Allehelgenkatedralen i Kiev. Genopført i 2001

Endnu en succestur til Ukraine

Af Henrik Mortensen og Henrik Døcker.

Som for to år siden deltog fem medlemmer fra Dansk-Ukrainsk Selskab i den i år i fællesskab arrangerede ekskursion til det nordlige Ukraine og Kyjiv 20.-29.maj. Det var dog vor formand, Ivan Nester, der trak det store læs med kontakten til flyselskabet, hoteller, to ministerier og Radio Ukraines Verdensafdeling.

Trods en rimelig fast forhåndsplanlægning fik vi bl.a. p.g.a. forsinket bagage og overbelagte hoteller i Zhitomyr - ændringer i overnatningsprogrammet. Når man i mere end 30 år har fulgt østeuropæisk historie og samfundsforhold, så var årsagen til overbelægningen interessant: Engelske NATO-soldater i kampuniform! Dette betød en sidegevinst i form af en overnatning i Berditjiv med slot, en fhv. synagoge og kirken, hvor  den franske forfatter Balzac blev viet til en lokal grevinde.

En del af tiden var afsat til slægtsforskning vedr. to af rejsedeltagerne. Som følge af stor imødekommenhed i de to besøgte arkiver fandtes store mængder af relevante materialer, som fortalte om et betydeligt tysk mindretal (ca. 200.000 i Volyn-området op til 1.Verdenskrig, hvor de fleste måtte flytte fra området med løfter om tilbagevenden til ejendommene. En del af dem endte i Nordslesvig og kom dermed til Danmark i 1920. Undersøgelserne gjorde, at vi på hjemvejen med minibus fra Kyjiv aflagde besøg i Lutsk, hvor vi beså en baptistkirke, en velbevaret borg fra litauernes tid (1375) samt en polsksproget, romersk-katolsk kirke, hvor søndagsmessen var i fuld gang.

                   

 Den ukrainske landsby Klevan, 22.5.06              Huleklostret i Kiev, 27.5.06                      Den protestantiske kirke i Lutsk, 28.5.06

I hovedstaden Kyjiv forlod vi slægtsstudierne, havde én dag til turisme og én dag til møder med indsigtsfulde personer i hhv. Udenrigs- og Justitsministeriet.  Byen syder og koger af aktivitet og livsglæde. Indlogeret som vi var på byens hovedstrøg Khresjatik i et stort, moderne hotel, var i vi tæt på alting. Ministerier, restauranter, kirker. Efter en sejltur på floden Dnepr besøgte vi det såkaldte hulekloster med Laura-katedralen. Her bevæger man sig i lange ’slanger’ af mennesker, hver ’bevæbnet’ med et tændt stearinlys, ind i mørke gange, i hvis sider der befinder sig relikvier og billeder af hellige personer. Her er vi altså i hovedsædet for den ukrainske ortodokse kirke. Hertil kommer 100.000 pilgrimme om året! Der befinder sig flere pragtfulde kirker på klosterarealet foruden et smukt udstyret refektorium.

                

Mykhajlivskyj katedralen i Kiev,                               Andrijivskyj-katedralen i Kiev, 27.5.06.

genopført i 1998, 27.5.06

To af Kyjivs prægtige kirker blev sprængt i luften under 2. Verdenskrig (af sovjetmagten, der som påskud brugte frygt for tysk vanhelligelse). Det gælder således Sankt Mikhail-klosteret med tilhørende kirke.

Her var vi så heldige at overvære dele af en messe med pragtfuld ortodoks korsang (noget vi også i små glimt kom til at nyde i nogle af de kirker, vi opsøgte i Rivne og Zhitomir). Der var her et væld af gejstlige i forskellige farverige gevandter og imponerende hovedbeklædninger, processioner af munke, fremsigelser og besværgelser mv. Sophia-katedralen er en anden af  hovedstadens ypperlige seværdigheder, i dag et museum med hundreder af fresker og byzantinske mosaikker. En spadseretur ad Andrejevskij-gaden med masser af malerier og souvenirs til salg gav indtryk af et livligt bybillede. Et lille strygeorkester af fire ganske unge violinister tiltrak sig særlig opmærksomhed. Til weekenden var hovedgaden og nærmeste sidegader spærret for kørende trafik, og på flere torve larmede bands med moderne rytmer. Restauranterne var fulde, popmusik gjaldede gennem lokalerne og storskærme søgte at adsprede med musikvideoer en masse.

Uafhængighedspladsen og hovedgaden Kresjatyk 26.5.06.

