12.12.03. Russisk sikkerhedspoliti anholder ukrainsk Tv-hold i Moskva

12.12.03. Undersøgelsesudvalg skal se vestligt støttede NGO'er efter i sømmene 

12.12.03. Fond kritiserer nedsættelse af undersøgelsesudvalg

12.12.03. USA's ambassadør påpeger alvorlige problemer omkring ytringsfriheden

11.12.03. Meningsmåling: Præsidentvalget bliver et opgør mellem Janukovytj og Jusjtjenko

11.12.03. Martjuk om udsigterne til NATO-medlemskab

11.12.03. Tymoshenko med i antivestligt resolutionsforslag

11.12.03. Udenrigsministeren besøger Irak

10.12.03. Ukraine sender fredsbevarende tropper til Liberia

10.12.03. James Sherr: Ukraine kan blive medlem af NATO om 5-8 år

09.12.03. Ukrainske politikere kommenterer det russiske valgresultat

09.12.03. Præsident Kutjmas kommentar til valget i Rusland: "Rusland er ikke Ukraine"

09.12.03. Kommunistlederen Symonenko vil stille op til præsidentvalget i 2004

09.12.03. Tomenko: Valgresultatet i Rusland afspejler ønske om imperiets genfødsel

08.12.03. Protestaktion mod Kutjma i Madison Square Garden løb ud i sandet

08.12.03. Kutjma udskrevet fra sygehuset

08.12.03. Ukraine regner med olieforekomster i nærheden af Tuzla  

06.12.03. Bush til ambassadør: valget i 2004 bliver kulminationen på eksamen i demokrati

05.12.03. Ukraine frygter russisk monopol på energimarkedet

05.12.03. Kutjma vil ikke sælge Rusland de ukrainske energiselskaber

05.12.03. Rusland ønsker på længere sigt at privatisere den ukrainske energisektor

05.12.03. Ruslands energiselskab forsøger at købe sig ind i ukrainske energiselskaber

04.12.03. Kutjma underskriver udkast til Ukraine-NATO plan for 2004

04.12.03. Fitch Ratings forhøjer Ukraines kreditværdighed til "B+"

04.12.03. "Vores Ukraine" sikker på, at Jusjtjenko bliver oppositionens eneste kandidat

03.12.03. Kutjmas stab mistænkes for at ville underlægge sig Ukraines udenrigspolitik

03.12.03. NATO-landenes udenrigsministre godkender Ukraines militærreformer

02.12.03. Tymoshenko foreslås opstillet til præsidentposten

02.12.03. Ukraine regner med medlemskab af EU og NATO på mellemlang sigt

02.12.03. Udvalgsformand stiller 5 spørgsmål vedrørende pressefrihed til Kutjma

02.12.03. Ukrainske styrker i Irak tilfangetager Saddam-general

02.12.03. Kravtjuk håber på, at Kutjma vil overdrage magten på fredelig vis

01.12.03. Kutjma kommenterer de seneste begivenheder i ind- og udland

01.12.03. Kutjma forsøger at etablere kontakt med Georgiens nye magthavere

01.12.03. Kutjma forsøger at etablere kontakt med Georgiens nye magthavere

Lørdag afsluttede præsident Kutjmas rådgiver i særlige udenrigspolitiske anliggender, Ukraines forhenværende udenrigsminister Anatolij Zlenko, sit to dages besøg i Georgien på opdrag af det ukrainske statsoverhoved. Under sit besøg holdt Zlenko et møde med lederen af ”Georgiens nationale bevægelse”, præsidentkandidat Mikhael Saakashvili, som foreslog Ukraine at sende observatører til monitorering af det kommende præsident- og parlamentsvalg i Georgien.

På mødet med Zlenko erklærede Georgiens fungerende præsident Nino Burdzhanadze, at hendes land er interesseret i, at Ukraine går som mægler i Tbilisis forhandlinger med landets regionale ledere. ”Georgien er interesseret i en hvilket som helst rolle fra Ukraines side såvel i Georgiens udenrigs- som indenrigspolitik, fordi Ukraine er vores ven, virkelig vores oprigtige ven, og vi ved, at man kun kan vente et positivt resultat fra Ukraine”, - understregede Burdzhanadze.

Georgiens statsminister Zurab Zhvania sagde under mødet med Zlenko, at Georgien agter på afgørende vis at intensivere samarbejdet med Ukraine indenfor energitransportsfæren efter præsidentvalget i januar 2004. De to samtalepartnere drøftede perspektiverne i det bilaterale samarbejde indenfor udnyttelsen af energitransportkorridorerne, transporten af den kaspiske olie gennem ledningen Odesa-Brody-Plock, samt muligheden for de to landes fælles deltagelse i transporten af gas fra Azerbajdzhan. Desuden sagde Georgiens statsminister, at hans land  indenfor den nærmeste fremtid agter at nedsætte tarifferne og havneafgifterne i havnen Poti (Georgien) med henblik på en fortsat effektiv transportlinje mellem Poti og den ukrainske by Illitjevsk. ”Georgien vil løse dette spørgsmål indenfor nærmeste fremtid med maksimum hensynstagen til Ukraines interesser”, - understregede han.

Georgien fungerende udenrigsminister David Altsiauri understregede på mødet med den ukrainske præsidents rådgiver vigtigheden for Tbilisi af det officielle Kievs samarbejde i en kontekst af Georgiens europæiske og euroatlantiske bestræbelser og stabiliseringen af den indenrigspolitiske situation i landet.

Zlenko mødtes også med den Georgiens tidligere præsident Eduard Shevarnadze. Mødet foregik uden pressens tilstedeværelse. Den ukrainske repræsentant holdt også et møde med sekretæren for Georgiens nationale sikkerhedsråd, Tedo Dzhaparidze. Zlenko havde under besøget følgeskab af Georgiens ambassadør i Ukraine, Grigol Katamadze. UP. Interfaks-Ukrajina.

01.12.03. Kutjma kommenterer de seneste begivenheder i ind- og udland

Lørdag den 29. november bragte avisen "Fakty i kommentariji" et interview med Ukraines præsident Leonid Kutjma. I interviewet anfører Leonid Kutjma bl.a., at han er overbevist om, at forfatningsreformen i Ukraine vil blive gennemført inden valget i 2004. Men det kræver ganske vist, at de politiske partier skal være rede til at indgå kompromis. Ifølge statsoverhovedet er formålet med reformen at skabe en ansvarlig regering og et politisk system, hvor præsidenten og parlamentet er "tvunget til at samarbejde". Leonid Kutjma understregede i den forbindelse ordet "tvunget", fordi efter hans mening kan man ikke indrette forfatningen efter en god zar eller et godt parlament. Statsoverhovedet kommenterede også den seneste internationale udvikling, herunder magtskiftet i Georgien: "For tre år siden blev Shevarnadze valgt til Georgiens præsident. Dengang stemte mere end 1,5 million, dvs. 80% af befolkningen, for ham. Denne gang gik titusinder af mennesker ud på gaden for at udtrykke sin vilje. De ville gerne have at præsidenten trådte tilbage. Hvad med dem, som ikke var gået på gaden - hvad mente de? Det ved jeg ikke, og det er der ingen, der ved. De blev ikke spurgt. Folket har ret til at udskifte sine ledere. Det er en ret, der er fastlagt i en hvilken som helst forfatning i et hvilket som helst demokratisk land. Men det er også klart, at denne ret til at udskifte sine ledere tilhører folket og ikke "gadens parlament". Og magtskiftet bør ske i overensstemmelse med folkets frie viljesytring, uden manipulationer og uden indblanding udefra. Som Shevarnadze har sagt, så undgik man ikke en sådan indblanding i Georgien". Jeg mener, at hvis Vesten havde medvirket til at investere i økonomien med ligeså stor iver og ved hjælp af alle sine institutioner som det gør det i forhold til at investere i demokratiet i de postsovjetiske lande, så ville situationen i Georgien også have udviklet sig efter et helt andet scenarium. De må meget undskylde, men det er meget svært at opbygge et demokratisk samfund på tom mave". Inter. Podrobnosti

02.12.03. Kravtjuk håber på, at Kutjma vil overdrage magten på fredelig vis

Ukraines første præsident Leonid Kravtjuk håber i et interview med BBC's ukrainske afdeling på, at Leonid Kutjma vil overlade magten på civiliseret vis efter sin embedsperiodes udløb. Kravtjuk blev spurgt om, hvordan Ukraines to første præsidenter ville gå over i historien, sagde han: "På afstand træder vurderingen af de politiske ledere mere tydeligt frem. Man glemmer detaljerne, men husker kun: hvad udrettede Kravtjuk? Kravtjuk gav os uafhængigheden", - påpegede Kravtjuk. "Hvad vil Kutjma have udrettet? Lige nu har vi en økonomisk fremgang, og det er en kendsgerning. Hvis han overdrager magten på fredelig vis, så vil denne kendsgerning, at vi med ham ved magten fik en økonomisk fremgang, så vil han gå over i historien som den, med hvilken man forbinder afslutningen af en meget svær økonomisk krise", - forklarede Kravtjuk. Han tilføjede, at hvis Kutjma ikke overlader magten på fredelig vis, så vil alle de økonomiske succeser blive glemt, og der vil kun være én ting i folks erindring: at præsident Kutjma ikke overdrog magten på fredelig vis". "Jeg håber på, at han forstår det, og at han vil gøre sådan, som det hør og bør sig for en erfaren politiker", - sagde Kravtjuk. UP.

02.12.03. Ukrainske styrker i Irak tilfangetager Saddam-general

De ukrainske fredsbevarende styrker i Irak har anholdt den øverstbefalende for Saddam Husseins tidligere irakiske hærs 4 armé korps, general-løjtnant Hakmet Kadim Salman Dzhugeishi efter en vellykket operation i byen Es-Suweira, oplyser forsvarsministeriets pressetjeneste.

Under anholdelsen af generalen fandt man hos ham effekter, våben og materialer, som tyder på den anholdtes venskabelige forbindelser til Saddan Hussein og hans aktiviteter efter krigen. Man ved, at Hakmet Kadim Salman Dzhugeishi under krigen stod i spidsen for tre infanteridivisioner, herunder det, som igennem lang tid stod stand de britiske soldater i nærheden af byen Basra i det sydlige Irak. På nuværende tidspunkt er general-løjtnant Hakmet Kadim Salman Dzhugeishi blevet overgivet til de amerikanske militærfolk i Bagdad, som vil foretage en grundig undersøgelse af hans virksomhed. Ifølge kilder, som ikke bliver afsløret af hensyn til deres egen sikkerhed, har Salman Dzhugeishi været direkte involveret i organiseringen af oprørernes angreb mod den ukrainske patrulje i nærheden af byen Es-Suweira. Herom vidner også det forhold, at byen Es-Suweiras imam lige efter anholdelsen af den irakiske general fortalte de lokale indbyggere om de ukrainske fredsbevarende styrkers succes og understregede, at de er i stand til at opretholde sikkerheden i denne region.

