14.01.05. Gongadzes mor inviteret til møde med den nye rigsadvokat

14.01.05. Højesteret afviser Janukovytjs videomaterialer

14.01.05. Tjornovil: Janukovytjs søgsmål til Højesteret er klar

13.01.05. EU-parlamentet ønsker et medlemskabsperspektiv for Ukraine

13.01.05. Lazarenko får ny retssag i San-Francisco

13.01.05. Zintjenko: Kutjma er i gang med en slutudplyndring af landet 

12.01.05. Viktor Yushcenko declared Ukraine's president (eng.)

12.01.05. Janukovytj trækker indsættelsen af Jusjtjenko ud

12.01.05. SDPU (o): Orange censur og selvcensur i massemedierne

12.01.05. Janukovytj vil gå til Den europæiske Menneskerettighedsdomstol

11.01.05. Jusjtjenko officielt erklæret som valgets vinder

11.01.05. USA afviser Kutjma som beslutningsdygtig præsident

10.01.05. Ukraine påtænker at tilbagetrække sine tropper fra Irak

10.01.05. Højesteret har afvist endnu fire klager fra Janukovytj

08.01.05. Lytvyn på julebesøg hos Putin

07.01.05. Højesteret har afvist Janukovytjs sidste klage

06.01.05. Kutjma afskediger regeringen

05.01.05. Lytvyn regner med at, Jusjtjenko bliver indsat i næste uge

05.01.05. Kutjma afskediger Janukovytj og udnævner Azarov

04.01.05. Janukovytj vil indklage det endelige valgresultat for Højesteret

03.01.05. Rusland vil ikke modsætte ukrainsk medlemskab af EU og NATO

03.01.05. Ex-ambassadør opfordrer til øget amerikansk støtte til Ukraine (eng.) 

02.01.05. Jusjtjenko vil blive indsat i embedet den 13. januar

02.01.05. Yushchenko Faces Obstacles in Ukraine

02.01.05. Georgiens præsident kom for at lykønske Jusjtjenko

01.01.05. Præsident Kutjmas nytårstale til Ukraines folk

01.01.05. Janukovytj træder tilbage som premierminister


01.01.05. Præsident Kutjmas nytårstale til Ukraines folk

Kære landsmænd!

Jeg ønsker jeg oprigtigt et godt Nytår og en glædelig Jul!

Jeg ønsker jeg lykke, godt helbred og velstand.

Måtte kærligheden og enheden, varmen og hyggen, samt det gode humør og feststemningen herske i alle ukrainske familier og i deres hjem.

Af hele mit hjerte ønsker jeg hele vort land fred og forståelse, idet landet har gennemgået nogle yderst vanskelige prøvelser og virkelig er blevet et andet land. Vi har overskredet vores "historiske Rubikon" - vi har bevist retten til at være en uafhængig, fri og demokratisk stat.

Og i dag, hvor vi opsummerer det forgangne årti, vil jeg gerne sige: vi har grundlagt et solidt fundament for et sikkert fremskridt.

I dag har vi foran os nye vigtige opgaver, en i sandhed ny tidsregning, en ny udviklingsfase og en ny historisk distance.

Selvfølgelig ville man ønske, at vi i det nye år ikke havde haft de mange problemer, som man for længst burde have løst. Den vej, som vi har gennemgået de seneste år, har andre lande været hele årtier om at tilbagelægge. Og ikke alle lykkedes det desværre at overvinde denne vej fredeligt og ublodigt.

Visse drejede væk pga. usikkerheden omkring det endelige mål. Andre stoppede på halvvejen og strandede i krise og konflikter. Nogle var i det hele taget bange for udsigten til en hvilken som helst forandring, og derfor forblev alt "ved det gamle". Ukraine bevægede sig derimod - på trods af alle vanskeligheder - konsekvent og ihærdigt fremad. Og jeg er stolt af, at vi har tilbagelagt denne vej sammen. Kære venner!

I dag ville jeg gerne på vegne af hele det ukrainske samfund takke alle dem, som kæmpede for den ukrainske selvstændighed i starten af 90'erne. Dem, som skabte den ukrainske statsligheds fundamentale institutioner - hæren, den nationale valuta, centrale og lokale magtorganer, det lovgivningsmæssige system og retssystemet. Dem som arbejdede på at vedtage den ukrainske forfatning i 1996 og som førte den ud i livet.

Jeg ville også gerne sige oprigtig tak til alle dem, som medvirkede til at implementere forfatningsreformen i 2002-2004. Dem som kæmpede for retten til det politiske valg ved det sidste præsidentvalg - uafhængigt af politiske sympatier. Dem som sikrede en fredelig udvej på den seneste politiske krise og medvirkede til forsoningen i samfundet.

En særlig respekt fortjener enhver, som, uafhængigt af politiske sympatier, fortsatte med at arbejde til fordel for Ukraines velstand og økonomiske opblomstring. Takket være jeres anstrengelser blev Ukraine styrket og endegyldigt befæstet i en ny demokratisk kvalitet.

Jeg ville også gerne takke alle dem, som jeg har arbejdet sammen med i løbet af de senere år: såvel trofaste kampfæller, som dem, man som følge af politikken efterhånden kom til at stå på hver sin side af "barrikaderne" overfor, og dem, for hvem en kritik af styret og en oppositionel holdning altid var en principsag.

Jeg er sikker på, at det netop var takket være en sådan dialektik og ved hele tiden at overvinde modsætningerne, at Ukraine lykkedes at opnå et demokratisk fremskridt.

Heri ligger vores garanti for den videre udvikling. Jeg vil gerne ønske, at alle de politikere, som kommer i morgen og i de kommende årtier skal tegne Den ukrainske stat udadtil , udviser ansvarlighed, tålmodighed og en nænsom holdning til de gevinster, som de forudgående generationer af ukrainere skabte med deres arbejde.

Hvis der i Ukraine kommer til at herske fred og fordragelighed, skal vort arbejdsomme folk nok skabe resten med sine hænder og sin fornuft.

Mine kære landsmænd!

Til dem, som bor i Vest og i Øst, i Nord, Syd og Centrum, i Ukraines landsbyer og byer, henvender jeg mig til som et samlet og udeleligt Ukrainsk folk.

I det kommende år - 2005 - vil der allerede være en ny præsident i Ukraine. Og hele Ukraine, og hver eneste region og borger, bør modtage dette demokratiske valg som sit eget. For denne person vil få brug for jeres hjælp.

Jeg er overbevist om, at velstand og opblomstring vil vente vort land fremover. Jeg tror på, at der i vores multinationale samfund altid vil være fordragelighed og fred.

Endnu engang ønske jeg jer alle det godt, et godt helbred og nye succeser i det nye år!

Vær lykkelige! 

02.01.05. Georgiens præsident kom for at lykønske Jusjtjenko

I sin nytårstale på Uafhængighedspladsen i Kiev lykønskede Viktor Jusjtjenko det ukrainske folk med friheden og uafhængigheden.

"I 14 år var vi uafhængige, men vi var ikke frie. I dag er vi frie og uafhængige. Og det vil jeg gerne ønske dig tillykke med, mit ukrainske folk", sagde Jusjtjenko.

Han fremhævede den gavmildhed, som Kievs befolkning udviste, da den støttede deltagerne i protestaktionen på Uafhængighedspladsen, og takkede alle generationer og regioner, som havde været repræsenteret på pladsen under aktionerne.

Jusjtjenko ønskede, at lykken i det nye år ville komme til hvert eneste hus, og at hver eneste ukrainer kunne være stolt af at være ukrainer.

Georgiens præsident Mikhail Saakashvili lykønskede i sin tale på Uafhængighedspladsen i Kiev ukrainerne med deres nye præsident, ønskede dem godt Nytår og understregede vigtigheden af begivenhederne i Ukraine for hele verden.

