Wall.

Kommissær Bolkenstein har i sin nye bog "Europas grænser" givet udtryk for, at Eurounionens udvidelse bør have en geografisk grænse. Han går imod, at optage Tyrkiet samt Ukraine, Belarus og Moldova i EU. Bolkensteins påstand er, at Ukraine er mere europæisk end Tyrkiet, og at det i tilfælde af Ankaras indtræden i EU vil blive svært for Bruxelles at nægte Kiev medlemskab af Eurounionen. Samtidig med det er EU-kommissæren overbevist om, at det ikke bør ske. I stedet tildeler han Ukraine, Belarus og Moldova rollen som en buffer mellem EU og Rusland. UP.

10.03.04. 10.000 til demonstration i Kyiv på 190-året for Shevtjenkos fødsel

"STYRET FORFØLGER YTRINGSFRIHEDEN MERE BRUTALT END ZARENS HEMMELIGE POLITI", – oppositionens resolution.

Kiev, den 9. marts 2004, Jusjtjenko, Tymoshenko og Moroz ses i spidsen for ca. 10.000 demonstranter.

Oppositionens manifestation ved Shevtjenko-monumentet afsluttedes med vedtagelsen af en resolution, der retter en protest mod styrets forfølgelse af pressen. I resolutionen bliver det fremhævet, at "styret har gennemført en massiv udrensning" massemedierne ved at fratage radio "Liberty", radio "Kontinent", radio "Roks" sendetilladelsen og ved at lukke avisen "Silski Visti" og indlede en revision af "5. kanal". "Styret forfølger pressefriheden mere brutalt end zarens hemmelige politi, som forbød Shevtjenkos værker", - hedder det i mødets resolution. "Kutjma-Medvedtjuk-Janukovytj klanerne har ikke brug for objektive massemedier, de har ikke brug for bevidste borgere, som har deres egen holdning", erklærede mødedeltagerne. "Styret frygter en åben og offentlig samtale med oppositionen, det er bange for folket og gør alt for at undertrykke den frie tanke", - hedder det i resolutionen.

Mødedeltagerne understregede, at "ærlige journalister og politikere lemlæstes efter dekreter fra den øverste ledelse, mens borgernes telefonsamtaler bliver aflyttet og der bliver iværksat overvågning af dem i Ukraine og i udlandet". "I det vi ærer mindet om Den store Skjald, bør enhver af os træffe et valg - vil vi leve uden sandhed og ære eller opnå frihed for Ukraine. Nej til censur og diktatur, som Taras sagde i sin tid! Leve Ukraine!" - med disse ord sluttede oppositionens møde.

15:01 Lederen af "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, sagde, at det endelige mål med den politiske reform var valget af Leonid Kutjma til Ukraines premierminister og opfordrede oppositionen til samling. "Den tredje udgave af den politiske reform, som Medvedtjuk har forelagt flertallet, opererer med, at præsidentens beføjelser bliver overdraget til premierministeren, så man inden efteråret kan vælge en ny regeringschef. Hans efternavn er velkendt - I har haft 10 år til at lære det at kende", sagde han under sin tale. "Det er ikke en forfatningsreform, men et statskup", påpegede Jusjtjenko.

Lederen af "Vores Ukraine" sagde, at hans blok for tre uger siden foreslog oppositionen at underskrive et "sammenslutningsmanifest", som skulle indeholde en fælles aktion under præsidentvalgkampen og opstillingen af en fælles kandidat. "Vi er nået til fuld forståelse med BJuT, og jeg håber, at reaktionen fra Det socialistiske Partis side vil være lignende", tilføjede Jusjtjenko. Han sagde: "Hver dag får jeg henvendelser fra lederne af Socialistpartiets, BJuT's og "Vores Ukraines" lokale afdelinger med én eneste appel - foren jer!".