Der blev ikke affyret et eneste skud under den grundigt forberedte og lynhurtige operation til anholdelse af general-løjtnant Hakmet Kadim Salman Dzhugeishi. UP.

02.12.03. Udvalgsformand stiller 5 spørgsmål vedrørende pressefrihed til Kutjma

UP bringer et åbent brev fra formanden for Verkhovna Radas udvalg for ytrings- og informationsfrihed, Mykola Tomenko, til præsident Leonid Kutjma:

Kære Leonid Danylovytj!

Deres holdning til ytringsfrihed er velkendt i Ukraine. Den er formuleret lakonisk og klart i bogen "Ukraine er ikke Rusland" og lyder som følger: "Intet vil kunne få mig til at gøre anslag mod pressefriheden".

På det seneste har Ukraines parlaments udvalg for ytrings- og informationsfrihed imidlertid modtaget mange henvendelser fra ledere af massemedier og journalister, som klager over handlinger begået af præsidentens administration og Janukovytj-regeringen. Ledemotivet i klagerne er, at Ukraines præsidents administration og regeringen blander sig i massemediernes redaktionelle linje under henvisning til Dem.

På den baggrund er mange eksperter og journalister igen begyndt at kalde Dem "pressens fjende nr. 1" i Ukraine. For at kunne tilbagevise disse påstande anmoder jeg Dem om at besvare 5 nedenstående spørgsmål om den ukrainske præsidents nuværende syn på massemediernes problemer i vores stat. Jeg vil gerne understrege, at Deres holdning ikke alene er vigtig for mig som formand for Verkhovna Radas udvalg for ytrings- og informationsfrihed, men også for journalisterne og almindelige borgere.

1. Er det rigtigt, at De har forbudt ledelsen af Den første nationale Tv-kanal at bringe direkte transmissioner fra parlamentsdebatterne med oppositionens deltagelse og, at De personligt kontrollerer antallet af positive omtaler af Oleksandr Moroz, Viktor Jusjtjenko og Julia Tymoshenko i massemedierne?

2. Er det sandt, at De tvinger ledelsen af Tv-stationen "1+1" til fortsat at sende programmet "Prote" ("Imidlertid", red.), som De anser for at være den mest objektive Tv-udsendelse?

3. Er det rigtigt, at De begynder arbejdsdagen med at gennemlæse de såkaldte "analytiske" Internet-aviser, der er velkendt for at bringe åbenlyst kyniske og
utroværdige materialer om oppositionens arbejde? (En række ukrainske Tv-kanaler viste den 26. november 2003 et indslag om Deres arbejdsdag på hospitalet "Feofanija", hvoraf det fremgik, at der på præsidentens bord netop lå sådanne materialer.)

Jeg skal ikke kunne sige, om De henter al information om hvad der sker i landet fra disse aviser eller, om De også gennemgår andre massemedier. Men ifølge medarbejdere i Ukraines præsidents administration er det netop læsningen af de "analytiske" Internet-aviser, som giver Dem en opmuntring i det krævende virke som præsident.

4. Er det sandt, at De har forbudt medlemmer af Ukraines nationale råd for fjernsyn og radio at stemme for at give advarsler og fratage sendetilladelser ustedt til Tv-selskaber, som overtræder Ukraines lovgivning ved at sende alkoholreklamer om dagen, sende film som ikke har fået Ukraines kulturministeriums licens samt genudsende programmer der er forbudt i civiliserede lande, samt FM-radiostationer, som udbreder "sjofle og kriminelle" musikalske værker hvorved de propaganderer en kult af vold og brutalitet i det ukrainske samfund?

5. Er det rigtigt, at De udsteder direktiver til Ukraines skattevæsen om ikke at kontrollere de massemedier, som er loyale mod Dem, men som på uforskammet vis unddrager sig beskatning af reklameindtægter, og i stedet udsteder direktiver om at kontrollere de massemedier som kritiserer Dem?

Jeg vil gerne bede Dem om at svare mig personligt og ikke via formanden for Ukraines præsidentadministration, Viktor Medvedtjuk, som De tidligere har gjort det. Fordi, som det allerede er blevet anført foroven, at Ukraines præsidents Leonid Kutjmas holdning til dette spørgsmål som forfatningens garant er yderst vigtig for hele Det ukrainske folk.

Med venlig hilsen,

formand for Verkhovna Radas udvalg for ytrings- og informationsfrihed,

Mykola Tomenko

02.12.03. Ukraine regner med medlemskab af EU og NATO på mellemlang sigt

Ukraine var og vil være en integreret del af det europæiske politiske, økonomiske og kulturelle rum, som det har været kunstigt adskilt fra i mange århundreder, siger den ukrainske udenrigsminister Konstatntin Hrysjtjenko.

"En tilbagevenden til Europa - dvs. til os selv - er vores lidelsesfulde vej og vores uomstødelige prioritet", - sagde han i et indlæg den 1. december under et møde for OSCE-landenes udenrigsministre. "Derfor støtter vi udvidelsen af Den europæiske Union og NATO. Vi ser også os selv som medlem af disse organisationer på mellemlang sigt", - understregede Hrysjtjenko. I den forbindelse betragter Ukraine ifølge ham OSCE som sin vigtige partner. "Vi vil gerne se et samlet Europa uden skillelinjer. Vi erkender, at der ikke er noget alternativ til en sådan fremtid. Ethvert andet princip vil uomgængeligt føre til nye konflikter og fjerne vore stater og folk fra opnåelsen af det fælles mål". Sagde ministeren.

Afslutningsvis takkede Hrysjtjenko alle dem, som havde støttet initiativet til at forevige mindet om ofrene for hungersnøden i Ukraine i 1930erne. "Desværre reagerede verden ikke på denne tragedie i 1933, idet den troede på USSR's propaganda, som solgte brød til udlandet, mens der i Ukraine hvert minut omkom 17 mennesker pga. af sult", - understregede Hrysjtjenko, som sluttede sit indlæg med Ukraines præsident Leonid Kutjmas ord: "Vi ønsker ikke at gøre regnskab op med fortiden. Vi ønsker blot, at vores tragedie skal blive kendt blandt det størst mulige antal mennesker, og for at denne viden skal hjælpe os til at undgå lignende katastrofer i fremtiden". Podrobnosti. Interfaks.

02.12.03. Tymoshenko foreslås opstillet til præsidentposten

Partiet "Batkivsjtjyna"s (Fædrelandet) regionale organisation i Lviv-regionen har foreslået, at partiets kongres opstiller Julia Tymoshenko som kandidat til posten som Ukraines præsident. Forslaget blev vedtaget på "Batkivsjtjynas" valgberetningskonference i Lviv den 29. oktober, oplyser næstformand med ansvar for ideologisk arbejde i partiets afdeling i Lviv, Vasyl Semen, overfor UP. Han påpeger, at beslutningen er blevet truffet på baggrund af tidligere forslag fra distiktsafdelingerne i Sokal og Frankiv samt partiets lokalafdeling i Lviv. Beslutningen var enstemmig.

"Partiets regionale organisation i Lviv mener, at partiets leder Julia Tymoshenko bør tage del i præsidentvalget som kandidat til posten som Ukraines præsident", - læste Semen op af valgberetningskonferencens beslutning. "Det vil øge befolkningens viden om partiet VO "Batkivsjtjyna" og vil vanskeliggøre Den centrale Valgkommissions og Ukraines Højesterets forsøg på at stryge oppositionens enhedskandidat fra opstillingen", - hedder det i beslutningen. "Man kan kun satse på en samlet kandidat i de sidste dage inden afstemningen, hvis den politiske situation vil påkræve det", - påpeges det i beslutningen. Vasyl Semen ville ikke udelukke, at den regionale organisation vil initiere spørgsmålet på partiets landsdækkende kongres, som finder sted i Kiev den 23. december. Partiets regionale organisation i Lviv-regionen tæller 130 distrikter og 700 partigrupper som forener 4.200 aktivister.

Samtidig med det siger næstformanden for "Batkivsjtjyna" Oleksandr Turtjynov til UP, at han ikke ved noget om beslutningen. Han siger, at det kun er partikongressen, der kan opstille en præsidentkandidat. "En hvilken som helst af partiets lokalafdelinger kan fremsætte forslag indenfor rammerne af vedtægterne". Endvidere siger Turtjynov, at det endnu ikke er besluttet under hvilke former "Batkivsjtjynas" kongres skal finde sted" - under lukkede eller åbne former. UP

03.12.03. NATO-landenes udenrigsministre godkender Ukraines militærreformer

NATO-landenes udenrigsministre bifalder de fremskridt, som er opnået i reformeringen af Ukraines forsvarssektor og opfordrer landet til fortsat at gennemføre og finansiere de nødvendige reformer på et tilsvarende niveau, hedder det i erklæringen efter et møde i kommissionen Ukraine-NATO på forsvarsministerniveau, som fandt sted tirsdag den 2. december i NATO’s hovedkvarter i Bruxelles.

På mødet drøftede ministrene de fremskridt som er opnået i reformeringen af Ukraines militære sektor og sikkerhedssektor i 2003 og fastlagde prioriteringerne for arbejdet i 2004. Ukraine blev på mødet repræsenteret af  forsvarsminister Jevhen Martjuk, som informerede mødedeltagerne om den igangværende reformering af landets forsvarssektor.

NATO-landenes forsvarsministre bifaldt de seneste fremskridt i reformeringen af Ukraines forsvarssektor og opfordrede landet til at fortsætte gennemførelsen og finansieringen af de nødvendige reformer på det tilsvarende niveau. De blev også enige om, at samarbejdet mellem Ukraine og NATO i forsvars- og sikkerhedssektoren er et effektivt instrument til at implementere systemændringer i den løbende situation omkring Ukraines sikkerhed samt en nøglemekanisme ved opnåelsen af målene i handlingsplanen Ukraine-NATO. I denne kontekst fremhævede deltagerne i mødet, at de vigtigste resultater i 2003 har været indledningen af en omfattende revision af Ukraines forsvar og reformer af landets sikkerhed. Desuden bifaldt de de positive resultater indenfor den civile kontrol med den ukrainske hær; noget som skal medvirke til at etablere en mere effektiv organisering af forsvaret under bevarelsen af de seneste tempi.

Under revisionen af planen for 2004 vedtog NATO-landenes forsvarsministre blandt andet også fremover at koncentrere bestræbelserne omkring vigtige sfærer som støtten til militærreformen i Ukraine, støtten til gennemførelsen af vidtrækkende reformer indenfor sikkerhedssfæren, styrkelsen af den demokratiske civile kontrol med landets sikkerhedssektor og styringen af følgerne af militærreformen. De blev også enige om fortsat at arbejde for at styrke forbindelsen mellem det bilaterale samarbejde og initiativerne Ukraine-NATO, inklusive dem, som er blevet udarbejdet i den fælles arbejdsgruppe vedrørende forsvarsreformen.