"I har endnu ikke selv erkendt, hvad Uafhængighedspladsen betyder for verden. Vi fulgte jer med tilbageholdt åndedræt og begejstredes over jeres mod. På denne Plads blev Europas fremtidige skæbne afgjort. På denne Plads vandt det gode over det onde", sagde Saakashvili.

Han sagde, at begivenhederne i Ukraine havde tvunget georgierne til endnu engang at opleve de glædens stunder, som de havde oplevet under begivenhederne i Georgien for et år siden - under den såkaldte "roserevolution". Ifølge Saakashvili følte han sig igen som Kiev-borger under protestaktionerne i Ukraine.

"Som præsident og som officiel person kunne jeg ikke komme. Men med hele mit hjerte var jeg på Khresjtjatyk og var sammen med jer. Hver eneste frihedselskende person var Kiev-borger under den orange revolution, som har forandret Europa", sagde han.

Med på pladsen var også den georgiske præsidents hustru, Sandra Rulofs, og Georgiens og USSR's folkeartist Nani Brehvadze, der sammen med et kor sang sangen "Tbiliso".

Sandra Rulofs, Jusjtjenkos hustru Kateryna Tjumatjenko, Julia Tymoshenko, Oleksandr Moroz, Oleksandr Zintjenko, Oleksandr Omeltjenko kom også med korte nytårshilsner til Kievs borgere. Interfaks-Ukrajina. UP.


02.01.05. Yushchenko Faces Obstacles in Ukraine

By MARA D. BELLABY, Associated Press Writer

KIEV, Ukraine - Reformer Viktor Yushchenko, whose victory in Ukraine's presidential election was all but assured Monday despite his opponent's threat to appeal the outcome, is expected to move quickly to bolster ties with the West while trying to ease tensions with Russia.

Yet there are questions about how fast he can open up to the European Union (news - web sites), NATO (news - web sites) and other Western structures, pursue plans for an ambitious economic overhaul and tackle widespread corruption.

Six months of electoral wrangling have left the country bitterly divided between Ukraine's west and a Russian-speaking east, a region that backed Prime Minister Viktor Yanukovych in Sunday's vote and remains angry that his victory in a Nov. 21 ballot was overturned. Yushchenko also heads a political coalition whose factions are not united in their goals.

With nearly all ballots counted from an election that saw a 77 percent turnout, Yushchenko had just over 52 percent of the votes and Yanukovych 44.2 percent.

Speaking at Kiev's Independence Square, where mammoth crowds gathered for weeks to protest fraud in last month's election, a jubilant Yushchenko told supporters: "Thousands of people that were and are at the square were not only waiting for this victory but they were creating it."

Yanukovych refused to concede defeat, telling reporters he would go to the Supreme Court to challenge the results once the election commission released its final tally.

Later, however, he said he had lost respect for the court over its ruling that annulled the results of the earlier election, which Yushchenko's camp, international observers and even members of the Central Electoral Commission assailed as fraudulent.

"It breached the constitution and the law," Yanukovych said of the court. "Today, I can't have faith in such a chamber."

An international observer delegation said that with Sunday's revote Ukraine had made good progress toward meeting international standards for elections.

"It is our judgment that the people of this great country have made a great step forward to free and fair elections by electing their future president," said Bruce George, head of the delegation from the Organization for Security and Cooperation (news - web sites) in Europe, the Parliamentary Assembly of the Council of Europe and other election watchdogs.

Thousands of people celebrated on Independence Square on Monday night, but their numbers were far smaller than the hundreds of thousands who jammed the plaza at the height of the protests last month. "Today is a golden day," said Mykola Rak, a 62-year-old sporting an armband of orange, Yushchenko's campaign color.

European leaders congratulated Yushchenko on his victory, and Secretary of State Colin Powell (news - web sites) called it a "historic moment for democracy in Ukraine."

Powell also called on Russia to work with the Bush administration in helping this former Soviet republic. "Let's all join together now and see what we can do," he said.

But there was no immediate comment on the election from the government of Russian President Vladimir Putin (news - web sites), which backed Yanukovych. Last month, by contrast, Putin repeatedly congratulated Yanukovych on his purported victory, even before the announcement of the final results that were later annulled.

Despite his leanings toward the West, Yushchenko must pay heed to the Kremlin and told journalists last week that "I have no intention of creating new problems" with Russia. He said his first foreign trip as president would be to Moscow.

Russia is Ukraine's biggest trade partner and a major investor here, and it is extremely nervous about eastward-expanding European institutions such as the European Union and NATO. Eastern Ukraine, where just under half the country's 48 million people live, also is intent on keeping close ties with the former imperial and Soviet ruler.

Yushchenko faces a rocky road as he prepares to become president, both medically and politically.

He was poisoned with a nearly lethal amount of dioxin, which he blamed on the government, and will need monthly blood tests to track how quickly the poison is leaving his body. Doctors have said they expect a gradual recovery, although they fear an increased long-term risk of a heart attack, cancer or other chronic diseases.

The political team that Yushchenko is relying on to fulfill the dreams of millions of Ukrainians — who have turned his very name into a mantra of hope — is a cobbled-together coalition with vastly different ideas about how much power the presidency should have.

The coalition has cut its teeth in the rough-and-tumble Ukrainian parliament, where filibustering and dramatic walkouts regularly trump compromise.

One of Yushchenko's most stalwart allies, Yulia Tymoshenko, has said she wants the post of prime minister — but many Ukrainians, especially in pro-Yanukovych strongholds, scorn the radical lawmaker who has pushed a radical political agenda.

The long campaign also has deepened the rift between Ukraine's Russian-speaking, heavily industrialized east and cosmopolitan Kiev and the west, where Ukrainian nationalism runs deep.

Yushchenko has said he hopes to heal the hostile feelings within two years.

He "will have to be very attentive to this (eastern) region, to its problems ... because right now, they believe he is ignoring them, that he is hostile toward them," said Darya Glushenko, a political analyst at the Kiev-based International Center for Policy Studies.

Yushchenko, a former Central Bank chief, has pledged to move Ukraine closer to the West. He thinks Ukraine could possibly aim at an associate membership in the European Union within three to five years, but says any opening to NATO "has to be approached very patiently."

Yushchenko has said he might take another look at some privatizations of state enterprises, including this summer's sale of the country's largest steel producer, Kryvorizhstal. It was sold to a company controlled by outgoing President Leonid Kuchma's son-in-law, Viktor Pinchuk.

On a more mundane level but one essential to maintaining popularity, Yushchenko will have to tackle the government's $216 million budget deficit and inflation running at more than 10 percent a year. He has said he intends to boost employment with public works, improved conditions for small- and medium-sized businesses, and an attack on corruption.

An official of the outgoing administration who had been accused of helping Yanukovych's supporters vote at multiple polling stations in the Nov. 21 election was found dead of a gunshot wound Monday, a spokesman for the national railway said.

The body of Transport Minister Heorhiy Kirpa, 58, was in his country house outside Kiev, spokesman Eduard Zanyuk said. Ukrainian media speculated the death was a suicide, but Zanyuk said it was still under investigation.

02.01.05. Jusjtjenko vil blive indsat i embedet den 13. januar

Den officielle indsættelse af Viktor Jusjtjenko, som blev vinderen af det ukrainske præsidentvalg, finder efter planen sted den 13. januar - den dag man efter den julianske kalender fejrer Nytår. Ceremonien finder sted i Ukraines parlament Verkhovna Rada, oplyser en kilde i partiblokken "Vores Ukraine". Ifølge staben er man ved at forberede en officiel indsættelsesceremoni.