Han mindede også om, at "andre politiske kræfter" stod ved deres side under den tilsvarende manifestation på Shevtjenkos fødselsdag sidste år - nemlig Kommunistpartiets repræsentanter. "Hvad er det, som Taras ikke fik udrettet, siden disse mennesker ikke er kommet for at vise ham ære!?", sagde Jusjtjenko skarpt. Blandt Kommunistpartiets repræsentanter på mødet så man kun medlem af KPU's fraktion Borys Olijnyk, som også holdt et indlæg med en solidarisk protest mod lukningen af massemedierne. "Ukraine lever med et kriminelt styre, som hverken har respekt for Gud, menneskene eller Shevtjenko! Hvis styret havde respekteret Shevtjenko, så havde præsidenten ikke fejret hans jubilæum sammen med sultanen af Brunei", sagde Jusjtjenko desuden.

I den afsluttende tale opfordrede digteren Dmytro Pavlytjko også oppositionen til enhed. Han betegnede Moroz som "en vis politiker", Tymoshenko som "varm og systematisk tænkende person" og Jusjtjenko som "Ukraines kommende præsident". Efter afslutningen af mødet i Shevtjenko-parken begyndte en rock-koncert med de grupper, som støtter oppositionen. Efter BJuT-repræsentanten Oleksandr Turtjynovs vurdering deltog op mod 10.000 i demonstrationen.

Lederen af BJuT Julia Tymoshenko opfordrede i sin tale demonstranterne til en "seriøs borgeropstand". "Det, som sker i parlamentet i dag, er tabet af det sidste håb", sagde Tymoshenko om forfatningsændringerne. Ifølge Tymoshenko er oppositionen i mindretal i Verkhovna Rada. "De har 323 stemmer til at gennemføre deres planer", sagde hun. 

"Ifølge Janukovytjs, Medvedtjuks, Surkis' og Pintjuks plan vil de i 2004 enten beholde Janukovytj som premierminister eller også vælge Kutjma til denne post". "Vi er nødt til at appellere til folk for at ødelægge deres planer", sagde Tymoshenko. "Vi er nødt til at gå over til forberedelsen af en seriøs folkeopstand, hvor folk vil stå foran Verkhovna Rada og præsidentens administration!", sagde lederen af BJuT. "Vores sidste kugle er stemmesedlen på valgdagen", betonede lederen af BJuT.

Tymoshenko opfordrede ukrainerne til ikke at være passive tilskuere til styrets handlinger: "Jeg kommer til at tænke på USA's præsident Franklin D. Roosevelts ord, da han opfordrede til de fire friheder: ytringsfriheden, religionsfriheden, friheden for fattigdom og friheden for frygt. Således begynder alle andre friheder fra friheden for frygt! Hvor var vi alle henne, da de lukkede "Liberty"?! Var vi måske over ved radio "Dovira"?! Nej, vi var alle på vores arbejde". 

Tymoshenko udtrykte en overbevisning om, at oppositionstrioen vil finde frem til en forståelse. "Jeg garanterer, at der vil være en samlet kandidat", fremhævede hun. "Mine personlige ambitioner vil aldrig nogensinde stå over den fælles sag", tilføjede lederen af BJuT. Samtidig mindede Tymoshenko om alle de fejlslagne forsøg på at forene oppositionen, som startede ved foden af Shevtjenko-monumentet; nemlig Kaniv-kvartetten, "Ukraine uden Kutjma" og "Rejs dig, Ukraine". 

Samtidig talte socialisternes leder Oleksandr Moroz for den politiske reform, idet han fremhævede, at styret og oppositionen har "den samme model, men forskellige mål". Desuden betegnede han den politiske reform "et humbug påtvunget af præsidentens administration". I slutningen af sit indlæg læste Moroz op af et Shevtjenko-digt "Jeg er ligeglad med, om jeg skal leve i Ukraine eller ej". 