Ministrene konstaterede med tilfredshed afslutningen af udarbejdelsen af et feasibility study vedrørende tilintetgørelsen i Ukraine af 130.000 tons almindelige våben og gik med til at undersøge mulighederne for at iværksætte dette projekt. De understregede desuden vigtigheden af fortsættelsen af fastlæggelsen af juridiske rammer for Ukraine-NATO samarbejdet, idet han fremhævede, at de ukrainske myndigheder agter at afslutte de interne processer på grundlag af Host Nation Support Agreement og uden forsinkelse at underskrive et Memorandum om aftalen om de strategiske lufttransporter.

Kommissionen gennemgik en beretning udarbejdet af den fælles arbejdsgruppe omkring militærreformen, som omfatter kommissionens arbejde i 2003 og dens prioriteringer i 2004, årsberetningen om status indenfor opnåelsen af mål indenfor rammerne af handlingsplanen Ukraine-NATO, samt et mere præcist koncept for samarbejdet Ukraine-NATO.

NATO-landenes forsvarsministre bekræftede, at alliancen agter at støtte Ukraine i reformeringen af landets forsvars- og sikkerhedssektor indenfor en kontekst at et perspektiv om en euroatlantisk integration og godkendte landets bidrag til etableringen af fred og stabilitet, herunder på Balkan, samt bidraget til efterkrigsstabiliseringen af Irak. Endvidere godkendte kommissionen det bidrag til samarbejdet mellem Ukraine og alliancen, som Bureau for forbindelse til NATO og NATO’s Center for information og dokumentation i Kiev er kommet med. Podrobnosti. Interfaks-Ukrajina.

03.12.03. Kutjmas stab mistænkes for at ville underlægge sig Ukraines udenrigspolitik

Ukraines tidligere ambassadør i Ukraine Anton Butejko mener, at præsidentens dekret "Om højnelse af effektiviteten i den udenrigspolitiske virksomhed" er et forsøg på at bringe udenrigspolitikken under præsidentadministrationens kontrol. 

"Kernen i dekretet" et forsøg, der i strid med forfatningen og loven om den diplomatiske tjeneste, vil bringe hele den udenrigspolitiske virksomhed under kontrol af præsidentens administration, sagde Butejko i et interview med UNIAN. Efter hans opfattelse består den reelle hensigt med dekretet ikke i nødvendigheden af at højne den udenrigspolitiske virksomheds effektivitet, eftersom både regeringen og udenrigsministeriet reelt foreslås at varetage opgaver, som de allerede er forpligtet til i dag. Efter Butejkos mening er dekretet blevet til i strid med Ukraines forfatning og loven om den diplomatiske tjeneste, eftersom det ifølge loven er udenrigsministeriet, som er det centrale organ i den udøvende magt, som står for og koordinerer den udenrigspolitiske virksomhed; men nu bliver disse funktioner via det omtalte dekret overdraget til præsidentens administration.

Efter forfatningen kan præsidenten udpege og afskedige lederne af Ukraines diplomatiske repræsentationer i andre lande og i internationale organisationer. Ifølge dekretet skal man nu også afstemme kandidaterne til de ledende poster i udenrigsministeriet og andre stillinger inklusive rådgivere med præsidenten, mener Butejko. På baggrund af denne funktion er udenrigsministeriet blevet begrænset i sine rettigheder, idet han påpeger, at en sådan særegen magtkoncentration indenfor international politik vidner om en fortsat bevægelse væk fra retsstaten.

"Dekretet vidner også om, at et enkelt ukrainsk parti ønsker at kontrollere denne sfære. Det er desværre ikke begyndelsen på den slags forsøg. Også tidligere har vi set tilfælde af præsidentens administrations bekæmpelse af politiske modstandere", - siger Butejko. Ifølge ham er det netop den nuværende præsidentstabs indflydelse der er skyld i "skændige tiltag som når Ukraines ambassadør tilbagekaldes fra det land, hvor han opholder sig, alene fordi han udøvede sine funktioner som det bør sig i en demokratisk retsstat og mødtes med lederen af oppositionen, da denne besøgte det land, han opholdt sig i".

Efter Butejkos overbevisning er det "også en fortsættelse af denne linje, når materialer fra politologer, der står dette parti nær, er blevet sendt til ambassaderne som retningslinjer for deres virke, når ét partis holdning bliver udgivet for at være statens holdning". Dette strider ifølge Butejko mod Ukraines forfatnings § 15, som klart slår fast, at ingen ideologi kan påtvinges staten som obligatorisk. 

I sidste uge underskrev præsidenten et dekret "Om tiltag, som skal højne udenrigspolitiske virksomhed". UP.

04.12.03. "Vores Ukraine" sikker på, at Jusjtjenko bliver oppositionens eneste kandidat

Viktor Jusjtjenko bliver den eneste kandidat fra den oppositionelle trio. Det synspunkt blev fremsat af repræsentant for "Vores Ukraine" Viktor Pynzenyk i programmet "Time" på "5. kanal" i fredags. Da han blev bedt om at kommentere det forhold, at visse regionale organisationer under Julia Tymoshenkos parti og SPU har foreslået at stille henholdsvis Julia Tymoshenko og Oleksandr Moroz op som præsidentkandidat, sagde Pynzenyk, at han er overbevist om, at oppositions "trioen" trods alt vil kunne nå til enighed.

"Jeg er sikker på, at der ikke er noget problem. I virkeligheden er der nogen, som gerne vil lave et problem ud af det. Der er en samlet kandidat - det er Viktor Jusjtjenko. Selvfølgelig er der problemet omkring afstemningen af visse holdninger, og jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at der vil blive afstemt holdninger i forholdt til de tre politiske kræfter", - påpegede parlamentsmedlemmet. "Der er helt normale ting, som ikke vil kunne løses i løbet af en dag. Men der vil være ét navn på stemmesedlen til... præsidentvalget som repræsenterer blokken af oppositionspartier. De tre partier - "Vores Ukraine", Det socialistiske parti og Julia Tymoshenkos Blok", - citererer "Ohljad Teleefiru" (Tv-oversigten, red.) Pynzenyk. Adspurgt af studieværten om, at SPU's betingelse for at opstille en samlet kandidat er en politisk reform, og hvad der bliver gjort konkret for at nå frem til en samlet kandidat, påpegede den deputerede, at man ikke offentliggør forhandlingsvilkårene.

"Disse ting er ikke tilgængelige for offentligheden, så længe vi ikke har nået en aftale. Ellers risikerer vi ikke at kunne nå til nogen aftale. Hvad angår politisk reform, så har "Vores Ukraine" aldrig været imod den", - sagde lederen af partiet "Reformer og Orden". Der pågår en afstemning af holdninger, det er den normal proces. Og der er ikke noget særligt i det. Selvfølgelig bestræber hver eneste politiske kraft sig på at fastholde sin leder. Der foregår en almindelig politisk studehandel, hvis jeg må udtrykke mig så bramfrit. Med det er en normal ting, og inden sommeren vil den være ude af verden, når præsidentvalgkampen vil have nået sit højdepunkt, og måske vil problemet blive fjernet før", - påpegede han.

Da han blev bedt om at kommentere sammenlægningen af partiet "Reformer og orden" med parlamentsgruppen "Razom" (Sammen, red.), sagde Pynzenyk: "Vi mener, at blokken skal bringe en samlet politisk kraft, og at de politiske kræfter bør indlede en politisk konsolideringsproces. Vi har påbegyndt dette arbejde. Vi har allerede en aftale med en gruppe indenfor "Vores Ukraine" og vi er parat til at udvide kredsen... "For en blok er en overgangsform. Blokken er forpligtet til at bringe et stærkt politisk parti ind. Jeg er overbevist om, at det vil blive skabt", - sagde han.

Adspurgt om, hvorvidt han således forsøger på at overtage ledelsen, svarede Pynzenyk: "Jeg repræsenterer "Vores Ukraine", og jeg vil under ingen omstændigheder snakke om, hvorvidt vi har en leder. Man skal tale om, hvem der skal være den første? En eller anden må være den første". "Denne proces, og denne vej, er åben for alle partnere, og ikke kun dem, der er i blokken "Vores Ukraine". Det er politiske kræfter, som står for vores ideologi, og som ønsker en fornyelse af Ukraine, en fornyelse af vores liv, og de er velkomne som deltagere i dette projekt", - påpegede den deputerede. UP.

04.12.03. Fitch Ratings forhøjer Ukraines kreditværdighed til "B+"

Det indflydelsesrige internationale vurderingsinstitut Fitch Ratings har bekræftet kreditvurderingen af Ukraines langfristede lån i national og udenlandsk valuta til at være på niveauet "B+". Beslutningen herom blev truffet onsdag den 3. december, meddeler man i Ukraines finansministeriums pressetjeneste. Desuden bekræftede Fitch, at Ukraines kortfristede lån har en kreditvurdering på niveauet "B". I henholdt til instituttets metodologi  betyder disse vurderinger, at der findes en risiko for misligholdelse af betalingsforpligtelserne i landet, men at den ikke er alt for høj. Ifølge finansministeriet er vurderingernes prognose stabil.

Korrespondent.net har tidligere meddelt, at Fitch i juni måned forbedrede vurderingen af Ukraines langfristede gældsforpligtelser i valuta og Hryvna fra "B" til "B+" og bevarede den hidtidige vurdering af Ukraines kortfristede gældsforpligtelser til "B". I starten af november hævede det internationale vurderingsinstitut "Moody's" bedømmelsen af Ukraines kreditværdighed i forhold til obligationer i udenlandsk og indenlandsk valuta fra "B2" til "B1" med en stabil prognose.

I slutningen af 2002 tildelte vurderingsinstituttet Standard&Poors (S&P) Ukraine karakteren "B" hvad angår de langfristede og kortfristede gældsætninger i valuta- og Hryvna. Korrespondent.net.

04.12.03. Kutjma underskriver udkast til Ukraine-NATO plan for 2004

Præsident Leonid Kutjma underskrev i går udkast til Ukraine-NATO målplan for 2004, som danner grundlag for en videre bearbejdning og afstemning med NATO, oplyser præsidentens pressetjeneste. Udkastet til målplan Ukraine-NATO for 2004 er udarbejdet af Ukraines regering sammen med Ukraines nationale center for euroatlantisk integration og er blevet på forhånd afstemt med NATO. Lederne af Ukraine centrale udøvende organer er blevet pålagt indenfor en uge at konkretisere fristerne for udførelsen af tiltag, som er medtaget i målplanens udkast. Indholdet af udkastet til målplanen Ukraine-NATO bliver imidlertid ikke oplyst. 

Præsidenten er formand for Ukraines statslige råd for europæisk og euroatlantisk integration. Som bekendt blev der under NATO-topmødet i Prag i 2002 udarbejdet en handlingsplan mellem Ukraine og NATO, som suppleres med en årlig målplan, som omtaler de forpligtelse, som Ukraine påtager sig, samt fristerne for deres opfyldelse. UP.