Lige nu holder Jusjtjenko og hans gæster, Georgiens præsident Mikhail Saakashvili og hustru Sandra Rulfs, ferie ved skisportsstedet Bukovel i Karpatobjergene i Ivano-Frankivsk regionen, oplyser ITAR-TASS, Ukraine.ru.

03.01.05. Ex-ambassadør opfordrer til øget amerikansk støtte til Ukraine (eng.) 

Next Steps in Ukraine

The U.S. must help Viktor Yushchenko succeed as president.

By Steven Pifer
Saturday, January 1, 2005; 

Viktor Yushchenko's victory in Sunday's Ukrainian presidential election is a triumph for democracy and for the Ukrainians' desire to live in a normal country, free of corruption and cronyism. He survived fraud, massive abuse of government resources by his opponent and a poison attack to win an ugly electoral contest. Now comes the hard part: succeeding as president. Yushchenko's vision for Ukraine -- a democratic country with a prosperous market economy and strong links to European institutions -- closely matches Washington's. Here's how to help him make that vision a reality:

• The White House should send an early signal of political support. Yushchenko has said that Russian President Vladimir Putin will be the first foreign leader he meets. President Bush should invite Yushchenko to visit Washington shortly thereafter or stop to meet with Yushchenko in Kiev during his February trip to Europe.

• The United States for years has had to work with a Ukrainian government that was at best ambivalent about reform. Yushchenko will bring to office a commitment to genuine transformation. As he defines his reform priorities, the United States should recalibrate its assistance programs to help him make early, visible progress.

Washington should also increase assistance for Ukraine, as it did for Georgia after the "rose revolution." The administration's aid request for Ukraine for fiscal 2005 is less than $80 million. That compares with $225 million per year in the late 1990s, when the opportunity to promote change was not as real as it is now.

• Investment and trade will do more than assistance to consolidate a growing economy and improve the lives of Ukrainians. Washington should quickly engage Kiev on measures to improve Ukraine's business climate. Fair, transparent rules of the road would increase foreign investment in Ukraine from its current level of $7 billion, a paltry figure when compared with the more than $65 billion invested in neighboring Poland. U.S. and Ukrainian officials can also define a road map to bring Ukraine into the World Trade Organization this year and improve market access for Ukrainian products.

• Congress should swiftly enact legislation to graduate Ukraine from the provisions of the Jackson-Vanik amendment. Congress passed Jackson-Vanik in 1974 to increase emigration for Soviet Jews and enhance religious freedom in the Soviet Union. Ukraine meets the requirements on both counts. Graduation would confer permanent most-favored-nation trading status and erase a stigma that is grating to Ukrainians.

• The United States should, in consultation with Yushchenko, design an approach to draw Ukraine closer to European institutions. We can ask allied leaders at NATO's February summit to affirm their readiness to strengthen links with Ukraine. It is not the alliance's place to press countries to launch membership bids. But Washington ought to reiterate what it has said in the past: If Ukraine wants to join NATO, the United States will be supportive, provided that Ukraine does what is necessary to meet the criteria for membership. Most of all, that means developing a political and economic system that reflects the values of the alliance.

The European Union can exert a powerful attraction, and relations with the European Union will be less controversial in Ukraine than relations with NATO would be. The United States and the European Union have worked closely to promote a democratic outcome to the Ukrainian election. Washington now should ask its European partners to reach out energetically to Kiev and state that a Ukraine that meets the democratic and economic standards of Europe can one day aspire to E.U. membership.

• Finally, one issue could pose an early problem on the U.S.-Ukraine agenda: the Ukrainian military contingent in Iraq. Yushchenko has called for its withdrawal, which Ukrainians overwhelmingly favor. While sustaining coalition support in Iraq understandably matters to Washington, it would be a mistake to let that question dominate the bilateral agenda.

Ukraine has elected a president committed to reform. The country now has a real prospect of following the reform path taken by Poland and other Central European states to become a normal European state. Successfully traversing that road depends foremost on actions the Ukrainians themselves take. But we can help, and a successful Ukraine will mean a more stable and secure Europe. We don't want to let this opportunity slip by.

The writer, a retired Foreign Service officer, was ambassador to Ukraine from 1998 to 2000. 

© 2005 The Washington Post Company

03.01.05. Rusland vil ikke modsætte ukrainsk medlemskab af EU og NATO

Rusland vil ikke modsætte sig et muligt ukrainsk og georgisk medlemskab af NATO og Den europæiske Union, siger den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov i et interview med den tyske avis Handelsblatt.

"Det er deres valg. Vi respekterer alle staters, herunder vores naboers, ret til at selv at bestemme, hvilken organisation de gerne vil træde ind i", understreger Sergej Lavrov.

Ministeren fremhæver også muligheden af etableringen af en frihandelszone mellem Rusland og EU og en gensidig visumfrihed. Podrobnosti. Interfaks.

04.01.05. Janukovytj vil indklage det endelige valgresultat for Højesteret

Den centrale Valgkommission vil en af de nærmeste dage offentliggøre det officielle valgresultat, sagde formanden for Den centrale Valgkommission, Jaroslav Davydovytj, på et pressemøde i mandags. Lige nu er medlemmerne af Den centrale Valgkommission i gang med at behandle protokollerne fra den territoriale valgkommissioner.

Han mindede om, at alle 225 protokoller fra de territoriale valgkommissioner indgik inden Nytår. Pr. dato har man indført resultaterne af afstemningen fra 170 protokoller, og på mandag regner Den centrale Valgkommission med at være færdig med arbejdet, sagde formanden.

"Der er ingen ting, som peger i retning af alvorlige overtrædelser", fremhævede Davydovytj.

Han oplyste blandt andet, at de resultatet, man har modtaget efter behandlingen af protokollerne fra de territoriale valgkommissioner, adskiller sig fra dem, som blev modtaget i elektronisk form, med nogle hundreder stemmer.

Ifølge ham vidner de klager over diverse overtrædelser, samt kommissionsmedlemmers dissens, som er medtaget i protokollerne, at der ikke har været nogle alvorlige overtrædelser. Davydovytj understregede også, at Den centrale Valgkommission indtil videre har overholdt de tidsfrister, som ifølge loven er afsat til stemmeoptællingen.

Samtidig sagde Janukovytjs repræsentant i Den centrale Valgkommission, Nestor Shufrytj, at de er interesserede i, at Den centrale Valgkommission hurtigst muligt får offentliggjort det endelige afstemningsresultat, så de kan indbringe det for Højesteret.

Shufrytj mindede om, at det ifølge loven er muligt at indbringe Den centrale Valgkommissions bekendtgørelse om det officielle valgresultat for Højesteret indenfor syv dage.

Adspurgt om, hvorvidt Den centrale Valgkommissions beslutning af den 30. december om at 
afvise Janukovytjs begæring om at underkende valgresultatet i samtlige 225 valgkredse ville blive indbragt, svarede Shufrytj: "Vi vil ikke indgive to klager". "Vi ville gerne have, at samfundet fokuserer på en enkelt begivenhed", sagde han og tilføjede, at klagen vil gå på "flere aspekter". Interfaks-Ukrajina. UP.

05.01.04. Kutjma afskediger Janukovytj og udnævner Azarov

Præsident Leonid Kutjma har efterkommet premierminister Viktor Janukovytjs afskedsbegæring, oplyste præsidentens pressetjeneste onsdag.

1. vice-premierminister Mykola Azarov er samtidig udnævnt til fungerende premierminister. Janukovytj har stået i spidsen for Ukraines regering siden den 21. november 2002.

Som tidligere oplyst vedtog Verkhovna Rada den 1. december en resolution, som indeholdt en mistillid til regeringen og pålagde regeringen herefter at træde tilbage. Men efter parlamentets beslutning sagde Janukovytj, at han ikke ville træde tilbage.