Ifølge visse folkedeputerede, som stod på trapperne der fører op til Shevtjenko-monumentet sammen med oppositionslederne, opførte Moroz sig stift pga. den skarpe kritik af den politiske reform, som Tymoshenko og Jusjtjenko gav udtryk for i deres taler. UP.

11.03.04. Ukraine regner med, at USA's vice-udenrigsminister besøger Ukraine

Efter planen skal USA's 1. vice-udenrigsminister Richard Armitage besøge Ukraine i dagene 24-25. marts. Spørgsmålet blev drøftet under de ukrainsk-amerikanske udenrigspolitiske konsultationer, som finder sted den 9-11. marts i Washington, oplyste kilder i Ukraines ambassade i USA overfor nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina. På mødet drøftede man desuden planerne om udenrigsminister Kostjantyn Hrysjtjenkos besøg i USA i løbet af foråret. Under samtalerne aftalte parterne at aktivere dialogen mellem Ukraine og USA på regeringsplan og parlamnetsplan indenfor en bred vifte af spørgsmål.

Ukraine og USA drøftede den indenrigspolitiske situation i begge lande i en kontekst af forberedelsen til de kommende præsidentvalg.  Jeltjenko forsikrede endnu engang den amerikanske part om, at præsidentvalget i Ukraine og forberedelsen til dets afholdelse vil foregå i overensstemmelse med alle de eksisterende internationale normer og demokratinormer. Han understregede også vigtigheden af afslutningen af forfatningsreformen i Ukraine. Ifølge den ukrainske viceminister har parterne i løbet af samtalerne også drøftet situationen i Irak og samarbejdet mellem Ukraine og USA i dette land i lyset af underskrivelsen af den midlertidige forfatning for Irak. Den ukrainske delegation ledes af 1. viceudenrigsminister Volodymyr Jeltjenko, mens den amerikanske delegation ledes af 2. viceudenrigsminister Steven Pifer.

Som bekendt opfordrede USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright i mandags George Bush's regering til mere aktivt at støtte demokratiet i Ukraine. "Præsident Bush og hans regerings ministre bør insistere på et frit og fair valg, og de bør gøre det snarest. Beskidte tricks kan blive bestemmende for resultatet af valget længe inden afstemningen. De øverste ledere bør besøge Ukraine...", skrev Albright. UP.

11.03.04. Valglov forventes klar til 2. behandling i næste uge

Lovforslaget om valg af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet vil blive gjort klar til 2. behandling til den 18-19. marts, og det kan ikke udelukkes, at spærregrænsen vil blive ændret. Det sagde præsidentens permanente repræsentant i Verkhovna Rada, Oleksandr Zadorozhnij, til pressen i onsdags, oplyser Interfaks-Ukrajina. Zadorozhnij mindede om, at parlamentet sidste fredag i 1. behandling havde vedtaget lovforslag om valg af folkedeputerede efter forholdstalsprincippet og fastsat en spærregrænse på 3% for partiernes og 6% for partipolitiske blokkes vedkommende. Ifølge ham behandler parlamentets forfatningskommission i dag forslag fra folkedeputerede vedrørende dette lovforslag. Zadorozhnij mindede om, at der i henhold til parlamentets forretningsorden ville blive afsat 15 dage til indlevering af forslag og behandlingen af disse. Ifølge ham er forfatningskommission således  forpligtet til at klargøre dette dokument til 2. behandling enten til den 18. eller den 19. marts. "Lovforslaget vil være endeligt klart enten til den 18. eller til den 19.", fremhævede repræsentanten. Samtidig med det sagde Zadorozhnij, at lovforslaget ikke var blevet behandlet på kommissionens møde i onsdags.