05.12.03. Ruslands energiselskab forsøger at købe sig ind i ukrainske energiselskaber

Aktieselskabet "RAО EES Rosiji" (Ruslands forenede energisystemer) har indgået en aftale med de ukrainske grupper "Energistandard" og "Interpipe" om køb af en tredjedel af aktierne i et fælles holdingselskab, som kommer til at bestå af ti regionale ukrainske strømforsyningsselskaber (oblenerho). Det oplyste næstformand for "EES Rosiji"s bestyrelse og bestyrelsesformand for et datterselskab under det føderale selskab "EES", Andrej Rappoport torsdag. Han forklarede, at hovedvilkårene i aftalen fra russisk side var blevet underskrevet af et datterselskab, som selskabet kontrollerer 100% af. 

"Hovedbetingelserne for aftalen blev underskrevet for en måned siden, men vi oplyser om det først nu, - sagde Rappoport. - I henhold til aftalens hovedvilkår skal der oprettes et fælles holdingselskab, som består af ti ukrainske oblenerhos energiaktiver". Ifølge Rappoport vil der være tale om selskaber som "Dnipro-energi", "Zaporizja-energi", "Luhansk-energi", "Lviv-energi", "Mykolajiv-energi", "Poltava-energi", "Karpato-energi", "Ternopil-energi", "Tjernihiv-energi" og "Sumy-energi".

Den procentuelle andel af energiselskabernes aktier i den fælles holdning vil være forskellig, - sagde Rappoport. - For Luhansk-energis vedkommende vil det være 100%, mens det for Dniproenergis vedkommende vil være op til 16%. Desuden oplyste han, at aktieselskabet "EES Rosiji" vil eje 33,3% af aktierne i det fælles holdingselskab. Ifølge næstformanden for bestyrelsen i "RAО EES Rosiji" er det selskabets hensigt indenfor et halvt år at udføre de vigtigste korporative procedurer i henhold til aftalen. Ifølge ham vil der blive gennemført en uafhængig vurdering af aktiverne med deltagelse af selskaberne "Price Waterhouse Coopers", "Merillynch" og "Alfabank". "Vi har en klar tidsplan for vores arbejde. Vi skal færdiggøre aftalen i løbet af 6 måneder og afslutte alle procedurer", - sagde Rappoport.

Desuden fremhævede han, at det indtil videre ikke er klart, hvilket af den russiske energiholdingselskabs datterselskaber skal stå for aktiverne i Ukraine. "Indtil det er blevet afklaret, hvem der skal lede - "Inter RAT" eller FMK - skal vi (FMK) lede", - præciserede han. Rappoport betegnede de ukrainske forretningsmænd Kostiantyn Hryhoryshyn og Viktor Pintjuk som de vigtigste partnere i aftalen, og fremhævede, at der er en forståelse med dem om også at arbejde med andre aktiver i Ukraine. Han fremhævede også, at han har informationer om, at Hryhoryshyn i har været aktionær i RAО, hvor han ejer mere end 1% af selskabet. Han understregede, at Ukraines politiske ledelse lige nu forholder sig "OK" til aftalen.

Torsdag begyndte Ukraines præsident Leonid Kutjma og bestyrelsesformanden for "RAО EES Rosiji" (Ruslands forenede energisystemer) et møde i Kiev, oplyste lederen af RAT's presseafdeling, Andrej Jegorov til journalister. Ifølge ham skal der under mødet underskrives en aftale, hvori man fastslår energiholdingselskabets køb af ukrainske energiobjekter. "Aftalen fikserer det forhold, at "RAО EES Rosiji" køber Ukraines energiobjekter og indledningen til en aftale om købet af en betydelig del af den ukrainske energisektor", - sagde Jegorov.

Bestyrelsesformand for "RAО EES Rosiji", Anatolij Tjubajs, befinder sig på et kortvarigt officielt besøg i Kiev. UP. RIA Novosti.

05.12.03. Ruslands ønsker på længere sigt at privatisere den ukrainske energisektor

Det er RAO "EES Rosiji"s (Ruslands forenede energisystemer) strategiske mål at opnå aktiemajoriteten i de ti ukrainske regionale energiselskaber (oblenerho), som indgår i det fælles russisk-ukrainske holdingselskab. Det oplyste RAO "EES Rosiji"s bestyrelsesformand, Anatolij Tjubajs, på en pressekonference i Kiev torsdag. "Vores strategiske mål er den fortsatte udvidelse af aktieposten frem til en aktiemajoritet. Når vi har fået aktiemajoriteten, agter vi at fortsætte med at privatisere energiobjekter i Ukraine", - sagde han. Tjubajs oplyste, at han under mødet med Ukraines præsident Leonid Kutjma og Ukraines premierminister Viktor Janukovytj havde drøftet spørgsmålet om Ruslands deltagelse i privatiseringen af energiaktiver i Ukraine. Ifølge bestyrelsesformanden for Ruslands forenede energisystemer havde han lyttet til de synspunkter, der kom fra ukrainske side og som bestod i, at der ville blive lige vilkår for alle deltagerne i den forestående privatisering af energiobjekterne i Ukraine. 

"Det var netop det, jeg var kommet for at høre. Min opgave er i denne situation at sikre Ruslands førerskab i denne proces", - sagde Tjubajs. Han oplyste, at RAO "EES Rosiji" agter at påbegynde import af elektricitet fra Ukraine. Tjubajs sagde, at Ukraine vil kunne tage to yderligere atomkraftreaktorer med en samlet kapacitet på 2000 megawatt i brug inden udgangen af næste år, hvilket kan sikre yderligere 2000 megawatt elektricitet. Der opstår i denne forbindelse nye energimarkeder i landet, og vi er parate til at drøfte samarbejde med Ukraine i denne sfære, sagde Tjubajs. "Vi er parate til at påbegynde import af elektricitet uden at vente på, at de nye reaktorer bliver taget i brug", - påpegede bestyrelsesformanden for RAO "EES Rosiji". Han præciserede, at der var tale om begrænsede mængder, og i det hele taget var importen fra Ukraine "et pilotprojekt". "Hvad prisen angår, så vil jeg tro, at en import af elektricitet fra Ukraine vil kunne vise sig at være fordelagtig såvel for Ukraine som for Rusland", - sagde Tjubajs. UP. RIA Novosti.

05.12.03. Kutjma vil ikke sælge Rusland de ukrainske energiselskaber

Den 4. december modtog Ukraines præsident Leonid Kutjma formanden for "RAО EES Rosiji" (Ruslands forenede energisystemer), Anatolij Tjubajs. Under mødet drøftedes en række spørgsmål i forbindelse med russisk kapitals investeringer i ukrainsk økonomi, oplyser præsidentens pressetjeneste. Ukraines præsident bekræftede, at man fra ukrainsk side er meget interesseret i udenlandske investeringer. Samtidig fremhævede Leonid Kutjma, at der i dag ikke kan være tale om at sælge aktierne i de ukrainske regionale selskaber til "RAО EES Rosiji", fordi Ukraine ikke er parat til at drøfte dette spørgsmål.

Ifølge statsoverhovedet kræves der forbedringer i ukrainsk lovgivning indenfor privatiseringen af den ukrainske stats strategiske aktiver. "Især når aktierne overtages af selskaber, hvor staten har en stor del af ejerskabet. I sådanne tilfælde er der reelt tale om en mellemstatslig operation, som derfor bør gennemføres ved hjælp af et overordnet skema for internationale aftaler", - citerer præsidentens pressetjeneste ham for.

Leonid Kutjma og Anatolij Tjubajs kom ind på det kommende valg i Rusland. I den forbindelse påpegede Ukraines præsident, at slagordet "Et liberalt imperium", hvis talsmand Anatolij Tjubajs anses for at være, fremkalder en vis bekymring i Ukraine. Ifølge ham håber man fra ukrainsk side på russiske investeringer, men ingenlunde på en sådan måde, at investorerne fra Rusland og andre lande skal diktere Ukraine landets politik. Statsoverhovedet fremhævede, at han ingenlunde agtede at blande sig i eller belære udenlandske politikere om, hvordan de skal føre deres valgkamp. 

Den tidligere privatiseringsminister Anatolij Tjubajs er opstillet som nr. 3 på partiet "Unionen af Højrekræfters" partiliste ved det russiske parlamentsvalg, og det er en udbredt opfattelse i Ukraine, at hans tese om "Det liberale Imperium" skal medvirke til at hive hans ellers ikke særligt populære parti op over spærregrænsen ved valget til Dumaen på søndag. UP. Podrobnosti.

05.12.03. Ukraine frygter russisk monopol på energimarkedet

Ukraines antimonopolkomite (AMKU) har sendt en skrivelse til RAO "EES Rosiji"s (Ruslands forenede energisystemer), hvori man afkræver de dokumenter, som er nødvendige for at få en tilladelse til at foretage købet af de ukrainske regionale energifordelingsselskaber (oblenerho), oplyste AMKU's pressetjeneste til RIA Novosti med henvisning til komiteens formand, Oleksij Kostusev. 

Ifølge ham ved antimonopolkomiteen kun noget om det mulige salg af de ukrainske energiselskaber til RAO "EES Rosiji" "fra pressens omtale". Lederen af AMKU understregede, at "der kræves en tilladelse fra AMKU selv ved købet af et enkelt regionalt energiselskab, for slet ikke at tale om ti". "Sådanne operationer vil være ulovlige uden en forhåndsafstemning med komiteen", - sagde Kostusev. Ifølge ham "har komiteen indtil videre ikke set nogen som helst officielle dokumenter om aftalen, herunder ansøgningen om koncentration". AMKU har i denne forbindelse sendt et brev til RAO "EES Rosiji, hvori man har forklaret de regler og krav som Ukraines konkurrencelovgivning stiller i tilfælde af erhvervelser og har anmodet om at få en forklaring herpå. "Antimonopolkomiteen kan først vurdere lovligheden af dette eller hin selskabs køb af hjemlige regionale energifordelingsselskaber i den ene eller den anden form på baggrund af officielle dokumenter", - fremhævede Kostusev. Lovgivningen fastlægger ifølge ham ganske klart listen over de nødvendige dokumenter. 

Torsdag oplyste bestyrelsesformand for RAO "EES Rosiji, Anatolij Tjubajs, på en pressekonference i Kiev, at han havde drøftet spørgsmålet om Ruslands deltagelse i privatiseringen af energiaktiver i Ukraine under møderne med Ukraines præsident Leonid Kutjma og premierminister Viktor Janukovytj. RAO "EES Rosiji"s strategiske opgave i Ukraine er at få aktiemajoriteten i 10 regionale energifordelingsselskaber, som indgår i det fælles russisk-ukrainske holdingselskab, fremhævede Tjubajs. I dag har RAO "EES Rosiji" med hans ord blokerende aktieposter i fem af Ukraines regionale energiselskaber. RAO "EES Rosiji" besidder 100% af aktierne i "Luhanskoblenerho". Ifølge Tjubajs har man desuden over 40% af aktierne - som er en blokerende aktiepost i Ukraine - i selskaber som "Poltavaoblenerho", "Sumyoblenerho", "Ternopiloblenerho" og "Tjernihivoblenerho". Ukraine.ru.