Inden sidste runde af præsidentvalget fik Janukovytj bevilget en ulønnet 21-dage lang ferie - fra den 6. til den 26. december 2004. I denne periode var Mykola Azarov fungerende premierminister.

Den 31. december sagde premierministeren i en Tv-henvendelse, at han havde besluttet sig for at træde tilbage og havde indgivet en formel afsked.

Inden han blev udnævnt premierminister havde Janukovytj fra maj 1997 til november 2002 været som guvernør i Donetsk-regionen, og fra maj 1999 til maj 2001 tillige formand for Donetsks regionalråd.

Inden han blev udnævnt til 1. vice-premierminister den 26. november 2002 havde Azarov stået i spidsen for Skattevæsnet siden dets oprettelse i oktober 1996. UP.

05.01.05. Lytvyn regner med at, Jusjtjenko bliver indsat i næste uge

Parlamentsformand Volodymyr Lytvyn er overbevist om, at den præsidents Jusjtjenkos regering i betragtning af den økonomisk situation i landet bør træde til allerede i løbet af januar.

"Man bør gøre alt det nødvendige for at få dannet en ny regering i løbet af januar", sagde Lytvyn under mødet med formanden for OSCE, Sloveniens udenrigsminister Dimitro Rupel. Lytvyn forventer også, at den nye præsidents indsættelse vil finde sted i næste uge.

"På baggrund af de udtalelser, som formanden for Den centrale Valgkommission Jaroslav Davydovytj, er kommet med, samt fristerne for domstolenes behandling af eventuelle søgsmål, har vi al mulig grund til at forvente, at Ukraines nyvalgte præsident vil blive indsat i embedet i næste uge; dvs. mellem den 10. og den 14. januar", citerer Lytvyns pressetjeneste ham for at sige.

Under mødet betonede Lytvyn, at Ukraine er interesseret i en videreførelse af relationerne med OSCE og takkede for "OSCE-observatørernes uforudindtagede overvågning af præsidentvalget i Ukraine".

Ifølge OSCE's formand "er det yderst vigtigt, at overholdelsen af de demokratiske procedurer under afslutningen af præsidentkampagnen ikke førte til konfrontationer og magtanvendelse".

Man drøftede også planerne for Ukraines samarbejde med OSCE og Verkhovna Radas rolle i denne proces, hvis hovedformål ifølge Lytvyn er at opbygge et civilsamfund i Ukraine. UP.


06.01.04. Kutjma afskediger regeringen

Præsident Leonid Kutjma har underskrevet et dekret, som afskediger regeringen, som har fået til opgave at være et forretningsministerium, indtil den nye regeringen kan træde til, oplyser statsoverhovedets pressetjeneste i dag.

Dekretet er underskrevet i medfør af forfatningens §  115 i forbindelse med premierminister Viktor Janukovytjs tilbagetræden, som præsidenten har accepteret. 

I onsdags afskedigede Kutjma Janukovytj fra posten som premierminister i forbindelse med dennes begæring om at træde tilbage og udpegede Mykola Azarov til fungerende premierminister. Interfaks-Ukrajina. UP.

07.01.05. Højesteret har afvist Janukovytjs sidste klage

Højesteret har afvist Viktor Janukovytjs klage over Den centrale Valgkommission. Retten traf afgørelsen torsdag aften.

Som bekendt havde Janukovytj indklaget Den centrale Valgkommissions afvisning af at modtage en uddybning af de krav, som Janukovytj havde fremsat i sin påstand om at underkende valgresultatet i samtlige 225 kredse.

Nu skal Den centrale Valgkommission offentliggøre det officielle resultat af valget den 26. december, som gav Jusjtjenko en sejr over Janukovytj med 7,8%.

Janukovytj agter også at indklage Den centrale Valgkommissions forestående offentliggørelse af resultatet for Højesteret. Hvis Højesteret også afviser denne klage, kan Jusjtjenkos indsættelse finde sted. UP.

08.01.05. Lytvyn på julebesøg hos Putin

Ruslands præsident Vladimir Putin og formanden for Verkhovna Rada Volodymyr Lytvyn udtaler sig til fordel for, at man efter afslutningen af præsidentvalget i Ukraine går over til den praktiske indsats med henblik på at at udvikle relationerne mellem de to lande.

På et møde om fredagen i det russiske statsoverhoveds residens udenfor Moskva i Novo-Ogarevo understregede Putin, at det ukrainsk-russiske samarbejde i løbet af de senere år har været "yderst intensivt" og på det seneste har nået et meget højt niveau.

Præsidenten fremhævede blandt andet væksten i samhandelen mellem de to lande. "Vi håber på, at det efter præsidentvalgkampens afslutning bliver det pragmatiske arbejde, der erstatter valgkampsretorikken", sagde Putin og fremhævede blandt andre ting vigtigheden af at højne levestandarden for ukrainere og russere.

På sin side fremhævede den ukrainske parlamentsformand, at "et valg - det er altid drømmen", men "bagefter kommer alle realiteterne". Ifølge ham er tiden nu kommet til at løse en række problematiske spørgsmål med henblik på at fasttømre det opnåede resultat, som Lytvyn betegnede som "godt". Desuden fremhævede han, at væksten i samhandlen mellem Rusland og Ukraine udgør 5 mia. dollars, hvilket er større end med en række europæiske lande.

Yderligere sagde Lytvyn, at det ukrainske parlament er parat til at arbejde for at styrke og udvikle samarbejdet med Rusland, og at den nye præsidents og den nye regerings holdning vil være den samme. Lytvyn tilføjede, at man under hans besøg i Moskva har lagt fundamentet for den gode tradition for at fejre Julen. Han udtrykte håb om, at Ruslands ledelse vil besøge Kiev på samme tid til næste år. Interfaks-Ukrajina. UP.


10.01.05. Højesteret har afvist endnu fire klager fra Janukovytj

Højesteret har afvist at behandle 4 klager fra Janukovytj-lejren over 4 af Den centrale Valgkommissions resolutioner af den 30. december 2004, oplyser lederen af Højesterets pressetjeneste Liana Shljaposhnikova til Ukrajinski Novyny.

Ifølge hende indgav Janukovytjs repræsentanter den 6. januar efter kl. 16:00 4 klager til Højesteret over Den centrale Valgkommissions resolutioner nr. 1390, 1391, 1393 og 1389 af den 30.12.04.

Mandag den 10. januar om morgenen blev disse klager overgivet til dommerne i Højesterets civile kammer med henblik på undersøgelse. Alle klagerne blev afvist pga. manglende overensstemmelse med præsidentvalglovens § 95.

Blandt andet besluttede Højesteret at returnere sagsøgerens klager pga. uklart formulerede krav, samt med den begrundelse, at der i klagerne ikke var angivet, hvordan sagsøgerens rettigheder er blevet overtrådt, og hvordan han skal genindsættes i dem.

Som tidligere oplyst, afviste Højesteret den 6. januar at imødekomme Janukovytjs klage af den 4. januar over Den centrale Valgkommissions afvisning af at træffe en beslutning om, at det er umuligt at fastslå resultatet af omvalget af præsidentvalgets 2. runde.

Den 30. december afviste Den centrale Valgkommission Janukovytjs ønske om at træffe en kendelse om, at omvalget af 2. runde af præsidentvalget er umuligt at slå fast i de 225 valgkredse.

Janukovytj havde indbragt resultatet af omvalget i samtlige 225 valgkredse samt i den oversøiske valgkreds for Den centrale Valgkommission med påstand om at kende hele valget ugyldigt.