Desuden oplyste han, at der under kommissionens møde var blevet fremsat to lovforslag om valg til lokale selvstyreorganer samt om valg til Krims Verkhovna Rada. Et af lovforslagene, som lederen af Socialistpartiet Oleksandr Moroz samt medlemmer af hans fraktion Josip Vinskyj og Mykola Melnitjuk står bag, blev indregistreret i parlamentet for over et år siden. Lovforslaget foreslog ifølge Zadorozhnij at afholde valgene til det lokale selvstyres organer efter forholdstalsprincippet. Samtidig med det nåede man ifølge præsidentens repræsentant under arbejdsgruppens møde frem til en aftale om, at valget efter forholdstalsprincippet vil gælde for samtlige det lokale selvstyres organer med undtagelse af landsbyråd og råd i tættere bebyggede områder (mindre bymæssig bebyggelse, red.). Zadorozhnij understregede, at det pågældende lovforslag blev færdiggjort under hensynstagen til dette forslag. "Således foreslås det, at alle valg til landsbyråd og råd i tættere bebyggede områder skal gennemføres efter majoritetsprincippet, sådan som det er i dag", understregede han. Ifølge repræsentanten foreslås det, at valget af deputerede til distriktsråd og opefter samt til Den autonome republik Krims Rada skal foregå efter forholdstalsvalgprincippet.

Hvad angår drøftelsen af lovforslaget om valg af Ukraines præsident, understregede Zadorozhnij, at det er nødvendigt at gå tilbage til "drøftelsen af dette lovforslags konceptmæssige grundlag", herunder længden af valgkampen. Ifølge repræsentanten blev spørgsmålet om valgkampens længde behandlet under mødet i arbejdsgruppen med deltagelse af lederne af SDPU (o) - Viktor Medvedtjuk, Ukraines kommunistiske Parti - Petro Symonenko, Ukraines socialistiske Parti - Oleksandr Moroz, samt parlamentsflertallets koordinator Stepan Havrysh. Man aftalte, at valgkampen må vare højst 120 dage. Desuden drøftede man på det pågældende møde spørgsmålet om abonnementssystemet, pantsætning, reguleringen af reglerne om størrelsen af valgfonden, nødvendigheden af at regulere normen om fristen for afholdelsen af agitation, samt normerne om præsidentkandidaterne ansvar for overtrædelsen af lovgivningens krav. Ifølge Zadorozhnij blev man i store træk enige om disse bestemmelser. Desuden fremhævede han, at der i dag findes tre lovforslag om valget af Ukraines præsident, og kommission ville på sit møde i onsdags finde ud af, hvilket af disse forslag der ville blive lagt til grund. Zadorozhnij fremhævede, at alle lovforslagene foreslår at begrænse valgkampens varighed til 120 dage.

Samtidig sagde medlem af fraktionen af Industrifolk og erhvervsfolk/"Arbejdets Ukraine" Mykola Onisjtjuk, at der efter planen skal holdes møder i forfatningskommissionen hver dag i løbet af denne uge. Ifølge ham vil man på kommissionens møde fredag drøfte lovforslaget om valg af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet. UP.

12.03.04. USA's Broadcasting Board of Governors kræver radiostation tilbage

Det amerikanske Tv- og radioråd - Broadcasting Board of Governors - har opfordret Ukraines regering til at indstille "intimiderings- og pressionskampagnen i forhold til de uafhængige massemedier". Det oplyste radio "Liberty" i torsdags. I den resolution, som Broadcasting Board of Governors har vedtaget, kræver rådet en genoptagelse af transmissionen af radio "Kontinent", som blev lukket af det ukrainske styre den 3. marts. Denne station har blandt andet viderebragt radio "Liberty"s og "Voice of America"'s programmer. Broadcasting Board of Governors har ansvaret for Amerikas forenede Staters Tv- og radiotransmissioner til udlandet. UP.

12.03.04. Forholdstalsvalgloven opererer med en spærregrænse på 4%

Den lov om forholdstalsvalg, som er blevet vedtaget i 1. behandling, opererer med en fælles 4% spærregrænse for partier og blokke, og ikke med en 3% spærregrænse for partier og en 6% spærregrænse for partiblokke, som først antaget. Resolutionsteksten i det i 1. behandling vedtagne lovforslag nr. 4285-4 blev først offentliggjort den 10. marts, og har fjernet den tvivl, som der har hersket i nogle dage om spærregrænsebestemmelsen.