06.12.03. Bush til ambassadør: valget i 2004 bliver kulminationen på Ukraines eksamen i demokrati

USA's præsident, George W. Bush, mener, at De forenede Stater og Ukraine befinder sig i en kritisk fase af udviklingen i deres bilaterale forbindelser. Det sagde Bush, da han i Det hvide Hus modtog Ukraines ambassadør Mykhajlo Reznyks akkreditiver, oplyser Ukraines ambassades pressetjeneste i Washington.

Bush fremhævede, at Washington er tro mod "fortsat at yde støtte til forandringsprocesserne i Ukraine ved overgangen fra kommunismen til friheden og landets bestræbelser på at realisere sit europæiske valg", hedder det i pressemeddelelsen. Bush understregede, at "USA beundrer styrken og levedygtigheden i det ukrainske civilsamfund, som er den bedste garant for friheden og demokratiet på tærsklen til den for Ukraine vigtige prøve på det demokratiske kald, som kulminerer med præsidentvalget i oktober 2004.

USA's præsident gav også en høj vurdering af niveauet i det bilaterale samarbejde om at virkeliggøre Ukraines euroatlantiske kald, og først og fremmest i en kontekst af Ukraines tilnærmelse til et medlemskab i NATO. Han bekræftede, at De forenede Stater også fremover vil hjælpe Ukraine med hurtigst muligt at opfylde betingelserne for et medlemskab af Verdenshandelsorganisationen. Som afslutning på mødet bekræftede Bush, at han er parat til et fortsat samarbejde med henblik på at styrke relationerne mellem vores stater og folk. UP.

08.12.03. Ukraine regner med olieforekomster i nærheden af Tuzla

Forhandlingerne om Tuzla-problematikken afsluttedes i går i Kiev uden at føre til nogen som helst resultater: parternes standpunkter er i realiteten de samme som tidligere, og Ukraine foretrak endda at lade som om, at man slet ikke havde ført disse forhandlinger, skriver den russiske avis Kommersant den 6.12.03.

Ukraines udenrigsministerium afviste at kommentere resultatet af forhandlingerne. Hvad mere er, så har ministeriets officielle hjemmeside ikke en gang omtalt delegationernes møde så meget som med ét ord, som om at den russiske vice-udenrigsminister Viktor Kaljuzhnyj slet ikke havde været i Kiev. Derfor er det ikke så overraskende, at det netop var ham der fortalte, at det ikke var lykkedes at nå nogen væsentlige fremskridt under forhandlingerne. Rusland insisterer fortsat på en grænsedeling i Azov-havet og Kertj-strædet efter princippet ”vi deler havbunden, mens havoverfladen er fælles”. Ukraine er fortsat uenig heri og foreslår at dele såvel havbunden som overfladen. I den forbindelse nævner Ukraine den yderste østlige spids af øen Tuzla som udgangspunktet for grænsedragningen.

”Vi har drøftet bemærkningerne til den russiske variant af aftalen, - opsummerede Viktor Kaljuzhnyj forhandlingernes udgang, - og har under hensyn til dem gjort klar til at udarbejde en ny og konsolideret variant af dokumentet til det næste møde, som skal finde sted i Moskva efter jul”. Men han bemærkede trods alt, at parterne havde nået et vist fremskridt og blev enige om, at ”Azov-Kertj området skal betragtes som en økonomisk enhedsmekanisme. Det er yderst vigtigt, at dette princip er fastslået”.

For sin del anser Ukraine det for at være mindst ligeså vigtigt at forsvare sine økonomiske interesser i Azov-Kertj områdets kontinentalsokkel. Kommersant har erfaret, at Kievs hårde position i Tuzla-forhandlingerne i virkeligheden hænger sammen med olieforekomster i den sydlige del af Kertj-strædets kontinentalsokkel, som befinder sig i nærheden af den russisk-ukrainske grænse. Efter en invitation fra det ukrainske statslige selskab ”Tjernomornaftohaz” besøgte præsidenten for det brasilianske selskab ”Petrobras” Henry Entshul dette område i 2001. Dengang fik Petrobras det første tilbud fra ”Tjernomornaftohaz” om at gå i gang med en fælles udnyttelse af soklen. Under sit besøg i landet i oktober 2003 inviterede Ukraines præsident Leonid Kutjma for anden gang brasilianerne til at deltage i dette projekt. Hovedårsagen til denne ihærdighed fra Kievs side er et forsøg på ikke at blive overhalet af de russiske olieudvindingsselskaber, som afholdt en tender tilbage i 2002 og nu er gået i gang med at gøre klar til en udnyttelse af en Palladiumforekomst syd for Kertj sammen med korporationen ”TotalFinaElf”. Kommersant.

08.12.03. Kutjma udskrevet fra sygehuset

Søndag morgen blev Ukraines præsident Leonid Kutjma udskrevet fra sygehuset "Feofanija", og han er nu overgået til ambulatorisk observation. Ifølge akademimedlem Oleksandr Vozianov er perioden efter operationen forløbet normalt og behandlingen afsluttet, oplyser præsidentens pressetjeneste. Som tidligere omtalt, blev præsidenten den 17. november akutindlagt på sygehuset "Feofanija" med diagnosen tyndtarmslukning, hvor han gennemgik en vellykket operation. UP.

08.12.03. Protestaktion mod Kutjma i Madison Square Garden løb ud i sandet

Aktivister for anti-Kutjma kampagnen i USA udnyttede boksekampen mellem Vitalij Klichko og Kirk Johnson i New-York til at gennemføre en slags protestaktion. Deltagerne i aktionen oplyser overfor UP, at tilskuerpladserne under kampen i Madison Square Garden var prydet med 3x5 meter store plakater med anti-Kutjma slagord. Blandt slagordene var sådanne som: "Klichko er Ukraines stolthed, Kutjma [er Ukraines] - skændsel!". "Ukraine med Klichko, Ukraine uden Kutjma!", "Nej til Kutjmas blodige diktatur!". En deltager i manifestationen oplyser, at var salen propfyldt med blå-gule ukrainske flag.

Den person som UP interviewede bemærkede ironisk, at Klichkos fremragende sejr i anden omgang forhindrede aktionens deltagere i at "få salen til at råbe "Ukraine uden Kutjma" - det var der simpelthen ikke tid til. Pga. kampens hurtige afslutning nåede de ukrainske plakater ikke at blive indfanget af de tilstedeværende Tv-kameraer.

Vitalij Klichko KO'ede sin modstander Kirk Johnson i anden omgang og blev dermed den officielle udfordrer til verdensmesterskabet i supersværvægt indenfor WBC. UP.

09.12.03. Tomenko: Valgresultatet i Rusland afspejler borgernes ønske om imperiets genfødsel

"Det, som springer i øjnene, når man ser de foreløbige resultater af parlamentsvalget i Rusland, er styrets triumf. Det er ret åbenlyst, at Ruslands præsident vil få en Statsduma, hvor der ikke vil være den mindste antydning af oppositionelle holdninger", - mener formanden for Ukraines Verkhovna Radas udvalg for ytrings- og informationsfrihed, Mykola Tomenko i en kommentar.

Efter hans mening "blev alle de politiske kræfter, der bare svagt kunne minde om konkurrenter, enten trængt ud af parlamentet (SPS og "Jabloko") eller forvandlet til en marginal politisk kraft i Dumaen (Den russiske Føderations Kommunistiske parti). De medier, som styret kontrollerer (og det er næsten alle massemedierne i Rusland) har under valgkampen først og fremmest støttet "Jedinaja Rossija" (Putins parti, red.), "Rodina" (Rogozins venstre-nationale parti, red.) og LDPR (Zhirinovskijs højre-nationale parti, red.) og var imod "Jabloko", SPS og KPRF. "Allerede i dag, - mener Tomenko, - kan man  således forudsige med en ret stor sikkerhed, at Vladimir Putin sandsynligvis vil vinde allerede i første runde af præsidentvalget, som finder sted i marts, og muligvis vil tage initiativ til en revision af forfatningen med henblik på en yderligere styrkelse af sin magt, eller en forøgelse af antallet af embedsperioder som præsident.

Den folkedeputerede fremhæver i sin kommentar, at "resultatet af parlamentsvalget kan på det strategiske plan imidlertid betyde ikke alene et nederlag for den russiske politiske top, men også for selve Rusland. Sagen er, at sådanne "uventet" høje valgresultater opnået af de politiske kræfter, som går ind for Det russiske Imperiums genfødsel - blandt andet LDPR og "Rodina" - ikke alene vil skærpe Vestens men også SNG-staternes årvågenhed. Sejren til de kræfter, som går ind for imperiets genfødsel, kan forværre Ruslands internationale image i Europa, hvor Rusland har en strategisk interesse og ønske om at spille en vigtig rolle. Eksistensen af en stor lobby, der går ind for at genskabe Ruslands imperiale status, vil tilskynde Putin til at føre en mere aggressiv politik i forhold til andre stater, og herunder i forhold til SNG-staterne. Desuden er eksistensen af en opposition, som er i stand til at fremsætte bare et minimum af kritik af myndighederne, en vigtig forudsætning for styrets effektivitet".

Tomenko fremhæver, at "oppositionen er reelt blevet udryddet på nationalt plan i Rusland. En analyse af afstemningerne i Statsdumaen viser, at et sådant politisk parti som f.eks. LDPR  ikke har stemt mod præsidenten én eneste gang". "Resultatet af det russiske valg kan få en direkte betydning for Ukraine. Nu vil så indflydelsesrige parlamentariske kræfter som LDPR og blokken "Rodina" sandsynligvis snart berøre spørgsmålet omkring Tuzla og andre problemer, som vedrører Ukraines nationale interesser direkte.

Ukraine vil være nødt til at have at gøre med den omstændighed, at alle betydende politiske kræfter i Rusland spiller på en en ideologisk bane, hvor genfødslen af imperiet er målet. Under valgkampen gjaldt det selv for en i det store hele liberal politisk kraft som Unionen af Højrekræfter, da en af SPS's ledere Anatolij Tjubajs foreslog ideen om "et liberalt imperium". Derfor har valget overbevisende illustreret, hvor kardinal forskellen mellem Ukraines og Ruslands politiske landskab er", - fremhæver Tomenko i en kommentar. Podrobnosti. UNIAN.