Den 26. december fandt omvalget af præsidentvalgets 2. runde sted i Ukraine; ukrainerne skulle vælge mellem to kandidater: Viktor Janukovytj og lederen af partiblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko. Ifølge Den centrale Valgkommissions optælling af 100% af afstemningsprotokollerne stemte 51,99% af vælgerne på Jusjtjenko og 44,19% på Janukovytj. UP.

10.01.05. Ukraine påtænker at tilbagetrække sine tropper fra Irak

Ukraines præsident Leonid Kutjma har pålagt forsvarsminister Oleksandr Kuzmuk og udenrigsminister Kostyantyn Hrysjtjenko omgående at indlede planlægningen af tilbagetrækningen af det ukrainske troppekontingent fra Irak i første halvdel af 2005.

Det oplyste Kuzmuk efter præsidentens møde med sekretæren for det nationale sikkerheds- og forsvarsråd, Volodymyr Radtjenko, forsvarsministeren, udenrigsministeren og Ukraines vice-premierminister Dmytro Tabatjnyk.

"I dag har præsidenten pålagt forsvarsministeren og udenrigsministeren omgående at indlede planlægningen af tilbagetrækningen af det ukrainske troppekontingent fra republikken Irak i første halvdel af 2005", sagde Kuzmuk.

Forsvarsministeren mindede om, at Kutjma den 28. september sidste år på grundlag af det nationale sikkerheds- og forsvarsråds beslutning underskrev et dekret om en gradvis reduktion af det ukrainske kontingent i Irak.

Fungerende chef for Ukraines landstyrker, general-løjtnant Volodymyr Mozharovskyj siger, at det efter hans mening er uhensigtsmæssigt "for kort tid" at udnævne en ny chef for den 72. særlige mekaniserede bataljon i Irak i stedet for den dræbte oberstløjtnant Oleh Matyzhev. Det sagde han mandag den 10. januar, idet han udtalte, at der umiddelbart er tilstrækkelig mange forberedte vice-bataljonchefer i den 72. særlige mekaniserede bataljon, samt en stabschef, som kan fungere som bataljonchef.

Ifølge Volodymyr Mozharovskyj studerer forsvarsministeriet i øjeblikket spørgsmålet om tilbagetrækningen af den 72. særlige mekaniserede bataljon fra Irak. Han fremhævede, at man tidligere havde planlagt at reducere den 72. særlige mekaniserede bataljon, samt overdragelsen af dens ansvarszone til Iraks nationalgarde, og i sidste ende dens tilbagetrækning fra Irak under den rotation, som var planlagt til april 2005. Volodymyr Mozharovskyj sagde i den forbindelse, at de ukrainske troppers tilstedeværelse er en stabiliserende faktor i denne region. Podrobnosti. UNIAN.

11.01.05. USA afviser Kutjma som beslutningsdygtig præsident

Beslutningen om tilbagetrækningen af de ukrainske fredsbevarende styrker fra Irak skal træffes af Ukraines nye præsident og regering og ikke af Leonid Kutjma. Det sagde talsmanden for USA's udenrigsministerium Adam Erely på en pressekonference i dag.

"USA regner med, at alle ændringer, der vedrører det ukrainske troppekontingent, vil være velovervejede og vil blive til i en proces af tætte konsultationer med koalitionsstyrkerne", sagde udenrigsministeriets talsmand. Samtidig fremhævede Erely, at Bush's regeringen godt ved, at Viktor Jusjtjenko også har udtalt sig for en omgående tilbagetrækning af de ukrainske styrker fra Irak, oplyser Agence France Presse.

I de seneste dage er 8 ukrainske soldater blevet dræbt i Irak. De deltog i en afmontering af ammunition, som blev fundet i nærheden af byen Es-Suveira i provinsen Vasit. Minerydere fra Kazakhstans væbnede styrker og en gruppe ukrainske soldater fra den mekaniserede bataljon blev sendt ud for at sørge for transporten af ammunition, herunder 35 missiler. Under aflæsningen af ammunitionen eksploderede et af missilerne. Syv ukrainske soldater døde på stedet, og en ottende døde senere på et militærhospital i Bagdad. Desuden omkom en kazakisk soldat. Syv ukrainske og fire kazakiske soldater blev såret.

Den 10. januar pålagde præsident Leonid Kutjma udenrigsminister Kostyantyn Hrysjtjenkjo og forsvarsminister Oleksandr Kuzmuk omgående at indlede forberedelsen af tilbagetrækningen af de ukrainske tropper fra Irak. I henhold til Kutjmas beslutning skal tropperne være trukket tilbage i løbet af 1. halvår 2005. Lenta.ru. ProUA.

11.01.05. Jusjtjenko officielt erklæret som valgets vinder

Formanden for Den centrale Valgkommission har offentliggjort det officielle valgresultat, ifølge hvilket 51,99% har stemt for Viktor Jusjtjenko og 44,20% for Viktor Janukovytj. I absolutte tal har Jusjtjenko fået 15.115.712 stemmer, mens Janukovytj har fået 12.848.28 stemmer. 2,34% stemte mod begge kandidater. 29.068.971 af de stemmeberettigede deltog.

Den centrale Valgkommissions slutprotokol er blevet underskrevet af samtlige medlemmer af Den centrale Valgkommission, men to af medlemmerne afgav en særskilt kommentar.

Disse to medlemmer af Den centrale Valgkommission insisterede på, at handicappedes og andre ukrainske borgeres rettigheder var blevet overtrådt i og med, at de var blevet frataget muligheden for at stemme. De mener, at Den centrale Valgkommission ikke tidsnok var i stand til at informere de lokale valgkommissioner om forfatningsdomstolens beslutning i denne sag.

Under drøftelsen af resolutionen sagde Janukovytjs repræsentant Nestor Shufrytj, at millioner af borgere som følge af Verkhovna Radas beslutning blev berøvet retten til viljesytring, mens begivenhederne i landet efter den 21. november af mange blev betegnet som "revolutionære".

Dertil bemærkede næstformanden for Den centrale Valgkommission Marina Stavnijtjuk, om Shufrytj ikke selv havde stemt for særloven om valget den 26. december. Hvortil Janukovytjs repræsentant måtte erkende sin medskyld.

Jusjtjenkos repræsentant Jurij Kljutjkovskyj takkede Den centrale Valgkommission for, at valget i Ukraine for første gang blev kendt demokratiske. Han udtrykte også et håb om, at "Højesteret vil forklare Shufrytj forskellen mellem forfalskede og demokratiske valg".

Herefter stemte Den centrale Valgkommission for resolutionen, som erklærer Jusjtjenko som Ukraines præsident. 13 stemte for, mens to afholdt sig fra at stemme. Beslutningen om at offentliggøre valgresultatet indenfor tre dage blev støttet enstemmigt.

Efter offentliggørelsen af resolutionen rejste Jusjtjenkos repræsentanter i Petro Poroshenko og Mykola Kateryntjuk og viftede med flaget "Ja, Jusjtjenko!".

Davydovytj sagde, at kommissionen nu ville holde pause indtil tirsdag kl. 12, idet han tilføjede: "Lad os komme væk fra det postyr". UP.

12.01.05. Janukovytj vil gå til Den europæiske Menneskerettighedsdomstol

Lederen af Viktor Janukovytjs stab, Taras Tjornovil, siger, at hvis Janukovytj vælger at appellere til Den europæiske Menneskerettighedsdomstol, så sker det for at påklage den afgørelse, som Ukraines Højesteret traf efter 2. runde af det ukrainske præsidentvalg. Tjornovils udtalelse faldt om tirsdagen i en samtale med nyhedsbureauet UNIAN.

"Det, som vi vil foretage os, er at indgive en klage fra en bestemt borger; nemlig Viktor Janukovytj, hvis borgerlige rettigheder er blevet krænket i forbindelse med den afgørelse, som Højesterets traf efter den 2. valgrunde, og som overtrådte Ukraines forfatning", understregede stabschefen.