Som omtalt sagde præsidentens repræsentant i parlamentet, Oleksandr Zadorozhnij, forleden dag, at parlamentet sidste fredag i 1. behandling havde vedtaget en lov om valget af folkedeputerede efter forholdstalsvalgprincippet, som etablerede en spærregrænse på 3% til partier og 6% til partiblokke. Der var også andre kommentarer i den anledning, som viste, at ikke alle deputerede havde forstået, hvilken spærregrænse de havde vedtaget.

Men den resolutionstekst nr. 1600-IV af den 5. marts 2004, som lige er blevet offentliggjort, fjerner enhver tvivl: dokumentet opererer med, at man ligger lovforslaget om valg af Ukraines folkedeputerede (nr. 4285-4, fremsat af de deputerede Rud'kovskyj, Kljutjkovskyj, Olujko og Ponomarenko) uden nogen indvendinger mod spærregrænsen til grund.

Eksperter fra Lovgivningsinitiativernes laboratorium fremhæver, at dette er logisk, eftersom vedtagelsen af lovforslaget i 1. behandling ifølge parlamentets forretningsorden ikke opererer med mulighed for ændringsforslag til lovforslagsteksten. Selve lovforslaget fastslår klart i § 78 pkt. 3, at der gælder en 4% spærregrænse. Man kan forstå årsagen til de mange kommentarer efter at have analyseret stenogrammet fra parlamentets møde den 5. marts. Deputeret Mykola Rud'kovskyj fra SPU sagde i sin fremlæggelse af lovforslaget, at lovforslaget opererede med en 4% spærregrænse. Desuden fortsatte han: "Der har været en diskussion om, hvorvidt den skulle være på 4%, 3%, 5% eller 6%. Der har været forslag om, at vi havde brug for at have 6% for blokkes vedkommende. Men jeg vil gerne henlede BJuT's opmærksomhed på, at vi i løbet af diskussionen insisterede på, at der burde være én spærregrænse for alle, hvad enten den så skulle være på 4 eller 3. Og alle såvel partier som blokke burde have de samme vilkår".

Men allerede nogle sekunder senere oplæste SPU's repræsentant til stenogrammet en liste over "tekniske" ændringer, som efter hans mening burde medtages i tilfælde af lovforslagets godkendelse ikke alene i 1. behandling, men som helhed. Blandt disse ændringer nævnte han også ændringer i den ovennævnte § 78 angående en sænkning af spærregrænsen til 3%. Hvis lovforslaget var blevet vedtaget i sin helhed den 5. marts, og hvis mødelederen havde meddelt stenografisten, at Rud'kovskyjs ændringer var med i det lovforslag, som der skulle stemmes om, havde man nu haft en lov om forholdstalsvalg med en spærregrænse på 3%. Information fra Laboratorium for lovgivningsinitiativer. UP.

12.03.04. Kommunisterne langer ud efter Madeleine Albright

Lederen af Det kommunistiske parti Petro Symonenko siger, at USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright bør erklæres for persona non grata i Ukraine. Det sagde han i et interview i torsdags. "Jeg mener, at man omgående bør erklære hende (Madeleine Albright) for persona non-grata i Ukraine, fordi hun truer Ukraine", sagde Symonenko. Ifølge hende skrev Albright i onsdags: "Hvis valget ikke finder sted på den måde, som vi ønsker, så vil vi lukke [deres] konti i udlandet". "Det er en frækhed, som verden ikke har set i lang tid. I forhold til Ukraine er der ganske enkelt tale om en pøbelagtig optræden", sagde kommunisternes leder ifølge Interfaks-Ukrajina.