I Udenrigsministeriet mødtes den danske gruppe med afdelingschef Vasil Bojetjko, der orienterede om hvad Ukraine i dag gør for at holde kontakt med ukrainere, der bor i udlandet, og det er ikke så få: Efter hans oplysninger omkr. 30 millioner mennesker. En del tilhører længst udvandrede ’kolonier’ af ukrainere, f.eks. i Canada, en anden en stor gruppe er ukrainere i Rusland. Sidstnævnte har særlig behov for støtte og risikerer indimellem diskrimination.

I Justitsministeriet fortalte den kun 25-årige vicejustitsminister Dmitro Kotliar om Ukraines vanskeligheder med at overholde den europæiske menneskerettighedskonvention. Som ung juridisk kandidat tilbragte han straks efter embedseksamen et par år som sekretær for en juridisk komité under Europarådet i Strasbourg og er derfor vel rustet som topembedsmand i ministeriet at behandle alle de sager, der drejer sig om Ukraines internationale forpligtelser. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol statuerede alene i 2005 120 ukrainske brud på den europæiske menneskerettighedskonvention af 1950 – en stor del af dem vedrørende manglende lønudbetalinger til ukrainere, der havde været ansat i statslige foretagender. Tusinder af ukrainere har penge til gode hos staten, og nogle af dem har haft kræfter til at føre retssager herom helt til Ukraines højesteret. Selv efter afgørelser her har de imidlertid ikke fået deres tilgodehavende og har derfor tyet til Strasbourg-domstolen.

”Problemerne er enorme”, sagde den sympatiske og komplet-engelsk-talende unge jurist. ”Vi har nu måttet lave en særlig lov om ”opfyldelse af Menneskerettighedsdomstolens domme”. ”Men det er nødvendigt at få vedtaget mange andre love, hvis vi skal leve op til de krav Europarådet og menneskerettighedskonventionen i virkeligheden kræver. Vi har stadig mange love fra sovjettiden, som slet ikke svarer til det ukrainske samfund af i dag”. Ét rigtig stort problem består i at den private ejendomsret og en matrikulering af ejendom ikke er gennemført. Det i sig selv hindrer mange af de udenlandske investeringer, der er så hårdt brug for i det unge ukrainske demokrati.

                                

Gruppen foran Allehelgenkatedralen                           Henrik Døcker i det nye flotte indkøbscenter i Kiev, 26.5.06

i Huleklosteret i Kiev, 27.5.06.

Turen viste megen fornyelse i det ukrainske samfund: De venlige arkivmedarbejdere, vor yndige, ekstremt velvillige guide i Rivne, som blev jævnet med jorden under 2.Verdenskrig, og den smukt vedligeholdte hovedstad. Man støder dog stadig på reminiscenser fra sovjetperioden i form af stivnede strukturer i visse hotellers og restauranters service samt manglende vedligeholdelse af huse og gader i provinsbyerne.

Såvel ved bil- som ved togtransport fornemmer man, at Ukraine er et kæmpestort land, hvor der endnu er meget at se: Karpaterne og Krim/ Odesa er et par forslag. Der er således alt mulig grund til at håbe, at der også i fremtiden af Selskabet arrangeres ekskursioner. Det viser sig at motiverede rejsedeltagere motiverer hinanden fint, og opholdet bliver således intenst - lige fra den diminutive espressokaffe ved morgenbordet og til den store, velsmagende, ukrainske godnatøl i de efterhånden talrige barer. Det kan således varmt anbefales, at man allerede nu påbegynder opsparingen til næste tur, og at man til bestyrelsen fremsender specifikke ønsker om mål og formål.

Stort udbytte af studieturen

 Af Inge Christiansen

Personligt fik jeg lært meget mere om ukrainsk og russisk historie end jeg fik lært både i folkeskolen og i gymnasiet. Det takket være Ivan Nester, Henrik Mortensen og Henrik Døcker, der alle 3 er pragtfulde og vedholdende historiefortællere. De 2 først nævnte som erhhv.  tosproget korrespondent og cand.mag. i russisk sprog og russisk historie gjorde turen ekstra udbytterig.

Jeg tog med på studieturen lidt for at træne mit spæde russiske ordforråd, samt primært for at finde ud af hvad  det var der skete dengang i 1916 hvor min morfar og hans familie blev tvunget til at forlade deres hjem i det NV Ukraine, drevet på flugt, deporteret til Sibirien, flygtet herfra med jernbane til den polske grænse for at fortsætte til fods gennem Polen til Nordslesvig, der senere kom under dansk kongerige, hvorefter de senere blev danske statsborgere.

Jeg har en masse information fra min oldemor og min morfar om alt det de havde oplevet på 7 år. Meget så dramatisk, at det har været svært for mig at forholde sig til. De havde altid en stor længsel efter at kunne vende tilbage.