Han fremhævede, at henvendelse til Den europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke kommer til at vedrøre valgets resultat som sådan.

Som tidligere oplyst, sagde Janukovytj tirsdag, at hans stab påtænker at gå til Den europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis Højesteret ikke tager den klage til følge, som hans stab planlægger at indbringe om onsdagen. UP.

12.01.05. Orange censur og selvcensur i massemedierne

SDPU (o)s fraktion mener, at massemedierne arbejder efter "orange temniki" ("temniki" er blevet en betegnelse for forhåndscensur og selvcensur, red.). Det meddelte medlem af SDPU (o)s fraktion Ihor Shurma onsdag i parlamentet. Han understregede, at der er sket en "utilsløret medløberagtig omvendelse af visse ukrainske massemedier". Ifølge den deputerede foregår der "en konstant leflen" for de repræsentanter, som støtter Viktor Jusjtjenko.

Shurma mener, at massemedierne også lefler for samfundet, når de taler om en omfordeling af formuerne og ved at føre propaganda for ideen om renselse (lustration, red.). Ifølge ham lyder der nu opfordringer om renselse "indenfor journalisternes eget miljø rettet mod andre journalister".

SDPU (o)s repræsentant mener, at dette er udtryk for pression mod massemedierne. I den forbindelse kom han ikke med et eneste eksempel på pression mod journalister eller et konkret massemedie. Den deputerede fremhævede, at æteren i Tv og radioen "udelukkende stilles til rådighed for repræsentanterne for de såkaldt vindere".

Shurma mener, at temnikerne i dag er blevet "en del af den ukrainske hverdag". "Vi har at gøre med temniker; men vel at mærke de orange af slagsen", understregede han. "Samfundet er vidne til den orange censur og selvcensurs herredømme", sagde den deputerede.

Efter hans mening er der opstået en situation i landet, hvor journalisten "vil overveje hundrede gange", inden han vover at fremsætte sit eget synspunkt, eftersom "der over hans hoved hænger et renselsens bøddelsværd".

Shurma understregede, at SDPU (o)s fraktion i denne situation kræver "systemreformer". Efter hans opfattelse er det journalisterne, der selv skal bestemme reformernes retning. "Fraktionen er parat til at støtte alle fornuftige initiativer indenfor dette spørgsmål", understregede Shurma. Podrobnosti. UNIAN.

12.01.05. Janukovytj trækker indsættelsen af Jusjtjenko ud

Janukovytjs stab har udsat indsendelsen af deres klage til Højesteret vedrørende Den centrale Valgkommissions beslutning om at udråbe Jusjtjenko som vinder af præsidentvalget. Det meddelte lederen af Janukovytjs centrale valgstab Taras Tjornovil i dag på en pressekonference.

Tjornovil betonede, at Højesteret på Janukovytjs begæring havde forbudt at offentliggøre Den centrale Valgkommissions beslutning om at udråbe Jusjtjenko som vinder i aviserne "Holos Ukrajiny" og "Urjadovyj Kurjer", og derfor har staben nu mulighed for at vente med at indgive klagen til tirsdag i næste uge inklusive.

Dog påpegede Tjornovil, at staben ikke vil trække indsendelsen af klagen ud til den sidste ag, men muligvis vil indgive den på torsdag eller i det mindste inden udløbet af denne uge.

Tjornovil forklarede stabens beslutning om at udsætte klagen med, at man efter Højesterets beslutning om at suspendere offentliggørelsen af Den centrale Valgkommissions beslutning samt Janukovytj-stabens meddelelse i massemedierne om, at man nu vil indklage Den centrale Valgkommissions afgørelse, har oplevet en betydelig stigning i antallet af de materialer om lovovertrædelser under afstemningen den 26. december , som vælgerne indsender, og som staben vil inkludere i sin klage.

Som nyhedsbureauet tidligere har oplyst, udråbte Den centrale Valgkommission på sit møde den 10. januar Jusjtjenko som vinder af præsidentvalget; men den 11. januar forbød Højesteret offentliggørelsen af denne beslutning i parlamentsavisen "Holos Ukrajiny" og regeringsavisen "Urjadovyj Kurjer" på begæring af Janukovytj. Ukrajinski Novyny. UP.

Wednesday, January 12, 2005 -- Volume 2, Issue 8

12.01.05. VIKTOR YUSHCHENKO DECLARED UKRAINE 'S PRESIDENT

Taras Kuzio

 

On January 10, Ukraine 's Central Election Commission (CEC) officially declared opposition candidate Viktor Yushchenko to be Ukraine 's third president. The final vote count stood at 51.99% for Yushchenko compared to Viktor Yanukovych's 44.20%. Thirteen CEC members voted in favor of the ruling while two abstained.

 

Yushchenko's official inauguration will take place this coming week and likely be attended by representatives of the international community. Outgoing U.S. Secretary of State Colin Powell will attend if the ceremony is held no later than January 16.

 

Despite numerous failed legal challenges in the CEC and the Supreme Court, outgoing Prime Minister Yanukovych still refuses to recognize the official results. Yanukovych and Taras Chornovil, the head of his campaign, have continued to argue that the second round (November 21) results -- giving him the win -- were correct. The Yanukovych camp has continued to argue against "insinuations about the so-called mass falsifications that took place in round two of the elections" (Ukrayinska pravda, January 11).

 

The Yanukovych camp's next steps will be to initiate impeachment proceedings against Yushchenko, to hire a Swiss law firm to represent their case, and to appeal to the European Court of Human Rights (ECHR).  However, the threat of impeachment has been ridiculed, as Yushchenko is not even yet in office (razom.org.ua, January 10). But while the ECHR has investigated parliamentary election legislation, it has never dealt with presidential elections (Ukrayinska pravda, January 11).

 

In reality, the Yanukovych-Chornovil show has reached a dead end.  Ukraine 's ruling elite, state institutions, and the international community all would like to end the election contest as quickly as possible and move on. Parliamentary Speaker Volodymyr Lytvyn has called upon the Rada to not adjourn on January 14 and extend the session several days for the presidential inauguration and a vote on Yushchenko's candidate for prime minister.

 

Yanukovych's failed legal challenges have raised questions as to his real motives. There is little doubt that Yanukovych feels personally betrayed by Kyiv's ruling elites and by outgoing President Leonid Kuchma. Yanukovych and the then head of the presidential administration, Viktor Medvedchuk, both lobbied Kuchma to deploy troops to suppress the Orange Revolution. Russian political advisors working for Yanukovych-Medvedchuk also could not fathom why Kuchma backed off from crushing the Orange Revolution.

 

Yanukovych's protests allow his team more time to privatize and steal state resources. Although parliament voted no confidence in the Yanukovych government on November 27, he waited until New Year's Eve to resign, and Kuchma only released him on January 5. The Yushchenko camp has received numerous complaints about improprieties occurring during the last days of the Yanukovych government. Examples include barter deals in the energy sector, reimbursing VAT to businesses linked to Kuchma, issuing licenses, establishing fake joint ventures, and authorizing questionable financial transactions (UNIAN, December 30). The Yushchenko camp reported that a chemical factory in Luhansk was privatized over the New Year "for next to nothing" (maidan.org.ua, January 10). In addition, Yanukovych may be buying time to allow for the destruction of evidence pertaining to high-level corruption, evidence that would be important for future criminal cases.

 

Yanukovych's delay tactics could also serve to distract attention from two sets of criminal cases that will be launched after Yushchenko's inauguration. The first will deal with election fraud and the conduct of Ukraine 's dirtiest election. Charges are likely against Andriy Kluyev, head of Yanukovych's "shadow campaign," Medvedchuk, former CEC chairman Sergei Kivalov, and possibly Yanukovych himself (Ukrayinska pravda, January 10).