Som tidligere oplyst bragte den amerikanske avis New York Times mandag en artikel af Albright, hvori USA's tidligere udenrigsminister udtrykte bekymring over situationen i Ukraine og sin overraskelse over, hvor tilbageholdende De forenede Stater reagerer på den. Dog skrev Albright ikke noget om at lukke alle konti. Hun påpegede blot: "Hvis valget [i Ukraine] bliver unfair, skal Ukraines ledelse have at vide, at indtræden i de vestlige institutioner vil blive forsinket, og at der ikke er nogen garanti for deres egne bankkonti samt privilegerede visa. Såvel som for det tilfælde, at Kutjmas parti begynder at omkalfatre forfatningen til sin egen fordel". UP.

15.03.04. Janukovytj står til at komme i anden valgrunde med Jusjtjenko

Hvis der var valg i Ukraine den kommende søndag, så ville Viktor Jusjtjenko fortsat have de bedste chancer for at komme i 2. valgrunde, idet 22,3% siger de ville stemme på ham. Det er resultatet af en meningsmåling fra Razumkov-centret, som er lavet i dagene fra 4-10. marts 2004, og som 2012 respondenter over 18 år har deltaget i. Fejlmargenen er sat til max. 2,3%

13,2% vil støtte Viktor Janukovytjs kandidatur, og dermed er han kommet på anden pladsen i præsidentvalgsbarometeret. Tredjepladsen indehaves af Petro Symonenko, som støttes af 11,6%. Oleksandr Moroz får støtte fra 6,8% af de adspurgte, mens de øvrige kandidaters tal fordeler sig som følger: Julia Tymoshenko - 4,4%, Natalia Vitrenko - 3,1%, Serhij Tihipko - 2,8%, Viktor Medvedtjuk - 2,2%, Volodymyr Lytvyn - 2% og Jevhen Martjuk - 1,1%.

9,2% af de adspurgte vil stemme mod alle, 7,7% vil slet ikke stemme, mens 13,6% endnu ikke har bestemt sig. I Razumkov-centret fortæller man til UP, at Jusjtjenkos tilslutning ikke har ændret sig i sammenligning med februar-meningsmålingen. Samtidig er Janukovytjs tilslutning vokset med 3,1%. "Årsagerne til en sådan stigning kan være premierministerens erklæring om regeringens hensigt om at øge mindstelønnen tidligere end planlagt, give lønstigninger til de offentlige ansatte og give pensionerne et løft. Premierministeren ses hver dag på de centrale Tv-stationer, hvilket også har spillet en vis rolle", mener Razumkov-centrets præsident, Anatolij Hrytsenko.

Den stigning der har været i Moroz' opbakning kan man ifølge Razumkov-centrets præsident forklare med, at socialisternes leder nu har fået en udstrakt adgang til de elektroniske massemedier i forventning om SPU-fraktionens opbakning til planerne om forfatningsreformen, som præsidentens hold går ind for. Hrytsenko oplyser, at Janukovytjs chancer for at komme i valgets 2. runde vil være endnu større, hvis han bliver styrets eneste kandidat. I givet fald vil 17,2% af vælgerne være parat til at stemme på ham, mens Jusjtjenko da vil få 23%. Efter ekspertens mening "kan Janukovytj, hvis han sørger for en klog tilrettelæggelse af sin valgkamp, indsnævre den eksisterende afstand til Jusjtjenko sågar uden at gribe til en omfattende udnyttelse af den administrative ressource, men i kraft af de muligheder, som premierministerposten giver".