Derfor har jeg altid været meget nysgerrig for at komme ned og se egnen, og jeg må sige at der er meget smukt.

                                    

Gruppen udveksler indtryk på                                   Inge og Bente i selskab med den ukrainske forfatter og ven af Danmark, Viktor   

en italiensk restaurant i Kiev, 25.5.06                     Melnyk, 26.5.06.

På studieturen fik jeg mulighed for, ved hjælp af arkiverne, samt de mennesker som vi fik lejlighed til at møde undervejs, at få en masse brikker til at falde på plads. Det viste sig at langt de fleste oplysninger jeg har, kunne bekræftes. Der mangler nu lige et par detaljer og næsten sygeligt besat af beslutningen om at finde præcist det sted de boede og levede et godt liv et sted ved Rivne eller Zhytomir. Men det var dejligt at finde navne på både Martin´er og Zeretsky´er i arkiverne i både Rivne og Zhytomir. At se at de virkelig har huseret på egnen og oven i købet været store familier.

De ukrainske borgere var ualmindelige hjælpsomme og Ivan Nester var en fantastisk hjælp og støtte med sin viden om Ukraine, sit ukrainske sprog og ikke mindst er han helt fantastisk til at få arrangeret brugbare møder og aftaler med ukrainere af alle ”slags”.

Dejligt at kunne samle så megen reserts på 9 uforglemmelige dage. Således håber jeg på en eller anden form for gentagelse næste år, det kan jeg varmt anbefale.

Efterforskning af mine rødder i

Volyn/Wolhynien

 

Af Bente Majeske

 

Afrejse fra Kastrup med fly til Rzsezsow – tog til Lviv – set slot i Dubno – overnatning i Rivne

                                           

Bente sammen med landsbyrådet i Zhobrin,                             Bente og vores guide Marina i samtale med den ældste beboer i  

Rivne oblast, 22.5.06                                                                   Mochulki, Josyp Sadovnyk, 22.5.06.

Dagen startede med at vi kørte til Zhobrin, hvor vi mødte landsbyrådet, de kunne ikke hjælpe, men hidkaldte en Ældre herre som kørte os rundt i Mochulki, hvor vi talte med alle indbyggere som var omkring 80 år gammel og besøgte kirkegården, det eneste der var tilbage af den tyske bosætning.

Vi mødte Helene Prevarska i Klevan som fortalte sin gruopvækkende historie, Helene var født i 1924, hvor familien i 1939 rejse tilbage til Tyskland. Efter 2. verdenskrig rejste Helene sammen med sin mor og tre søskende tilbage til Wolhynien regionen.

 

Bente i samtale med Helene Prevarska (født Hein), 22.5.06

Besøg på Rivne Regionale Statsarkiv på Kavkazkaja str. 8,  33013 Rivne.

Vi fik mulighed for at kigge i arkivalier – kirkebøger – oversigter over jordbesiddere i  Mochulki og de omkringliggende enklaver - Jeg ledte efter navnene Gellet/Gellert - Majeske/Majewski. Vi blev henvist til at besøge arkivet i Zhytomyr på Ohrymova Gora 2, 10000 Zhytomir - På arkivet i Zhytomyr gennemså vi kirkebøger fra 1900 til 1907, hvor der var flere genkendelige navne, og avisen Goverment Volynien 1916 hvor der var lange lister med forviste Wolhynien-tyskere.

Ivan Nester som var mine øjne og øre på  turen - fandt Christian Gellert som var søn af Gottlieb fra Kamenka og Samuel Majewski som var søn af Karl fra Solodyrja. 

Vi fandt ud af at landsbyerne Mochulki og Ol`shouka  findes  flere steder i regionen.  

Arkivet indeholdt desværre ikke den kirkebog fra Walka / Mochulki som jeg søgte – vi blev henvist til arkiverne i  Lutsk og Sankt Petersborg.

Vi fik en meget nyttig kontakt i historikeren Mikhajlo Kostyuk, der er professor ved universitetet i Lutsk. Professor Kostyuk har udgivet en bog ”Die Deutschen kolonien in Wolhynien” ved hjælp af Marina Apostol og Ivan Nester lykkedes det os at møde professoren, købe hans bog, og få belyst historien bag Wolhynientyskernes skæbne.

Vores studietur var desværre for kort til at besøge arkiverne i Lutsk / Sankt Petersborg

Så jeg håber, at bestyrelsen i Dansk-Ukrainsk Selskab har mod til at gentage succesen.

Den gamle fæstning i Lutsk, 28.5.06

 

Hit Counter