09.12.03. Kommunistlederen Symonenko vil stille op til præsidentvalget i 2004

Lederen af KPU Petro Symonenko bekræftede, at han helt sikkert vil stille op til præsidentvalget i Ukraine i 2004. Det oplyste han på en pressekonference i Rivne, oplyser Radio Liberty. Symonenko tvivler på, at de oppositionelle kræfter vil kunne opstille en samlet kandidat og oplyste, at hans parti vil deltage i præsidentvalget som en selvstændig politisk struktur. Adspurgt om hvorvidt lederen af Krims kommunister, Leonid Hratj, havde tænkt sig at deltage i præsidentvalget, svarede Symonenko, at Hratj havde afstået fra at gøre det.

"På det seneste møde i Centralkomiteens præsidium bekræftede Leonid Ivanovytj endnu en gang, at han som medlem af præsidiet og medlem af Ukraines kommunistpartis øverste ledelse, ubetinget går ind for, at lederen af Ukraines kommunistparti vil være den eneste kandidat i denne fase", - sagde Symonenko.

09.12.03. Præsident Kutjmas kommentar til valget i Rusland: "Rusland er ikke Ukraine".

Ukraines præsident har ikke travlt med at kommentere valgresultatet i Rusland. Da han mandag blev bedt om en kommentar af journalisterne, understregede han: "Jeg ville nødig forhaste mig, jeg vil gerne give politikerne og politologerne mulighed for at øve sig, jeg tror, at de har fået et stort område, som hver især kan sige sin mening om".

"Jeg vil sige med to ord: Rusland er ikke Ukraine! I kan selv drage slutningerne", - citerer præsidentens pressetjeneste ham.

Som bekendt blev magtens parti "Det forenede Rusland" en overbevisende vinder af valget til Statsdumaen med 37,09 % af stemmerne. Ifølge Den russiske Føderations Centrale valgkommissions opgørelse havde partierne KPRF med 12,7%, LDPR med 11,6% og blokken "Rodina" med 9,1% opnået valg til parlamentet, da 97,87% af stemmerne var optalt. Det oplyste en repræsentant for Den centrale valgkommission, Oleg Veljashov. Højrekræfterne opnåede ikke at komme over 5%-spærregrænsen, idet partiet "Jabloko" fik 4,3 %, mens SPS fik 3,9 %. UP.

I en telefonsamtale mandag lykønskede Leonid Kutjma Den russiske Føderations præsident Putin med den vellykkede afslutning af valget til Statsdumaen, oplyser præsidentens pressetjeneste. Under samtalen lykønskede Leonid Kutjma Volodymyr Putin med den vellykkede afslutning af valget til Statsdumaen og partiet "Det forenede Ruslands" overbevisende valgsejr. UP.

09.12.03. Ukrainske politikere kommenterer det russiske valgresultat

I en kommentar til valget i Rusland siger præsidentens permanente repræsentant i parlamentet, Oleksandr Zadorozhnij, at det er positivt for Ruslands stabilitet, at partiet "Det forenede Rusland" er kommet ind i Statsdumaen med en stor afstand til andre politiske kræfter, og fremhævede at partiet vil kunne danne flertal i parlamentet. Samtidig er det ifølge Zadorozhnij "et ildevarslende tegn", at "den stormagtschauvinistiske retorik har opnået støtte", idet han her tænkte på blokken "Rodinas" valg til parlamentet. "Alene det, at så radikale kræfter har opnået valg til Statsdumaen, er en ildevarslende faktor", - sagde han. "Jeg ærgrer mig på vegne af Javlinskij og SPS og den liberale ide. Men tiden er åbenbart ikke inde", - anfører den deputerede. I en kommentar til Ruslands Liberal-demokratiske partis valg til Statsdumaen fremhæver Zadorozhnij, at LDPR's andenplads i mange af Ruslands regioner "vidner om visse ændringer i borgernes politiske holdninger og følelser". Ifølge repræsentanten har ikke engang den omstændighed, at Vladimir Zhirinovskij var afskåret fra at komme i æteren i løbet af den sidste måneds tid ført til et fald i hans popularitet. Han fremhæver endvidere, at den procentdel, som LDPR har opnået er "mere end en succes". Repræsentanten bemærker også, at Ukraines udenrigspolitik i forhold til Rusland forbliver uændret. Rusland er en strategisk partner for Ukraine, og derfor vil der ikke være nogen kursændring, sagde han.

Sejren til blokken "Det forenede Rusland" vil styrke forbindelserne mellem Ukraine og Rusland, mener medlem af det forenede socialdemokratiske partis fraktion Nestor Shufrytj. Han betegner endvidere højrekræfternes nederlag som "symbolsk". "I princippet er det synd for dem. Det er søde fyre, men det er ikke noget fag", - sagde den deputerede.

Folkedeputeret Julia Tymoshenko mener, at en række tendenser ved valget til den russiske Duma i fremtiden vil kunne gentage sig i Ukraine. Hun siger i et interview mandag, at parlamentsvalget i Rusland "har givet et overraskende resultat", herunder højrekræfternes nederlag. "Rusland er som sædvanlig lidt foran Ukraine, og jeg vil tro, at højrekræfternes tilslutning også vil falde i Ukraine", - sagde hun. Adspurgt om de mulige årsager til højrefløjens nederlag i Rusland understregede Tymoshenko, at man i dag "ikke har fundet en harmoni mellem de allerede stærke kapitaler i Rusland og samfundet". Dertil kommer, sagde Tymoshenko, at "antallet af personer, som ser på politikken som en kendsgerning" er øget i Rusland, og det kan forklare den høje tilslutning til partiet LDPR under Vladimir Zhirinovskij. Den deputerede mener, at antallet af mennesker, som forholder sig til politik som en absurditet i Ukraine vil stige. En anden tendens, som muligvis vil blive gentaget i Ukraine, er efter BJuT-lederens mening en opsplitning af venstrefløjen ved hjælp af politiske teknologier - i Rusland er venstrefløjen i parlamentet nu repræsenteret ved Kommunistpartiet og blokken "Rodina". I en kommentar til den propræsidentielle bloks sejr siger Tymoshenko, at det viser de russiske borgeres holdning til det nuværende styre som uden alternativer. "Russerne har affundet sig med, at man ikke kan ændre noget og har stemt på Putins parti", - siger hun.

Repræsentanterne for Ukraines venstrekræfter forklarer højrekræfternes nederlag ved valget til den russiske Duma med folkets utilfredshed med den situation, som er opstået i landet. Verkhovna Radas 1. næstformand, Adam Martynjuk (KPU) mener, at højrekræfternes nederlag ved valget til det russiske parlament beror på det russiske samfunds utilfredshed med den politik, som højrekræfterne førte under præsident Boris Jeltsins styre og forbinder de problemer, som eksisterede dengang med en højreideologi. I en kommentar til valgresultatet understreger han, at Duma-valget har vist, at den administrative ressource fortsat har en stor betydning i det postsovjetiske rum. Martynjuk anser ikke KPRF's lave tilslutning for at være et nederlag, idet han forklarer det med, at støtten til de venstreorienterede ideer faktisk ikke er blevet mindre i samfundet, fordi blokken "Rodina" har delt stemmerne på venstrefløjen med kommunisterne. I en kommentar til valget generelt understreger han, at det forventede gennembrud for de propræsidentielle kræfter ikke har fundet sted, fordi den stemmeprocent, som den propræsidentielle blok har fået trods alt ikke er "50 + 1". 

Lederen af socialistpartiet Oleksandr Moroz mener, at den høje procent, som radikale kræfter fik ved valget til den russiske Duma, at skyldes den vanskelige situation i det russiske samfund og utilfredsheden med den situation, som er opstået i landet. I en kommentar til LDPR's og blokken "Rodinas" gode valgresultat, som begge havde benyttet sig af radikale slogans i deres valgkamp, understreger den deputerede, at sådanne slogans altid er effektive i et samfund, som er i en vanskelig situation. "Det er en reaktion mod utilfredsheden med situationen i staten", - understregede Moroz. Samtidig mindede han om, at blokken "Rodina" faktisk er dannet på basis af kommunister og derfor er de stemmer, som den har fået, kommet fra venstrefløjens vælgere. I en kommentar til højrekræfternes faktiske nederlag ved Duma-valget fremhævede lederen af SPU, at det viser, at det russiske styre selv er et højrestyre og ikke ønsker at have andre aktører i det spektrum. Adspurgt om, hvorvidt tendenserne ved Duma-valget kan blive gentaget i Ukraine, siger Moroz, at han er sikker på, at disse tendenser ikke vil gentage sig, hvis parlamentsvalget i Ukraine finder sted efter et forholdstalsvalgprincip. 

Parlamentsvalget i Rusland vil stabilisere de ukrainsk-russiske relationer i retning af en større stabilitet og perspektiv, mener formanden for Verkhovna Rada Volodymyr Lytvyn. "De pragmatikere og de praktiske folk, som er kommet ind i det russiske parlament i dag, vil arbejde netop i denne retning" mens valgretorikken vil blive skubbet i baggrunden, sagde Volodymyr Lytvyn i en kommentar til valgresultatet i Rusland. "Jeg tror, at man i Rusland er lige interesseret i et stabilt, blomstrende og uafhængigt Ukraine. Vi er også interesseret i et stabilt, forudsigeligt og blomstrende Rusland", - siger han. Korrespondent.net

10.12.03. James Sherr: Ukraine kan blive medlem af NATO om 5-8 år

Ukraine kan blive medlem af NATO allerede om en 5-8 år på betingelse af, at Handlingsplanen Ukraine-NATO bliver opfyldt og præsidentvalget i 2004 bliver afholdt på en gennemsigtig måde, mener den uafhængige britiske ekspert James Sherr. Hans synspunkt blev fremsat i et interview med journalister i Kiev mandag, oplyser nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina.

"Det er nødvendigt for Ukraine at opfylde Handlingsplanen Ukraine-NATO, og under forudsætning af en gunstig udvikling i landet i det kommende år (2004 er præsidentvalgår i Ukraine), er jeg overbevist om, at en række stater og regeringer i NATO-landene vil hilse Ukraines medlemskab af NATO indenfor 5-8 år velkommen", - sagde eksperten. Sherr mindede i den forbindelse om, at "der også er et andet element der bremser" processen omkring Ukraines euro-atlantiske integration - "ubalancen indenfor selve NATO". "Der er næsten tale om en spaltning i NATO pga. Bush-regeringen, krigen i Irak og Frankrigs udmeldinger. Der er en modsætning mellem det gamle og det nye Europa", - fremhævede han.

"Jeg tror ikke, at der er særlig mange, der føler sig trygge ved NATO's fremtid. Lige nu er de bekymret for de transatlantiske relationer, som er afgørende for NATO - disse relationers fremtid er lige nu tvivlsom", - mener Sherr. I den forbindelse fremhævede han, at det for Ukraine er vigtigt ikke alene at udbygge relationerne med selve NATO som helhed, men også de bilaterale relationer med denne organisations medlemslande. Den europæiske Kommission bør indrømme Ukraine muligheden for et fuldbyrdet medlemskab i Eurounionen, såfremt alle de nødvendige kriterier bliver opfyldt, er Sherr overbevist om. "Det er nødvendigt, at EU skal beslutte og erklære, at EU i princippet hilser et sådant medlemskab velkommen", - sagde han.