Præsidenten for Razumkov-centret understregede, at Janukovytj "gør alt for at sikre sig mod en afskedigelse fra Verkhovna Radas side. Fristen for regeringens beretning vedrørende opfyldelsen af Regeringsprogrammet for 2003 er udskudt fra maj til marts. Regeringen har forelagt parlamentet et nyt regeringsprogram, som opererer med en vækst i økonomien og en forbedring af socialsfæren. Hvis programmet bliver godkendt, vil Verkhovna Rada ikke kunne afskedige Janukovytj-regeringen, såfremt den politiske reform ikke bliver til noget". "Forøgelsen af Janukovytjs chance for at vinde præsidentvalget rejser tvivl om "Donetsk-klanens" ubetingede støtte til den politiske reform i Medvedtjuks-Moroz'-Symonenkos redaktion. Repræsentanterne for denne finans-politiske gruppe er ikke interesseret i, at Janukovytj som præsident får indskrænket sine beføjelser", mener Hrytsenko. UP.

15.03.04. Ukraine's Tipping Point

By Jackson Diehl
Monday, March 1, 2004; Page A19

KYIV, Ukraine -- Viktor Yushchenko ought to be the overwhelming favorite to win Ukraine's presidential election this year. A former prime minister with a telegenic sweep of graying hair, he is a proven reformer who promises to attack the endemic corruption and quasi-authoritarian thuggery of the current government. His coalition won the most recent national elections, and he's way ahead in the current polls.

Yet an encounter with Yushchenko in this wintry capital felt more like a meeting with a persecuted dissident than a democratic front-runner. The candidate described how his campaign events had been crudely disrupted in provincial cities. Criminal cases have recently been brought against more than 20 of his supporters, including his chief campaign financiers. Several opposition papers that support him have been closed down, and the sole television station that covers him honestly is in danger of being forced off the air. In case that's not enough, the ruling party is pushing a constitutional amendment that would strip the next president of most of his authority -- allowing the incumbent, Leonid Kuchma, to go on exercising power through his corruptly assembled majority in parliament.

"We live kind of underground," Yushchenko said. "It's obvious to everyone that Ukraine is one step away from state dictatorship."

Ukraine, a country of 50 million people between Russia and the European Union, is indeed at a tipping point -- and one that ought to be getting a lot more attention than it has, so far, from the Bush administration and its European allies. If this fall's presidential election is free and fair, it could decisively move Ukraine toward the consolidation of its still-fragile independence and alliance with the West. If it is corrupted, the country's current drift, toward Russia and the neo-authoritarian, neo-imperialist politics of Vladimir Putin, will accelerate.

As giant Ukraine goes, so, likely, will slip most of the other former Soviet states that now live uneasily between the expanding European Union and Russia, or in the nearby caucuses -- Belarus, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan. Putin and the former-KGB circle around him would like to fold them all into a new bloc dominated by Moscow and able to bargain as a quasi-equal with the EU and NATO. That's why it's not surprising that Putin's allies in Ukraine are on the offensive, employing the same tactics here against Yushchenko that succeeded in eliminating the democratic opposition in Moscow -- like the shutdown of independent media and prosecution of businessmen who finance non-government parties.

What has surprised and disappointed Yushchenko and his allies is the weak response from Brussels and Washington, which have a lot to lose from such a repartition of Europe. A conference here a week ago, organized by Western nongovernmental organizations and pro-Western political parties, resounded with talk of "Ukraine fatigue," an illness bred by exasperation with Kuchma's government and doubts about whether the country really belongs inside the Western community. For years, diplomats complain, Kuchma and his crowd have been saying that Ukraine would like to join NATO and the European Union, but they have been unwilling to take steps toward meeting the democratic standards of those clubs. So Western governments, while saying in principle that their institutions are open to Ukraine, haven't offered invitations, or even many incentives.

The Bush administration lately has reduced aid for fellowships, radio broadcasts and other democracy programs in Ukraine by 50 percent or more. "The position of the American administration has been a disappointment," Yushchenko told me. "The Ukrainian authorities haven't gotten any response at all from American political circles for disregarding democracy in Ukraine." He pointed out that Kuchma's cronies recently jerked U.S.-sponsored Radio Liberty from the air in Kyiv, eliminating another outlet for non-government opinions.