 

No one doubts that Kuchma was aware of what was taking place in recent months. But since parliament has yet to vote on legislation on presidential immunity, Kuchma will leave office with no immunity deal to protect him. Yushchenko has promised to finish the investigation implicating Kuchma in the murder of opposition journalist Heorhiy Gongadze in fall 2000.

 

Another potential criminal case would pertain to Yushchenko's poisoning and the failed plot to assassinate him with a bomb. Former deputy chairman of the Security Service Volodymyr Satsiuk, Kluyev, Medvedchuk, and the Russian advisors would figure prominently in these charges.  Satsiuk and Kluyev have already returned to parliament and its immunity, while Yanukovych is pressing his Regions of Ukraine colleague Volodymyr Zubanov to relinquish his parliamentary seat.

 

Regardless of whether a criminal case is brought against him, Yanukovych faces an uncertain future. In December he promised to organize a "tough" opposition against Yushchenko, but when asked after the CEC announced the official results if he would now go into opposition Yanukovych replied "I will advise you later" (Ukrayinska pravda, January 11). His opposition allies remain confined to the Communists and the Social Democratic United Party (SDPUo). The latter's future depends on whether criminal charges are brought against its leader, Medvedchuk.

 

Yanukovych is having second thoughts about going into opposition because, after the repeat December 26 vote, his "boss," Donetsk oligarch Renat Akhmetov, advised him to not protest the results and go into opposition. Yanukovych's refusal to do so has reportedly led to an altercation between the two men.

 

Attempts to show an "opposition face" have been ridiculed as simply copying the Yushchenko camp (Ukrayinska pravda, December 23, January 10). An attempt to mimic Kyiv's Orange Revolution by creating a tent city in Donetsk to support Yanukovych has been declared illegal by the city council.  No such decision would have been made without Akhmetov's approval, showing how even his financial and political sponsor has now ditched Yanukovych.

13.01.05. Zintjenko: Kutjma er i gang med en slutudplyndring af landet 

Præsident Leonid Kutjmas seneste udnævnelser vil blive annulleret efter indsættelsen af Viktor Jusjtjenko, oplyste lederen af hans valgkamp, Oleksandr Zintjenko, oplyser Jusjtjenko-stabens pressetjeneste.

Mens Janukovytj ifølge ham prøver at sætte hindringer i vejen for Jusjtjenkos indsættelse ved domstolene, så er Kutjmas team i gang med en "slutudplyndring" af landet.

"Janukovytjs stab udgør den beskyttelse som dækker over slutudplyndringen af landet", sagde Zintjenko i en kommentar til Janukovytjs udsættelse af indsendelsen af klagen til Højesteret.

Ifølge ham forstår Janukovytjs team sagens juridiske udsigtsløshed. "Højesteret har allerede taget principiel stilling og har afvist deres indvendinger. Deres mål er ikke at indklage valgets resultat, men derimod maksimalt at udskyde indsættelsen af Jusjtjenko i præsidentembedet".

"Hver eneste dag, der går, forsvinder der fra landet alt det, som det gamle styre ikke har noget at plyndre i løbet af det sidste årti - lige fra aktierne i de store virksomheder og de dyreste jordstykker til dyrebare håndtag i præsidentens administration", forklarede han.

Ifølge ham finder udplyndringen sted på centralt, regionalt og branchemæssigt niveau. "Samtidig med udplyndringen af den statslige ejendom er det gamle styre aktivt i gang med at foretage udnævnelser og ansætte loyale og korrupte folk på vidt forskellige poster, hvilket overhovedet ikke lever op til principperne i Jusjtjenkos udnævnelsespolitik (nemlig; patriotisme, professionalisme og retskaffenhed) og ikke har nogen chancer under ham", advarer Zintjenko.

Zintjenko forudser, at Jusjtjenko "ikke vil have andet valg end at tvinge alle dem, som i de sidste dage af deres liv ved magtens tinde ikke kan give afkald på den mangeårige vane med at stjæle, til at vende deres lommer".

Desuden vil de seneste ugers udnævnelser blive annulleret. UP.

 
13.01.05. Lazarenko får ny retssag i San-Francisco

Torsdag den 13. januar fortsætter høringerne i sagen om Ukraines tidligere premierminister Pavlo Lazarenko i den føderale domstol i San-Francisco.

Efter at nævningetinget den 4. juni sidste år havde fundet ham skyldig i 29 ud af 53 anklagepunkter, herunder bedrageri, underslæb og hvidvaskning af penge, indgav forsvaret en begæring om afholdelse af en ny retssag.

På torsdag skal der finde konsultationer sted mellem dommer Martin Jenkins og den tidligere premierminister advokater samt repræsentanterne for anklagemyndigheden, oplyser RIA Novosti.

Tidligere har Lazarenko i et interview med UP sagt, at retten i starten af oktober modtog hans advokaters begæring om at indlede en ny retssag.

Ifølge ham lykkedes det hans advokater at få uigendrivelige beviser på, at alt det arbejde, som den tidligere ledelse af "Naukova" havde lavet, havde været fuldt ud lovligt, og der derfor ikke i dette landbrugsfirmas dokumenter kunne være et eneste bevis på min medvirken i ulovlige handlinger.

Som bekendt blev beskyldningerne baseret på Kyrytjenkos vidneudsagn og misbruget i firmaet "Naukova". Han påpegede, at det hele nu afhænger af den nye øverste anklagemyndigheds gode vilje, og hvis den får et ønske om at samarbejde med det amerikanske retsvæsen vil "Lazarenko-sagen" ifølge Lazarenko være slut om 1-2 måneder.

I modsat fald bør man afvente sagens behandling ved appelinstanserne.

Lazarenko sagde, at han var parat til hurtigst muligt at vende tilbage til Ukraine og ligeledes bevise sin uskyldighed i en ukrainsk retssal. Han sagde også, at havde det stået til ham, så havde han med glæde fejret Nytåret-2005 og Julen i Ukraine. Men det er ikke muligt, før retssagen er afsluttet.

"Jeg er overbevist om min endelige sejr, uanset hvor mange anstrengelser det måtte kræve...Men jeg mister ikke troen på, at retten allerede i januar vil se anderledes på mine argumenter og vil gå med til at modtage mine beviser på Kutjmas og hans omgivelsers kriminelle handlinger", sagde Lazarenko. UP.

13.01.05. EU-parlamentet ønsker et medlemskabsperspektiv for Ukraine

Europaparlamentet opfordrer Ministerrådet og EE-kommissionen at revidere handlingsplanen Ukraine-EU og stille Ukraine en europæisk integration i udsigt.

Opfordringen kommer i en resolution fra Europarlamentet, som formanden for det ukrainske parlaments udenrigsudvalg, Borys Tarasyuk, i dag læste op for journalisterne.

"At overveje... andre associationsformer med Ukraine,... og stille Ukraine nogle klare europæiske perspektiver i udsigt, og dermed reagere på de aspirationer, som et bredt flertal af det ukrainske folk har demonstreret... med en mulig tildeling i fremtiden af medlemskabsperspektiv", oplæste Tarasyuk de 14 punkter, som Europarlamentets resolution bestod af.

Europarlamentet stemte for en revision af handlingsplanen Ukraine-EU, der lige nu kun tilbyder Ukraine en europæisk naboskabspolitik. De europæiske parlamentsmedlemmer stemte også for at støtte, at Ukraine får tildelt status som et land med markedsøkonomi og et medlemskab af WTO. Dertil kommer, at Europarlamentet også har opfordret Ministerrådet og EU-kommissionen til at indlede forhandlinger med Ukraine om en forenkling af Eurounionens visumregler i forhold til Ukraine.