Eksperten kom med en positiv vurdering af Europaparlamentets resolution, som indrømmede Ukraine en udsigt til medlemskab af denne organisation. Samtidig understregede han, at "denne resolution var meget positiv, men den er ikke nok". "Det er nødvendigt, at også Eurokommissionen går ud med en lignende erklæring, så ikke alene Kommissionsformanden Prodi, men også udenrigskommissær Chris Patten bliver bevidste om vigtigheden af dette spørgsmål", - mener eksperten. Den britiske ekspert mener, at Eurokommissionens erklæring om anerkendelsen af Ukraines europæiske perspektiver også ville fremme effektiviteten i Kievs reformer. "Denne beslutning ville gøre det muligt for Eurounionen at sætte skub i Ukraine, fordi at så længe EU taler om reformer (i Ukraine) uden at tale om medlemskab, er jeg bange for, at der ikke vil være reelle reformer, men kun en imitation af reformerne" , - påpeger han. Samtidig med det er han skeptisk med hensyn til udsigterne til at Ukraine kan få tildelt et associeret medlemskab i EU i den nærmeste fremtid eller at det vil blive omtalt i teksten for Handlingsplanen Ukraine-EU, som parterne udarbejder for øjeblikket for at underskrive den i maj 2004.

"Jeg tvivler på, at dette håb er reelt. Og det er kun mit indtryk og ikke mit ønske", - sagde eksperten og fremhævede, at "der overhovedet ikke er nogen stemning i Den europæiske Union for at træffe radikale forholdsregler, fordi EU's kommende udvidelse kræver et utal af intellektuelle, medarbejder-, og finansielle ressourcer i forbindelse med, at lande som Polen, Tjekkiet og de baltiske lande har rejst en række temmelig alvorlige problemer". Samtidig med det giver Sheer en positiv vurdering af udarbejdelsen af Handlingsplanen Ukraine-EU: "Dette nye dokument har nogle positive muligheder, det vidner om, at EU selv er bevidst om, at samarbejdsaftalen endnu ikke er effektiv og er ikke konkret nok. Der er brug for konkrete mål og mekanismer". "Det er ikke så vigtigt om Ukraine bliver medlem af EU om 10 eller 15 år, det er vigtigt, at EU fastlægger de konkrete tiltag, som er nødvendige for at opfylde dette mål, fastsætter fristerne og etablerer institutionelle mekanismer for konsultationer og støtte. Det er nødvendigt, at målet og kravene er klare", - understregede Sherr. UP.

10.12.03. Ukraine sender fredsbevarende tropper til Liberia

I tredje forsøg lykkedes det Verkhovna Rada at samle flertal for præsidentens forslag om at sende et ukrainsk fredsbevarende kontingent til det afrikanske land Liberia som del af en FN-mission. 234 deputerede stemte "for" beslutningen. Fra oppositionen stemte en enkelt deputeret fra "Vores Ukraine" for. Resolutionen indeholdt en rettelse om, at den ukrainske fredsbevarende styrke ikke vil deltage i kamphandlinger. Forinden havde de deputerede fra oppositionen opfordret flertallet til ikke at støtte dette lovforslag. "De deputerede er ikke frie i deres stemmeafgivelse. De bliver tvunget til at stemme for denne beslutning. Jeg vil gerne bede flertallets deputerede om ikke at trykke på knappen for at redde en enkelt person", - sagde socialisten Lutsenko. Han bemærkede til Lytvyns replik, at han gerne selv ville tage af sted "til Liberia sammen med parlamentsformanden og Kutjma, for at blive der i lang tid for at befri Ukraine for en sådan ledelse". UP

11.12.03. Udenrigsministeren besøger Irak

Udenrigsminister Kostiantyn Hrysjtjenko er rejst på et to dages besøg i Irak for at føre forhandlinger med ledelsen af Iraks regerende Råds midlertidige administration, meddeler Ukrajinski Novyny med henvisning til udenrigsministeriets pressetjeneste. "Hrysjtjenko er ankommet til Bagdad på et arbejdsbesøg", - meddelte lederen af udenrigsministeriets pressetjeneste, Markian Lubkivskyj.

De vigtigste forhandlingsemner bliver spørgsmål forbundet med ukrainske selskabers deltagelse i genopbygningen af Irak samt genoptagelsen af Ukraines diplomatiske repræsentation i Irak. Under Hrysjtjenkos besøg agter han også at mødes med de ukrainske fredsbevarende tropper i området. Efter anmodning fra amerikansk side flyttede Hrysjtjenko sit besøg i Irak fra november til december. De ukrainske fredsbevarende styrker har været i Irak siden 18. august, hvor de er udstationeret i provinsen Vasit 120-140 kilometer sydøst for Bagdad. Glavred.info.

11.12.03. Tymoshenko med i antivestligt resolutionsforslag

Et resolutionsforslag om nedsættelsen af et midlertidigt undersøgelsesudvalg i Verkhovna Rada vedrørende tilfælde af udenlandsk indblanding i finansieringen af valgkampe i Ukraine gennem NGO'er, som finansieres af donationer fra fremmede stater, blev indregistreret i parlamentet den 9. december. Forslaget er blevet fremsat af lederne af fem parlamentsfraktioner: Symonenko (kommunisterne), Sharov (PPPU og Arbejdets Ukraine), Pustovojtenko (NDP), Tymoshenko (BJuT) og Hapotjka (Folkets valg). Forslagsstillerne betoner nødvendigheden af at "forhindre en udenlandsk indblanding i finansieringen af valgkampe i Ukraine" og foreslår at nedsætte et parlamentarisk midlertidigt udvalg bestående af 11 personer og vælge kommunisten Valerij Mishura til dets formand. Følgende folkedeputerede er blevet foreslået til at indgå i dette udvalg: Horbal' (Ukraines Regioner), Mishura (KPU), Dratjevskyj (PPPU og AU), Shurma (SDPU (o)), Vernyhora (SPU), Turtjynov (BJuT), Rishnjak (Agrarpartiet), Kozatjenko (Folkemagt), Dobkin (Demokratiske initiativer), Pustovojtenko (NDP) og Kyrylov (Folkets valg).

I bemærkningerne til forslaget påpeges det, at "der er opstået et behov for en nærmere udredning af de aktører, som øver indflydelse på politiske valgprocesser og som bliver finansieret af udenlandske sponsorer" på baggrund af de i massemedierne udbredte erklæringer om, at finansieringen af NGO'er, som lever af donationer, har nået "et omfang, som svarer til en direkte indblanding i Ukraines indre anliggender". Efter de folkedeputeredes mening er det hensigtsmæssigt at undersøge, hvorvidt disse "donationsfinansierede velgørenhedsfondes, centres og udviklingsprogrammers statutter og praktiske virke overholder Ukraines lovgivning", oplyser Laboratoriet for lovgivningsmæssige initiativer. UP.

11.12.03. Martjuk om udsigterne til NATO-medlemskab

Forsvarsminister Jevhen Martjuk mener, at partierne i det propræsidentielle flertal ikke i den nuværende fase er parate til at opstille en fælleskandidat, som vil kunne være acceptabel også i Vesten. "Men jeg tror ikke, at nogen vil kunne give noget svar på dette spørgsmål i dag, fordi der er en sådan  kringlet kombination af udmeldinger og politiske partier, som støtter præsidenten samt netop disse partiers overraskende afstemninger i parlamentet vidner om, at de kræfter man betegner som parlamentets flertal og de politiske kræfter udenfor parlamentet, som støtter styret, endnu mangler at tilbagelægge en konsolideringsfase eller en anerkendelse af deres ansvar i præsidentvalget", - påpegede Martjuk i et interview med BBC's ukrainske afdeling.

"Og derfor tror jeg, at man ikke kan give noget endegyldigt svar på det spørgsmål lige nu, men at det svar nok kommer i marts", - tilføjede han. Han betonede også en anden side af sagen da han citerede de Gaulle, som engang sagde "Oppositionen er også franskmænd, og jeg er alle franskmænds præsident". Martjuk påpegede "man ikke skal dramatisere, først og fremmest ved at male fanden på væggen med forskellige valgresultater". "Sagen er den, at man her ikke kan svare på en eller anden entydig måde på det spørgsmål uden at stille et andet spørgsmål: det drejer sig ikke om efternavne, men om, hvem der står for hvad, og hvem der kan hvad", - tilføjede ministeren. Samtidig bemærkede han, at hans svar på spørgsmålet kan betegnes som deltagelse i den politiske kamp. "Men jeg deltager ikke i den politiske kamp for tiden, fordi jeg har ansvaret for en meget konkret sag - de væbnede styrker, og militæret bør principielt set ikke komme i den mindste nærhed af politik", - fremhævede Martjuk.

Adspurgt om Ukraines mulige indtræden i NATO påpegede forsvarsministeren, at "vi bør bevise overfor vores partnere i NATO, at vi ikke bare vil træde ind i et meget magtfuldt kollektivt forsvarssystem, men at vi også accepterer de standarder, som NATO-landene står for - og at vi gør det ikke i ord men i handling". "Og for at komme med den endelige konklusion, for at træde ind i de seriøse partneres respektable klub bør man leve op til deres krav", - tilføjede han.

"Og det vigtigste for os er i dag at overbevise de af vore modstandere i Ukraine, at det ikke er NATO der forsøger at trække os op til den høje levestandard, men at vi selv gerne vil være sådan som NATO-landene hvad livskvalitet, menneskerettigheder, miljø, naturligvis forsvarssystemer angår, for at have et mobilt, stærkt og fuldt ud finansieret forsvarssystem, hvilket betyder at gøre det til noget som står mål med statens økonomiske formåen", - påpegede Martjuk. UP.

11.12.03. Meningsmåling: Præsidentvalget bliver et opgør mellem Janukovytj og Jusjtjenko

Som kandidater til det kommende præsidentembede nyder lederen af "Vores Ukraine" Viktor Jusjtjenko, premierminister Viktor Janukovytj og lederen af kommunistpartiet Petro Symonenko den største opbakning i Ukraines befolkning. Det viser resultatet af en meningsmåling foretaget af Det ukrainske center for sociale undersøgelser og centret "Social monitoring" den 25-30. november i alle Ukraines regioner samt byerne Kiev og Sevastopol. 2037 respondenter over 18 år deltog i meningsmålingen. Fejlmargenen er sat til 1,3-2,1%. I går præsenterede bestyrelsesformand ved Det ukrainske institut for sociale undersøgelser Oleksandr Jaremenko meningsmålingen.