Some administration officials have been working on the problem, and a meeting of the "deputies" group of senior foreign policy and defense officials recently considered what the United States might do this year to promote freedom in Ukraine and Belarus. But the administration's focus on the "greater Middle East" has tended to shift attention and resources from the borderlands of Eurasia. And some administration officials remain reluctant to pursue any policy that risks a fight with Putin.

In fact, the Bush administration has a better chance of stopping the creeping authoritarianism of Eastern Europe here than it does in Moscow. Putin angrily dismisses complaints about his consolidation of power, but a slap by the Council of Europe prompted Kuchma to revise the constitutional amendment he is pushing in parliament -- though not by enough. While they may admire Putin's strongman model, Kuchma and his gang fear rejection by the West and the complete subjugation to Moscow it could lead to. "The regime is afraid of one thing: the reaction of the West to what is happening in Ukraine," says Yushchenko. If they hear more of it in the coming months, democracy here might still be saved.
© 2004 The Washington Post Company

15.03.04. Elections promise fierce campaign

THE WASHINGTON TIMES
Published February 28, 2004

By Natalia A. Feduschak

KYIV -- The two men most likely to face off in Ukraine 's critical  presidential elections this fall made a rare public appearance last  weekend, setting the stage for what promises to be a fierce battle for  the country's highest office.

Rarely looking at each other, Prime Minister Viktor Yanukovych and  opposition leader Victor Yushchenko sat side by side during the opening  session of a conference last Saturday, which brought together 200  leading policy-makers from the United States and Europe to discuss   Ukraine 's role in the world.

It was the first such high-level meeting of policy experts since Ukraine became independent in 1991.

Mr. Yanukovych blamed the opposition for blocking constitutional  reforms that would transfer power from the president to parliament in 2006. Mr. Yanukovych said the changes are necessary for Ukraine 's political system to function more effectively.

"We will fight for a system of government in which the people will  know who is in power," Mr. Yanukovych said.

Many politicians complain President Leonid Kuchma has too much power  under the current constitution, which often puts him at loggerheads with  lawmakers. That system, they said, also has allowed government corruption to flourish.

Mr. Yushchenko welcomed the prime minister's presence at the conference, saying it was the first time the government was willing to sit down with the opposition to discuss differences.

Mr. Yushchenko, however, said the constitutional changes the government is proposing are merely a ruse to allow Mr. Kuchma and his supporters to keep their hold on power.

"[The government's] end goal is authoritarianism," Mr. Yushchenko said. "The authorities have taken the road of conserving the government. We want to disrupt this show."

Opposition leaders have conceded some changes to Ukraine 's constitution are necessary. They maintain, however, that changes should not be carried out nine months before the Oct. 31 vote or at the current  hurried pace.

Despite their divergent political views, Mr.Yanukovych and Mr. Yushchenko don't harbor the same animosity toward each other as they do toward Victor Medvedchuk, Mr. Kuchma's chief of staff.

Mr. Yushchenko has accused Mr. Medvedchuk of waging war on  businessmen and media outlets sympathetic to the opposition by using tax  inspections and other unseemly tactics. Politicians and observers here say Mr. Kuchma has virtually ceded much of his power to Mr. Medvedchuk, whose brother now holds a powerful post in Ukraine 's tax authority.

Other conference participants warned the presidential elections must be free and fair, and media restrictions and tactics used against the opposition must stop if Ukraine is to integrate into Europe and world structures.

"If Kuchma were smart, then he would decide that his best legacy is  to allow free and fair elections," former U.S. Secretary of State Madeleine K. Albright, who was guest of honor at the conference, said in an interview.

"I think he should realize this is his last chance to really have a dignified exit."

With just over two months left before the European Union accepts new  member states, several conference participants called on the West for a more proactive policy toward Ukraine . Borys Tarasyk, who heads the Ukrainian parliament's committee on European integration, said a new "Friends of Ukraine" group composed of American and European statesmen would be established to continue the dialogue with Ukrainians.