Europarlamentet vedtog også en forøgelse af den økonomiske støtte til Ukraine efter forskellige programmer og opfordrede donororganisationerne til at yde al mulig støtte til Ukraine.

I resolutionen udtrykkes også en bekymring over forsøgene på at skade Ukraines territoriale integritet. I den samme resolution lykønskede Europarlamentet lederen af blokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, med sejren ved Ukraines præsidentvalg.

Samtidig sagde eurokommissær Janesh Potochnik på Europarlamentets session i Strasbourg, at spørgsmålet om Ukraines indtræden i Eurounionen ikke står på den politiske dagsorden i denne regionale organisation. I en kommentar til den handlingsplan til fremme af samarbejdet mellem EU og Ukraine, som EU-kommissionen tidligere har godkendt, sagde kommissæren, at "det ikke er nødvendigt" at lægge den ud til en fornyet drøftelse med Ukraines nye regering. "Tiden er inde til, at vi ser med friske øjne på vores forhold til Ukraine som en nøglepartner for EU", sagde Potochnik. Ifølge ham vil Bruxelles opbygge disse relationer indenfor rammerne af "Det nye partnerskabs politik" i forhold til det udvidede EU's nabolande. Podrobnosti, RIA Novosti, Ukrajinski Novyny.

14.01.05. Tjornovil: Janukovytjs søgsmål til Højesteret er klar

Præsidentkandidat Viktor Janukovytjs stab har afsluttet udfærdigelsen af klagen over Den centrale Valgkommissions resolution om resultatet af præsidentvalget og vil blive indbragt for Højesteret fredag. Det meddelte lederen af Janukovytjs valgstab, Taras Tjornovil, på en pressekonference i går, oplyser UP.

"Det er 100% sikkert, at klagen vil blive indgivet i morgen", sagde Tjornovil. Ifølge ham har sagsøgeren - Janukovytj - selv underskrevet klagen. Samtidig med det er tidspunktet for indgivelsen af klagen endnu ikke fastlagt", sagde Tjornovil. Desuden oplyste han, at omfanget af de materialer, som vedlægges klagen, ikke er ændret og udgør nu 622 bind tekst og 249 videobånd.

Som bekendt planlagde Janukovytjs lejr at indgive sin klage til Højesteret med begæring om at underkende præsidentvalget allerede den 12. januar. Den 11. januar imødekom Højesteret Janukovytjs begæring om at udsætte offentliggørelsen af Den centrale Valgkommissions beslutning om resultatet af præsidentvalget og forbød Den centrale Valgkommission samt redaktionerne af aviserne "Urjadovyj kurjer" og "Holos Ukrajiny" officielt at offentliggøre valgresultatet, indtil der var truffet en afgørelse vedrørende kandidatens klage.

Højesteret har også forbudt Den centrale Valgkommission at foretage sig nogle som helst handlinger, som er forbundet med implementeringen af resolutionen af den 10. januar om offentliggørelsen af resultatet af præsidentvalget. ProUA.

14.01.05. Højesteret afviser Janukovytjs videomaterialer

Repræsentanterne for præsidentkandidat Viktor Janukovytj har indbragt Den centrale Valgkommissions resolution om resultatet af præsidentvalget i Ukraine for Højesteret.

Fredag indgav Janukovytjs repræsentant i Den centrale Valgkommission, Nestor Shufrytj, klagen til Højesteret. Med klagen fulgte 621 ringbind dokumentationsmaterialer og 233 kassetter med video-og lydoptagelser. I et interview med journalister oplyste Shufrytj, at retten i øjeblikket var i gang med modtagelsen af materialerne i sagen. "På forhånd har Højesteret afvist at modtage videomaterialerne", fremhævede han.

Shufrytj fortalte også, at Janukovytjs interesser i retten vil blive repræsenteret af 3 schweiziske advokater og 5 ukrainske.

Samtidig understregede lederen af Janukovytjs valgstab, Taras Tjornovil, at man i Janukovytjs-lejren klage har kæret Den centrale Valgkommissions resolution om valgresultatet.

"Vi anmoder Højesteret om at se på muligheden for et omvalg", understregede Tjornovil, idet han tilføjede, at Janukovytjs lejr "anmoder om at stadfæste det resultat, der var efter 2. valgrunde". Desuden tilføjede han, at de overtrædelser, som blev konstateret under valget, "gjorde det umuligt for Den centrale Valgkommission at fastsætte valgresultatet".

Adspurgt om, hvad det endelige formål med klagen er, fremhævede Tjornovil: "at opnå retfærdighed". Samtidig med det kunne han ikke svare på, hvor længe Højesteret vil behandle Janukovytj-lejrens klage. "Det er svært for mig at vurdere, hvor lang tid det tager", sagde han.

Om morgenen befandt omkring 20 tilhængere af Janukovytj med hans valgkampssymboler foran Højesteret. Der var halvanden til to gange så mange journalister.

Som bekendt planlagde Janukovytjs lejr at indgive sin klage til Højesteret med begæring om at underkende præsidentvalget allerede den 12. januar. Den 11. januar imødekom Højesteret Janukovytjs begæring om at udsætte offentliggørelsen af Den centrale Valgkommissions beslutning om resultatet af præsidentvalget og forbød Den centrale Valgkommission samt redaktionerne af aviserne "Urjadovyj kurjer" og "Holos Ukrajiny" officielt at offentliggøre valgresultatet, indtil der var truffet en afgørelse vedrørende kandidatens klage.

Højesteret har også forbudt Den centrale Valgkommission at foretage sig nogle som helst handlinger, som er forbundet med implementeringen af resolutionen af den 10. januar om offentliggørelsen af resultatet af præsidentvalget. 

Ved midnatstid den 10. januar stadfæstede Den centrale Valgkommission protokollen med det officielle resultat af Ukraines præsidentvalg, ifølge hvilken Viktor Jusjtjenko opnåede et flertal af stemmerne.

Ved omvalget den 26. december stemte ifølge Den centrale Valgkommissions protokol  51,99%  for Jusjtjenko og 44,20% for Janukovytj. 2,34% stemte mod begge kandidater. Interfaks-Ukrajina. UP.

14.01.05. Gongadzes mor inviteret til møde med den nye rigsadvokat

I næste uge skal Georgij Gongadzes mor og hustru til møde hos den ukrainske rigsadvokat, oplyste den øverste anklagemyndigheds pressetalsmand, Vjatjeslav Astapov, på en pressekonference i dag.

Ifølge ham har Svjatoslav Piskun efter sin tilbagevenden til posten som landets øverste anklager genoprettet den efterforskningsenhed under ledelse af Shubin og Stoljartjuk (de forlod deres embede efter Vasyljevs udnævnelse til rigsadvokat), som netop har planlagt mødet med Lesia og Myroslava Gongadze i næste uge. 

Rigsadvokatens talsmand svarede ikke på spørgsmålet om, hvorvidt Lesia Gongadzes advokat, Andrij Fedur, vil få adgang til at stifte bekendtskab med sagens materialer.

Som bekendt har Andrij Fedur i sine kommentar flere gange sagt, at rigsadvokaturen bevidst har begrænset hans adgang til dokumenterne i Gongadze-sagen ved at rejse tiltale mod ham.

Desuden er Lesia Gongadzes advokat overbevist om, at Gongadze-sagen ikke vil blive opklaret under Svjatoslav Piskun, oplyser Institut for masseinformation. Ifølge UP har rigsadvokaten også rejst fornyet tiltale mod general Pukatj, som ellers blev frafaldet under forgængeren Vasyljev. En kilde i rigsadvokaturen oplyser overfor UP, at Pukatj i øjeblikket er efterlyst. UP.