Ifølge meningsmålingen ville 20% af dem, som havde bestemt sig "for sin kandidat ved præsidentvalget" vælge Jusjtjenko, 13% - Janukovytj og 12% - Symonenko. Lederen af Socialistpartiet Oleksandr Moroz, og lederen af BJuT Julia Tymoshenko ville hver opnå en tilslutning på 5%. Den nuværende præsident Leonid Kutjma og lederen af SDPU (o) Viktor Medvedtjuk ville hver opnå 4% af stemmerne ifølge meningsmålingen. Ifølge Jaremenko har man i slutningen af indeværende år kunnet konstatere en tendens til et fald i Jusjtjenkos vælgertilslutning. I februar i år var 24% af de ukrainske borgere parat til at stemme på ham. Hos Janukovytj ser man en tendens til en voksende opbakning i vælgerkorpset. I februar ville kun 5% af de ukrainske borgere stemme på ham. Således er hans tilslutning gået op med 8%-point. Desuden har ifølge Jaremenko "de begivenheder, som fandt sted i Donetsk i slutningen af oktober ikke påvirket Janukovytjs popularitet i negativ retning". Ifølge meningsmålingen i februar 2003 var 11% parat til at stemme på Symonenko, 5% var parat til at stemme for Moroz og 7% - for Tymoshenko. Således har disse kandidaters tilslutning reelt næsten ikke ændret sig.

Samtidig siger direktør for Centret "Social monitorering" Olha Balakireva, at tillidsbarometeret for alle ukrainske politikere her i slutningen af november er negativ. Allermest tillid nærer befolkningen til Jusjtjenko og Janukovytj. De har en tillidsprocent på henholdsvis "minus 19%" og "minus 18%, hvorimod Symonenko når helt op på "minus 36%", mens Tymoshenkjo har "minus 46%, Medvedtjuk har "minus 48%" og Kutjma er i bunden med "minus 55%". Interfaks-Ukrajina. UP.

12.12.03. USA's ambassadør påpeger alvorlige problemer omkring ytrings- og informationsfriheden

Siden 1994 har Ukraine bevæget sig i en ikke helt rigtig retning. Sådan karakteriserede USA's ambassadør i Ukraine, John Herbst, i et interview med bladet "Polititjna dumka" (Politisk ide) Ukraines demokratiske udviklingsproces. Samtidig påpegede han, at han ikke ved, om han ville bruge en sådan formulering, at Ukraine havde opnået alt for lidt hvad den demokratiske udvikling angår. "Vi har set meget vigtige symptomer på et demokratisk liv i Ukraine", - påpegede Herbst. "Der er genuine oppositionelle partier, som ikke er bange for at kritisere regeringen. Vi ser en presse, som kan give udtryk for forskellige holdninger, herunder holdninger, som er kritiske overfor regeringen. Vi har endda været vidner til en demokratisk magtoverdragelse i Ukraine. Samtidig med det ser vi også meget alvorlige hindringer for Ukraines demokratiske udvikling", - fremhævede USA's ambassadør.

Han bemærkede, at "de allermest indflydelsesrige medier er de massemedier, som har det største auditorium og som direkte eller indirekte er kontrolleret af præsidentens administration". "Og vi har set eksempler på, hvordan regeringen vanskeliggør forholdene for de oppositionelle partier og massemedier, som kritiserer styrets politik. Og vi har også set, hvordan nogle sågar er parat til at gribe til magtanvendelse, og det i en sådan grad, at der er al grund til at tale om, at det er farligt at være uafhængig journalist i Ukraine", - betonede Herbst. 

"Derfor er alle disse ting meget alvorlige problemer. Og hvis vi går tilbage til mine ord om, at der i Ukraine fandt en demokratisk magtoverdragelse sted, så vedrører det det første præsidentvalg i 1994. Siden da har de tiltag, som vi har iagttaget fra Ukraines side, ikke ført i den helt rigtige retning", - fremhævede ambassadøren. "Men vi er overbeviste om, at det ukrainske folk ønsker demokrati. Selv højtstående embedsfolk taler i deres officielle indlæg om demokrati. Det er meget vigtigt, at de mennesker, som sidder på indflydelsesrige positioner, vil gøre deres indflydelse under et valg gældende på en demokratisk måde, og det er netop det vi gerne ville se", - tilføjede han. USA's ambassadør udtrykte håb om, at hverken begivenhederne i Donetsk eller i Georgien vil blive gentaget ved præsidentvalget i Ukraine. Herbst påpegede, at USA gerne så en retfærdig præsidentvalgkamp og selve valghandlingen, hvor alle deltagerne fik mulighed for at kæmpe for sejren.

"Vi ville ikke se, at regeringen udnyttede sine ressourcer til at sikre sejren til den part, som nu er ved magten. Vi ville ikke se, at styret i Kiev sendte instruktioner til de lokale myndigheder om, hvordan man kan vanskeliggøre de oppositionelle kræfters afholdelse af politiske møder på en sådan måde, at de lige pludselig bliver forhindret i at leje lokaler, at det bliver umuligt at afholde et møde på byens plads, fordi der lige pludselig er blevet iværksat renoveringsarbejder. Vi mener også, at for at valget skal være retfærdigt, skal alle deltagerne i valgkampen have en retfærdig adgang til massemedierne", - betonede USA's ambassadør. Hebst påpegede vigtigheden af et fænomen som massemediernes frihed, idet han fremhævede det uacceptable i et sådant fænomen som "temniki".

"Der er selvfølgelig ingen der hævder, at problemerne i dagens Ukraine kan sammenlignes med tidligere tiders omfang. Men det forbliver en sandhed, at kontrollen med massemedierne giver mulighed for, at der kan ske nogle ting, som Ukraines folk ikke ville ønske. Hvis den amerikanske præsidents administration havde forsøgt at pålægge pressen, hvordan den skulle belyse begivenhedernes gang, ved at henvise til noget i retning af "temniki", så ville dette omgående blive publiceret i pressen, og de ville blive gjort til grin", - påpegede Herbst. 

Foreholdt, at visse ukrainske politikere kvalificerer visse kommentarer fra de vestlige landes ambassadører som indblanding i Ukraines interne anliggender, sagde ambassadøren, at han er sikker på, at "Ukraines folk er alt for klogt til at tage sådanne forkrampede argumenter for gode varer". "Der er mennesker, i hvis hænder der er koncentreret meget magt, og som ikke vil dele denne magt. Fordi at de har så meget magt koncentreret hos dem, kan de vanskeliggøre de oppositionelle partiers virke og vel at mærke skjule det for den gennemsnitlige ukrainer. De vil gerne holde Ukraines befolkning i et informationsmæssigt mørke. Og hvis Ukraine havde været en eller anden isoleret ø i et eller andet ocean uden nogen som helst naboer omkring sig, så ville de måske have fået succes med det, fordi de reelt er i stand til at kontrollere hele pressen. Men de kontrollerer ikke repræsentanterne for de demokratiske lande", - påpegede ambassadøren. UP. 12.12.03

12.12.03. Fond kritiserer nedsættelse af undersøgelsesudvalg

Ledelsen af den internationale fond "Revival" kritiserer planerne om at gennemføre en kontrol af de samfundsorganisationer, der finansieres af udenlandske midler. Bestyrelsesformand i "Revival" Hryhorij Nemyrja siger i et interview med Deutsche Welle", at man bag ved forsøget på at undersøge de NGO'er som modtager udenlandsk støtte sporer et mål om at forhindre protestaktioner som dem, der fandt sted i Tbilisi. 

Efter hans opfattelse forsøger man at så mistillid og frygt i samfundet og overbevise om, at ethvert  forsøg på modstand mod styret er inspireret udefra, af andre lande. Ifølge Nemyra har styret i realiteten opfundet en form for præventionsmiddel og sendt det til vælgerne. UP

12.12.03. Undersøgelsesudvalg skal se vestligt støttede NGO'er efter i sømmene 

Verkhovna Rada nedsatte i går et midlertidigt undersøgelsesudvalg, som skal fastslå tilfælde af udenlandsk indblanding i finansieringen af valgkampe i Ukraine via NGO'er, som finansieres af fremmede staters donationer. 289 deputerede stemte "for" beslutningen; nemlig flertallet, kommunisterne og 5 deputerede fra BJuT. "Vores Ukraine" og SPU undlod at stemme. Inden afstemningen bad medreferent i spørgsmålet Borys Bespalyj fra "Vores Ukraine" om at indføre en ændring om, at man ikke alene skulle fastslå tilfælde af udenlandsk indblanding i finansieringen af valgkampe i Ukraine, men også tilfælde af ulovlig indblanding, herunder fra regeringens og præsidentadministrationens side. Samtidig sagde lederen af SPU Oleksandr Moroz, at "visse deputeredes ønske på forunderlig vis falder sammen med præsidentens ønske". Han påpegede, at fraktionen ikke er imod undersøgelsen af eksempler på konkrete overtrædelser, men er imod, hvis man bruger den som påskud til at lukke IMI, "Mirror Weekly" m.v. og medvirke til at præsidentens administration kan lukke alle de udenlandske repræsentationer, som giver verden sandheden om begivenhederne i Ukraine. Resolutionsforslaget blev den 9. december fremsat af lederne af 5 parlamentsfraktioner; nemlig Symonenko (kommunisterne), Sharov (PPPU og Arbejdets Ukraine), Pustovojtenko (NDP), Tymoshenko (BJuT) og Hapotjka (Folkets valg). De folkedeputerede, bag forslaget betoner nødvendigheden af at "forhindre udenlandsk indblanding og finansiering af valgkampe i Ukraine" og foreslår at nedsætte et parlamentarisk ad hoc udvalg bestående af 11 medlemmer med kommunisten Valerij Mishura som formand. UP.

12.12.03. Russisk sikkerhedspoliti anholder ukrainsk Tv-hold i Moskva

Lederen af organisationen "Bratstvo" (Broderskab) og en af lederne af programmet "Prote" (Imidlertid) og "Podvijnyj dokaz" (Det dobbelte bevis) på Tv-stationen "1+1", Dmytro Kortjynskyj, er blevet anholdt i Moskva, oplyser "Bratstvos" propagandaafdeling til nyhedsbureauet UNIAN. Sammen med Kortjynskyj tilbageholdt Den russiske Føderations sikkerhedstjeneste et Tv-hold fra "1+1" samt lederen af Det russiske national-bolsjevikiske parti, Eduard Limonov. Ifølge "Bratstvos" oplysninger er "alle de tilbageholdte spærret inde i Det russiske national-bolsjevikiske partis Moskva-hovedkvarter, hvor de har fået frataget deres dokumenter og videoudstyr, mens der gennemføres en ransagning. UP. Senere på dagen blev det ukrainske Tv-hold løsladt. Tilbageholdelsen af national-bolsjevikkerne menes at hænge sammen med overfaldet på premierminister Mikhail Kasianov, der blev ramt af et æg, da han skulle afgive sin stemme ved parlamentsvalget den 7. december. Podrobnosti.